test

Creta – jurnalul unei vacanțe pe cont propriu

Daca pana acum era mai greu sau mai costisitor de pus piciorul pe “Insula lui Zorba” deoarece erau doar zboruri cu escala sau curse charter iar apoi drumul cu masina si ferryboat-ul nu era la indemana oricui, incepand de anul acesta avem zboruri directe atat spre Chania cat si spre Heraklion cu Wizzair sau Ryanair. 

Avand in vedere zborurile Ryanair catre Chania, respectiv Wizz catre Heraklion, acum Creta se preteaza si la un city break sau o mini vacanta. Eu am optat pentru 4 zile in Creta si am vizitat mai mult zona de Nord-Vest.

Am ales o cazare in zona Nea Chora Beach, deoarece eram aproape si de obiectivele pe care doream sa le vad dar si de Chania, locul unde doream sa imi petrec serile.

Zona Nea Chora este o zona linistita, destinata familiilor, plaja are nisip fin iar in apropiere sunt foarte multe terase. Chania este la cca 1.5 km (30 min de mers pe jos dar lejer). De asemenea, in apropiere se gasesc atat supermarketuri cat si mici magazine.

Dar ce putem face 4 zile in Creta (atentie obiectivele au fost vazute intr-un ritm alert si fara leneveala la plaja, si au fost alese in functie de dorinta mea si nu neaparat in functie de importanta lor).

Ziua 1 – Laguna Balos si Insula Gramvousa

Pentru a vizita cele doua obiective am optat pentru expresul de Gramvousa: am venit pe cont propriu pana in Kissamou iar de aici am luat un vaporas care ne-a dus pe Insula Gramvousa iar apoi in Laguna Balos.

Expresul pleaca la 10.20 si revine in Kissamou in jurul orei 18.00. Pe vapor se poate cumpara mancare la pranz dar si bauturi racoritoare. Atentie! expresul nu ramane nici in Gramvousa si nici in Balos (aici stationeaza ceva vreme doar pentru a lua pranzul), deoarece pleaca sa aduca si alti turisti.

Insula Gramvousa

Insula Gramvousa sau Insula Piratilor (nume atribuit in timpul ocupatiei turcesti cand piratii isi facusera cartierul aici si veneau pe insula pentru a se aproviziona).

In laguna insulei veti gasi si o epava, lasata acolo, cel mai probabil ca atractie turistica.

Plaja insulei nu este cea mai frumoasa dar apa face toti banii. Atentie sunt foarte multe pietre – ca atare, trebuie incaltaminte adecvata altfel… cam greu de facut baie aici.

Si cum durata stopului de aici este de cca 3 ore, ai timp sa urci si in varf de deal pentru a vizita frumoasa cetate venetiana sau, mai bine zis, ruinele ei.

Locul a fost folosit de pirati si legendele spun ca sub cetate s-ar afla ingropata o mare comoara (eu nu am gasit-o asa ca… succes cautatorilor) dar de sus de la cetate ai niste privelisti care merita tot efortul pe depus (se poate vedea inclusiv Laguna Balos).

Laguna Balos

Laguna Balos, raiul fotografilor si iubitorilor de nisip fin si apa turcoise. Aici nu ai nimic de vizitat doar sa te bucuri de culoarea frumoasa a apei, de soare si de nisipul fin.

Si dupa atata relaxare, mare si soare, merita si un apus pe masura, vazut de sus, peste orasul Chania (locatia- restaurant Carte Postale). Seara se poate incheia, hai hui pe strazile din Chania.

Ziua  2 – Rethymno-Canionul Mili -Plaja Matala

O zi mai lunga si ceva mai obositoare dar ai si ceva timp pentru o baie pe coasta de est si de ce nu pe langa Rethymno.

Rethymno, poate cel mai frumos loc din Creta, unde pe langa  resorturile de lux si plajele incantatoare se gasesc si situri arheologice si biserici bizantine.

