Aruba este una dintre cele patru tari care formeaza Regatul Tarilor de Jos, alaturi de Olanda, St Marteen si Curacao dar are conditii proprii pentru intrarea turistilor.
Daca iti pregatesti o vacanta in Aruba, este bine de stiut ca acest petec de pamant se afla in afara traseului obisnuit al uraganelor si are o clima putin diferita de cea a celorlalte insule din Caraibe, in sensul ca este mai uscata si mai “predictibila”.
Turismului i-a fost acordata o atentie speciala din partea autoritatilor inca din 1947, cand s-au pus bazele primelor resorturi de lux. Iar dezvoltarea insulei a fost pe masuara!
In acest moment, pentru a intra pe insula ai nevoie de:
- test RT-PCR efectuat cu 72 ore inainte de imbarcare
- o asigurare care sa acopere cazarea si tratamentul Covid in cazul in care esti depistat pozitiv acolo. Aveti grija insa: trebuie luata asigurarea de la ei si nu din Romania! Asigurarea costa 30 USD/persoana si acopera cheltuieli in cuantum de 75,000USD.
Odata obtinut rezultatul testului, cumparata asigurarea (se poate cumpara si in procesul de completarea a ED Card) trebuie completat formularul ED Card (https://edcardaruba.aw/).
Atentie – tot aici se incarca si testul PCR negativ! Dupa completarea formularului si incarcarea testului se primeste de la autoritati acceptul de a intra in Aruba, un cod de bare care va fi scanat in aeroport.
Exista posibilitatea de a face testul direct in Aruba, iar in acest caz nu se incarca testul negativ in aplicatie, se plateste in schimb doar taxa de 75 USD pentru test. Pana la primirea rezultatului turistul trebuie sa se izoleze in hotel. Totusi, datorita tranzitului, aceasta nu este o optiune viabila in acest moment.
Ajuns pe aeroportul din Aruba primesti 2 carduri: unul albastru si unul bleu, asta dupa verificarea cardului ED si a testului, ambele indicand ca esti testat. Cu primul iesi din aeroport pe culoarul de testati, predandu-l la poarta de iesire, iar cel de al doilea card il iei cu tine si il prezinti la hotel.
Cum ajungem in Aruba si alte informatii practice
Aruba este o tara civilizata chiar daca pozitionarea sa ar putea spune altceva. Te poti plimba in voie pe oriunde, cand vrei. Se zice ca nu ar fi bine sa te aventurezi prea mult prin capitala Oranjestad, ca ar fi pericolulos pe timp de noapte. Nu am fost noaptea, dar ziua, urbea mi-a parut linistita si pasnica.
In Aruba cam toata lumea vorbeste engleza, deci este usor sa te descurci (peste 90% din turisti sunt din SUA). Destul de putini europeni am vazut prin zona. Singurele avioane venite din Europa, pe care le-am vazut afisate pe tabelele din aeroport sau asezate pe piste, erau cele din Amsterdam (KLM si TUI).
Biletul de avion este destul de scump, cel mai ieftin bilet l-am vazut pe la 750 euro (eu mi-am luat anul trecut cu 550 euro la o promotie dar aveam escala prim Panama, intre timp a devenit voucher iar apoi, dupa mai multe incercari, am revenit tot la Aruba).
- Palm Beaches (High Rise Hotel) – aici gasindu-se marile lanturi de hoteluri care au sute de camere.
- Eagle Beaches, o zona cu o plaja mai buna comparativ cu Palm, hoteluri cu aer colonial (mai sunt si aici hoteluri mari) dar si cu celebri copaci Divi, simbolul insulei.
- Reinassance, un hotel situat in capitala Oranjestad care permite accesul la plaja cu pasari flamingo (se mai pot vedea pasarile Flamingo si pe Palm Island). Se poate opta si pentru o cazare in capitala deoarece sunt numeroase hoteluri, eu am mentionat acest hotel deoarece iti garanteaza accesul la pasarile Flamingo, pasari pe care le gasim pe orice pliant de promovare a Arubei.
Preturile pentru astfel de hoteluri, ma refer la cele din prima linie, pornesc de la 150 USD/noapte, asta daca nu vrei view, all inclusive sau alte minuni si merg mult in sus.
Eu nu recomand un pachet all inclusive deoarece Aruba are o multitudine de posibilitati in ceea ce serveste mancarea.
De mentionat ca multe dintre restaurantele bine amplasate iti adauga automat la nota de plata si tipsul de cca 10-15%, doar majoritatea turistilor sunt americani si la ei asa se practica.
