test

5 destinații de excelență ale României de care probabil nu ai auzit

Dincolo de valurile inspumate ale Marii Negre, de superbele biserici pictate in culori pe care le invidiaza chiar si cerul, de muntii ce ascund carari nestiute de nimeni, de cetati ce au tinut cu mandrie piept istoriei si de orase care au inceput a se trezi din letargie mai ceva ca Alba ca Zapada, Romania este un pamant al surprizelor si al fagaduintei. O mai atenta cercetare a Gradinei Carpatine va scoate la iveala atatea nestemate turistice si atatea mirari incat turistul modern va fi pur si simplu fermecat!

Comisia Europeană a lansat în anul 2006 Proiectul EDEN – European Destinations of Excellence, care urmărește creşterea vizibilităţii destinaţiilor non-tradiţionale, creşterea conştientizării asupra diversităţii şi calităţii ofertei turistice europene, reducerea sezonalităţii, susținerea turismului durabil, crearea de reţele între destinaţii. 

In fiecare an, acesta actiune  are o anumita tema. În urma concursurilor organizate de către autoritățile naționale de turism din fiecare stat participant la proiect, are loc desemnarea Destinatiilor Europene de Excelenta – winner (locul I) şi runners-up (clasificate pe locurile II-V), conform procedurii agreate de Comisia Europeană. România, a participat la toate cele 9 ediţii ale concursului EDEN, fiind desemnate 39 de destinații EDEN winner și runners-up.

Tema editiei din 2019 a fost Turismul de sanatate si relaxare iar premiantele au fost niste locuri absolut incantatoare, putin cunoscute, din pacate, turistilor de pretutindeni! 

Locul 1 – Tautii Magheraus

Situat la o aruncatura de bat de Baia Mare si atestat documentar de la mijlocul sec 15, micul oras maramuresean cu doar 7.000 de locuitori se lauda nu doar cu faptul ca toate strazile sunt botezate cu numere si podurile cu nume personale ci si cu o frumusete salbatica a peisajului si cu cateva edificii culturale si religioase. La care adaugam oferta turistica pentru sanatate si relaxare incluzând activități în aer liber, hidrooterapie, facilități spa.

Centrul spa din oraș, unul din cele mai moderne din zonă, oferă piscine interioare, piscine exterioare, aquapark cu slide-uri, zona ultra-welness, masaj, terapie fizică. Un loc foarte interesant de vizitat este centrul de permacultură Baza Ulmu, unde se află un ecodom construit conform tehnicii superadobe, rezistent la foc, cutremure, tornade și radiații.

Locul 2 – Albac

Situata pe valea Ariesului Mare la 800 m altitudine, in apropierea orasului Campeni (judetul Alba), capitala Tarii Motilor, comuna Albac, te va incanta cu peisajele si imprejurimile sale. Si mai mult de atat, in Albac se afla clopotul cu care Horea a dat semnalul de lupta in rascoala iobagilor din 1784. La care adaugam si Muzeul lui Horea aflat intr-o copie a casei acestuia din Fericet. Iar daca punem  la acestea aerul puternic ozonat, oamenii minunat de primitori, bucatele exceptionale si povestile preotului din sat, spuse in micuta biserica caladita cu multa truda de enoriasi, avem ingredientele perfecte pentru a-ti reincarca bateriile.

Viața rurală și-a păstrat ritmul ancestral. Constumele tradiționale încă purtate, sunetul buciumului care se aude încă pe munții înalți, cântecele, dansurile, activitățile din gospodărie, meștesugurile, toate te vor conecta la ritmul Albacului. Pe deasupra, Regele bancurilor din Munții Apuseni îți va aduce zâmbetul pe buze cu bancurile sale deosebite.

Locul 3 – Baile Figa

Altădată un ținut mlăștinos, datorită investițiilor susținute cu fonduri europene, parcul balnear Băile Figa (judetul Bistrita-Nasaud) a devenit o atracție turistică deosebită, o oază de relaxare și de sănătate. Acesta se întinde pe o suprafață de 15 ha și include spații verzi, locuri de joacă pentru copii, 1 piscină interioară, 2 piscine mari în aer liber, 1 piscină cu apă sărată în aer liber, jacuzzi, sauna, 3 tobogane uriașe cu jet de apă, o zonă cu nămolul de Figa, un lac sărat, plaje cu nisip și cu iarbă, Râul leneș pe care se poate pluti pe colace şi barcuţe gonflabile, terenuri de sport, sală fitness.

