test

Istanbul și 5 ponturi pentru o vizită fără bătai de cap

Istanbul… Capitala lumii, cum a numit-o Napoleon, Orasul de pe doua continente, cum il denumesc majoritatea calatorilor sau Locul unde Islamul abunda, asa cum il alintau vechii sai locuitori.

Oricum am vrea sa il chemam, magicul oras de pe malul Bosforului te va primi mereu cu bratele deschise, dornic sa se laude cu palatele, cu moscheile, cu podurile, cu mancarea si cu oamenii sai. Desigur ca nu vei rezista tentatiilor si capcanelor pe care  ti le va intinde la tot pasul si vei vrea sa vezi si sa cuprinzi tot, ziua intreaga si apoi la ceas de seara tarzie.

Dar asta nu inseamna ca trebuie sa te lasi inselat de aparente si jupuit aiurea de bani, ca sa nu iti tihneasca plimbarea sau sejurul la Inalta Poarta! Asa ca m-am gandit sa cuantific putin experientele mele turcesti si sa va dau cateva sfaturi care va vor face cu siguranta viata mai usoara! 

Marele Bazar

In zona centrala, la cativa pasi de Sultanahmet, inima superbului Istanbul, vei gasi Marele Bazar – format din vreo 3000 de magazine (altii spun ca sunt peste 4000) in care gasesti aproape tot ce ai putea avea nevoie. Si nu numai, desigur!  Daca ar fi sa petreci doar cateva minute in fiecare dughenuta, ai avea nevoie de un sejur de cateva zile doar pentru asta.

 

Aici poti plati in ce moneda ai: lira turceasca, euro, dolari, doar bani sa fie! Pare-se insa ca valuta e cea mai pretuita. Pentru aceasta locatie, iti dau trei sfaturi:

  • Pretul oricarui produs care te intereseaza trebuie negociat. Nu e optional, e obligatoriu! Ai sa fii surprins sa vezi ca in unele cazuri poti lua marfa si la jumatate din pretul cerut initial.
  • Nu intreba niciodata “How much“! Aceste vorbe iti vor aduce din start o crestere cu 20-50% a pretului produsului. Nu e gluma! Cel mai bine este sa intrebi direct in romana – ai sa fii din nou surprins, toti vanzatorii vor intelege si apoi vor exclama “Hagi! Lucescu!”
  • Daca gasesti produse de firma la preturi foarte avantajoase, sa nu ai nici un dubiu: sunt copii. De altfel, dupa parerea mea (si nu numai), 99% din produsele “de firma” din Marele Bazar sunt copii!

Vizita la Moscheia Albastra

Desigur, vizita in Istanbul nu poate fi completa fara o explorare a simbolului orasului. Si aici vin cu cateva sfaturi utile:

  • La intrare vei fi nevoit sa te descalti. Daca nu vrei sa iti lasi incaltarile la usa, recomand sa ai la tine un rucsac sau o gentuta unde sa ii poti baga. Am auzit destule povesti cu pantofi “rataciti”… Si daca tot ai un loc in care poti tine niste lucruri, baga acolo si o mica umbrela. Uneri ploaia vine neanuntata si nu ai vrea sa te apuci de cautat umbrele prin magazine. Cu banii pe care ii vei da pe o amarata de umbreluta poti manca ceva bun sau poti lua o amintire de lipit pe frigider!
  • Femeilor li se ofera la intrare un batic pentru a-si acoperi capul, umerii si bratele goale. Eu sugerez sa ai la tine un hanorac sau o geaca subtire cu gluga, sau o esarfa mare pentru a face asta. Nu vreau sa fiu rautacioasa dar igiena e mai importanta decat orice. 

Transportul local

Daca se poate, evita taxiurile pe timpul sederii tale in Istanbul. Sunt multe cazuri in care s-a ajuns la discutii si certuri chiar daca pretul final fusese negociat anterior. Si nu numai de asta, dar traficul din Istanbul este super aglomerat. Sugerez sa folosesti (atunci cand distantele sunt prea mari pentru a fi parcurse cu piciorul) metroul sau liniile de tramvai. Uneori sunt aglomerate dar sunt cu siguranta sunt cele mai rapide.

