Legenda vorbeste despre un dragon care locuia intr-o pestera, transformata astazi in subsolul castelului Wawel din Cracovia, care aducea doar nefericire pentru locuitorii acestui oras deoarece se hranea cu oile lor. Sau…poate cu femeile lor frumoase? Ambele variante ale povestii sunt acceptate si astazi. Ei bine, au reusit sa invinga dragonul si au mai reusit ceva, sa ma impresioneze peste asteptari.
Am ajuns la Cracovia dupa un zbor cu escala la Viena, dar care a durat in total vreo 5 ore. Mi-a placut locul acesta de la bun inceput deoarece vedeam din zare mult verde… Si mi-am amintit ca pe harta geografica din care am croit sacoul de harti, Polonia chiar era colorata cu verde.
Din aeroport am luat un taxi si bine am facut pentru ca pana la hotel am aflat ce puncte turistice “trebuie” sa vizitam: centrul istoric si piata centrala, castelul Wawel, cartierul evreiesc, mina de sare de la Wieliczka aflata la 20 de km de oras, Auschwitz-ul, la 60 km distanta de Cracovia, Biserica Sfantului Adalbert.
Am ajuns la hotel, am lasat bagajele si am pornit-o la plimbare prin oras, de-a lungul Vistulei. Am profitat de singurele 2 ore cu soare si am urcat in curtea castelului de unde privelistea si atmosfera te duc cu gandul la povestile regale. Asta am simtit. Cred ca mi se vedea incantarea asa tare pe fata incat a trebuit sa ma scuz, laudandu-ma ca bunica mea a fost nascuta in Polonia. Deci era ceva mostenit! La iesirea din castel era aglomeratie mare, pentru ca dragonul care scoate si azi flacari pe nari, atrage deopotriva copii si oameni mari de pretutindeni. Auzind legenda toti isi doresc sa se fotografieze cu acesta.
Ne-am plimbat in piata centrala, am intrat in magazinele de suveniruri unde pana si pe prezervative scria “Do you want to see the Dragon?”, lucru care ma amuza si acum. Am mancat pentru prima data la o terasa. Nu va pot explica cat de surprinsa am fost sa primesc niste chiftelutze de cartofi exact ca cele pe care mi le gatea bunica.
Apoi a inceput sa ploua si a plouat pana am plecat spre casa, adica 2 zile. Asta nu m-a tinut in camera, am avut timp sa descopar multe stradute in stil medieval, pline de biserici (cred ca detin recordul la numarul si tipul bisericilor pe aceeasi strada), multe restaurante si cluburi (am iesit in acea seara la clubul Harris Piano Jazz Bar, unde se canta live), magazine de suveniruri si obiecte de design din chihlimbar si targuri in piata centrala.
Mi s-a parut foarte interesanta plimbarea prin piata de marfuri, este impresionanta prin arhitectura, marime si atmosfera de vacanta.
Din pacate, am ratat o mica croaziera pe Vistula si vizita in cartierul evreiesc din cauza conditiilor meteo, dar sunt convinsa ca nu am sa mai ratez asta data viitoare.
Mesele au fost bogate si pe gustul meu, atat la hotel cat si la restaurante si terase. Parca nu ma puteam opri din a degusta tot ce era pe masa, de la peste pana la paste, prajituri si bezele.
Eu am locuit la un hotel foarte aproape de centrul istoric. Va marturisesc ca am vazut multe hoteluri, dar nu am cercetat foarte multe oferte si ponturi de cazare din cauza timpului scurt petrecut in Cracovia. Este bine de stiut ca puteti beneficia de avantajele cardului turistic Krakow care pentru aproximativ 100 de zloti (2 zile) sau 120 de zloti (pentru trei zile) va ofera importante avantaje: peste 40 de intrari la muzee, transport public gratuit, transport de la / spre aeroport sau transport la mina de sare Wieliczka. Mai multe informatii despre cardurile turistice din principalele orase europene gasiti aici.
Povestea mea asadar este una frumoasa. O sa imi amintesc intotdeauna cu drag ca, desi a plouat aproape incontinuu, parca nu am simtit niciun strop. Imi voi aminti, de asemenea, ca am mancat extraordinar de bine (si mult), ca am ales cele mai vesele suveniruri pentru acasa, ca am vrut sa aduc in bagaj toata Cracovia. Oricat m-am straduit, nu a fost chip sa o indes in valiza, dar am reusit sa o pun aproapa toata in suflet.