Am avut prilejul de a calca de curand, doar cu varful picioarelor, pe pamant srilankez. In sensul ca m-am invartit doar o zi pe acolo si mai ales, am dat tarcoale in mod mai serios prin aeroport. Si am citit o tona de informatii si am stresat o buna parte dintre prietenii, dar de aia sunt prietenii, nu?
VIZA
Ca sa intri in Sri Lanka, tu, onor cetatean roman, ai nevoie de viza si de pasaport valabil cel putin 6 luni de la data intrarii in tara de care vorbim. Poate fi si pasaport provizoriu, ca autoritatile de acolo nu au o problema cu asta. Viza se poate obtine fie la sosirea in Sri Lanka, in cele 4 aeroporturi ale insulei , fie in unele porturi, precizate pe site-ul MAE. Cel mai simplu insa este sa obtii permisiunea de calatorie on-line, cu cateva zile inaintea calatoriei, pe site-ul oficial al guvernului ceylonez http://www.eta.gov.lk/slvisa. Daca vrei doar viza de tranzit, cu sedere de maxim 2 zile, asa cum am solicitat eu, nu te costa nici un ban, trebuie doar sa arati biletul de avion de iesire din tara in termenul respectiv. Daca vrei viza turistica, valabila 30 de zile, cu 1 sau mai multe intrari, te costa 45 de USD. Eu am primit permisiunea electronica de calatorie ETA intr-o singura zi, de m-am si speriat de atata eficienta! Daca ai o viza de tranzit si nu ai efectuat inca calatoria, nu poti aplica pt o viza turistica din nou. Va trebui sa te descurci la intrarea in Sri Lanka, dar nu va fi nici o problema.
Aeroportul din Colombo, terminalul de sosiri, mi s-a parut mic si amarat. Poate pentru ca am ajuns tarziu in noapte, dupa ore de zbor prea multe si prea zdruncinate. Desi am umblat prin cateva aeroporturi din lume, trebuie sa recunosc ca nicaieri nu am vazut magazine duty free cu electronice si electrocasnice ca aici! Nu ca ar fi fost vreun client la acea ora, dar probabil ca au ele vreun rost din moment ce exista acolo. O poza doar si am trecut mai departe!
Cat priveste ridicarea bagajelor de cala, acelasi model ca in vecina Indie: lumea calatoreste mai mult cu cutii din carton, decat cu trolere. Mai ieftin, mai simplu, mai incapator. De ce sa ne complicam, nu?
Viza am obtinut-o cat ai bate din palme, multe ghisee disponibile, fara cozi, fara batai de cap. In cateva minute eram deja in afara aeroportului.
INTERNET & TELEFON
In toata cladirea aeroportului, atat in terminalul de sosiri cat si in cel de plecari, internetul este gratis si bun, deci orice aranjamente ai de facut, fa-le acolo. Daca insa vrei sa ai o cale de comunicare pe toata durata sederii tale in Sri Lanka si internet la discretie, fara a te ruina cu costurile de roaming, cea mai simpla solutie este sa iti iei un SIM card sri lankez.
Dupa ce iti vei recupera bagajele, imediat in dreapta vei gasi birouri de schimb valutar si cateva ATM-uri iar in spatele lor sunt cativa vanzatori de carduri SIM de la diverse companii:Dialog, Mobitel, Etisalat,Airtel si Hutch. Nu sunt vreo specialista, dar am vazut ca majoritatea turistilor luau Mobitel, dar cercetati inainte. Am aruncat o privire, preturile erau intre 3 si 10 USD, in functie de ce ofereau pachetele. Eu nu am cumparat pentru ca am folosit o cartela indiana care, surprinzator, mergea si acolo. Activarea SIM-urilor este facuta de catre vanzatori, fara nici o bataie de cap. Oricum, cea mai mare parte a hotelurilor sau a guesthouse-urilor ofera internet gratuit si destul de bun.
Daca vrei sa scapi de bagaje si sa le depozitezi pe cateva zile, mergi catre terminalul plecari si acolo, undeva in stanga, cu o inscriptionare mare si vizibila, gasesti biroul de bagaje. Contra unei sume modice scapi de povara imediat.