Pentru transportul public exista IstanbulKart care se incarca la un aparat sau la ghisee le speciale cu o anumita suma de  bani. La tramvai, funicular sau  ferry se foloseste acelasi card, costul calatoriei fiind debitat din sold. Cardul poate fi cumparat din aeroport si din aproape toate statiile de metrou, tramvai sau ferry. Daca  achizitionezi cardul de la un automat vei plati 10 lire, 4 fiind oferite ca si credit initial. Important de stiut este ca Istanbulkart poate fi folosit de pana la 5 persoane dar numai una va beneficia de discountul de tarif in cazul in care trebuie sa schimbati linia. 

Perioade de vizitare

As exclude din start lunile iulie si august cand este teribil de cald si supra aglomerat. Oricum, inainte de a planifica o vizita la Istanbul, verifica calendarul lor  religios de sarbatori. Daca ai ghinionul sa prinzi zile de Ramadam, poti spune ca ai mers pe degeaba pana acolo. Calendarul poate fi verificat aici. Dupa parerea mea, cele mai potrivite luni pentru a vizita aceasta metropola sunt mai, iunie, septembrie si octombrie. 

Mancarea

Am auzit povesti care mai de care cu oameni care s-au simtit rau dupa una sau mai multe zile petrecute in Istanbul si au mancat bucate locale. Orice este posibil: unii incearca diverse mancaruri, combinandu-le fara sa se gandeasca prea mult, altii or fi avand un stomac mai gingas. Mie nu mi s-a intamplat niciodata nimic, cu toate ca am mancat si gustat cam tot ce se putea. Am urmat insa sfaturile prietenei mele turcoaice si am ocolit unele locatii despre care am sa va povestesc in cele ce urmeaza.

  • Evita restaurantele care te atrag cu “pachete” care includ cina “traditionala” si momente artistice. Mancarea e orice numai traditionala nu, preturile sunt mult mai mari decat ar trebui sa fie iar spectacolul, ce sa zic? Dansul mistic al dervisilor rotitori si imediat cadane si dans din buric… Eu am fost invitat la o astfel de cina iar la final am  primit si un tort si…. colac peste pupaza, patronul a insistat ca dansatoarea sa prezinte ultimul numar fix pe masa noastra ca un cadou nepretuit pentru aniversarea mea. Poi, ce sa zic… multumesc dar de asa cadouri mai bine te lipsesti….

  • Mancarea pregatita la micile gherete pe strada, mai ales in zona portului si podului Galata este o minunatie: proaspata, gustoasa si ieftina. In ultimul timp au aflat si turistii de aceste locuri, inainte insa, ele erau destinate doar localnicilor. Daca e sa recomand ceva, prima optiune este pestele la gratar si daca e sa dau crezare sotului meu, kokoreci (un fel de sandwich cu… tineti-va bine: “mate fripte”)

  • Daca iti place baclavaua si nu sti de care sa cumperi, ia cate o bucatica din mai multe sortimente, gusta si abia apoi cumpara in cantitati mai mari. Sugestia mea este sa eviti pachetele ambalate si sa cumperi “la vrac“. Prietena mea Hande mi-a recomandat  magazinul firmei Gulluoglu (in Grand Bazar) care face baclava de pe la 1871…

Ar mai fi multe de spus despre acest minunat oras care se tolaneste pe malul Bosforului, ademenind turistii in felurite chipuri. Nu iti mai ramane, draga calatorule, decat sa iti iei inima in dinti si sa pleci fara teama spre acest taram de poveste. Si ca sa iti fie si mai usor si mai drag sa pleci la drum, iata un indrumar care iti va face viata mai usoara!  

Istanbul, orașul cu doua fețe

Despre autor

Descoperă și alte destinații

85,800FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*