test

Confesiunile unui student roman in Anglia sau “am venit, am vazut, am ramas” de Daniel H.

Marea majoritate crede ca daca te duci sa urmezi studiile in strainatate, esti plin de bani si de figuri. Tin sa va anunt ca nu e chiar asa si cand spun asta ma refer la ambele aspecte.  Daca iti doresti suficient de mult sa pleci din tara si sa-ti largesti orizonturile, poti, chiar cu un buget civilizat.  Ma bucur ca m-a rugat Marius sa scriu un articol despre viata in Anglia, mai exact Newcastle si sa impartasesc putin si altora din experienta mea britanica.

Odata ajuns in aeroportul din Newcastle, m-am urcat in metrou si am pornit catre centrul orasului. Langa mine statea o femeie mai in varsta, pe la 60 de ani daca nu chiar mai bine. Spre surprinderea mea, batranica isi baga mana in buzunar si scoate un Samsung Galaxy SII, telefon care de-abia iesise pe piata. Dar asta nu e tot. Introduce parola de deblocare cu o dexteritate inimaginabila, si de parca nu era de-ajuns, intra pe facebook. Am ramas socat. Eu m-am chinuit o saptamana sa o invat pe bunica sa raspunda si sa formeze un numar pe telefonul ei mobil (Nokia 3310, bineinteles). Odata ajuns in centru, ceva mi se parea dubios. Toti oamenii pareau relaxati, chiar fericiti. Dezorientat fiind, am oprit un om si i-am cerut directii. A stat putin, s-a gandit, dar nu stia sa-mi raspunda exact. Asa ca si-a scos telefonul, s-a uitat pe harta, iar apoi mi-a dat indicatiile dorite. Atunci mi-am dat seama de ce toti oamenii sunt la pas cu tehnologia si nu sunt la fel de frustrati ca si cei din Romania. Nivelul de trai face diferenta dintre Romania si Anglia.

Ca sa intelegeti si mai bine, mancarea de aici e cam la acelasi pret cu cea din Romania, ba chiar unele produse sunt mai ieftine. In schimb, salariile sunt complet diferite. In Romania, salariul minim pe economie e 700 de lei, adica in jur de 110 lire, pe luna. Aici, pentru acelasi numar de ore lucrate, castigi minim 1152 de lire, adica 6566 de lei. Va puteti imagina cum de oamenii nu sunt stresati petru ca nu au bani de chirie, sau chiar mai rau, de mancare. Aici problemele incep de la “oare ar fi cazul sa-mi schimb masina? Sau sa ma mut intr-un cartier mai bun?”. Intr-adevar, chiria e mult mai scumpa decat in Romania, dar un part-time job de cca 20 de ore pe saptamana iti asigura un trai decent (chirie, utilitati, mancare, iesit in oras).

Facultatea NU e ca si cea din Romania. Nu iti umpli ziua si capul cu cursuri inutile si nimeni nu incearca sa iti toarne cu palnia-n cap formule care pot fi gasite cu usurinta fie in notite, fie pe un calculator de mana, iar unele examene sunt de tip grila, unele cu cartile si notitele deschise, altele cu cartile inchise. Abordarea invatamantului este sub forma non-formala, adica se bazeaza mai mult pe “learning by doing”, studii de caz recente ale unor firme cunoscute (Apple, Dyson, Ford, s.a.), care iti starnesc interesul si te pun pe ganduri. Te fac sa vrei sa deschizi o carte sa citesti despre cum au procedat aceste firme intr-o situatie de criza. Ceea ce vor ei este sa te faca pe tine sa intelegi CUM si DE CE functioneaza unele firme si de ce altele nu. Cursurile sunt interactive, iar profesorii devotati invatamantului. Datorita faptului ca am in jur de 10-12 cursuri/saptamana, am destul timp sa lucrez part-time, sa citesc si sa ma pregatesc pentru facultate, sa fac un curs suplimentar, sa fiu membru activ in AIESEC, si sa ma distrez ca orice alt student.

