test

Tată de fată | City break la Bruxelles

Ultima oprire din aventura tată de fată  a fost un city break in Bruxelles. Dupa cele doua minunate orase (Bruges si Gent) deja puse la cutiuta cu amintiri si dupa ce tata a inteles ca fata-i fată și fata a acceptat ca tata-i tată, ultima oprire a acestui periplu se anunta a fi una de exceptie!

CumAjungi

Aeroportul Zaventham (aeroportul national) din Bruxelles este destul de mare dar ai indicatoare peste tot si nu prea ai cum sa te ratacesti. Tarom in combinatie cu Brussels Airlines opereaza doua zboruri zilnice. Blueair de asemenea însă nu zilnic. Despre preturi nu are sens sa vorbim. Acestea difera in functie de momentul zborului si al achizitiei biletului. Mentionez ca Wizzair si Ryanair opereaza zboruri spre Bruxelles insa pe cel de al doilea aeroport Charleroi (unii il numesc Brussels Sud). De aici exista varianta de bus, direct din aeroport spre Bruxelles Midi. Prețul este de aproximativ 15 euro / sens dar poate scădea daca este cumpărat in avans, online. Ceea ce va si recomand sa faceți, nu doar pentru preț ci și pentru a avea locul asigurat in busul care se potrivește cu ora voastră de aterizare. Informatii aici. Puteti lua insa si autobuzul public care va duce din fața aeroportului până ăn simpatoca gară Charleroi de unde puteți lua un tren spre Bruxelles.

Diferenţa între cele două aeroporturi este dată de distanţa acestora faţă de oraş: Zaventham este situat la 11 km iar Charleroi la 46.


TransportLocal

Pentru a ajunge în centru, cea mai rapidă metodă este trenul. Coborâți la nivelul -2 unde găsiți punctul de vânzare dar și automate. Automatul este in 6 limbi, introduci destinaţia şi selectezi daca doreşti bilet doar dus sau dus întors. Preţul este 7,8 euro / sens sau 15,6 euro dus întors. Cu alte cuvinte nu e nici o şmecherie să il cumperi dus întors decât dacă vrei sa scapi de o grija.

De ţinut minte este faptul că trenurile vin la intervale destul de dese pe aceeaşi linie, deci, nu vă urcaţi decât în trenul care a pleaca la ora care trebuie. Urmariti panoul electronic de pe peron unde scrie destinatia si ora de plecare a urmatorului tren.

Cam aşa se întamplă peste tot in Europa de Vest şi recunosc ca eu am comis-o de cateva ori in Anglia, sau Olanda. Ca să mă fac şi mai înţeles, am să vă dau un exemplu: trenul nostru pleca de la linia 2 la 09.51. Am ajuns la linia 2 la 09.35 şi până la şi 51 de minute au oprit la aceeaşi linie încă 2 trenuri: la 9.39 şi 9.44.

Până în centru ai doua opriri si o calatorie totala de 20 de minute. Dacă pentru a ajunge la destinatie trebuie sa iei metroul, urmareşti semnele. Atenţie, nu scrie nicăieri METRO ci este afişat doar un M. Exista şi aici automate de bilete dar si info chioscuri. O calatorie costa 2,10 euro insă puteţi cumpara si 5 călătorii pentru 8 euro sau 10 calatorii pentru 14 euro. Detalii aici

Compania de transportul public nu mai vinde bilete de hârtie. Călătoriile trebuie incărcate pe un card care se achizioneaza de la info chioscuriile din statiile de metrou costra sumei de 5 euro. Acelasi card este valabil pentru călătoriile cu metroul, autobuzele locale si tramvaie.

Dupa ce aţi incărcat cardul, trebuie să il validaţi la un aparat (aproape identic cu cele din Bucureşti) care uneori este amplasat sub automatul de bilete iar alteori la uşile de acces pe peron. Cel mai recomandat mijloc de transport în oraş este metroul, cu foarte multe staţii şi un sistem de orientare simplu şi eficient.


UndeStai

Fiind vorba despre capitala Europei, este oarecum firesc ca preţurile de cazare să nu fie dintre cele mai ieftine. Aproape de fiecare dată când am ajuns în Bruxelles am stat la Ibis City Centre (piata St. Cathrine). Locația este excelentă iar prețurile erau foarte bune. Dacă acum un an prețurile plecau de la 70 euro pentru o noapte (fără mic dejun), acum am mai pus cate 20 de euro pe zi.

