Cand m-am pornit spre Egipt 10 motive pentru care sa fac asta nu erau in calcul de la inceput.
Doar am plecat din dor de duca. Dupa ce am ajuns insa acolo, am gasit atat de multe motivatii sa merg din nou, incat va voi indemna si pe voi negresit sa faceti drumul acesta!
Motivul 1- Usurinta de a ajunge
Nu e o mare filozofie sa ajungi in Egipt! Desigur, te vei porni cu avionul, nu altcum!
De vrei la Cairo, ai zbor direct cu Tarom, deocamdata o data pe saptamana, duminica.
De vrei la plaja la Marea Rosie, ai chartere directe Hurghada sau Sharm El Sheik sau zborururi cu escala in Cairo. Tac -pac, 3 ore si esti in Egipt. Ce poate fi mai simplu?
Mai ai si niste companii ” sultanice” nu le dau numele, care te vor ademeni la o escala in Istanbul. Doar socoteste bine timpul si conditiile de tranzit!
Tine minte doar ca deocamdata este necesar un test PCR negativ pentru infectia cu Covid 19 ca sa te poti imbarca. Iar la bani, nu te omoara…mai ales de esti prevazator si iti faci planurile din timp!
Motivul 2 – Statiunile de la Marea Rosie
Resorturile boieresti sau populare de pe ambele maluri ale Marii Rosii sunt indiscutabil un motiv foarte serios de a ajunge in Egipt.
Vreme frumoasa mai mereu, tratatii de rege modern, discutii cu pestisorii colorati de cum pui piciorul in apa, plimbari mai lungi sau mai scurte, dupa cum iti este voia, ce poti dori mai mult pentru o vacanta?
Nici macar nu trebuie sa iti bati capul ca oferta catre Hurghada, Sharm el Sheik, Marsa Alam sau ce o mai fi pe acolo este atat de mare, incat trebuie doar sa te hotarasti sa pleci si gata, ai si ajuns!
Motivul 3 – Piramidele
Nu cred ca exista cineva care sa nu aiba in minte imaginea piramidelor atunci cand se gandeste la Egipt.
Marete si increzute, marturie a orgoliilor nemasurate ale faraonilor egipteni din negura vremurilor, garbovite de milenii si inconjurate de smecheri moderni care nu urmaresc decat sa te abureasca, dar in acelasi timp si dovezi ale ingeniozitatii oamenilor si pastratoare de comori ale lumii, piramidele de la Giza sunt coplesitoare.
Situate intr-o suburbie a capitalei Cairo, usor accesibile fie individual fie cu excursii organizate, batranele morminte regesti sunt un must intr-o vacanta in Egipt.
Si nimic nu se compara cu o cazare intr-un hotel de langa ele de unde, relaxat pe terasa, cu un ceai sau o farfurie de kofta aromata cu menta, poti admira spectacolul de lumini si sunet care te va transporta intr-o alta lume!
Iar dimineata, o cafea cu Sfinxul te va ferici si mai mult si te va face sa te simti important! Ca, de, cine are asa invitat la cafea?
Motivul 4 – Aswan
Cel mai sudic oras al Egiptului, la doar 40km de granita cu Sudanul, a fost cea mai mare surpriza in calatoria mea pe plaiuri egiptene. Cei 1,5 milioane de locuitori, in marea lor majoritate apartinand comunitatii nubiene multicolore si vesele, te fac sa te simti cumva intr-o alta lume.
Cel mai insorit oras al Egiptului, cu ploi atat de rare incat acestea sunt considerarte aproape semne divine, Aswanul iti va deschide superbe panorame spre Nil, te va legana cu felucile lui pe apele lenese si iti va arata calea spre cel mai frumos templu al acestor locuri: Abu Simbel.
Nu te feri sa dormi intr-o casa nubiana, unde somnul iti va fi bantuit de atatea desene copilaresti colorate mai ceva decat curcubeul insusi, incat nu vei sti daca somnul se termina sau esti tot in vis plimbandu-te pe stradutele vesele din satele imprastiate pe ici si colo!
Nu te codi sa mananci gustoasa mancare nubiana si sa asculti legendele nascute din zbuciumata istorie a acestei etnii. Povestile lor iti vor ramane in suflet pentru totdeuna!
Motivul 5 – Templul Abu Simbel
Niciunul dintre edificiile Egiptului, cu exceptia Piramidelor, nu este mai impresionant decat Templul de la Abu Simbel.
Un templu aproape pierdut prin ape, odata cu construirea marelui baraj de la Aswan dar salvat prin eforturile celor ce iubesc istoria.
Templul, construit de marele rege Ramses II, care a diriguit treburile tarii vreme de nu mai putin de 67 de ani, acum 3400 de ani, este de fapt compus din doua temple: unul dedicat marelui rege si altul, sotiei sale Nefertari si zeitei Hathor.
Impresionanta constructie, a carei fatada are 33 m inaltime si 38 m latime, este coplesitoare nu doar prin dimensiunile ei ci si prin uriasele statui ale faraonului si legendarele festivaluri ale soarelui, ce au loc bianual, in februarie si in octombrie.
In zilele de 22 ale acestor luni, soarele va lumina la rasarit, timp de 20 de minute, intr-un anume fel pe cele 4 statui din camera sacra, astfel incat statuia zeului intunericului va ramane misterios in umbra, avand astfel un efect magic.
Sa mai adaugam ca, in vremea constructiei marelui baraj, templul a fost demontat bucata cu bucata, dus pe o insula in vecinatate iar apoi a fost reconstruit pe o platforma cilindrica inalta de 67m, exact in acelasi loc!
