test

Emiratele Arabe-instrucțiuni de utilizare

Cei care ajung sa viziteze Emiratele Arabe acum ar fi probabil surprinsi sa afle ca pana prin anii ’40 aici îsi duceau viata, destul de saracacios pescarii si cautatori de perle. Pe la mijlocul secolului insa, petrolul a schimbat totul.

Dintr-o zona saraca, plina de nisip, uniunea celor 7 emirate a devenit unul din cele mai bogate state din lume. Desertul a renăscut, iar seicii transformati de petrol in miliardari, s-au gândit si bine au facut – la un plan B pentru Emirate, astfel incat zona sa nu depindă numai de aceasta resursea naturala.

Astfel, cei care aveau acum mai mult decat suficienti bani din petrol, au realizat un sistem turistic fabulos, care a facut din Emiratele Arabe Unite un stat prosper, ba chiar unul extrem de dezvoltat.

Sursa: http://rozhpress.com

Asa ca, inainte de a porni la drum, haideti sa vedem o serie de informatii care va vor fi extrem de utile in planificarea unei calatorii pe aceste melaguri.

Pasaport & Viza

Cetatenii romani nu mai au nevoie de viza pentru a calatori in EAU, pentru 90 de zile. Singura conditie este sa ai pasaportul valabil 6 luni de la data calatoriei. Nu sunt acceptate pasapoartele provizorii iar zilele de depasire a permisiunii de sedere sunt amendate cu 100 de AED/zi, adicatelea  ceva mai mult de 100 de ron pentru fiecare zi.

Aeroporturi

Daca  alegeti sa intrati in EAU prin Dubai, trebuie sa tineti cont ca  exista doua aeroporturi: Dubai International, DXB, usor de conectat cu orice punct al orasului cu transportul public, metroul avand statia in T1, langa oficiul de pastrare a bagajelor. Si Dubai World Central, DWC, amplasat  mai departe de oras.

Pentru a ajunge la metrou, poti lua un bus care pleaca din fata terminalului de sosiri si care te duce pana la IBN Battuta Mall, unde poti face conexiunea cu metroul. Desigur, exista si  solutia taxiului, dar aici pe mine m-ati pierdut.

In cazul in care intrati in EAU prin Abu Dhabi, frumusetea de aeroport de acolo este conectata non stop cu orasul printr-un shuttle bus A1. Acesta deserveste  toate terminalele, cu o frecventa de 40 de minute, calatoria spre centru orasului dureaza 45 de minute si costa 4 AED. Deocamdata in Abu Dhabi nu exista metrou.

Sursa: visitdubai.com

Daca aveti conexiuni  long haul, si nu alegeti varianta cu zona de tranzit, tineti cont de faptul ca uneori la immigration zone, unde se pune stampila de intrare/iesire,este foarte aglomerat iar cei de acolo nu se grabesc deloc.

De asemenea, distantele in aeroporturi sunt destul de mari, deci acordati-va destul timp pentru a ajunge  la imbarcare. Daca trebuie sa schimbati aeroportul in Dubai,  socotiti pentru acest lucru cam 4 ore, cu transportul public si cam o ora si ceva pentru cel cu taxiul, care te va scutura binisor la buzunar.

Transport public

Utilizati fara rezerve transportul public, fie in Dubai, fie in Abu Dhabi, daca timpul pe care il aveti de stat pe aici va permite. Este rapid, curat, confortabil si ieftin. Singurul lucru  la care trebuie sa aveti grija este sa va procurati NOL Card, valabil pe orice mijloc de transport in comun si care se gaseste in statiile de metrou, la chioscurile de ziare si in alte locuri. Puteti opta pentru orice suma doriti la reincarcare.

Tinuta si consum de alcool

Fiind un stat musulman, cu reguli destul de stricte in ceea ce priveste consumul de alcool si imbracamintea, este indicat sa le respectam religia si traditiile.

Imbracati-va decent si purtati-va cu bun simt. Desi nu va va trage nimeni de maneca pe strada, veti simti totusi privirile dezaprobatoare daca exagerati.

Daca aveti pofta de un stimulent sau un ceiut mai tare, mergeti la <farmacie> in dutty free, inainte de a iesi din aeroport, dar bagati <medicamentele> in rucsac, pentru ca unele hoteluri nu permit accesul cu alcool, iar pungile alea colorate te dau de gol imediat!

