Unii numesc Budapesta Parisul de Est, altii Perla Dunarii. In ultima vreme, tot mai multi la numar ii spun Orasul Spa-urilor. Despre asemanarea cu Parisul nu stiu ce sa zic! Iar despre perle nici atat… Referitor la centrele spa insa, nu prea am obiectii.
Intr-adevar, capitala Ungariei este asezata pe o multime de izvoare termale exploatate la maxim – si asta nu de ieri de azi… Baile turcesti de pe malul Dunarii sunt inca functionale si aceastea, atentie, nu sunt primele! Cu mai bine de o mie de ani înainte de turci, romanii si chiar înainte de ei, celtii, se bucurau aici de apele calde si tamaduitoare de izvor.
Nu este de mirare ca pana în secolul XX!, Budapesta s-a reinventat si s-a promovat ca oras al apei medicinale și s spa-urilor termale uimitoare. Cultura “de scaldat” a maghiarilor este foarte mult legata de sanatate: nu numai ca sporturile de apa sunt foarte respectate, dar tinerii si bătrânii se bucura de apele termale si centrele spa pe toata durata anului.
In ultimii ani, aceasta tendinta a fost ingenios imbinata cu petreceri de spa trance (sparties) despre care am sa va povestesc putin mai tarziu.
Daca ma vei intreba “care sunt cele mai bune bai din oras?”, am sa raspund: depinde de ceea ce iti place, cat de mult timp ai la dispozitie, daca esti in Budapesta cu partenerul sau cu copii, daca esti interesat de un bilet de intrare ieftin, sau de servicii de spa, masaj luxos sau vrei doar cateva ore de distractie intr-o baie mare.
De petreci mai mult de 3 zile în Budapesta, iti recomand sa încerci mai multe bai. Fiecare are un caracter distinct si merita o vizita pentru propriile sale individualitati: bazine, arhitectură, istorie, stil, programe.
In cazul in care stai doar trei zile, poti încerca cel mai popular centru spa- Szechenyi, baile ruse Rudas sau cele de la Gellert. Daca doresti bai care au bilete de intrare mai accesibile, recomand recent renovatele bai Veli Bej. Informatii aici.
Daca vrei ceva local si cu trimitere in trecutul nu atat de indepartat, Baile Kiraly sunt locul pe care il cauti. Centrul nu este renovat si vei gasi acolo un personal mai “ciudat” cu halate albe albe din perioada comunista… Nu am inteles daca asta e parte a unei strategii de marketing insa am dubii serioase deoarece 90% dintre cei din bazine sunt localnici iar preturile sunt foarte mici. Informatii aici.
Baile Lukacs sunt probabil cele mai vizitate de maghiari, deci daca esti un turist care doreste sa se amestece cu oamenii simpli si cauta locatii non-turistice, Lukacs este cel mai bun loc. Informatii aici.
Si totusi, daca ar fi sa aleg doar doua bai pe care sa le recomand, acesta ar fi Gellert si Szecheny pentru simplul motiv ca sunt cele mai mari si au cea mai variata oferta. Nu in ultimul rand… arata cel mai bine 🙂 Asa ca, te invit, calatorule, la o vizita in cele doua centre in randurile care urmeaza!
In zona Buda, veti gasi Art Nouveau Gellert Spa, cu mozaicuri si statuete care iti dau impresia ca ai intrat intr-un muzeu…
Poti vizita gratuit sala principala sau poti petrece o zi intreaga de relaxare in “Palatul bailor” pentru care veti achita 24 euro (vestiar inclus). Exista 10 bazine de diferite marimi si temperaturi iar programul de functionare este zilnic între orele 9 și 19, chiar si în zilele de sarbatoare.
Pe lângă piscina în aer liber, care este un mare succes în lunile de vara, există mai multe bazine geotermale deschise atât bărbaților, cât și femeilor. In plus, poti beneficia de tratamente de masaj, sauna, de terasa deschisa pentru plaja, sau chiar bar.
Baile Gellert, deschise in 1918, sunt parte a hotelului Gellert, astfel ca poti sa te bucuri de o vacanta minunata într-unul dintre cele mai bune hoteluri spa din Budapesta sau pur și simplu să profiti de facilităti ca vizitator de baie (Gellert Bath este deschis tuturor, copii, femei, si toate zonele sale sunt accesibile scaunelor cu rotile).
Daca ajungi aici, nu rata piscina cu valuri în aer liber! Bilete si informatii aici
In Pesta vei gasi Baile Termale Szecheny, unul dintre cele mai bune si mai mari centre spa din Europa cu 15 bazine interioare, 3 in aer liber. Referitor la salile de sauna umeda sau uscata, am pierdut numarul.
Biletele se pot achizitiona online (mai multe informatii si rezervari, aici ) sau la fata locului. Daca optezi pentru cea de a doua varianta, iti doresc bafta multa deoarece s-ar putea sa pierzi 30 de minute – 1 ora stand la coada…
Daca nu ti-ai adus prospul de la hotel, nicio problema, gasesti aici de cumparat sau inchiriat.
Marturisesc ca in momentul in care am intrat in partea exterioara, am fost dezamagit de marime sau poate de forfota creata de miile de oameni din piscine si din jurul lor (era weekend si vreme excelenta).
Regretam “investitia” de 25 de euro pentru ca in mintea mea “cele mai mari bai termale” aratau diferit. Regretele nu a durat insa mult. Din momentul in care intri in ape, iti trec toate probemele… Mai apoi, cand am descoperit bazinele si facilitatile din interior, mi-am schimbat complet parerea si recomand tuturor aceasta experienta!
A fost interesant sa aflu ca cel mai popular complex termal din Budapesta, a fost deschis doar la sfarsitul secolului al XIX-lea (intr-o casa improvizata, transformata mai târziu într-un frumos palat). Probabil arhitectura atrage o parte dintre turisti aici, dat fiind ca am vazut sute (nu exagerez) de oameni care aveau ca principal scop selfie-urile.
Lasand gluma la o parte, fiti pregatiti sa vedeti cel mai bun spectacol de pitziponcareala posibil: fete, femei, barbati de toate varstele si natiile pamantului facandu-si milioane de poze in toate pozitiile si ipostazele…
In weekend se organizeaza petreceri cu diferite tematici la preturi care pornesc de la 50 de euro / persoana. Petrecerea incepe la 10 seara si dureaza 5 ore. Sa nu va inchipuiti ca e vreo problema cu clientela si ca raman bilete nevandute… Majoritatea petrecaretilor sunt straini, turisti sau expati care traiesc in orasul de pe Dunare.
Cea mai facila metoda de a ajunge la baile Szechenyi (sau Szechenyi Furdo în limba maghiară) este cu metroului M1 (cel de-al doilea subteran din Europa, construit imediat după cel din Londra). M1 este linia galbenă, care se află chiar sub bulevardul Andrassy din centrul orasului. Exista o stație de metrou chiar langa bai: Szechenyi Furdo.
Sper ca ai retinut, neobositule calator, grija pe care ti-o port! Dupa o zi de hoinarit prin frumoasa capitala a Ungariei sau pur si simplu pentru un wekeend de leneveala, o balaceala intr-una din baile termale amintite, va face ca pofta ta de viata si de calatorii sa revina la cote normale si chiar mai mult de atat! Viszlat!
Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!