Există o mulţime de hoteluri, de toate categoriile şi daca ai noroc ca în perioada în care vrei să vizitezi să nu fie un eveniment major, poţi găsi cazare şi la 70 de euro pentru o noapte. Nu sunt adeptul hostelurilor deoarece sunt prea batrân pentru astfel de “aventuri”. Dar daca vouă vă plac, în Bruxelles găsiţi o mulţime de hosteluri, poziţionate central începând cu 18 euro pentru o noapte. Desigur, paturi supraetajate şi baie la comun.


 DespreMancare

Bruxelles este una dintre cele mai cosmopolite capitale europene. Este firesc ca la fiecare colţ să dai peste localuri cu cea mai diversă mâncare. Cea mai faimoasă zonă este considerată Rue de Boucher. Tot în zona centrală găseşti “strada” turcească, grecească sau italiană cu restaurante specifice, meniuri speciale sau servire a la carte. Nu lipsesc desigur localurile cu bucătărie internaţională sau cele care se bazează pe fructe de mare.

Mare parte din restaurante servesc meniuri la prânz si cină. Cele mai ieftin meniu de pranz a fost 16 euro / persoana: aperitiv, fel pricipal si desert, la unul dintre restaurantele din Piata St Cathrine.

Pentru cină meniurile sunt mai scumpe deși includ cam același lucru cu cele de prânz. La început nu am înteles de ce, apoi am realizat că lumea iese la cină în fiecare zi a săptămanii. Cu alte cuvinte, de ce să se complice proprietarii de restaurante cu meniuri iedtine când cârciuma le este oricum plină.

In Belgia cina se servește destul de devreme – începând cu orele 18. După orele 21 multe localuri închid bucătaria. Ca sî fiți siguri că aveți loc într-un restaurant preferat, rezervați in avans!

Bine cunoscutele fast fooduri internaţionale sunt foarte populare aici… Nu pentru că ar avea produse mai bune ci pentru că sunt mult mai ieftine decât restaurantele. La mare căutare este noul lanț Five Guys, o alternativă la McDonalds si Burger King dar ușor mai scumpă. Dacă singurul motiv pentru care vă place acest tip de restaurante este ca ofera o toaletă curată și gratuită, vă sugerez să aveți mereu 30-50 de cenți pregătiți pentru taxă, fie că sunteți client, fie că veniți de pe stradă…

Belgia este renumită pentru ciocolată, bere şi wafe. Pe cele din urmă le găseşti la tot pasul cu preţuri plecând de la 2 euro.

Ciocolată este de asemenea prezentă peste tot, sub diferite forme, ambalaje şi preţuri. Dacă mă intrebați pe mine, chestia asta e supra evaluată și exploatată la maximum pentru a scoate cât mai mulți bani din buzunarul turiștilor. Si ca orice păcătos, am căzut și noi în această capcană dar una cu oferte speciale la Leonidas. Ei, ce credeați… doar nu era să cumpărăm o cutie de Godiva la discount cu doar 80 de euro…

Berea, după părerea mea este o mare ciudăţenie. In Belgia există sute dacă nu mii de tipuri de bere dar în majoritatea localurilor găseşti doar câteva, de obicei aceleşi şi de cele mai multe ori la sticlă.

Ştiind ca aici e ţara berii mă aşteptam să ai o gamă extrem de variată în orice local dar, din ce am văzut eu, nu e aşa. Preţurile sunt aproape prohibitive, plecând de la 3,8 euro pentru 250ml şi ajungând și la 8,5 euro pentru 500ml.

shopping


Revenind la zona centrală, în partea pietonală găseşti mii de magazine, de toate felurile, cu sau fără promoţii, cu preţuri mici sau mari, unele goale, altele super aglomerate. Ca peste tot, dacă ai noroc poţi găsi oferte foarte bune la magazinele care îşi schimbă stocurile. Nu există o perioadă anume de recomandat, cred ca totul ţine de noroc. Noi am prins reduceri masive la United Colors of Benetton, Zara sau Springfield şi nu am stat prea mult pe gânduri. Pentru ciocolată, preţurile sunt similare cu cele din Duty free-urile din aeroport însă în oraş ai mai multe opţiuni.

DeVazut


Piaţa centrală este probabil unul dintre cele mai spectaculoase locuri din Bruxelles. De aici poţi să o iei la pas în orice direcţie pentru a te bucura de arhitectură, straduţe pietonale pavate cu piatră şi înţesate de magazine, restaurante şi cafenele. La orele serii locul se aglomerează şi ai nevoie de puţină răbdare şi înţelegere 🙂

Simbolul incontestabil al oraşului este Mannekin Pis, statuia unui copil care… se uşurează. Ca peste tot, există o mulţime de legende despre această statuie datând de pe la 1600, cea mai des întâlnită fiind aceea conform căreia copliul a stins un incendiu prin această metodă… să îi spunem naturală.