Cazare

Daca sunteti under budget,  si nu numai,  in Dubai alegeti un hotel in partea veche a orasului, in Deira. Pe langa faptul ca este mai ieftin, poti ajunge oriunde in oras usor si rapid, dar vei fi aproape si de aeroport si de partea cu adevarat autentica a orasului – bazarurile de mirodenii, de aur, piata de peste, piata de curmale, poti trece cu usurinta in cealalta parte a orasului cu abra, ambarcatiunea traditionala si iti poti trage sufletul la un mic restaurant traditional dupa o sesiune de shoping, intr-o zona mult mai putin aglomerata.

Sursa: fortytravels com

In Abu Dhabi, eu am preferat un hotel aproape de promenada lor, Corniche. De acolo poti alerga prin tot orasul, tot cu transportul in comun.

Acces la Burj Khalifa

Nu uitati sa va rezervati din timp bilete la Burj Khalifa, daca intentionati sa vizitati Observatory Deck. Pe langa faptul ca veti merge la ce ora doriti, veti plati si cu mult mai putin decat daca veti avea norocul sa gasiti bilete la fata locului.

Sursa foto: visitdubai.es

Pretul unui bilet pe internet este de 125 AED, iar la turn este aproape 100 de dolari! Daca vrei sa vezi un apus de soare minunat, atunci vei scoate din buzunar 200 AED. Colectarea biletelor se face pe baza cardului cu care au fost platite, asa ca nu il lasati acasa, chiar daca e suferind!

De la Dubai la Abu Dhabi

Daca in timpul sederii la Dubai, va veti hotara sa faceti o vizita si la Abu Adabi,  planificati-va voi insiva calatoria. In functie de ce doriti sa vedeti, alocati o zi sau doua.

Mergeti cu bussul, care se ia din statia Al Goubaiba, pleaca la fiecare 30 min, si are ca punct terminus Central Bus Station in Abu Dhabi, de unde te poti urca imediat intr-un autobuz fie catre Marea Moschee, fie catre Emirate Palace fie catre Yas Island, catre Ferrari World. Restul, e floare la ureche! Calatoria intre orase dureaza maxim 2 ore.

Daca pleci pe la  8 dimineata din Dubai si te intorci cu un bus de 9 seara din Abu Dhabi, ai o zi intreaga la dispozitie sa vezi mai toate lucrurile emblematice  din Abu Dhabi. Pretul unui bilet de calatorie este de 25 AED pe segment.

Impresii din Abu Dhabi

In Dubai, veti gasi cele mai interesante si luxoase clădiri din lume: hotelul subacvatic Hydropolis,  cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa, faimosul hotel Burj Al Arab, fantanile cantatoare de la Dubai Mall, souk-urile traditionale, Global Village, Dubai Marina, Dubai Miracle Garden, Madinat Jumeirah, insula Palmierului si multe altele. Incredibil sau nu, turistii se pot bucura pana si de o portie de schi pe partiile artificiale de la Dubai Ski, sau pot face cumparaturi la Dubai Mall sau Mall of the Emirates. 

Sursa: oliviapalermo.com/travel-guide-dubai/

Marea Moschee, Emirate Palace, The Corniche, Ethihad Tower Observatory Deck, Ferrari World, piata de covoare si piata traditionala, alaturi de care adaugam si Abu Dhabi Louvre sunt must see-urile abudhabiene.

Marea Moschee. Sursa: alldubai.ae

Va amintesc ca EXPO 2020, expozitia mondiala, va avea loc la Dubai. Din cate am vazut si am citit, cred ca va fi ceva in stil mare! Fiti cu ochii pe ea din timp! Si nu uitati… calatoriile sunt hrana pentru minte, inima si suflet!


Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!

 

Despre autor

Carmen Dimahttps://sacalatorim.ro/author/carmen/
Carmen mestereste planuri de calatorie dimineata pentru Europa, la pranz pentru India iar in restul timpului pentru Asia, unde ar vrea sa se si mute de fapt. Intre un drum la banca si o decizie pentru afacerea ei, da sfaturi de calatorie prietenilor si mai scrie cate un articol. Daca o intrebi ce face iti va raspunde invariabil ca este la vanatoare de bilete de avion. Articolele ei sunt povesti in toata regula, scrise de o Sheherezada moderna, funny si rebela. Dar cine e perfect in ziua de astazi?

Descoperă și alte destinații

85,800FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*