test

Etiopia: 10 Motive sa calatoresti in alt timp

Etiopia este o destinatie absolut ulutoare si neasteptata. Odata ajuns acolo, te vei afla intr-o alta lume, intr-un alt timp, intr-o alta realitate.

Cand spun ca Etiopia este o calatorie in alt timp, nu o spun doar ca o metafora ci chiar in sensul propriu: Etiopia are un altfel de calendar pe care il foloseste in mod curent si care te va arunca inapoi in timp cam cu 7 ani si 8 luni. Anul din calendarul etiopian este alcatuit din 13 luni: 12 luni a cate 3 zile si o luna de 5 sau 6 zile, in anii bisecti. De aici rezulta si diferenta de timp la data curenta.

Timpul unei zile se calculeaza de asemenea diferit, considerandu-se ca ora 0 este ora 6 iar ziua este impartita in 2 cicluri de zi si de noapte de cate 12 ore. Asa ca ai grija de ai vreo intalnire cu vreun etiopian!

Asa ca odata ce ai ajuns in aceasta tara africana, vei fi aruncat inapoi in timp cu aproape 8 ani! Iar daca  vrei motive si mai serioase de a ajunge in aceasta parte a Africii, fii atent la mine si du-te negresit, ca nu vei regreta!

Motivul 1- Vulcanul ERTA ALE

Erta Ale este unul dintre cei 8 vulcani ai lumii care are un lac de lava: mai precis, gurile active ale vulcanului scuipa lava mai tot timpul, dupa cheful vulcanului, intr-o caldera uriasa, mereu clocotitoare.

Vulcanul este situat in regiunea Afar, cea mai saraca regiune a Etiopiei, la altitudinea de 613 m iar peretele sau are o structura bazaltica pe o baza de circa 1700m. Am avut norocul sa ma intalnesc cu vulcanul chiar cand acesta era nervos si s-a dat in spectacol! Rauri incandescente de lava se unduiau alene, negrabindu-se nicaieri, doar sa ne faca placere si sa ne lase cu gurile cascate!

Drumul, experienta, dormitul si povestile de la vulcan nu incap in cuvinte, crede-ma!

Motivul 2- Lacul Dallol

Stii cum este sa ajungi intr-un loc aproape ireal? Un loc in care cuvintele nu iti sunt folositoare iar imaginile cele mai faine sunt cele care iti raman in minte si in inima pentru totdeauna?

Ei bine, asa este si Dallol, lacul sulfuros din Depresiunea Danakil, aflata la 125m sub nivelul marii, a doua cea mai joasa regiune din lume dupa Marea Moarta.

Dallol este locul unde se nasc culori din interactiunea sulfului si sarii, sub obladuirea vulcanilor. De fapt, Dallol este un con de cenusa al vulcanului cu acelasi nume, unul dintre vulcanii atipici din lume.

Activitatea termala de sub craterul Dallol este responsabila pentru acest peisaj halucinant.
Pe masura ce apele subterane difuzeaza spre zonele inalte, sunt incalzite de magma de sub lac si impinse prin crater, dizolvand sarurile si mineralele care odata ajunse la suprafata se oxideaza. Caldura mare a regiunii evapora apa, lasand la vedere minunate culori si formatiuni din sare.

Motivul 3- Bisericile de la Lalibela

Bisericile din Lalibela, un mic oras din nordul Etiopiei, nu au termen de comparatie. Cele 11 constructii impresionante, sapate in roca dura si nu construite prin ridicare, au fost facute acum aproximativ 900 de ani, la porunca regelui Lalibela, care a vrut sa faca pentru credinciosii crestini etiopieni propriul lor Ierusalim.

Se pare ca aceasta idee chiar a prins pentru ca, in timp, crestinii etiopieni au considerat acest loc sfant si doresc sa ajunga aici macar o data in viata.

Remarcabil este nu doar felul in care sunt sapate bisericile ci si faptul ca ele sunt foarte bine conservate si sunt inca functionale, adica oamenii le folosesc ca biserici normale.

Pentru mine, a fost principalul motiv pentru care mi-am dorit sa ajung in Etiopia.

Motivul 4- Apusul pe Lacul Assale

Lacul Assale sau lacul  Karum a fost o surpriza oarecum neasteptata.

La 120 de metri sub nivelul mării, Lacul Assale  oferă unul dintre cele mai frumoase apusuri de soare din toată Etiopia. Cerul și sarea se reflectă unul pe altul, urmărindu-se ca doi îndrăgostiți.

Un loc care insa, pana la urma, are o poveste destul de trista, de viata si de moarte, fiind principalul rezervor de sare a Etiopiei. Aici, crusta de sare poate fi groasa si de 100m iar intinderea de sare apartine tribului Afar, cel mai sarac trib al Etiopiei si care nu permite nimanui sa exploateze sarea in afara oamenilor sai.