Trecand la lucruri mai interesante, 40% din populatia orasului e formata din studenti, ceea ce inseamna ca sunt destule cluburi, baruri, restaurante, pub-uri si fast-food-uri incat nu ai cum sa te saturi de ele. Fiind un oras studentesc, Newcastle a devenit automat un oras foarte activ, indiferent de cat e ceasul. Cele mai des intalnite joburi pentru studenti sunt in restaurante, cluburi, sau baruri. Spune pa “cocalarilor” care se uita urat la tine in club fara motiv. Asa ceva nu se va intampla aici. De multe ori mi s-a intamplat, din cauza aglomeratiei bineinteles, sa lovesc pe cineva din greseala fie cu umarul, fie cu cotul. De fiecare data, persoana respectiva si-a cerut scuze. Cateodata e de-a dreptul enervant nivelul de civilizatie si de bune maniere. Am iesit intr-o seara in oras cu o prietena, si nu stiam unde mergem, asa ca mi-am luat o camasa, sa fiu pregatit pentru orice eventualitate, ca doar nu poti da gres cu o camasa, nu? Se pare ca m-am inselat amarnic. Am intrat pe o alee laturalnica, si treptat, parca apareau tot mai multi oameni imbracati in negru, cu bocanci in picioare, cu lanturi care atarnau si cu tot mai multe pierce-uri pe fata (doar cele de pe fata erau vizibile). Intr-un final, am ajuns in fata unei usi care ducea la subsol, pazita de doi “malaci” plini de tatuaje, rasi in cap, cu pierce-uri in nas. Va imaginati ca in Romania nu as fi fost primit cu drag, imbracat intr-o camasa, intr-un astfel de local, to say the least. Spre uimirea mea, bodyguarzii mi-au zambit si mi-au deschis usa, iar spre sfarsitul serii, cantam AC/DC impreuna cu cei din club. M-au facut sa ma simt ca si acasa, chiar daca puteam cu usurinta sa dau impresia gresita. Acesta este adevaratul inteles al zicalei “don’t judge a book by its cover”. Este atat de renumit acest oras pentru viata de noapte, incat s-a facut un serial de succes, filmat chiar aici in Newcastle. Se numeste Geordie Shore. Cu toate acestea, multi oameni sunt impotriva serialului, deoarece promoveaza doar iesitul in oras, bautul, aparentele si sexul. Adevarata calitate a nord-estului Angliei consta in bunatatea si amabilitatea oamenilor, fapt care nu este portretizat in serial.

In orice caz, sincer va recomand studiile in strainatate, mai ales in Newcastle. Facultatea se situeaza in top 50 in Europa si in top 25 in Anglia. Cu siguranta merita macar un search pe Google! Long Live The Queen!

P.S.: Marea Nordului e la doar 20 de minute departare cu metroul

P.P.S.: Orasul are cel mai mare Shopping Centre din Europa

P.P.P.S.: Votat de studentii de pretutindent ca si “Best night out” si “Cheapest night out”.

P.P.P.P.S.: Deadline-ul pentru inscrierea la facultate e in ianuarie :J

F.A.Q.

 1. Chiria

Studentii din primul an au dreptul sa stea in camin. Eu am nimerit un camin prea scump, asa ca am ales sa locuiesc direct intr-o casa, ca si restul studentilor de anul 2, 3 sau 4. Preturile la camin variaza intre 60 si 120 de lire pe saptamana. Pentru o camera intr-o casa cu 4 camere, preturile sunt intre 35 si 70 de lire pe saptamana. Depinde de zona in care alegi sa locuiesti si de conditiile oferite de casa.

