test

Confesiunile unui student român în Anglia: dupa 3 ani…

Daca citesti acest articol acum, probabil ca te gandesti sa urmezi studiile in Anglia. Probabil te intrebi “Se merita sa merg? Sa-mi las toti prietenii si familia balta? Sa iau creditul pt studenti? Il voi putea plati inapoi? Imi va asigura un loc de munca?”. Ei bine, si eu mi-am pus aceleasi intrebari si am decis sa o fac! Pentru a citi primele impresii legate viata in UK urmeaza acest link: Confesiunile unui student roman in Anglia. Acel articol a fost scris in 2012 – primul meu an de studentie. De atunci s-au schimbat cateva lucrusoare atat in Anglia cat si pe plan international.

Cu siguranta a fost o exerienta utila si nu regret nicio clipa. Am invatat multe atat despre viata in Anglia si despre cultura acestora cat si despre domeniul studiilor urmate. La scurt timp dupa terminarea facultatii am decis sa parasesc Anglia sperand ca voi gasi o alternativa mai buna, asa ca am venit in Germania – despre care povestim mai pe-ndelete data viitoare.

Revenind la intrebarea initiala – se merita sa urmez studiile in Anglia? – raspunsul meu ar fi “din pacate nu se mai merita”. Eu am vazut first-hand cum a escalat situatia cu romanii in Anglia: cand m-am mutate u acolo, majoritatea englezilor nu prea stiau ce inseamna sa fii roman (sau unde se afla Romania pe harta), erau habarnisti. Apoi incet-incet tot mai multi au vazut fel-si-fel de “stiri” la televizor despre cum “romanii vin in Anglia sa fure joburile englezilor” si multe alte stereotipuri prea-bine cunoscute de voi; asa ca daca sunteti usor raniti de oameni ignoranti, Anglia nu e pt voi. Desigur sunt si multe lucruri frumoase si interesante despre Anglia precum castelul lui Harry Potter, lake district, Londra, ceaiul, accentul si politetea (cateodata satirica) cu care esti pleznit zi de zi. Acestea si multe altele sunt niste lucruri care merita descoperite de toata lumea.

Al doilea motiv pt care cred eu ca nu se mai merita sa urmati studiile in Anglia e costul studiilor. Cand am inceput eu facultatea, costa (“doar”) 3000 de lire pe an. Acelasi an au avut loc alegerile parlamentare si cei din frunte, care promiteau scaderea taxelor de scolarizare au castigat alegerile. Si ce credeti ca a facut dragul nostru Mr. Cameron? In loc sa scada costul studiilor asa cum promisese, l-a triplat!! Si dupa toate revoltele cauzate de studenti infuriati cine credeti ca a castigat urmatoarele alegeri din nou? Exact, tot Mr. Cameron… Deci da, daca vrei acum sa faci facultatea in Anglia, iesi din ea cu o datorie de 30 mii de lire. Se merita? Poate pentru unii da, dar pentru marea majoritate cu siguranta nu, chiar daca plata creditului de studenti are termeni destul de convenabili.

Nivelul comparativ al taxelor de scolarizare. Sursa: http://www.telegraph.co.uk/education/universityeducation/12013303/University-students-in-England-pay-the-highest-tuition-fees-in-the-world.html
Nivelul comparativ al taxelor de scolarizare. Sursa: http://www.telegraph.co.uk
Sursa foto: www.weforum.org
Sursa foto: www.weforum.org