Formatiunile stancoase Ayo si Casibari
Cu toate ca Aruba este o insula plata, exista si formatiuni stancoase monolitice spectaculoase care pot fi explorate la pas. Ele nu sunt foarte departe de Podul Natural.
Primii colonisti ai insulei au fost bastinasii Arawak, iar ei obisnuiau sa viziteze aceste stanci pentru diverse ritualuri si pentru a auzi daca vin furtuni spre insula (astazi insula este ferita de uragane datorita pozitionarii ei), sculptand picturi in roci numite petroglife (in timpul ritualurilor).
Oranjestad – capitala tarii
Capitala statului Aruba a fost fixata in 1790 la Oranjestad datorita pozitionarii avantajoase pentru transportul maritim. Pana in 1790, capitala a fost la Savaneta, un orasel aflat in sudul insulei. Astazi, capitala are cam 35000 de locuitori si s-a dezvoltat in jurul fortului Zoutman, construit de olandezi in 1798.
Fortul Zoutman este de fapt si principalul obiectiv turistic al orasului, el fiind construit pentru a apara insula de pirati si are in componenta turnul Willem III (construit in 1868), turn ce initial avea rolul de far.
In imediata apropriere a turnului, gasim muzeul de istorie care adaposteste o expozitie permanenta care prezinta principalele evenimente din istoria insulei. Tot pe aici gasim si muzeul de arheologie.
Mai rasar, ici si colo, 2 biserici, o straduta pietonala si un mall care arata ca o Little India, roz bombon…
Orasul in sine nu abunda de obiective dar merita sa ii dedici o ora sau doua pentru a afla cate ceva din istoria insulei si de a te bucura de cladirile coloniale.
Si daca tot ai ajuns aici, merge si o plimbare cu tramvaiul de epoca.
St Nicolas
Este al doilea oras ca marime din Aruba sau partea de rasarit a insulei, are un centru foarte mic dar se afla pozitionat strategic catre Baby Beaches.
In trecut, era un oras plin de viata, mai ales ca in 1924 Oil Corporation a deschis o rafinatie aici, rafinarie care a functionat pana in 1985 cand Exxon Corporation a demontat-o si a distrus si colonia de aici. Rafinaria a fost inchisa, redeschisa si tot asa. Astazi se pare ca functioneaza dar nu mai este ce a fost.
Numele orasului vine de la Nicolaas van der Biest (1808–1873) un domn ce detinea multe terenuri in zona.
Pe langa biserica Sf Teresa, in St Nicolas ne mai putem bucura de diverse picturi pe pereti dar si de mici terase unde ne putem racori cu ceva rece intr-o zi torida.
Baby beach sau Klein Lagoen
Este poate cea mai spectaculoasa plaja din Aruba. Laguna este situata in extremitatea sud-estica a insulei, este o arie protejata si cu toate ca la nici 1 km de ea se afla o rafinarie, apa si plaja nu au fost afectate deoarece nu se afla pe directia vantului. Plaja este salbatica dar exista un restaurant si o zona de sezlonguri.
Langa Baby Beach se afla Rodgers Beach. Aceasta este mult mai salbatica iar culoarea apei la fel de “ireala”.
Oricare dintre ele vei alege, vei fi absolut vrajit de frumusetea peisajelor si culorile locurilor!
Daca esti genul de turist caruia nu ii place sa sada doar la plaja, iti spun ca cele mai importante obiective din sud-estul insulei sunt:
- Seroe Colorado Church
- Seroe Colorado lighthause
- Seroe natural bridge
- Red Anchor
Seroe Colorado Church este un locas de cult in care duminica se desfasoara slujbe si in limba engleza.
Pentru “Seroe natural bridge” te avertizez: incarca-ti bateriile deoarece trebuie sa cobori (si apoi sa urci, desigur!) pe stanci, prin tarana. Noi nu am riscat azi deoarece slapii nu ne ajutau… Am incercat, dar am zis sa fim intelepti. Asa ca pentru escapada asta iti trebuie musai incaltaminte adecvata!
Flamingo Island
Cand spui Aruba, spui Flamingo. Pe orice pliant cu reclama pentru aceasta insula, flamingo este nelipsit. Totusi aceste minunate pasari nu se gasesc chiar peste tot. Ele au ajuns aici acum 15 ani si aici au ramas (nu au aripi, sunt “jumulite” efectiv, ca atare nu au cum sa plece).
Dar unde le poti gasi? Aceasta este intrebarea! Raspunsul este simplu: pe Renaissance Private Island!