In functie de timpul pe care il aveti la dispozitie, dar si de rezistenta la caldura, se pot aborda urmatoarele obiective:

  • cetatea orasului construita de ventieni in secolul al XVI-lea;
  • fantana Rimondi;
  • moschea Neratze;
  • muzeul de arheologie;
  • multele biserici;
  • poarta Goura;
  • frumosul port venetian.

Canionul Mili si satul parasit

Mile Gorge, un sat abandonat aproape in totalitate (mai este un singur localnic care si-a construit un mic restaurant acolo pentru turisti), case aproape darmate si acoperite de vegetatie iar pe alocuri, la interior, decorate cu smochini. Traseul dureaza cca 30 min si nu este greu, poate fi abordat de orice doritor.

Matala

Matala sau Cappadocia greceasca este un must see daca ajungi in Insula Creta. Pesterile dateaza din epoca neoliticului si au fost folosite ca spatii de locuit avand in vedere suprafetele lor, cu toate ca, legendele spun ca ar fi fost morminte. Una dintre pesteri se numeste “Brutospeliana” iar legenda spune ca ar fi fost frecventata de insusi generalul roman Brutus.

Un singur loc si mai multe legende, care mai de care mai interesante. Imposibil sa nu gasesti una pe gustul tau!

Prima este din timpuri vechi si are legatura cu Zeus si una dintre multele sale aventuri – se pare ca zeul sef a sedus-o aici pe Printesa Europa.

O alta legenda este mai recenta (1960) si are legatura cu miscarea hippie. Se spune ca aici este locul in care s-a format ca si comunitate, iar pesterile din stanca serveau drept locuinte. Din pacate (pentru altii din fericire) aceasta comunitate nu a rezistat prea mult in zona, ea fiind alungata atat de biserica cat si de junta militara.

Astazi Matala este o destinatie pentru cunoscatori, cu multe magazine, terase dar si cu o mica plaja care bucura atat ochiul cat si sufletul. Tot aici se gasesc si multe hoteluri dar si o alta categorie de turisti.

Si ca orice zi la mare, nu poate lipsi spectacolul apusului.

Ziua 3 – Elafosini si Falasarna

Falasarna

Falasarna beach, este o plaja spectaculoasa, o plaja care poate satisface si cele mai rafinate gusturi. Este situata la cca 40 km de Chania si o puteti cupla cu o vizita la plaja Elafonissi.

Este o plaja ceva mai salbatica iar la ora la care am ajuns eu nu erau nici foarte multi turisti (nu stiu daca intodeauna este asa, dar cred ca este o plaja mai linistita). Datorita amplasarii pe coasta de vest, aici se pot admira cele mai frumoase apusuri. 

Elafonissi sau plaja cu nisip roz a Cretei.

Hei, da, Elafonissi este locul care nu trebuie sa lipseasca nimanui din lista de “to do” a Cretei. Chiar daca in realitate nu este exact cum o gasim in toate topurile de plaje (plaje de vazut o data in viata, cele mai frumoase plaje din europa/lume etc) este o locatie care merita.

Desigur, rozul nu e chiar rozul la care te gandesti prima data, sunt doar formatiuni roz, fine, provenite de la niste microorganisme marine ce traiesc in mici cochilii de culoare rozalie. Cand foraminiferele mor, cochiliile se macina si se amesteca cu nisipul fin de pe plaja.

Dar calitatea nisipului si culoarea marii fac din aceasta plaja un loc superb, de neratat si de neuitat, in acelasi timp.

Din pacate, prima parte a plajei este invadata de sute de oameni, de umbrele si sezlonguri dar se gaseste un loc pentru fiecare… In cazul in care doresti mai multa liniste, mai multa intimitate si de ce nu o locatie pentru sesiunea foto, dupa limba de nisip catre insulita lucrurile se schimba iar dupa dunele de nisip se gaseste o alta plaja, mult mai linistita, fara umbrelute si sezlonguri si cu doar cativa oameni.

Manastirea Chrysoskalitissa

In drumul catre Elafonissi, am facut un mic popas si la Manastirea Chrysoskalitissa, o manastire crestin ortodoxa din secolul al XVII-lea. In interiorul manastirii gasim si un muzeu folcloric sau mai bine zis un mic spatiu amenajat taraneste.