2. Costurile universitare si imprumutul pentru studenti

Un an de studii costa, pentru studentii europeni in jur de 9000 de lire. Pentru asta se completeaza un formular de imprumut de la guvernul britanic. Ei acopera toate costurile universitare. Imprumutul trebuie platit doar dupa terminarea facultatii, DACA te angajezi si DACA ai salariu peste 15 sau 20 de mii de lire pe an. In acest caz, guvernul iti va lua 10% din salariu pana cand imprumutul a fost acoperit in intregime.

3. Mancarea

Mancarea din supermarket e la acelasi pret ca si cea din Romania, ba chiar produsele firmelor mari (kinder, nutella, etc.) sunt mai ieftine decat in Ro. Orice acomodare, fie de student, fie particulara are bucatarie complet echipata (aragaz, cuptor, frigider, congelator, toaster, microunde, masina de spalat). Daca nu ai timp sa mananci acasa, cea mai convenabila, rapida si sanatoasa alegere e Subway. Un sandwich footlong (30.48 cm) cu toate optiunile posibile si imposibile si combinatii nelimitate de sosuri, legume si carne + suc costa 5 lire. Daca esti fata sau subnutrit, probabil ca te vei satura cu ½ foot + suc la 3 lire. Daca te trezesti flamand in plina dupa-amiaza, viziteaza faimosul bufet chinezesc “Ho! Buffet”. Cu 5.4 lire mananci pana cand iti vine sa te rostogolesti (la propriu) pana acasa. Cat despre restaurante, eu sunt de parere ca nu se merita sa mananci acolo, decat daca e vreo ocazie speciala.

4. Iesitul in oras si bauturile alcoolice

Aici se impute treaba! Daca ai tuica/palinca acasa, adu-o pe toata! O bere intr-un pub variaza intre 1.5 si 3 lire. De regula, e in jur de 2 lire/pint (0.5628 l), si nu are acelasi gust ca si cea din Romania, din pacate. Destul de faimoase sunt treble-urile (3 shoturi de vodka+suc). Cateodata sunt oferte speciale la treble-uri (3 treble-uri la 5 lire) in localurile mai ieftine, alte dati gasesti aceeasi oferta la jagerbomb-uri (1 shot Jagermeister+redbull). Depinde de noaptea in care iesi in oras. Multi studenti prefera sa iasa miercuri sau joi, din cauza ca e mai ieftin si nu sunt chiar la fel de inghesuite localurile. In orice caz, in oricare noapte ai iesi in oras, cu siguranta va trebui sa stai la coada cel putin 5 minute pana sa intri in club. Aici, in fiecare noapte e student’s night intr-un local sau in altul.

5. Transport

Oriunde ai locui, facultatea e la maxim 30 de minute de mers pe jos. Daca e vreme urata, si chiar nu vrei sa mergi pe jos, poti sa iei un autobus cu 1.25 lire pana in centru. Daca esti in biblioteca si te prinde noaptea, poti sa te urci in student night bus (oferit de facultate), si cu doar 0.7 lire, soferul te duce pana in fata casei. Daca vrei sa iei un taxi pana acasa, te costa intre 3 si 5 lire, dar de obicei se cupleaza 4 persoane/taxi, deci iese relativ ieftin.

6. Facilitati studenti

Am observat ca studentii din Romania au foarte multe carduri separate, cupoane, si alte minunatii. Tot ce am eu este un smart-card, care imi ofera toate beneficiile. Aproape toate cladirile facultatii necesita scanarea cardului pentru a intra. De cele mai multe ori nici nu scoti portmoneul din buzunar, ci doar treci pe langa cititorul de card, iar usile se deschid. Reducerile pentru studenti sunt pretutindeni: la bufetul mentionat mai sus, la cinema, in unele magazine de haine, in restaurante, si in multe alte locuri (pe care eu nu le stiu). Cea mai buna afacere mi se pare faptul ca pentru doar 20 de lire/luna, ai acces la sala de forta, de fitness, sauna, piscina, si la rock-climbing.