Cum ajungi aici:
– cazandu-te la Renaissance Hotel si in acest caz esti liber sa mergi sa admiri pasarile cand vrei si de cate ori vrei pe toata durata sederii iar pe langa accesul pe insula privata beneficiezi si de tot ce inseamna activitati (kayak, paddle, snorkeling, etc)
– luand un day pass pe care il poti achizitiona dimineata de la receptia hotelului, costa cca 119 USD/pers dar nu iti garanteaza nimeni ca vei gasi pass-uri disponibile pentru ziua in curs. In perioada aceasta, daca gradul de ocupare este ridicat atunci aceste pass-uri nu se emit.
Daca esti cuplu sau familie, mai bine te cazezi o noapte aici si gata. Preturile nu sunt deloc mici, pornesc de la cca 350 USD/noapte si urca…
Cum sunt preturile pe insula cu flamingo? Mari, zic eu. Cocktailurile pornesc de la 9 USD si merg pana pe la 18, pizza de la 15USD pana pe la 24, snack-uri de la 12USD, cartofi prajiti 4USD, apa 5 USD, peste sub diverse forme de la 24 USD in sus. Sezlongurile, prosoapele sunt gratuite. Macar aici mai faci ceva economie!
Daca vrei fite, foisoarele de pe insula pot fi inchiriate cu 150-200 USD/zi, in functie de marime si fitosenie dar trebuie sa stii ca sunt doar pentru a face plaja.
Insula are 2 plaje: Plaja Flamingo destinata adultilor, copii avand acces doar in intervalul 9-10 dimineata si Plaja Iguanelor destinata tuturor.
Accesul pe insula este permis in intervalul 7-19 iar durata plimbarii cu barca pana aici este de cca 5 min. Barcile vin la interval de 15 min.
Ruinele morii de aur Bushiribana
Este o moara situata in zona de nord a insulei, iar de istoria ei se leaga extractia de aur arubeza (Aruba inseamna “a exista aur”).
Prima data aurul a fost descoperit in insula in 1824 iar pana in 1916 s-a extras aur de cca 3 milioane de lire sterline.
Intre anii 1400-1500, marinarii vremii au calatorit in zona in cautarea unor comori mai mari. Conform legendei, comoara a fost gasita pe insula Oro Ruba (aurul rosu) iar aceea insula este chiar Aruba.
Pentru mai multe povesti cu iz pirateresc, se poate vizita si mina de aur de langa ruine, dar situl este in semi ruina…
Muntele Hooiberg
Hooiberg inseamna fan si forma lui chiar seamana cu o claie de fan. Muntele, inalt dede 165 m si aflat in mijlocul insulei, este vizibil aproape de oriunde. Se poate urca in varful lui, “elegant, frumos”, pe 662 trepte, pe soare si in soare. S
us nu gasesti sa cumperi ceva, ca atare cel mai bine este sa iei si niste apa cu tine.
Daca urcusul este relativ obositor si asta datorita caldurii (am urcat la 9 dimineata), view-ul este spectaculos iar intr-o zi senina se poate vedea chiar Venezuela. Eu zic ca am vazut-o dar nu stiu daca in poze se vede…
Plaja Mangel Halto
Plaja in sine nu este spectaculoasa, este doar o plaja mica, salbatica si cam atat dar in apropriere am gasit un recif de corali iar cu un echipament adecvat se poate face o sesiune de snorkeling pe cinste!
Poti vedea: caracatite, snapper, barracuda, ciuperci albastre, etc.
Tot aici este si o padure de mangrove care poate fi explorata pe jos, in functie de timpul pe care il ai la dispozitie.
Totodata, reciful alaturat formeaza in imediata apropiere o minunata laguna unde te poti balaci in voie in apa turcoise sau poti lenevi fara grija la soare!
Farul California si dunele de nisip Arashi
Dunele de nisip alb, situate in nord-vestul insulei, constituie una dintre atractiile principale ale locului. Ele pot fi strabatute la pas, fara prea mult efort. Nisipul este alb dar… intre timp, ce sa vezi? A fost acoperit de vegetatie! Asa ca este alb cu verde!
Peisajul este salbatic, cactusi uriasi si pe alocuri aloe vera se lafaiesc in mijlocul dunelor. Majoritatea turistilor ajung aici cu buggy, dar se poate ajunge si cu masina sau cu scuterul, cu mentiunea ca pentru scuter, drumul nu este deloc usor!
Pe dune nu ai voie cu un mijloc de transport motorizat dar poti explora la pas. Tot aici gasim si plaja Dunes, un loc special unde broscutele isi depun ouale.
