S-a întâmplat să fiu acceptat, împreună cu prietena mea, într-o bursă de studii Erasmus + , într-un oraș pe care ne-am dorit din suflet să îl descoperim și anume Varșovia. Și totuși, de ce Polonia? Vă invit sa descoperiți în acest articol câteva din impresiile și trăiriile mele aici timp de un an iar la final, sunt convins că veți înțelege cât de frumoasă și primitoare este Polonia.
La sfârșitul lunii septembrie, am aterizat pe aeroportul Frederic Chopin din Varșovia după un zbor de aproximativ 45 de minute de la Budapesta iar prima impresie înainte de aterizare in Varșovia a fost „wow, mult verde”! La aeroport ne-au așteptat mentorii care ne-au condus până la căminul unde aveam să locuim timp de un an și cum aveam bagaje pentru… un an, am luat un taxi. Până aici toate bune, dar la destinație șoferul, foarte amabil ne oferă nota de plată pentru aceasta cursă în valoare de 70zl (1 zlot = 1,08 lei). Câteva zile mai târziu urma să aflu că o cursă de la aeroport pană la căminul nostru era jumătate din suma mentionată mai sus…așa că lecția numărul 1 a fost învățată: au și ei șmecherii lor. La cămin, condiții bune, oameni frumoși, prietenoși, am legat foarte repede multe prietenii.
Despre universitațiile din Varșovia numai de bine vă pot spune pentru că sunt foarte frumoase, dotate corespunzător, gazde a unor evenimente, seminarii si conferințe la care studenții pot participa și acest lucru nu poate fii decât benefic pentru dezvoltarea lor personală. Limba de vorbire în cadrul cursurilor pe care le-am ales a fost engleza. Profesorii, foarte buni vorbitori de limbi străine, pregatiți și deschiși la un stil de predare mai diferit: activitați în echipă, prezentări interactive, oferirea de feedback și multe altele care nu le prea experimentasem la noi.
Doriți să aflați cum e vremea în Polonia? Nu țin neapărat să vă împărtășesc acest aspect, dar dacă insistați… a fost frig, a bătut și vântul mai tot timpul dar am supraviețuit. Luna lui octombrie a fost vreme bună, dar pe urmă, au urmat zile friguroase. Așa că dacă doriți să vizitați Polonia pe timp de iarnă, asigurați-vă că aveți haine groase. Una peste alta, a fost bine, doar cateva răceli minore am suferit și consider că ne-am călit iar de acum în colo putem suporta și temperaturi mai scăzute…
Vreau să vă spun câte ceva despre transportul lor în comun și atragerea de fonduri europene deoarece chiar se pricep la asta! Pancardele cu „Proiect finanțat prin Fonduri Europene” sunt la tot pasul și credeți-mă: ceea ce au realizat chiar se ridică la nivel european din toate punctele de vedere. În Varșovia sunt două linii de metrou, ce-a de-a doua recent inaugurată, care fac legătura între toate zonele capitalei. Transportul în comun e foarte bine pus la punct și usor de folosit, ceea ce vă recomand e http://jakdojade.pl/. Au și aplicație pentru telefoane inteligente. Este vorba de un planificator de transport care îti spune cum să ajungi la orice destinație din interiorul Poloniei.
Puțin despre istoria Poloniei și despre cum s-au redresat ei dupa întamplările celui de-al Doilea Razboi Mondial, despre cum au reusit să reconstruiască aproape de la zero toată Varșovia. Am vizitat aproape toate muzeele din capitală și ce m-a impresionat e că o data pe saptămână, intrarea este gratuită. De la castele pe apă, până la muzee care te introduc chiar în peisajul din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, foarte bine realizate, cu fonduri europene, binențeles. Să vă dau un exemplu, în Uprising Museum din Varșovia este un tunel subteran, cu efecte sonore ce reflectă ceea ce s-a întâmplat în răscoala din anul 1944, când un grup de polonezi au mers 8 ore printr-un canal subteran dintr-o zonă în alta pentru a evita trupele de naziști. În fiecare duminică, o organizație non-profit numită Free Walking Tour, cu voluntari din Polonia, de exemplu, profesori sau alți oameni care cunosc istoria Poloniei, oferă în mod gratuit informații despre istoria Varșoviei timp de două ore. În fiecare săptămână se povestește despre altceva și se sugereaza cele mai importante locuri care trebuie vizitate dacă ești în Varșovia.
În timpul iernii, seara, în fiecare săptămână la castelul Wilanów, unul dintre castelele care nu au fost afectate în timpul războiului, se proiectează pe fațadă momente cheie din istoria Poloniei. Într-o frumoasă grădină, timp de 30 de minute se poate admira un minunat joc de lumini care înconjoară fiecare floare din grădină, acompaniată de muzică clasică.
În perioada verii, la statuia lui Frédéric Chopin (considerat cel mai mare compozitor polonez) situată în unul din cele mai frumoase parcuri din Varșovia: Łazienki Królewskie, weekendurile sunt acompaniate de pianiști renumiți din Europa și nu numai, care încântă cu pasiunea lor de a cânta la pian.
