5 lucruri de evitat în Praga

Praga este aproape sigur o destinatie care se afla pe lista fiecarui calator si tocmai de aceea, m-am gandit ca ar fi utile cateva sfaturi, pentru a evita orice neplaceri cauzate de “capcanele pentru turisti” din aceasta Mecca a turismului European.

 

Am mai scris in alt articol ca Praga s-a transformat mult in ultimii ani, devenind o destinatie aglomerata, daca nu cumva supra aglomerata, cu turisti din toate colturile lumii, prezenti aici indiferent de anotimp. 

Praga a murit! Trăiască Praga!

Multimile de turisti ii fac pe intreprinzatorii praghezi sa inventeze metode tot mai diverse de extra castig si tocmai din aceasta cauza va vom vorbi despre cele mai frecvente dintre acestea.

Casele de schimb valutar

Sunt, chiar daca e greu de crezut, in mare parte capcane. Unele au curs valutar mult sub cel oficial iar altele, desi afiseaza comision ZERO, iti dau mai putini bani decat te astepti. De ce? Deoarece comisionul zero se aplica cu anumite conditii dar asta e scis cu lietere marunte undeva jos pe afis.

Am fost de fata la o cearta in mijlocul orasului in care turistul spunea ca trebuia sa primeasca 2500 de coroane pentru 100 de euro dar a primit 1900 desi scria urias “comision zero”. Ei bine, comisionul zero se aplica doar daca schimbai peste 1000 de euro. Politia era de fata si nu putea face nimic deoarece pe un afis, asa cum am mai spus, mic, aproape invizibil, era mentionata aceasta conditie. 

Ce este de facut? Eu scot mereu coroane din bancomate, putin, cat sa am pentru urgente iar in rest platesc cu cardul direct. Conversia este de cele mai multe ori foarte buna si comisioanele bancii din Romania mici. 

Mancarea din pietele centrale

Cand simti mirosul gratarelor incinse in piatetele Pragai, iti vine pe loc pofta de carnati sau jambon, asa la botul calului. Foc adevarat, lemn, carbune, sorici rumenit… Iti ploua in gura. Si cand vezi si preturile afisate… nu mai stai sa judeci, mintea se muta in stomac.

Ei bine, ochii deschisi! deoarece in majoritatea locurilor care vand mancare pe strada pretul afisat este pentru 100 de grame. Vanzatorul iti taie o felie si tu cu mintea la pretul mic vazut, accepti imediat invitatia lui de a pune mai mult.

Pana aici toate bune, problema intervine atunci cand tavita cu carnita este asezata pe cantar si din 60 de coroane cat era afisat te trezesti ca trebuie sa platesti vreo 600… Desigur, ai si varianta de a refuza dar asta va starni un mic scandal si… doar o data esti turist in Praga, nu te vei lua la harta…

Taxiurile

Din aeroport puteti lua unul dintre taxiurile care asteapta la iesire. Cel mai probabil veti regreta! Aproape sigur veti fi dusi pe un traseu ocolitor si veti fi incasati cu banuti in plus. In mod normal, un taxi comandat prin telefon va incasa in jur de 25 de euro pana in centrul orasului, in timp ce un taxi care asteapta afara va poate duce la 40 sau chiar mai mult.

Povestea asta nu e valabila doar pentru drumurile de la aeroport in oras ci si pentru toata plimbarea in Praga. Recomand achizitia unui day ticket de la automatele din statiile de tramvai/bus sau metrou. Daca tineti mortis sa va urcati intr-un taxi, comandati unul dintre acestea: http://www.profitaxi.cz/ sau  https://www.aaataxi.cz/

Uber este solutia pe care eu o aplic mereu atat la dus cat si la intors achitand undeva la 13 euro pentru o cursa (+/- 1, 2 euro in functie de rata de schimb a coroanei. In coroane pretul este 374).

Aveti si varianta de autobuz pana la metrou sau de o cursa express (urmariti indicatorul AE) pana la gara centrala. Biletele pentru AE pot fi procurate de la chioscul aflat in incinta terminalului sosiri si costa aproximativ 50 de coroane (aproximativ 2 euro). Puteti sa le achizitionati si de la sofer dar asta doar daca aveti cash si “bani mici”. Eu am ramas o data cu bancnota de 1000 de coroane in mana si a trebuit sa ii schimb in aeroport si sa astept un alt bus…

Capcanele pentru turisti

Sa incepem cu restaurantele. E greu, greu de tot sa mai gasesti vreo locatie care sa nu fie afectata de invazia turistilor… un restaurant doar “pentru localnici”. Meniul zilei a umplut vitrinele localurilor, cele traditionale au program artistic iar seara e destul de greu sa prinzi un loc in centru fara rezervare. Preturile… ce sa spun, depinde mult de ce asteptari ai si unde comanzi.

