test

Cele mai bune lucruri de văzut și de făcut în Cartagena, Spania

Desi apare ca un mic punct pe harta Spaniei, Cartagena ascunde multa istorie si cultura. Dupa o vizita aici, chiar una de scurta durata, veti ramane impresionati de ce are de oferit unul dintre cele mai vechi orase ale provinciei Iberice.

Fondata pe la 229 i.Hr. de catre de Hasdrubal, Mastia isi face primul “update” de nume devenind Cartagina. Numele deriva din cuvantul fenician Kart-hadasht (orasul nou). Si cum nu era suficient un singur update, dupa vreo 20 de ani, generalul roman Scipio Africanul i-a mai facut unul, orasul devenind Carthago Nova. Tradus mot a mot, ar insemna “orasul nou nou”. Ce mai, imaginatie din belsug!

Fiind o zona bogata in minerale (argint si plumb), a deschis apetitul romanilor, apoi a germanicilor. Nu au fost singurii, caci in timp, de aici s-au infruptat si bizantinii si desigur maurii. A revenit in mainile crestinilor sub Alfonso X in 1245. Cartagena devine faimosa pentru port abia prin secolul XVI, sub regele Filip al II-lea.

Foto-Javier Lorente Ortega

In Plaza de Ayuntamiento (Piata Primariei) gasim Muzeul Teatrului Roman, un ansamblu architectural din care fac parte Muzeul Teatrului Roman, Catedrala Santa Maria la Vieja si Teatrul Roman. Si ce ati spune daca v-as povesti ca aceast fascinant loc a fost descoperit din intamplare? Nimeni nu banuia ca orasul sta pe o comoara din secolul II… Intre 1989 și 1990 sapaturile efectuate pentru o constructie civila, au scos la lumina mai multe ramasite din era timpurie romana, printre care o inscriptie dedicata unuia dintre fiii lui Augustus. Hopaaaa, si-au spus oamenii! Sa mai sapam! 

In scurt timp era clar ca arheologii se aflau in fata unei mari descoperiri. Timp de 13 ani au durat sapaturile si restaurarea si in unele parti ele continua si in ziua de azi. Pe colina a fost construit si un amfiteatru modern unde se organizeaza diverse evenimente.

Pentru 6 euro (atentie, lunea este inchis iar duminica portile se inchid la orele 14.00)  ai acces la Muzeu si apoi la Teatrul Roman. O alta varianta ar fi sa te indrepti spre Castillo de la Concepcion, aflat in varful colinei cu acelasi nume, unde vei gasi un ascensor panoramic, inalt de 45 de metri si o pasarela pe care se poate ajunge la baza castelului. Ascensorul este deschis zilnic, intre orele 10.00-20.00 iar urcarea costă 2 euro. Cei 2 euro nu acopera si intrarea la Castel (biletul aici e alti 6 euro). Daca doresti sa faci putin sport, accesul se poate face si pe jos. Indiferent cum ajungi sus, pe langa panorama oferita catre port, vei avea inca una, gratuita, asupra teatrului roman. 

Vedere asupra portului
Teatrul Roman vazut “panoramic”

Mai mult, poti chiar cobori pana la zidurile teatrului. Mereu m-am intrebat de ce plateste lumea bilet cand din exterior totul se vede mai bine… De la nivelul teatrului poti cobori la nivelul principal trecand pe langa Catedrala care e in renovare (e inchisa) de vreo 5 ani… Nu e insa nicio problema, mai sunt vreo 3-4 biserici in oras…

Privind totul de sus si de jur imprejur te apuca tristetea. De ce? Pentru ca lipit de teatru vezi cladiri noi si vechi, unele moderne, altele aproape prabusindu-se si parca simti ca autoritatile locale nu fac nimic sa schimbe asta cumva. Oarecum tipic spaniol: “siesta y fiesta”. Daca un lucru merge, de ce sa-l schimbi? Daca vin turisti, de ce sa te complici…

Ultima oara am ajuns aici cu niste prieteni italieni care cu greu isi gaseau cuvintele. “O asemenea maretie ambalata in hartie igienica” mi-a soptit Giovani… Imi si imaginam Coloseumul din Roma intre cladiri in paragina…

Si daca tot am amintit de Castillo de la Concepcion, merita mentionat ca acesta a fost o cetate folosita de catre toti cei care s-au perindat de-a lungul istoriei prin oras. In prezent, castelul adaposteste Muzeul de istorie.