Citeste si continuarea: Impresii dupa 3 ani

Despre autor

Mariushttp://www.sacalatorim.ro/despre-mine/
Cred cu tărie că turismul nu se rezumă la o destinatie, un hotel, un zbor sau un preţ bun. Nici la o stare de spirit. Un “călător” e mereu gata de drum şi va găsi în fiecare “aventură” ceva unic, fermecator şi fascinant care îl va face să îşi dorească mereu să meargă mai departe.

Descoperă și alte destinații

85,800FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

  1. Buna, multumesc mult pentru informatii. Dupa ce l-am citit, acum un an, m-am gandit ca a ajunge la studii in uk nu e asa de greu, asa ca acum sunt in plin proces de aplicatie. Am o mica intrebare. Cum ziarele tind sa faca din tantar armasar si sa ofere jumatati de informatii, e chiar asa de rau pe cat pare? Romanii sunt discriminati atat de mult? Si inca una de curiozitate, aproximativ, cam cati stundeti romani ar fi in Newcastle? Multumesc.

    • In mediul universitar nu exista probleme de acest gen. Au fost unele temeri la inceputul anului referitoare la piata muncii. Atat, dar deja au trecut. Cu studentii nu exista nicio problema asa cum am spus. Referitor la numarul de studenti romani in Newcastle – din cate stiu eu sunt cateva zeci.

  2. Buna, multumesc mult pentru informatii, mi-au fost de ajutor. Eu as vrea sa merg tot aici si sa studiez psihologia.
    Stii poate cumva daca se studiaza coreeana la facultate?

  3. Buna! Daca ai putea sa ma ajuti as fi foarte recunoscatoare.. http://www.northumbria.ac.uk/brochure/courses/fees/home/ftugbs/
    Aici sunt prezentate mai multe burse printre care si bursa ,,The bursary is income assessed, so if you live in a household where the family income is £40000 or below then support will be available to you in the form of:” si scrie acolo ca daca venitul parintilor tai este sub o anumita suma poti lua bursa de 4000£ . Am inteles eu gresit sau asa este? Multumesc frumos!

  4. Am si eu o intrebare :daca as lua acea bursa pe care dau unele universitati din anglia(de exsa spunem ca as lua peste 9 la bac) iar bursa este de 2000/3000 lire/an acesti bani se impart la 9 luni cat studiezi si iti dau banii in fiecare luna? sau it dau banii cash la inceputul anului? btw, multumesc mult pentru restul informatiilor!

    • bani cash nu iti da nimeni nici la inceput nici la final de an. Totul se face prin banca/card. Suma se imparte la numarul de luni de scolarizare: 9 in cazul de fata.

  5. Multumesc mult pentru informatiile date. Si eu vreau sa dau la Northumbria university(Newcastle) insa ma intrebam daca gasesc un part-time job si daca da un student sub 21 ani cam cat ar avea salariul? Multumesc anticipat!

  6. eu as vrea sa ma mut..dar nu sunt convinsa ca ma voi descurca cu limba engleza…tu ce ai facut in prima zi? cum te’ai descurcat?

    • Eu stiam engleza inainte de a pleca. Oricum am avut colegi care nu prea stiau dar…limbile straine se invata cel mai bine cand e nevoie sa le vorbesti. Acolo e nevoie asa ca se invata repede!

  7. In afara faptului ca nu prea esti prieten cu limba romana (accommodation = acomodare spre exemplu), dezinformezi cititorii si faci comparatii aberante cu viata de student din Romania (pe care tu nu ai trait-o). Poti sa ramai linistit in Anglia. Nu reprezinti nicidecum tipicul studentului roman in Anglia. In plus, de oameni cu valorile tale morale nu are nevoie Romania.

      • Eu cred ca n/a este plictisit si hater asa putin, oricum .. cu toate astea nu vad un motiv sa se oftice ca a facut o facultate in care cadea tencuiala, cu totii ne-am luat teapa la un moment dat 🙂

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*