De regula, nu fac recomandari cu privire la locatiile de cazare/de mancat deoarece fiecare persoana are gusturile si standardele proprii si este greu sa gasesti un numitor comun aici. Ce pot spune cu privire la mancare si ce as recomanda ar fi o taverna departe de zona turistica, unde poti afla cu adevarat gustul mancarii din Creta.

Cel mai bine am mancat la o taverna situata intre plaja Falasarna si plaja Elafonissi. Recunosc ca am oprit aici pentru a lua apa, apoi am zis hai sa bem o cafea deoarece aveam o panorama superba peste munti iar in momentul in care am vazut aproape toate mesele pline iar bucatele de pe masa erau de-a dreptul apetisante am zis ca este cazul sa si mancam ceva.

Si cum totul a decurs de la sine am zis ca este cazul sa lasam bucatarul sa ne ademeneasca cu ce considera el, ca atare ne-a adus moussaka si sofrito (vitel cu sos de vin). Recunosc ca aici am mancat cel mai bine si am platit cel mai putin (cca 20 eur cu tot cu apa si cafea) din tot mini-sejurul meu in Creta.

Ziua am incheiat-o ca deobicei, respectiv cu un apus si o plimbare prin Chania la ceas de seara/noapte.

Ziua 4 – Plaja Zorba si Chania

Pentru ultima zi am lasat Chania, deoarece nu am vrut sa ma indepartez foarte tare de oras avand in vedere ca seara aveam zborul catre casa.

Ca si celelate orasele port din Creta si Chania are o sumedenie de atractii. Pe timpul zilei, inainte ca temperaturile ridicate sa puna stapanire pe oras poti vizita atractii precum:

  • fortareata Firka
  • muzeul maritim
  • catedrala
  • biserica Sf Nicolae
  • farul egiptean
  • sinagoga
  • muzeul folcloric sau de arheologie
  • muzeul traditional de constructie al barcilor
  • piata municipala (old market)
  • portul venetian

Seara, dupa apusul soarelui, te poti pierde pe stradutele colorate si pline de flori sau iti poti trage sufletul la o taverna din portul venetian pentru o cina traditionala.

Plaja Zorba

Stavros beach sau Zorba beach – locul in care s-a filmat in 1964 celebrul film Zorba cu Anthony Queen. Practic pe aceasta plaja s-a filmat chiar scena cu dansul sirtaki. Ca orice loc facut cunoscut de un film si aceasta locatie plateste tribut celebritatii. 

Din fericire, majoritatea turistilor de aici sunt greci. In imediata apropiere se afla o alta plaja, un pic mai salbatica dar cu acelasi nisip fin, o alternativa buna in cazul in care se doreste mai multa liniste.

Zorba beach se afla la cca 15 km de Chania si 9 km de aeroport iar in apropierea ei sunt cateva taverne si pensiuni.

Cam asta este Creta vazuta prin ochii mei intr-un city break de pandemie.

Pe insula noi ne-am deplasat cu ajutorul unui scuter de capacitate 300cc (30 euro/zi) deoarece distantele sunt destul de mari iar pentru a trece de pe o parte pe cealalta a insulei iti trebuie ceva mai puternic deoarece druml urca, coboara sunt si serpentine.

Este adevarat ca nu prea am avut timp de leneaveala dar asta este stilul nostru, ceva mai activ.

Preturile din Creta mi-au parut ok, specifice Europei, nici prea mari dar nici mici. Locatiile de distractiie sau de servit masa sunt pentru toate buzunarele si de ce nu, pentru toate gusturile.


Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!

 

Despre autor

Florina Rosu
Viata Florinei e “intre doua avioane”. Noaptea viseaza Asia, dimineata descopera oferte catre Caraibe si pana seara cumpara bilete catre Europa, sau invers, nu conteaza, vacanta sa fie. Ii plac provocarile, locurile mai putin batute dar nu refuza nici destinatiile ultra comerciale, considera ca fiecare loc de pe pamant are ceva de oferit.

Descoperă și alte destinații

85,800FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*