Daca alegeti liftul panoramic, la statia de sosire veti putea admira Anfiteatro de Cartagena, construit in secolul I, destinat luptelor de gladiatori. In prezent se executa lucrări de restaurare a vechiului amfiteatru: consolidare, excavare si aducere la lumină a arenei. Nu este usor deoarce peste a fost construita o corrida 🙂 Multi turisti atrasi de imagine se chinuie sa ajunga pana acolo si apoi sunt dezamagiti. Din departarea arata mai bine decat de langa ziduri…

Va puteti plimba pe strada pietonala principala Calle Mayor, bucurandu-va de arhitectura bogata oferita de El Gran Hotel (acum sediu de banca), Palatul Aguirre, Muzeul Regional de Arta Moderna, La Casa Maestre, La Casa Llagostera, Primaria, Cazinoul sau Casa Cervantes… Peste tot sunt tearase si restaurante care mai de care, magazine de firma si autohtone.

Muzeul Municipal de Arheologie, situat pe locul necropolei romane San Antón, te poarta din epoca paleolitica in epoca bronzului, apoi din epoca romana pana in secolul al XIX-lea.

“Cartierul Forului Roman” este deschis si prezinta una dintre străzile principale al Cartaginei romane. Puteti vizita resturile vechilor bai romane si Atrium-ul (cladirea folosita de romani pentru a organiza banchete). 

In zona portului  gasiti  Muzeul Naval si  ARQUA – Muzeul National de Arheologie Submarina, pe langa o zona de promenada, o statuie mai ciudata a victimelor terorismului si a miilor de barci si iahturi din port. Inainte de a ajunge aici veti trece cel mai probabil si prin fata Muzeului Militar.

Pentru sume pornind de la 6 euro, puteti face o excursie cu vaporasul in largul coastei cartageneze.

Daca aveti noroc, puteti vedea in port doua dintre “minunile” moderne ale marilor: vasul de croaziera The World care apartine unui comunitati de milionari (nu e glumă) și yachtul Sailing A, care cu cei 143 metri este considerat cel mai mare yaht din lume. Despre insula plutitoare a milionarilor nu prea avem ce sa spunem decat ca pentru a avea calitatea de membru trebuie sa ai o avere de minim cateva milioane de euro. In fiecare an Capitanul impreuna cu residentii isi aleg destinatiile si traseul…  Daca va bate gandul sa va cumparati un loc din cele 165 existente, aici aveti linkul 🙂

Despre yachtul Sailing A, proprietatea miliardarului rus Andrey Melnichenko, ce sa va povestesc? Ca ne-am distrat cand am aflat ca “fugise” din Gibraltar ca sa scape de sechestrul impus de constructorul german pentru neplata unui ultime facturi in valoare de vreo 4 milioane de euro? Bine ca le-a platit pe celelalte 386…

Si dupa atata plimbare, probabil te va lovi foamea… Techos Bajos (Calle de Joaquín Madrid nr. 1) este localul pe care ti-l recomand. La felul in care arata din exterior, sunt aproape sigur ca nu ai zice ca este unul dintre cele mai faimoase locuri din oras.

Localul este fondat in 1950 si de atunci este condus de aceeasi familie, clientii find in majoritate spanioli. Se mananca mult si bine (produse din peste si fructe de mare) si daca esti la pranz si ieftin. Meniul zile costa 10 euro si trebuie sa ai stomacul mare si gol sa poti duce tot.

Ne-a placut Cartagena si o recomandam, mai ales daca sunteti cu masina si va deplasati pe Coasta. Daca veniti dinspre Alicante (vezi ce poti vedea aici) spre Andalusia sau invers, e musai sa va opriti pentru (macar) cateva ceasuri. Fiind la mare, aveti desigur si plaje de toate felurile (nisip, piatra, rezervatii naturale, etc) unde sa va bucurati de soare si de Mediterana. Asa ca, una peste alta, jos palaria Cartagena!


Panorama Cartagena
Statuia victimelor-terorismului
Teatrul roman vazut de deasupra zidului exterior

Despre autor

Mariushttp://www.sacalatorim.ro/despre-mine/
Cred cu tărie că turismul nu se rezumă la o destinatie, un hotel, un zbor sau un preţ bun. Nici la o stare de spirit. Un “călător” e mereu gata de drum şi va găsi în fiecare “aventură” ceva unic, fermecator şi fascinant care îl va face să îşi dorească mereu să meargă mai departe.

Descoperă și alte destinații

85,800FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*