Multe localuri au deja “ciubucul” adaugat pe nota de plata, altele te indeamna sa il treci pe nota inainte de plata cu cardul, altele se asteapta sa il lasi pe masa si sa fie minim 10%. Nu recomand localurile cu meniul zilei pentru ca tot ce vor este sa iti infuleci repede mancarea si sa eliberezi locul pentru alt turist flamand.

Ca sa nu lungim povestea, dupa peste 10 vizite in Praga (de cele mai multe ori cu serviciul, nu ca turist ca doar nu sunt dependent de aceasta destinatie 😀 ) nu pot recomanda prea multe locuri.

As spune ca Brasileiro din centrul orasului este ceva mai special (se serveste carne la gratar gatita in diverse moduri), foarte bun dar si destul de scump, chit ca e genul de local in care mananci cat vrei, nu la portie. Doua persoane cu mancare si niscaiva beri nu ies fara sa achite echivalentul a 100 de euro.

As mai recomanda si Potrefená Husa Hybernská, tot in centru, unde poti manca bine, ospatarii vorbesc engleza iar preturile nu te duc la faliment. E unul dintre locurile apreciate de catre localnici si cu toate ca are o atmosefra mai tinereasca, ofera de toate: de la mancare traditionala la burgeri. Totusi, nu va asteptati la ceva de lux si nici la muzica de pian… Este un local dragut si “corect”.

Magazinele de suveniruri sunt pregatite sa iti vanda tot felul de nimicuri “traditionale” fabricate in China. “Ace, brice si carice” la tot coltul si muuulti cumparatori naivi.

Cat priveste pretul, ai putea crede ca respectiva chestie a fost facuta cu multa migala de mainile vreunui mester autohton. Nah, gresit in cele mai multe cazuri. Desigur, nu ma refer aici la mici nimicuri pe care le aducem cu totii acasa din calatorii: magneti, brelocuri sau carti postale. Ma refer la dantele, cristaluri “de Bohemia”, bijuterii si multe altele. 

“Masinile de epoca” sunt prezente la tot coltul si gata sa va ia intr-un tur de oras. Mereu m-am intrebat, mai ales iarna, de ce ar vrea cineva sa faca un tur intr-o masina decapotabila infasurat intr-o patura ca sa nu ii crape genunchii de frig… Nici pana azi nu am gasit rapunsul.

Oricum, trebuie sa stiti ca respectivele masini nu sunt chiar de epoca, sunt destul de noi si sunt  construite special pentru a impresiona publicul. Daca va face placere o plimbare “aerisita”, poate e mai bine sa faceti una cu trasura, va veti bucura oricum de patura dar si de mirosuri eco. Dar nah, dupa cine va intoarce lumea capul pe strada? 😉

Shoppingul

Ei bine, pe vremuri puteai face shopping la Praga: mult, bun si ieftin. Acum poti face putin si scump. Preturile din magazinele lanturilor mari (Zara, HM, Next, etc) sunt mai mari decat in majoritatea tarilor europene. Nu exagerez, va veti convinge. Faimoasa firma ceheasca Bata are magazine peste tot insa preturile produselor sunt exagerate… Inteleg ca un pantof de piele costa dar totusi Bata nu e nici Tommy Hilfiger nici Hugo Boss… 

Pe vremuri obisnuiam sa merg la “outleturile” de la marginea orasului dar dupa ultima vizita mi-a cam trecut. Marfa proasta, preturi mari si de multe ori am avut senzatia ca marfa “de firma” nu e tocmai originala. Fashion Arena ofera chiar si bus gratuit din centru pentru cei interesati de o astfel de experienta. Detalii aici. 

Vreu sa fiu bine inteles: nu vreau sa va indemn sa evitati Praga. Capcane pentru turisti exista peste tot, pe fiecare continent. Tine insa de noi sa fim destepti si cu ochii deschisi pentru a le evita. Multora dintre noi le ia mult sa economiseasca niste bani pentru un o mini vacanta si ar fi pacat ca la intoarcerea acasa sa revenim cu un gust amar.

Asadar, calatoriti mult, bine si fie sa ramaneti doar cu amintiri frumoase!


Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!

 

Despre autor

Mariushttp://www.sacalatorim.ro/despre-mine/
Cred cu tărie că turismul nu se rezumă la o destinatie, un hotel, un zbor sau un preţ bun. Nici la o stare de spirit. Un “călător” e mereu gata de drum şi va găsi în fiecare “aventură” ceva unic, fermecator şi fascinant care îl va face să îşi dorească mereu să meargă mai departe.

Descoperă și alte destinații

85,800FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

  1. În august voi face o călătorie la Praga. As dori sa știu unde as putea manca la cantină sau “tava întinsă” sa găsesc un preț rezonabil?!

    • In august, Praga este sufocata de turisti. Cantina, hmmm, nu stiu ce sa zic. Recomand “meniul zilei” dar pe stradute mai laturalnice, nu pe unde trec milioanele de turisti. Sa aveti o vacanta de vis!

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*