test

Cazinoul din Constanța

Unul dintre cele mai reprezentative monumente ale orasului Constanta, Cazinoul aflat pe bulevardul Regina Elisabeta, chiar pe faleza, a fost construit intr-o perioada de doar 1 an, mai exact in anul 1909 si a fost inaugurat la sfarsitul verii anului 1910.

In locul in care poate fi admirat astazi cazinoul a mai existat intre anii 1880 si 1902 o constructie de lemn, o cazina (un loc de recreere pentru turisti, un loc ce gazduia baluri sau spectacole de teatru). Stilul arhitectonic al emblematicei cladiri a fost initial inspirat din traditiile artei romanesti, insa dupa ridicarea fundatiilor, planurile constructiei intocmite de catre arhitectul roman Petre Antonescu au fost schimbate cu planurile arhitectului francez Daniel Renard. Acesta a renuntat la motivele traditionale romanesti si a folosit in schimb stilul Art Nouveau, oferind impunatoarei constructii un aspect asemanator marilor cazinouri ale epocii.

Initial, Cazinoul din Constanta trebuia sa aiba o sala de bal, o sala de teatru dotata cu scena, loje si cabine, insa cu timpul maretia acestui proiect s-a diminuat. Deasemenea, cladirea trebuia sa gazduiasca o sala mare pentru restaurant pusa in legatura directa cu terasa de unde se putea admira minunata priveliste asupra marii.

 In prezent, desi reprezinta unul dintre cele mai importante obiective turistice ale orasului Constanta, cazinoul se afla intr-o stare extrem de proasta. In anul 1986 a existat o incercare de renovare a monumentului ce s-a desfasurat pe o perioada de un an, insa rezultatele au fost aproape invizibile. Cazinoul nu a fost intotdeauna deschis publicului, insa la felul in care arata cine ar vrea sa il viziteze? Precipitatiile patrund in structura de rezistenta, multe geamuri lipsesc, candelabrele sunt pline de praf, iar interiorul este mizerabil. In marea sala de festivitati aflata la etaj porunbeii sunt stapani, lucru greu de imaginat in conditiile in care ne gandim la maiestria de odinioara a cladirii. Ministrul Culturii a promis la sfarsitul anului trecut ca va demara o miscare de restaurare si renovare a Cazinoului pentru a-i reda acestuia grandoarea si frumusetea de odinioara. In ultima vreme turistii care aleg sa se cazeze in Constanta opteaza pentru poze cu cazinoul dar din exterior (Probabil v-ati dat seama deja de ce)

 In ultimul timp cluburile de noapte aflate in celebra statiune romaneasca Mamaia, dar si celelalte statiuni de pe litoral, restaurantele si plaja nu au mai fost suficiente pentru turisti, acestia fiind aflati in cautare de lucruri inedite, de cunoastere si documentare. Deasemenea, raportat la litoralui bulgaresc, grec sau turc, vacantele la mare inseamna pentru turisti si diverse activitati recreative dintre care amintim de vizitarea unor monumente istorice importante, in timp ce pe litoralul romanesc acestea sunt lasate sa se deterioreze, chiar sa se darame.

Despre autor

Mariushttp://www.sacalatorim.ro/despre-mine/
Cred cu tărie că turismul nu se rezumă la o destinatie, un hotel, un zbor sau un preţ bun. Nici la o stare de spirit. Un “călător” e mereu gata de drum şi va găsi în fiecare “aventură” ceva unic, fermecator şi fascinant care îl va face să îşi dorească mereu să meargă mai departe.

Descoperă și alte destinații

85,800FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*