test

Cum sa iti organizezi singur o calatorie la Riyadh?

Cum sa iti organizezi o calatorie la Riyadh? a fost intrebarea care m-a bantuit in ultima luna destul de mult, in cautarea unui trip ieftin si lejer de mai.

Si pentru ca pana la urma s-a dovedit a fi o escapada tare draguta, am zis sa va spun si voua ce si cum si sa va fac viata mai usoara. Basca vreo doua tipsuri care va vor ajuta sa nu faceti greselile mele!

Cand sa mergi la Riyadh

Vremea idela pentru o vizita in Arabia Saudita este din luna noiembrie pana in luna aprilie, cand temperaturile sunt suportabile, pana la 35 de grade. hai ca mai putem face niste exceptii cu lunile octombrie si mai, ca nu vom mai muri din doua grade in plus, acolo! Pe 22 mai am avut 37 de grade, strada era ca un cuptoras incins!

Cum ajungi la Riyadh

Poti ajunge ieftin, chiar foarte ieftin in Riyadh cu compania Wizzair, care are 2 zboruri saptamanale. Daca vrei un simplu weekend, pleci vineri dimineata si te intorci luni la pranz, daca vrei un circuit, pleci o saptamana sau 10 zile. Sunt zboruri si pentru Jeddah, asa ca poti face un program frumusel, combinand cele 2 puncte. Eu am dat pe biletele de avion, luate cu o saptamana inainte de plecare, fara bagaj, fix 29 euro

Viza pentru intrarea in Arabia Saudita

Cetatenii romani au nevoie de viza pentru a intra in Arabia Saudita. Viza se poate obtine online de AICI   cu un click si costa 535 SAR, aprox 130 EURO  sau se poate lua la sosire in aeroport si te costa 480 SAR, adica 120 EURO si o ora de stat pe acolo de la un ghiseu la altul. Pt VOA ai nevoie de un pasaport valabil inca min 6 luni si de un card, pt ca nu se poate plati decat cu cardul.

Viza este valabila un an, cu intrari multiple dar cu sederi nu mai mari de 90 zile si are inclusa si o asigurare de sanatate care insa nu acopera decat urgentele.

Cartela SIM

Daca doresti sa fii conectat in orice clipa la internet, din aeroport iti poti lua cartela SIM fara probleme. Din T3, de unde aterizeaza Wizzair mergi 3 minute pana in T2 plecari si ai acolo vreo 3 operatori de telefonie. Eu am luat de la Zain o cartela cu 80 SAR, aprox 20 EURO, cu 10GB si 30 min convorbiri locale. Mult prea mult si ca bani si ca date, mai ales ca mai peste tot te poti conecta liber iar in desert  nu prea ai semnal.

Banii in Riyadh

Moneda nationala este Rialul saudit SAR iar cursul este 1 SAR=1,22 RON. Am schimbat ceva dolari americani in SAR pentru ca am o problema la UBER cu cardul si imi trebuia cash pt taxi si pt day tripul in desert, ca sa primesc o reducere. Cursul USD este mai bun decat  EURO

Transferuri si transport

Aeroportul din Riyadh se afla cam la 35 de km de oras si deocamdata nu exista conexiune cu transportul in comun. Asa ca singurele modalitati de a ajunge in oras sunt fie transferul privat fie taxiul.

Cat priveste taxiul, exista o companie agreata si oficiala a aeroportului care are si un birou de rezervare undeva prin T2 dar eu nu am avut rabdare sa il caut, asa ca mi-am instalat aplicatiile UBER, BOLT si CAREEM. Am folosit primele doua aplicatii, nu este diferenta de pret intre ele si oricum tariful este in functie de ora si traficul respectiv. Pe aceeasi cursa, de la aeroport spre oras am platit 90 SAR iar dinspre oras la aeroport 58 SAR.

In Riyadh nu poti merge prea mult pe jos din doua motive: pentru ca distantele sunt prea lungi si pentru ca aproape ca nu exista trotuare! Asa ca mereu am folosit aplicatiile de taxi, desi urasc sa ma urc in masini straine.

Nu este foarte scump sa mergi cu taxiul, dar  este o cheltuiala pe care trebuie sa o iei in consideratie. In 2 zile si jumatate am dat cam 60 EURO pe transportul in oras cu taxiul. Si am pierdut si o multime de timp in trafic, pentru ca desi infrastructura orasului este impresionanta si impecabila, traficul la ore de varf este supraaglomerat!

Se construieste un metrou suspendat care se va da in folosinta cam in 3 luni si care arata intr-un mare fel! Cu siguranta va rezolva minunat problema circulatiei in oras, chiar si pentru turisti!

Cum sa inchiriezi o masina in Riyadh

Poti inchiria fara probleme o masina in aeroport ori in oras, mie chiar imi pare rau ca nu am facut-o . Singurul impediment este ca iti trebuie permis de conducere international, mai precis o traducere legalizata a permisului romanesc. M-am trezit prea tarziu ca as vrea masina si nu stiam exact cat dureaza obtinerea lui.