Vreau să vă spun cât de frumos a fost în cea mai influentă clădire din centrul Varșoviei: Palace of Culture and Science. Am urcat cu liftul până la etajul 30 unde este o terasă panoramică cu o priveliște uimitoare asupra Varșoviei. Cele mai importante aspecte pe care le-am reținut despre acest palat sunt că interiorul lui adăpostește 3288 de camere, este cea mai înaltă clădire din oraș, având 237 de metri, a fost construit în numai 3 ani (1952-1955) iar la construirea lui au participat 3500 de lucrători ruși. Se spune că palatul a fost construit și simbolizează un cadou al națiunii sovietice pentru națiunea poloneză. La cât de izbitor seamănă cu fosta Casă a Scânteii din București, mă întreb dacă și a noastră a fost făcută de ruși tot ca un fel de cadou…
Pentru mine, Polonia a fost o experiență minunată, Varșovia, un oraș care are multe de arătat turiștilor și care așa cum spuneam, vine în ajutorul lor cu o rețea de transport foarte ușor de folosit. Este un oraș care are două mari părți, una în care este centrul vechi, unde te poți bucura de o atmosferă liniștită, străzi pietonale și minunate clădiri istorice. În cea de-a doua parte se află orașul nou, unde sunt toți zgârie-norii și mall-urile din oraș. Eu m-am bucurat pe deplin de cele două parți are orașului și pot spune că m-aș întoarce oricând, cu plăcere în Varșovia pentru că aici sunt oameni faini, mâncarea lor tradițională este bună, (cea mai bună legumă este pocul) și, deși nu aș fi crezut, a început să îmi placă să vorbesc limba poloneză.
Unul dintre ciudățeniile culinare în Polonia a fost tradiționala lor supă de sfeclă roșie, numită în poloneză: „barszcz czerwony”. Așa că, la începuturile șederii aici, împreună cu mentorul nostru am ajuns la un restaurant și am comandat-o. După câteva minute de așteptare a apărut celebra supă și… surpriza a fost un ou fiert, intreg. Nu vreți să știți cât m-am chinuit cu acel ou, să iau o bucată din el, era foarte alunecos și se plimba dintr-un capăt în altul al farfuriei când încercam să-l tai. Gândiți-vă cât de populară e acestă supă la ei încât se găsești în aproape toate restaurantele, în două variante, atât roșie cât si albă, da, albă, supă albă de sfeclă. Și asta nu e tot, până și în supermarket-uri o puteți găsi, la cutie de 2 litri, la început am crezut că este suc natural, am cumparat și eu una și am adus-o în România, evident nu a fost pe gustul familiei mele.
Legat de viața în Varșovia, pot să vă spun că e comparabilă cu cea din România. În primul rând banii, care sunt asemănători cu ai noștri, nu, nu sunt din plastic dar au aceeași valoare (1 leu este 1 zlot). Prețurile în supermarket-uri sunt puțin mai mici ca la noi, poate datorită faptului că există o concurență mai mare. Ce mi-a atras atenția a fost un supermarket numit Biedronka, un fel de Profi la noi, doar că în Polonia sunt 2600 de supermarket-uri Biedronka. Este o companie portugheză și este cel mai ieftin supermarket din Varșovia.
Să mănânci în oraș te costă între 16 și 20 de zloți la un lanț de cantine numite Milk Bar, unde găsești mâncare bună și multă. Cu 16 zloți primești o ciorbă consistentă și un fel principal cu garnitură și salată. Vă spun, o masă la un Milk Bar (Bar mleczny) îți ajunge o zi întreagă. Uneori în weekend, seara, ne strângem să mergem în unul din cele mai cunoscute cluburi din oraș. Mă așteptam ca prețurile din club să fie scumpe, dar nu a fost așa: cu 10 zloți îți cumpărai un long drink de toată frumusețea. In general polonezii consumă băuturi alcoolice și țin la băutură, poate din cauza frigului… la cât consumă nu cred că mai resimt frigul de afară. După ce ieși din club, prima nevoie e să-ți potolești foamea, ei bine, în acest sens polonezii stau foarte bine, aproape la fiecare club gasești fel de fel de food trucks care te întâmpină cu un miros îmbietor și o ofertă generoasă de produse fast-food.
Pentru o viață de student, eu consider că undeva între 1500 si 2500 de zloți îți ajung într-o lună, asta în cazul în care nu prea stai pe acasă… Cred că știți la ce mă refer, nu? Și asta dacă locuiți undeva la 30 de minute de centrul orașului cu autobuzul, într-un apartament cu 3 camere în care o cameră este a ta și împarți o bucătărie și o baie cu încă doi colegi. O astfel de chirie se găsește la 1200 de zloți pe lună, cu cheltuieli incluse. Cea mai ieftină variantă de chirie pe care o cunosc e cea situată cam la 50 de minute de centrul orașului cu autobuzul, unde împarți o cameră cu un coleg, iar bucătăria și o baie cu încă patru colegi. O astfel de chirie nu este mai mare de 500-600 de zloți pe lună cu cheltuieli incluse.
Un articol de Ionuț Neag