Motivul 6 – Luxor
Teba sau Orasul Divin, cum a fost alintat in vremurile de demult, fosta capitala a Egiptului antic a devenit astazi un fel de capitala a turismului pe si pe langa Nil.
Prin pozitia sa privilegiata si prin impresionantele sale monumente si temple la care ai cu usurinta acces, Luxor a devenit un oras de fite, mult cautat de turisti.
Luxorul te va vraji cu promenada sa larga si frumos luminata, cu povestile si exponatele din Muzeul Luxor, cu marele chei la care trag majoritatea vaselor de croaziera de pe Nil, cu elegantele sale hoteluri cu stele multe si rasfaturi pe masura dar si cu zumzetul unui oras arabesc sadea.
Masini luxoase se vor fi amestecat cu trasuri cu cai normali, nu putere, domni eleganti isi vor intersecta privirile cu palmasi transpirati autohtoni, parfumuri fine se vor suprapune peste mirosuri de mancaruri traditionale iar aceasta nebunie te va impresiona si iti va face inima sa bata mai repede!
De nu ma crezi, incearca doar si mai vorbim!
Motivul 7 – Templele
Templele Egiptului, desi nu am vazut decat o mica parte dintre ele, sunt uluitoare! Desi respecta toate acelasi principiu de constructie, cu frontonul reprezentativ pentru cel caruia ii este dedicat, urmat de unul sau mai multe holuri cu coloane, curtea interioara si sanctuarul, inconjurat uneori de mai multe incaperi cu destinatii precise, minunatele edifcii sunt unice fiecare in parte.
De departe Abu Simbel este cel mai impresionant, dar sa nu uitam ca cel mai mare este Templu Karnak sau ” Cel mai ales dintre locuri” dedicat lui Amon Ra , cel mai puternic zeu egiptean si cu siguranta te va coplesi prin impresionantele sale coloane.
Templul Dendera insa te va incanta prin coloritul minunat, te va incita cu fetele zeitei Hathor, salbatic sfaramate pe alocuri de populatii ce nu au iubit-o, dar totusi atat de expresive inca.
Regina Hatsetsup care este singura femeie ingropata intr-un mormant in Valea regelui, ea dovedind ca nu este doar o biata femeie regina ci chiar un faraon al Egiptului, a lasat mostenire si ea un templu absolut impresionant prin simplitatea si eleganta lui, dar si prin conceptul celor sapte porti, sapte intrari separate pentru fiecare zeitate cinstita cu superba constructie.
Nu pot trece cu vederea singurul templu aflat in mijlocul unui oras, templul Luxor, fin si elegant, dichisit luminat si ademenitor pentru plimbari romantice de seara si nu numai.
Nu e vreme acum de povesti despre templele Egiptului si va indemn doar sa nu treceti nepasatori pe langa ele! Sigur veti avea doar de castigat!
Motivul 8 – Mancarea
Recunosc cu mana pe inima ca sunt o gurmanda iar unul dintre motivele pentru care ma vantur prin lume este mancarea. Recunosc, ce sa fac acum?
In drumurile mele prin Tara Faraonilor, am facut dese popasuri la mici restaurante locale unde pailele mele gustative au fost fericite maxim!
Zic doar de minunatul Tajine de peste sau de carnita de vita, copt in vas de lut imbracat in aluat dospit…
De Koshari care constă în mai multe straturi de orez, macaroane, linte și năut, peste care este presărată ceapă caramelizată cu sos roșu și usturoi preparat in casa si pe care il poti gasi pe toate strazile din Egipt…
De Kofta, traditionalele chiftele cu iz de menta; de Fattah care este un preparat compus din orez cu bucăți de pâine prăjiă, usturoi, sos de roșii și miel sau carne de vită…
Ma opresc aici din explicatii si nu imi ramane decat sa va doresc pofta buna!
Motivul 9 – Desertul Sahara
Desi m-am mai intalnit cu Sahara si in Maroc si in Tunisia, aici, in Egipt, marele desert al Africii mi s-a parut mai prietenos si mai aproape de oameni.
Poate pentru ca egiptenii sunt invatati sa traiasca langa piramide si temple uriase iar un biet morman de nisip nu ii mai impresioneaza atat de mult!
Sau poate pentru ca aici desertul este usor imblanzit de proiectele denumite ” green desert” unde pe cateva zeci de hectare, din loc in loc, vei avea surpriza sa vezi culturi intensive rasarind in mijlocul nisipurilor! Si nu, nu vorbesc de oaze in desert. ci despre ferme dezvoltate prin programe guvernamentale menite sa invinga ariditatea si incapatanarea desertului.
Cel mai mult insa o iubesc pe fata Saharei! Obraznicatura aia, Morgana, care se arata cand vrea ea dar numai cand e cald de tot, ca sa umble desculta pe nisipurile fierbinti si sa te ademeneasca spre scaldatori care de fapt nu exista dar spre care ai vrea sa alergi necontenit!
Asculta ce iti spun, nu te lasa pacalit de fetiscana asta!
Motivul 10 – Diversitatea
Niciunde prin tarile unde am fost nu am avut atatea variante de trasee si nu mi-a fost atat de greu sa aleg ce sa fac prima data.
De la coplesitorul Cairo la coloratul Aswan, de la impresionantele piramide la plimbarea pe Nil de la apus, de la Valea Regilor pana la stralucitoarele statiuni de la Marea Rosie, absolut totul te imbie si te atrage spre Egipt.
Depinde doar de tine ce motive vei gasi intemeiate sa te pornesti la drum si sa te bucuri ce poate oferi acest taram minunat… tinutul faraonilor!
Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!
Cu adevarat minunat!
Ceva de vis!