Al treilea si ultimul motiv impotriva studiilor in Anglia e aplicabil doar unora, nicidecum nu vorbesc in numele tuturor. Este vorba de insusi stilul de viata, bucataria englezeasca, vremea si mai ales viata de noapte. In primul meu an (hai, fie primii doi ani) in Anglia nu m-a deranjat mai nimic legat de cele mentionate anterior. Asta datorita faptului ca totul era nou: eram nou-venit intr-o tara noua si nu mai locuisem nicaieri altundeva decat cu parintii acasa. Astfel ca nou-gasita independenta si bucuria de a experimenta ceva nou m-a facut sa inchid un ochi tuturor aspectelor negative. De-abia in al treilea an a inceput sa ma deranjeze vremea oribila (e frig si ploua tot timpul, dar vantul e cel mai enervant dintre toate – daca porti geaca, ti-e prea cald…daca nu porti geaca, te taie vantul, nicicum nu e bine), mancarea scumpa si fara gust, dar mai ales viata de noapte… Se incepe cu pre-drinks pe la 6-7 pm, apoi se merge la club la 9-10, iar apoi, indiferent de clubul in care te afli, acesta se inchide la 2-3. Atunci toata lumea striga repetat “one more tune!” pana cand dj-ul mai pune o piesa de sfarsit, apoi toate luminile se aprind, cluburile se golesc toate de-odata iar strazile devin inundate de grupuri de oameni beti si altii si mai tulburati care de cele mai multe ori sunt in cautare de scandal. Noapte de noapte politia era prezenta, taxiurile supra-solicitate si blocate in trafic de oameni in fancy-dress care vandalizeaza strazile. Stiu, suna amuzant – si e, dar credeti-ma ca dupa 3 ani de zile te cam saturi.

Eu personal, daca ar fi sa fac acum facultatea din nou probabil ca nu m-as inrobi la un astfel de credit, in schimb m-as duce un an in Anglia prin Erasmus sau cu un alt Student Exchange Program. Ideea e ca sunt atat de multe optiuni, trebuie doar sa te gandesti bine unde vrei sa mergi si de ce. Apoi fi realist: daca ai note bune si crezi ca te vei descurca la bac – aplica cu incredere la universitati top 30 – stilul de invatamant e diferit, mult mai sintetizat si usor de inteles; cu cat mai buna e facultatea, cu atat mai buni sunt dascalii si cu atat mai mult iti vor starni interesul pentru disciplina aleasa, astfel incat invatatul vine din proprie initiativa si nu din sila.

Nu vreau sub nicio forma sa descurajez pe cineva din a-si urma visele; acest articol este doar o retrospectiva a primului articol din perspectiva unui pragmatist, fiecare va experimenta viata in Anglia intr-un fel mai mult sau mai putin diferit; dar intre noi fie vorba, daca tii mortis sa studiezi in Marea Britanie, du-te-n Scotia: e mai frumos si muuuuult mai ieftin, si de acolo poti cu usurinta sa vizitezi Anglia, iar la sfarsit tot poti spune ca ai facut facultatea in Marea Britanie.

E mai valoroasa/folositoare o diploma englezeasca decat una romaneasca? Probabil, dar nu pot sa va spun sigur fiindca n-am devenit miliardar peste noapte si nici n-am fost racolat de Google… dar viata merge inainte, si decat sa bati pasul pe loc mai bine iei taurul de coarne. Casa tot acasa ramane si companiile (straine cel putin si din experienta mea) nu se prea uita la ce facultate ai fost/nu le pasa/habar nu au daca facultatea ta e buna sau nu. De cele mai multe ori e vorba de networking (ca sa obtii interview-uri) si daca te place sau nu doamna din HR. Va fi probabil mai folositoare cand vine vorba de promovare si de aplicat pentru master.

Despre autor

Mariushttp://www.sacalatorim.ro/despre-mine/
Cred cu tărie că turismul nu se rezumă la o destinatie, un hotel, un zbor sau un preţ bun. Nici la o stare de spirit. Un “călător” e mereu gata de drum şi va găsi în fiecare “aventură” ceva unic, fermecator şi fascinant care îl va face să îşi dorească mereu să meargă mai departe.

