Bukovel este una dintre statiunile turistice preferate de catre romani, mai ales de catre cei din nordul tarii, atunci cand vine vorba de sporturile de iarna.
Desi altitudinile nu sunt deloc impresionante, partiile fiind situate intre 800 si 1400 de metri altitudine, mi s-a parut aproape incredibil ce s-a reusit acolo. Probabil ca de ajutor a fost si micro climatul local si pozitionarea partiilor pe toti versantii: estici, vestici, nordici si sudici. Oricum am lua-o, Bukovel e unul dintre exemplele pozitive, unul demn de urmat: se poate face schi la standarde vestice si in Carpati…
De ce Bukovel?
Bukovel este la doar 100 km de granita (langa Sighetu Marmatiei) si de aceea schiorii din Baia Mare (160 km), Satu Mare (200 km), Cluj-Napoca (280 km) si nu numai, o aleg in detrimentul cunoscutelor statiuni din Austria, Franta, Italia, Elvetia, etc.
Pe langa distanta relativ mica, romanii se mai gandesc si la diferentele de pret resimtite atat la cazare cat si la mese sau skipass.
În 2006, guvernul ucrainean a început un proiect indrăznet de dezvoltare a unui mic domeniu schiabli, (impreuna cu o companie austriaca si una canadiana) care actualmente a depasit 60 de kilometri de pârtii.
Ambitiile sunt si mai mari si există semne evidente ca partiile de aici vor ajunge curand la peste 100 de km, cu atat mai mult cu cat Ukraina si-a lansat candidatura pentru organizarea Olimpiadei de Iarna din 2022. Daca in 2003 statiunea primea putin peste 45000 de turisti, in 2016 numarul acestora a fost de peste 1 milion…
Cum ajungi in Bukovel
Am pornit la drum cu masina in dimineata de 2 martie din Baia Mare si pana la granita din Sighetu Marmatiei totul in regula. La granita Romaniei cu Ukraina, mare atentie sa aveti la purtator toate actele – atat ale persoanelor (pasaport OBLIGATORIU) cat si ale masinii (certificat de inmatriculare, ITP valabil, asigurare, iar daca masina nu este condusa de proprietarul din acte, este nevoie de o imputernicire obligatorie!). Tot aici veti fi verificati pe rand de vreo 3 vamesi ucrainieni, fiecare asteptand asa numita “traditie”. Daca cumva uitati sa lasati “traditia” in pasaport, nu e nici o problema, va vor aminti ei. Da, stiu, pare absurd ca in 2017 sa fie nevoie de spaga pentru a trece granita, dar asta e. Haideti sa va explic cum se procedeaza: in primul rand este recomadat sa aveti bani mici, banconote de 1 leu si sa puneti in fiecare pasaport cate 2 lei. Da, de fiecare data cand dati pasaportul unui vames! Nu puneti toti banii din prima doarece tovarasii nu isi impart “traditia” si nu incercati doar cu un leu deoarece veti auzi din partea lor “putin”….
Din propria experienta, va recomand sa schimbati bani exact dupa granita, deoarece in statiune nu am reusit sa schimbam decat euro, un amanunt ciudat avand in vedere ca statiunea este plina de romani. Asadar, fie mergeti cu euro si schimbati in statiune, fie schimbati in vama lei. Daca schimbati in statiune, aveti grija deoarece “traditia” este prezenta si aici, domnul de la schimb valutar intrebandu-ne mai mult prin semne daca nu dorim sa ii lasam 200 UAH (aproximativ 30 lei) spaga.
Drumul pana la cazare, o adevarata peripetie. Cum am mai spus, de la granita pana in statiune sunt aproximativ 100 km, resimtiti insa din plin deoarece drumul este foarte foarte prost, plin de gropi, astfel ca ai nevoie de aproximativ 2 ore jumatate – 3 sa ajungi la destinatie.
