Castelul Corvinilor si legenda Corbului

Castelul Corvinilor sau Castelul Huniazilor sau Castelul Hunedoarei: trei nume – un singur monument de arhitectura gotica din Romania – probabil cel mai reprezentativ.

Constructia castelului a inceput in secolul al XIV-lea, pe structura vechii cetatii a Hunedoarei si are 4 turnuri: Turnul Capistrano, Turnul Pustiu, Turnul Tobosarilor si Turnul Buzdugan sau turnul pictat, care la baza au prevazuta o constructie din piatra. Nivelele inferioare erau folosite de puscasi iar nivelele superioare erau folosite ca zone de locuit.

Un  loc de interes in cadrul castelului este fantana, construita intre curtea veche si cea noua.

Castelul Corvinilor a fost contruit in timpul lui Ion de Hunedoara, fiul nelegitim al lui Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei, cu o frumoasa femeie din Tara Hategului. In urma acestei povesti a aparut si legenda Corbului (blazonul familiei are un corb cu un inel de aur in cioc).

Dupa frumoasa poveste de dragoste, Sigismund o casatoreste pe  femeie cu unul dintre vitejii sai, Voicu, daruindu-i totodata si un inel de aur cu scopul a fi recunoscut copilul atunci cand va ajunge la curtea regala in calitate de adult.

In timpul unei calatorii, frumoasa uita inelul pe marginea stergarului iar corbul atras de stralucirea lui il fura, Ioan de Hunedoara ia arcul sit rage in corb, recuperand inelul.

La maturitate, cand Ioan de Hunedoara ajunge la curtea regala decide ca simbolul familiei hunedorenilor sa devina corbul cu inel de aur in cioc. Totodata, numele familiei provine de la latinescul “Corvus” care inseamna Corb.

O alta legenda a castelului este cea a fantanii din curtea castelului. Fantana a fost construita de 3 prizonieri turci, carora Ion de Hundoara le-a promis eliberarea in cazul in care gasesc apa buna.

Prizonierii au sapat timp de 15 ani, cca 28 m in piatra si intr-un final au gasit apa buna, dar prea tarziu pentru ei deoarece Ion de Hunedoara murise iar sotia sa Elisabeta Szilagyi nu s-a tinut de promisiunea facuta de el, ucigandu-i pe prizonieri. Inainte de a muri prizonierii au cerut sa scrie pe cheile fantanii “Apa ai, inima nu”.

Castelul Corvinilor este amplasat in Hunedoara, langa centru vechi si se poate ajunge usor atat din Deva cat si din Alba Iulia (noi am venit din Alba Iulia).

Programul este 9-17 iar intrarea costa 31 lei pentru adulti, daca esti cu grup numeros beneficiezi de o mica reducere (26 lei/persoana).

In apropierea castelului, practic in fata aleei care duce catre castel, este o parcare amenajata, ca atare nu ai de ce sa iti faci griji in ceea ce priveste lasarea masinii in siguranta. In preajma sunt si ceva restaurante unde iti poti ostoi foamea dupa ce urci treptele la castel.

In pretul de 31 lei nu ai inclus si ghid, ci doar intrarea, dar traseul este foarte bine marcat.

In cadrul turului poti vizita: turnurile, capela, fantana, Sala Cavalerilor, Sala Dietei, terasa de artilerie, curtea hursarilor, sala domnitelor.

Un periplu prin istorie si lumea legendelor care te va imbogati spiritual si te va face sa visezi la vremuri de mult apuse.


Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!

 

Despre autor

Florina Rosu
Viata Florinei e “intre doua avioane”. Noaptea viseaza Asia, dimineata descopera oferte catre Caraibe si pana seara cumpara bilete catre Europa, sau invers, nu conteaza, vacanta sa fie. Ii plac provocarile, locurile mai putin batute dar nu refuza nici destinatiile ultra comerciale, considera ca fiecare loc de pe pamant are ceva de oferit.

Descoperă și alte destinații

84,000FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*