Descoperă și alte destinații

85,800FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

  1. Buna Marius! Ma bucur ca am dat peste articolele tale si tin sa te felicit pentru ca ai facut un efort pentru a impartasi experienta ta in UK si altora. Este interesant cum ti-ai schimbat parerea dupa anii acestia avand in vedere ca te bucurai atat de mult de experienta in Anglia initial.
    As aprecia daca ai putea sa ma ajuti si pe cu cateva sfaturi. Eu sunt student la Universitatea din Southampton la Matematica cu Stiinte Actuariale. Universitatea este foarte buna (top 20) si sta bine si la departamentul meu. Cu toate acestea, as vrea sa stiu daca imi scapa mie ceva pentru ca sincer nu imi place stilul de predare si faptul ca nu exista posibilitate de a-ti asigura cazare decenta si hrana la un cost redus. Scuze daca va iesi un talmes balmes mai jos dar sunt foarte obosit si nu stiu cat de bine imi voi organiza textul.
    Acum poate sunt eu mai sensibil, dar pentru ca sufar de Raynauds si sincer si de episoade depresive (pe care o am de cativa ani) , ca sa nu mai zic ca am dispus pana acum de un buget limitat de 500 lire pe luna (315/luna doar camera fara facturi) si acesta cu rusine fata de mama mea care mi-a trimis cea mai mare parte din salarul ei, am ajuns sa petrec o treime din zi in medie doar sa imi fac cumparaturi mancare si sa meditez pentru a ma relaxa. In cealalta parte a zilei merg la cursuri, iar pentru studii imi ramane putin timp. Nu prea mai rezist sa fac foamea si fac tot posibilul sa dorm 8 ore pe noapte pentru ca altfel sunt praf si nu pot gandi. Poate si pentru ca merg deja pe 24 de ani, putin mai mult ca ceilalti studenti de anul 1.
    Lasand la o parte detaliile, sincer am descoperit ca nu prea imi place sa studiez matematica prea in detaliu si ca nu ma descurc fara ajutor sau pregatire (lucru pe care nu mil permit in UK). Iar dupa atatia ani am cam uitat fizica, informatica . Matematica este tot ce am mai exersat intre timp, dar mi se pare prea greu sa studiez atat si nu lifestylul nu imi prieste. Stiu ca daca nu as avea grija cazarii si hranei (implicit a banilor care acopera acestea), mi-ar fi mai usor. As putea sa fac sport (jog, inot, alte…) pentru a-mi ingriji sanatatea si in restul timpului as invata.

    Ar fi solutia sa lucrez pe vara si sa strang bani pentru ami asigura o cazare mai decenta cu masa inclusa dar exista asa ceva in UK la un pret ce nu depaseste sa zicem 600 lire pe luna(cazare +facturi+mancare gatita)?

    Ma gandeam sa ma schimb la geoinformatica la Newcastle pentru ca imi place geografia si ar implica si ceva matematica aplicata cred ca ar fi mai usoara decat ce fac acum.

    Am de ales intre asta , sa continui la Soton sau Academia Tehnica Milit. din Bucuresti.
    As aprecia enorm un sfat !

    Scuze inca odata pentru textul confuz!

    • Salut Cristi,

      Imi pare rau sa aud ca nu-ti place stilul de predare. Probabil e diferit daca studiezi matematica, eu am facut Business management si mi s-a parut super interesant. Iti inteleg situatia, nici mie nu mi-a placut sa am 150 de lire pe luna de la parinti pt mancare rechizite si distractie: 1 la mana te simti useless ca stii cat de mult au muncit parintii tai pt banii aia, 2 stresat ca nu-ti ajung si 3 suparat, plictisit si poate chiar si depresiv pt ca n-ai ce face, ca nu-ti ajung banii. De aceea mi-am gasit 2 part-time joburi in paralel de la inceputul anului 2 si nu m-am mai bazat pe parinti pt ajutor financiar. A fost greu dar mi-a imbunatatit starea mentala si m-a tinut ocupat, n-am mai avut timp de griji.
      Viata in Newcastle e cu siguranta mai ieftina decat in sud; in anul 2 am platit 260 pe luna pt chirie si utilitati, iar in anul 3 am reusit sa-mi gasesc chirie sub 200. Nu pot sa-ti garantez ca preturile au ramas la fel, dar daca te interesezi calumea si vorbesti direct cu landlords (nu agentii) sigur iti gasesti ceva. Spre exemplu Fenham e un cartier ieftin si destul de studentesc in Newcastle. Altul e Byker dar ti-as recomanda Fenham mai degraba.
      Ce sa faci?-nu stiu sincer….nu stiu daca m-as incumeta sa-mi fac datorii de 30.000 de lire pt un bachelors…up to you, daca tu crezi ca merita then by all means give Newcastle a go.
      Sper sa te ajute! multa bafta!

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*