Despre cazare
Cazarea am ales-o pe booking.com, cautand in baza “formulei” raport pret – calitate: am ales Milli & Jon, cotat cu nota 8.3. Pe langa recenziile bune, ne-a placut si datorita faptului ca aveam posibilitatea de a anula rezervarea gratuit pana cu o luna inainte de a ajunge. Studenti fiind, nu eram siguri de programul pe care il vom avea in martie, rezervarea fiind facuta la inceputul anului. Pentru 3 nopti de cazare am platit aproximativ 170 lei/persoana, un pret foarte bun avand in vedere ca hotelul avea si piscina interioara (acesta fiind unul dintre criteriile noastre pentru alegerea cazarii). Hotelul dispune de un restaurant, o camera incalzita pentru depozitarea echipamentului de ski, wi-fi, parcare si… altele. Milli & Jon este situat la aproximativ 1-2 km de centrul statiunii si de partii, astfel incat seara cand ieseam in oras aveam de mers maxim 15 minute pana in centrul statiunii, iar dimineata cand mergeam la ski ajungeam in parcarea gratuita de la baza partiilor in maxim 5 minute cu masina.
Pe langa cazarea aleasa de noi, am vazut in statiune foarte multe alte hoteluri, pensiuni si cabane, de toate categoriile si pentru toate buzunarele. Am ramas surprinsi de o serie de 20-30 de cabane identice, situate exact la baza partiilor,chiar ne-am uitat la ele cu jind, considerandu-le cea mai convenabila modalitate de cazare, mai ales daca se merge in grup.
Activitati in statiune
In prima seara am incercat si patinoarul din centrul statiunii, pretul fiind de aproximativ 20 lei pentru 45 minute si aproximativ 30 lei pentru o ora jumatate, patinele fiind incluse in acest pret. Recomand experienta – distractia este garantata, patinoarul fiind mare si frumos amenajat.
Dupa patinoar, am luat cina la restaurantul Monysto, un restaurant cu specific italian unde daca veti ajunge, cel mai probabil veti incerca pastele sau pizza. Preturile sunt decente: cu aproximativ 30 lei am mancat o pizza si am baut o bere, un pret bun pentru o statiune de ski.
Dimineata ne bucuram de micul dejun in cadrul restaurantul din incinta hotelului, unde puteai sa servesti omleta cu rosii, bacon, cascaval , oua fierte , sandwich si/sau clatite cu gem/branza dulce sau o portie de papanasi cu gem. Cu aproximativ 10 lei serveai una dintre aceste variante. Inclus in acest pret cafea/un ceai, dupa preferinte.
Daca de dimineata pana dupa amiaza sunteti la ski, seara in Bukovel va puteti bucura de o plimbare prin centrul statiunii, puteti opta pentru unul din centrele SPA, va puteti incerca abilitatile de pilot pe pista de karting, sau pentru cei mai petrecareti, se gasesc 2 sau 3 cluburi de noapte chiar in statiune.
Despre ski
Ne-am interesat la receptie de skipass. Cei de la cazari , in general, vand skipassurile cu acelasi pret cu care le veti gasi si la baza partiei, astfel incat este mult mai comod sa ajungeti la partie cu skipassurile in buzunar.
Skipass-ul costa aproximativ 115 lei / zi (in aceasta perioada) si include accesul pe tot domeniul schiabil (60 km de partii) de dimineata de la 9 pana seara la 19:30 cand se inchid toate partiile. Daca doriti intr-o zi sa mergeti doar de dimineata pana la pranz (ora 14) pretul skipass-ului este de aproximativ 70 lei, iar daca doriti sa mergeti doar dupa amiaza, dupa ora 15 pana la 19:30 pretul skipass-ului este de aproximativ 30 lei, daaarrrr include o zona destul de restransa de partii (doar cele cu nocturna).
Va recomand sa va luati tot de la cazare sau de la baza partiilor un pliant cu harta domeniului schiabil. Harta este super utila pentru ca puteti afla in orice moment unde va gasiti si veti putea ajunge la oricare dintre partii sau la restaurantele de pe partii.