Daca nu ai cum comunica telefonic, poti merge in stanga iesirii din terminalul sosiri, unde vei gasi un Post Office, adica un oficiu postal, care are chiar in fata cateva telefoane de unde poti suna fara probleme oriunde in Sri Lanka si nu numai. O convorbire locala costa 10 LKR, adica mai nimic, tinand cont ca 1 euro este cam 200 LKR. De altfel, acest birou postal joaca si rol de meeting point, cam toate mijloacele de transport se raporteaza la acest loc.
Ei, acum ca am terminat cu micile amanunte organizatorice, sa trecem la lucrurile serioase.
Ce faci daca ai doar tranzit prin Sri Lanka?
CAZARE
Daca ai de stat doar o zi, doua in aceasta tara, cel mai simplu este sa iti cauti o cazare cat mai apropiata de aeroport si de acolo sa te organizezi. Ai doua variante: fie cauti in Colombo, capitala tarii, aflata la vreo 30 km de aeroport, fie cauti in Negombo, o mica statiune in plina dezvoltare, aflata la vreo 20 km de aeroport. Eu am ales Negombo, din lipsa de timp.
TRANSPORT LOCAL / TRANSFER
Ca sa ajungi in oricare loc, cel mai indicat este taxiul. In zona de sosiri a aeroportului, vei gasi un ghiseu de taxiuri prepaid sau destui soferi cu care te poti targui la sange. Rata pentru Negombo este in jur de 1500 LKR-cam 7 euro, iar pentru Colombo de 2500 LKR-cam 15 euro. Ca una carcotasa ce sunt, am descoperit insa o aplicatie similara UBER, care se numeste PICK ME si care iti va trimite imediat niste comicarii de masini Suzuki care iti vor lua doar jumatate din sumele precizate mai sus sau niste tuk tukuri destul de moderne, care iti vor lua doar o treime din suma aratata. Eu am dat pana in Negombo 700 de LKR si am ajuns in fata pensiunii in 20 minute. La fel si la plecare, am comandat masina care in 5 minute a si aparut.
O alta solutie simpla si foarte ieftina este cea a transportului in comun. Din afara aeroportului, cateva sute de metri, imediat dupa gardul de sarma ce imprejmuieste aeroportul , vei gasi autobuzul care face legatura cu Colombo Fort Station, principala statie din capitala. Autobuzele sunt curate si destul de rapide, biletele sunt disponibile in autobuz iar costul unui bilet este hilar de mic, cam 120 LKR, adicatelea 0.6 euro, pentru o distanta maricica, cam de o ora. Odata ajuns in statia principala, nu iti mai ramane decat sa te arunci intr-un tuk tuk si sa purcezi spre hotel, cu o mica discutie facuta in prealabil cu soferul, desigur!
Ce faci daca vrei sa iti organizezi o vizita mai lunga in Sri Lanka?
Daca esti calator inrait, iti vei aranja calatoria de acasa. Traseu, transport, costuri, cazari. Poti inchiria o masina cu sofer pe toata durata calatoriei, poti inchiria o masina pur si simplu, dar nu uita ca mai intai trebuie sa faci un drum la politie sa iti echivalezi permisul de conducere cu unul sri lankez, sau te poti deplasa pe segmente. Trenul este unul dintre mijloacele cele mai folosite in aceasta tara, destul de civilizat, dar cu un orar ce nu prea te ajuta la facut planuri. Principala statie de unde poti lua trenul este cea despre care am vorbit mai devreme, Colombo Fort Station. Pretul biletelor este destul de mic. Si tine minte ca nu exista termenul “ma grabesc” in Sri Lanka!
Indiferent de cum veti calatori in aceasta minunata insula, sunt sigura ca frumusetile ei va vor incanta. Plantatiile de ceai, jungla si rezervatiile de animale salbatice, elefantii de la Pinnawala sau plajele nesfarsite, plimbarile cu trenul sau cataratul pe superba Sigiriyia iti vor oferi amintiri si experiente de neuitat. Deci, la drum si ne mai intalnim cu povesti despre Sri Lanka, chiar aici, pe SaCalatorim.ro!