Pe lângă parcul balnear, în Băile Figa se află situl de sare arheologic cu muzeul viu, unde vizitatorii pot vedea metode vechi de extragere a sării din pământ cu ajutorul unor unelte speciale de lemn. De asemenea se mai pot vizita ferma de armăsari Lipizzaner, mândria locului, castelele familiei Bethlen sau cetatea dacică din Bileag.

Locul 4 – Judetul Harghita

Județul este bogat în resurse naturale pentru sănătate și relaxare precum izvoare de ape minerale, mofete, zăcăminte de sare, aer curat, fiind locul unde se află stațiuni turistice precum Praid, Băile Tușnad, Borsec, Harghita-Băi, Izvoru Mureșului, Lacu Roșu, Băile Homorod, Băile Banffy (Topliţa).

Turismul balnear, turismul rural, turismul spiritual, turismul cultural, turismul în natură, turismul gastronomic, sunt tipuri de turism care pot îmbunătăți starea de sănătate. Un peisaj minunat cu munți, Cheile Bicazului, Lacul Sf. Ana (singurul lac vulcanic din Europa Centrală și de Est), Lacul Roșu, o cină produse naturale organice de la țară, drumeții la munte, skiul, călăritul, pelerinaj pe ruta Via Maria, tradiții foclorice autentice, evenimente precum Festivalul de Muzică veche de la Miercurea Ciuc sau pelerinajul la Șumuleu Ciuc de Rusalii, sunt doar câteva din atracțiile județului Harghita.

Locul 5 – Ocna Sugatag

Ținut de istorie și legenda, amplasat într-un decor natural de o excelenta frumusețe peisagistica, la poalele munților Gutai, Ocna Șugatag se află la întretăierea unor drumuri datate din timpuri istorice, astăzi localitatea reprezentând o vestita zona turistica, vizitata anual de mii de turiști din toate zonele tarii și de peste hotare. Frumusețea locurilor, aerul pur montan, Pădurea Crăiasca, rezervație naturala (cu arbori seculari de stejar și larice), obiceiurile și tradițiile populare (Tanjaua – sărbătorirea primului gospodar ieșit cu plugul la arat), târgul din ziua de joi a fiecărei săptămânii, obiceiurile locale, arhitectura portilor în stil local, specific Maramureșului existenta în satele aparținătoare a unor izvoare naturale (borcutul din satul Breb) fac din aceasta locatie o perfecta destinatie de relaxare.

Adaugam la reteta si posibilitatile de spa si tratamentele pentru frumusețe sau procedurile clasice de terapie precum băi în apă sărată, în piscine interioare sau exterioare sau în lacuri, băi fierbinți, electroterapie, hidroterapie, termoterapie,masaj terapeutic, sunt și proceduri naturale precum drumețiile si  mersul pe bicicleta.

Mai multe informatii despre Proeictul EDEN gasiti aici: Facebook: Romania EDEN Destinations

Iata deci, cum va spuneam, ca micile nestemate ale Romaniei ies la iveala incet dar sigur. Nu ne ramane decat sa le acordam increderea noastra si sa le sprijinim atat prin vizitarea lor cat si printr-o promovare cat mai intensa.

 

Despre autor

Carmen Dimahttps://sacalatorim.ro/author/carmen/
Carmen mestereste planuri de calatorie dimineata pentru Europa, la pranz pentru India iar in restul timpului pentru Asia, unde ar vrea sa se si mute de fapt. Intre un drum la banca si o decizie pentru afacerea ei, da sfaturi de calatorie prietenilor si mai scrie cate un articol. Daca o intrebi ce face iti va raspunde invariabil ca este la vanatoare de bilete de avion. Articolele ei sunt povesti in toata regula, scrise de o Sheherezada moderna, funny si rebela. Dar cine e perfect in ziua de astazi?

Descoperă și alte destinații

85,800FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*