In aceeasi regiune este si farul California,botezat dupa vasul cu acelasi nume care a esuat in 1891 in zona. Farul a fost construit in 1916, apoi a fost restaurat in anii 1970 iar forma actuala a dobandit-o odata cu implinirea centenarului respectiv in 2016.
Si tot aici gasim si un loc spectaculos pt apus, un loc unde cerul parca ia foc pe malul oceanului involburat…Cu siguranta, iti va ramane in amintire!
Alto Vista Chapel si costa salbatica a Arubei
Bisericuta catolica Alto Vista a fost ridicata in 1952, pe locul unei foste capele construite de un misionar venezuelean, Domingo Antonio Silvestre, in 1750. Drumul pana la capela, de un galben stralucitor, este presarat cu o multitudine de cruci albe.
Biserica mai este cunoscuta si sub numele de “Biserica Pelerinilor” si se afla la doar 27 km de Venezuela.
Iar daca vrei aventura, daca doresti sa vezi plaje salbatice si drumuri din pamant rosiatic, poti porni intr-un traseul off road catre Farul California. Drumul este spectaculos, peisajele unice iar cactusii te duc cu gandul la filmele western…
Ferma de Aloe Vera
Daca va intrebati cine este cel mai mare exportator de aloe vera din lume, ei bine aflati ca este chiar micuta insula Aruba! Aloe vera a ajuns pentru prima data pe insula in 1840 iar astazi doua treimi din insula este acoperita de aceasta planta.
Primele fire de aloe vera au fost plantate pe 150 acri de teren la ferma Hato. Astazi, aici gasim o plantatie mult mai mare, o mica fabricuta si un muzeu care adaposteste unelte de munca specifice, vechi de peste 160 ani.
Ferma organizeaza tururi ghidate gratuite, in care sunt explicate atat modalitatea de cultivare a Aloei cat si beneficiile acestei minunate plante.
La final inainte de a face niste poze in plantatia de aloe, domnii trebuie sa isi pregateasca cardurile, deoarece exista si un magazin de desfacere cu tot felul de produse pe baza de aloe vera. Preturile sunt si ele pe masura renumelui locului dar eu zic ca merita investitia, macar pt bucuria adusa doamnelor!
Podul Natural din Aruba
Din pacate, acesta frumusete naturala s-a prabusit din cauza eroziunii in 2005. Era un pod format din corali, de o frumusete aparte! Astazi, alaturi se gaseste Podul Bebelusului, un pod mai mic dar care atrage o multitudine de turisti.
In zona aceasta peisajul este salbatic, valurile oceanului spargandu-se spectaculos la mal. Nu departe de pod se gaseste plaja rechinilor – nu am vazut rechini dar nici in apa nu am intrat si nu de teama rechinilor ci de teama curentilor si valurilor puternice! Haideti, ca nu sunt atat de curajoasa!
Grota Lourdes
Este situata pe drumul ce leaga Parcul National Arikok de San Nicolas. Denumirea grotei a fost data de la faimosul loc de pelerinaj francez iar grota a fost construita in 1958, sub indrumarea preotului Erkamp si cu sprijinul enoriasilor sai.
O statuie a Fecioarei Maria, de cca 700 kg, se gaseste in grota si este vizibila chiar din strada.
Aici, in fiecare an pe 11 februarie (sarbatoarea Doamnei de la Lourdes), o procesiune pleacă de la Biserica Sfanta Tereza din San Nicolas spre grota, unde are loc o Euharistie (ruperea painii, un ritual specific crestin).
Croaziera la apus
Si daca tot ai ajuns pana “la capatul lumii”, cred ca din lista de activitati nu trebuie sa lipseasca o croaziera la apus, relaxare, bautura, snaks, dans si voie buna prin Marea Caraibilor.
Noi am optat pt o croaziera organizata de Octopus cu un catamaran si nu am regretat. Am alunecat pe mare in bataia vantului si ne am bucurat de soare, de mare, de cocktailuri si de muzica latino.
Snorkeling in Aruba
Sincer, am avut ocazia sa vad mai multi corali si mai colorati in alte parti, dar daca tot ajungi aici, o astfel de sesiune este de neratat. O excursie de 3-4 ore costa intre 50 si 65 USD (depinde de durata si de ce nu de momentul achizitiei).
De regula 50 USD costa excursia de 3 ore cu 2 opriri iar cea de 4 ore cu 3 opriri costa 65. Noi am achizitionat-o cu 30 min inainte de plecare si am dat 50 USD pt cea de 4 ore.