Exista 2 posibilitati de a obtine permisul international: la ACR, dar costa cam 200 Euro, pt ca trebuie sa platesti nu stiu ce cotizatie sau AICI, on line, costa cam 70 EURO dar nu am vazut nicaieri precizat cat dureaza pana il obtii. Infrastructura orasului este impecabila. Despre cum inchiriezi o masina in vacanta poti citi AICI

Cum să închiriezi o mașină în vacanță

Unde te cazezi in Riyadh

Riyadhul este un oras mare si intins. ordonat, curat, organizat ca la carte, sigur si primitor. Nu este neaparat necesar sa te cazezi in centru, dar nici nu este cazul sa te bagi pe la nu stiu ce periferie, pentru ca vei pierde mult timp in trafic. Nu ca te-ai grabi neaparat!

Am ales cartierul Al Olaya, la distante rezonabile fata de atractiile principale pe care ni le-am propus a le vizita si bine am facut.

Am optat pentru hotel dintr-un brand national, Al Muhaiadb, si am ales hotelul Value. Un studio decent a costat pentru 3 nopti 206 EURO/ 2 pers cu mic dejun bun inclus. Curat, cu servicii bune, de nota 8. Il recomand fara rezerve. In timpul research-ului pentru calatorie nu mi s-a parut ca sunt prea scumpe cazarile la hotelurile de 3 sau 4 stele asa ca fiecare poate alege dupa buzunarul lui. Desigur, as fi poftit sa stau la Four Season Apartaments din Kingdom Tower  sau sub The Globe, dar nu s-a potrivit bugetul de data aceasta!

Unde si ce mananci in Riyadh

Este stiut faptul ca mancarea arabeasca este una gustoasa si aromata. Felul traditional de mancare este kabsa, carnita de pui su sosuri si condimente, langa orez fiert la foc molcom si cu salata de legume. Am mancat o cina in desert cu kabsa si mi s-a parut de 3 stele Michelin, dar probabil ori imi era grozav de foame ori ma naucisera milioanele de stele de deasupra desertului!

Desigur, humus, orezuri de diferite forme si grade de fierbere, coaste de miel si shaworme nerusinate mi s-au perindat prin farfurii in timpul scurtei sederi in Riyadh. Am mancat pe unde ni s-a facut foame intrand in restaurante unde vedeam multi localnici.

Preturile mai mult decat decente, o masa copioasa si un pachetel chiar pentru mai tarziu a fost maxim 20 EURO. La fiecare asemenea restaurant , lipiile se coceau acolo si ti se aduceau fierbinti cu felurite sosuri alaturi, mirosul de paine coapta te invaluia minunat asa ca atunci cand venea mancarea, puteam chiar sa ne declaram deja satui!

Am facut planuri sa mergem la un restaurant traditional renumit din Riyadh, Al Najd Village, dar nu am mai ajuns. Se pare ca toate locatiile acestui brand sunt spectaculoase iar mancarea este pe masura.

Cum sa te imbraci in Riyadh

Nu trebuie sa iti faci griji peste masura daca esti femeie: o imbracaminte decenta, cu maneca lunga si mai larguta este perfecta. Nu te pune nimeni sa porti burka, inbracamintea traditionala a femeilor arabe sau sa porti hijab. Decenta si moderatia te va feri de orice neplacere! Nu face poze femeilor sau copiilor fara sa ceri ingaduinta intai si nu ofensa pe nimeni, nicaieri.

 

Ce sa vizitezi in Rhiyadh

Nu sunt chiar multe obiective turistice, in sensul clasic al expresiei, dar sunt destule experiente pe care este musai sa le ai odata ajuns in capitala saudita. Poti gasi toate amanuntele AICI 

Riyadh: ce sa faci in capitala Arabiei Saudite?

Cat sa stai in Riyadh

Am ajuns in Riyadh vineri la pranz si am plecat luni dimineata. Mai mult decat suficient pentru ritm de pole- pole si pentru un weekend doar aici. Daca as face planuri pentru o calatorie de o saptamana in Arabia Saudita, as aloca acestui oras 2 zile si 2 nopti. As zbura apoi spre Al Ula, as sta acolo 3 zile iar apoi as lua zbor care Jeddah unde as haladui o zi prin oras si una prin imprejurimi. Dar asta next time!

Desi aceasta escapada s-a dovedit per total a nu fi una chiar ieftina, preturile in aceasta destinatie sunt decente. Nu am platit pe nicaieri sume exagerate, cu exceptia vizei, desigur! Dar voi considera asta o investitie pe termen lung si un motiv pentru a reveni in Arabia Saudita! Cumva preturile sunt comparabile cu cele din Dubai si Abu Dhabi, dar Dubaiul ala pe cont propriu si nu cel din povestile agentiilor, da?

Una peste alta, Riyadh-ul mi-a oferit o experienta foarte placuta si va indemn fara rezerve sa il explorati si sa va minunati la randu-va de puterea oamului de a transforma desertul in asezari civilizate si spectaculoase!

Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!

Despre autor

Carmen Dimahttps://sacalatorim.ro/author/carmen/
Carmen mestereste planuri de calatorie dimineata pentru Europa, la pranz pentru India iar in restul timpului pentru Asia, unde ar vrea sa se si mute de fapt. Intre un drum la banca si o decizie pentru afacerea ei, da sfaturi de calatorie prietenilor si mai scrie cate un articol. Daca o intrebi ce face iti va raspunde invariabil ca este la vanatoare de bilete de avion. Articolele ei sunt povesti in toata regula, scrise de o Sheherezada moderna, funny si rebela. Dar cine e perfect in ziua de astazi?

Descoperă și alte destinații

85,800FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*