Auzind poveștile despre acest simbol, fiica mea se aștepta să găsească o statuie în adevăratul sens al cuvântului însă atunci când am ajuns la locul cu pricina a fost puţin dezamăgită deoarece statuia nu are mai mult de 50 de centimetri.

Zeci de turişti se înghesuie în fiecare clipă să fotografieze omuleţul aşa că aşezaţi-vă cuminţi la rând. Pentru a spori atracţia, Mannekin Pis este din când în când îmbrăcat dar niciodată nu îi este oprită sau îngreunată “uşurarea”. Nu de mult, pe o străduţă lăturalnică a apărut şi o “ea” însă cand am ajuns la locul cu pricina ploua prea tare ca să scot aparatul şi să o fotografiez.

Din centru, vă recomand să o luaţi spre Palatul Regal cu un stop la Notre Dame au Sablon, una dintre cele mai frumoase catedrale gotice pe care le-am văzut. Palatul Regal nu poate fi vizitat din păcate însă chiar lângă găsiţi un turn care vă ridică la peste 50 de metri oferind o panoramă fabuloasă a oraşului. Preţul este 5 euro pentru un adult sau 4 euro în cazul în care sunteţi un grup de minim 10 persoane.

Nu departe, găsiţi Parlamentul European care poate fi vizitat gratuit. Nimic spectaculos dar o dată în viaţă merită să ajungi acolo. La întoarcere merită să daţi o fugă până la biserica  St Michael unde veți vedea vitralii superbe.

Dacă avţi suficient timp la dispoziţie daţi o fugă până la Mini-Europa si Atomium. Daca în cazul celui din urmă nu e nimic spectaculos fiind vorba doar despre un monument de fier, în cazul Mini Europa vă puteţi amuza urmărind machetele a 350 cladiri din Uniunea Europeana. Prețul este de 15 euro / persoană. Noi am avut ghinionul să prindem o rafală de ploaie strașnică tocmai in momentul in care ne indreptam spre locul cu pricina. Așa că de data asta am ratat-o.

Sursa: https://www.atlasobscura.com/places/mini-europe

Tot aici se găseşte şi Oceade, un aqua parc cu tematică caraibiană. Mai multe detalii despre activităţi şi tarife de acces aici.

InfoUtile


Belgia, respectiv Bruxelles nu se poate lăuda cu cea mai bună vreme. Nu este nici foarte frig dar de multe ori plouă şi asta nu face decât să îţi strice planurile şi buna dispoziţie. Fii pregătit mereu cu o umbrelă sau cu o pelerină de ploaie.

Moneda locală este euro şi dacă nu ai cash, bancomatele sunt disponibile la tot pasul. Peste tot poţi să achiţi cu cardul fără comision. Bacşişul nu este obligatoriu însă este foarte apreciat. Oricum, cu sau fără el vei fi tratat peste tot foarte bine.

Referitor la limba vorbită, nu are sens sa va povestesc despre valonă sau flamadă… Dacă vorbiţi franceză este excelent, dacă nu, daţi-o liniştiţi pe engleză pentru că o vorbeşte toată lumea.

Cu toate că nu am avut noroc de vreme cu soare, Bruxelles ne-a încântat din toate punctele de vedere. Desigur, destinaţia perfectă nu există şi mereu vom avea cel puţin un lucru care să nu ne placă însă privind obiectiv lucrurile, ne-am declarat total satisfăcuți.

Si daca nu v-am convins pe deplin, va las aici si lista cu toate lucrurile care se pot face gratuit in Bruxelles, aranjate pe categorii si in ordine alfabetica. Sa nu va mirati ca sunt atat de multe 🙂

Tată de fată | City break în Bruges

Tată de fată | City break în Gent


Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!

 

Despre autor

Mariushttp://www.sacalatorim.ro/despre-mine/
Cred cu tărie că turismul nu se rezumă la o destinatie, un hotel, un zbor sau un preţ bun. Nici la o stare de spirit. Un “călător” e mereu gata de drum şi va găsi în fiecare “aventură” ceva unic, fermecator şi fascinant care îl va face să îşi dorească mereu să meargă mai departe.

Descoperă și alte destinații

85,800FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*