Cele 3 opriri cuprind:
- explorarea sau admirarea vasului istoric Antilla, ideal aici este sa faci scuba si nu snorkeling; Vasul Antilla este un vas cargo de 180 m construit in 1939 si scos din uz in 1940. Pe 28 august 1940 aflat sub pavilion german, echipajul a primit un mesaj codificat prin care i se cerea sa ajunga in maxim 4 zile intr-un port german sau neutru. Pe 1 septembrie trupele nemtesti au invadat Polonia iar vasul incerca sa ajunga in Curacao.
Cum acest port era deja plin de nave germane, au schimbat directia catre Aruba, aici au descarcat incarcatura de sulf si au mai poposit ceva vreme incercand sa scape de patrulele olandeze si franceze, dar din pacate nu au resit. O parte din echipaj a incercat evadarea cu alte nave parasind Antilla. Pana la urma nava a esuat si se gaseste la cativa zeci de metri de plajele din Aruba. Nava se afla la o adancime de cca 35-40 m. Tot aici, cu putin noroc se pot vedea pesti mari.
- a doua optire este la Boca Catalina pt a admira zecile de pestisori colorati si ceva corali total neinteresanti (morti)
- a treia oprire este la Arachi, tot pt pesti dar si pentru sarituri in apa. Exista un suport de care de arunci si hop in apa. Este pentru cei mai curajosi, loviturile incasate in urma cazaturilor nefericite in apa cauzeaza vanataii puternice.
Pe langa distractie, muzica, snorkeling, excursia include si aperitive dar si bauturi nelimitate (rom, vodka, whisky, apa, sucuri etc)
Eagle & Divi Beach
Divi Beach este plaja cu celebrii copaci ce apar pe toate pliantele de reclama cu Aruba. Ce-i drept, ma asteptam sa fie o multime de copaci dar, de fapt, sunt doar 2!
Bine, mai sunt si prin alte parti dar nu la fel de spectaculosi si nu la fel de imortalizati. Nu poti veni in Aruba fara sa faci poze cu ei.
Eagle Beach rste o plaja mai cosmopolita, nisipul este foarte fin, apa are o culoare incredibila si sunt putine valuri.
In aceasta zona sunt hoteluri de tip boutique, mai mici si mai caraibiene as putea zice, ceea ce confera locului un aer oarecum autentic.
Pe plaja gasim o multitudine de tarcuri pt testoase. Se pare ca si-au depus oualele si acum se asteapta eclozarea broscutelor. Durata ecloziunii este de cca 60-70 zile. Din pacate, rata de ajungere la maturitate este de 1 la 1000 de broscute nascute. Conteaza si implicarea nefericita a turistilor, luminile de la hoteluri care le deruteaza si le face sa isi schimbe directia etc, dar rata de supravietuire de regula este una foarte mica.
Pe plaja se afla si cateva terase unde te potiracori dar si sezlonguri (2 sezlonguri cu o umbrela-5 USD/ zi, un cocktail 8-15 USD, berea 5 USD, apa 3 USD, inghetata de la 5 USD pana pe la 15 USD).
Tot in aceasta zona se pot organiza cine pe plaja la apus. Restaurantele amplaseaza multe mese direct pe nisip iar meniul este a la carte, O cina pentru 2 persoane, incepe de la 80 USD in sus.
Palm beach sau High Rise Hotel
Este zona cea mai “americana” sa zicem, ceva similar Cancun-ului, cladiri inalte, hoteluri din lanturi internationale cu sute de camere si mii de turisti. Tot aici gasim si o multitudine de restaurante, inclusiv celebrele KFC si McDonalds dar si mall-uri intesate cu magazine ale diverselor branduri cunoscute.
Tot la Mall Plazza gasim si un centru de testare pt covid, test care este necesar pentru reintoarcerea acasa.
Este o zona aglomerata, cu mult haos iar daca preferi autenticitatea si linistea, Eagle beach se preteaza mult mai bine.
Tot din Palm pleaca si excursiile pe apa si tot aici gasim o multitudine de centre pentru practicarea sporturilor nautice (kayak, paddle, paraseling, sky jet, banana etc).
Chiar daca Aruba nu este o destinatie comuna pentru europeni si nu se regaseste in portofoliile multor agentii de turism, avand in vedere ca vorbim de o insula “europeana”, as zice insa ca merita sa ii acordam atentie. Cei drept daca nu ar fi fost cu restrictii, as fi facut toata salba de insule ABC (Aruba, Bonaire si Curacao), dar acum am un motiv in plus sa revin si sa fac ce mi-a ramas!
Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!