Partiile sunt pe gustul tuturor: albastre, destinate incepatorilor, rosii si negre destinate celor cu mai multa experienta, cu un grad de dificultate mai ridicat. De asemenea, pentru cei cu mai multa experienta si pasionati de freestyle, exista un snow park imens unde va veti putea testa abilitatile.
Toate partiile sunt legate intre ele prin intermediul celor aproape 20 de instalatii, majoritatea sub forma telescaunelor de 4 persoane. Pe langa acestea, gasiti si 2-3 instalatii de teleski. In perioada in care am fost noi, la inceputul lui martie, nu se statea absolut deloc la coada pentru telescaune, asadar inca un plus pentru aceasta perioada, avand in vedere ca stratul de zapada era suficient de mare, tunurile de zapada artificiala fiind prezente pe majoritatea partiilor. Sezonul de ski la Bukovel se intinde pana la mijlocul/sfarsitul lunii aprilie.
Pe langa cina si micul dejun despre care am amintit, am vrut sa incercam si un pranz la baza unei partii, la un food court, unde spre surprinderea noastra, raportandu-ne la preturile din restaurantele de pe partiile austriecilor, italienilor sau francezilor, am reusit sa mancam copios (felul 1 + felul 2) cu aproximativ 30 lei, ceea ce nu e rau deloc!
Ce gasiti in Bukovel
- 60 km de partie – in proportie de 100% dotate cu tunuri de zapada artificiala
- 63 de partii de schi de toate gradele de dificultate
- 16 instalații de transport pe cablu cu o capacitate de 34700 de persoane/ora
- scoala de schi (inclusiv pentru copii)
- inchiriere de echipament
- snowpark
- parc pentru ciclism
- live cam – click aici
In ultima zi, dupa cateva ore bune de ski si… desigur cu burtile pline, am pornit spre casa, nu inainte de a alimenta autoturismul, profitand de pretul combustibilului: aproximativ 3,5 lei/litru.
Concluzii
In final, nu pot decat sa va recomand acest loc, fie ca alegeti o vacanta de cateva zile sau de ce nu, una mai lunga. La Bukovel, preturile mai mici decat in statiunile din Romania, domeniul schiabil superior, calitatea partiilor si a instalatiilor, te fac sa te gandesti serios la revenire.
Daca doriti un domeniu schiabil si mai extins, cu servicii superioare, cu un drum considerabil mai lin dar mai lung, va veti orienta spre statiunile din Austria, Italia, Elvetia sau Franta. Dar sa nu confundam merele cu perele si nici cei 5 km de partii de la Cavnic cu cei 60 de la Bukovel, cu tot cu drumul prost si traditia de la frontiera. Acestea fiind zise, nu uitati: “călătoria este singurul lucru care se poate cumpăra și care te face mai bogat”!
La întoarcere spre granița la Sighet. Aveți grija la primul STOP , pune fiola și iasă pozitiv. Le trebe bani ( sute de euro) nu consumați alcool și ceretile sa mai facă testul o data sau sânge, așa scăpați fata mita. Distribuiti vestea. In rest totul e super
Multumim pentru sfaturi Adrian!
Scuze pentru intarziere.
Consider ca pentru initiere,in Romania se gasesc scoli de schi foarte bune,unde oricine poate sa invete acest minunat sport. Deci pentru initiere recomand partiile din Romania cu scoli de schi recunoscute pe plan national si international.
Pe de alta parte,pentru cei intermediari sau avansati,domeniile de ski din Romania consider ca sunt limitate din punct de vedere al km de partii si al varietatii acestora.
Daca ne-am invecina cu Austria cred ca acolo ar fi destinatia preferata de ski a romanilor, indiferent de durata excursiei.
La cat timp facem in mod normal din Bucuresti pana la munte in Austria insa cel mult o data pe an ajungem acolo.
Ne invecinam insa la sud cu Bulgaria si la nord cu Ucraina. Tot e bine – sunt aproape si au conditii mult mai bune decat Romania unde majoritatea timpului o petreci asteptand sa urci in scaun sau telecabina si nu pe partie. Corect? 🙂