E munca de ocnas sa tai bucati de sare, cu o greutate de pana la 10 kg, pe care apoi sa le incarci in spinarea camilelor spre cel mai apropiat targ unde sunt colectate si duse apoi spre rafinare la fabricile din zona. O camila poate duce cam 200 de kg de sare iar drumul dureaza o zi si mai mult chiar. Un loc uluitor este acest lac sarat: intelegi aici ce inseamna nemarginirea, cum este sa te vezi intr-o altfel de oglinda, cum poti fi cumplit de sarac sau cum poti fi ingrozitor de liber fara sa realizezi macar!     

Motivul 5- Diversitatea

Rar mi-a fost dat sa vad atatea lucruri interesante si diverse intr-o singura tara. Etiopia are atat de multe lucruri de oferit, incat un circuit de doar 2 saptamani, practic nu este de ajuns.

De la frumusetea severa a regiunilor nordice, la uluitoarele biserici sapate in piatra, la parcurile nationale pline de locuri superbe, la triburile care inca traiesc pe valea raiului Omo ca acum cateva sute de ani si pana la capitala Addis Abeba, un oras care incepe sa tina pasul cu modernismul prin noile sale cartiere,

Etiopia iti ofera atat de multe lucruri deosebite si iti cere in schimb doar intelegere si rezistenta fizica. Daca crezi ca poti oferi asta, atunci du-te si nu mai sta pe ganduri!

Motivul 6- Triburile din Valea Omo

Dintre cele 90 de triburi existente in Etiopia, 9 se gasesc de-a lungul vaii raului Omo, in sudul Etiopiei. Nu e greu de inteles de ce: raul ofera conditii de a face agricultura si de a creste animale in voie iar infrastrctura de drumuri este bine dezvoltata pana la granita cu Sudanul si Kenia. Este interesant cum timpul a trecut peste aceste comunitati fara a le schimba prea mult obiceiurile sau modul de viata.

Fie ca vorbim despre celebrul trib Mursi, al caror femei poarta in buza sau in urechi discuri de ceramica sau de lemn, fie ca vorbim despre tribul Dorze care sunt tesatorii vaii, fie ca vorbim despre Karo al caror membri au cele mai frumoase picturi corporale din cate exista in Etiopia ori de tribul Konso sau Hamer, experienta de a vedea oamenii si locurile in care acestia traiesc oarecum rupti de realitatea moderna, este impresionanta.

Motivul 7- Cazarea la hoteluri de milioane de stele

De-a lungul calatoriilor noastre m-am cazat in fel si fel de locuri: hoteluri luxoase, case de oaspeti, hoteluri vai de mama lor, cabane, pensiuni si multe altele. Peste tot am supravietuit si mereu a fost ceva care a facut sederea suportabila, chiar daca nu am avut mereu uscator de par si mic dejun inclus!

Niciodata insa nu am avut o sedere memorabila si fara comparatie ca cele doua hoteluri din regiunea nordica Afar. Primul a fost aproape de lacul de sare Assale, pe niste paturi pur si simplu, sub cerul liber, in bataia vantului si a lunii, intr-o liniste desavarsita, pierduti in spatiu si in timp.

Al doilea a fost la baza vulcanului Erta Ale, intr-un semicerc ingradit de cateva pietre vulcanice, direct pe salteaua pusa pe o prelata. Nu te batea vantul, nu existau gandaci sau serpi, nu se auzea decat in surdina vanzoleala vulcanului.

Ce clasificari aveau aceste hoteluri? Milioanele de stele pe care le vedeai pe cerul ireal odata ce te aciuai in sacul de dormit. Nicicand nu am vazut atatea stele, nicicand nu am mai avut o asemenea experienta! Daca as avea nevoie doar de un singur motiv sa ma pornesc din nou spre Etiopia, acesta ar fi mai mult decat suficient.

Motivul 8- Injera

Injera este principalul preparat al bucatariei etiopiene. Este un fel traditional, echivalent cu  painea,  dar mai mult o lipie, poroasa si subtire precum o clatita. In restaurantele etiopiene injera este folosita pe post de farfurie comestibila.

Gatirea acestei paini este un proces destul laborios si are nevoie de 3 zile in care aluatul fermenteaza si dospeste. Este facuta din teff, o cereala care creste doar in Etiopia si Eritreea, din cele mai vechi timpuri si care aduce cu meiul doar ca prorietatile sale nutritive sunt mult superioare meiului asa cum il stim noi. Se pare ca asa se explica si remarcabilele performante ale atletilor etiopieni care au in alimentatia lor ca produs principal injera.

Injera are una dintre parti foarte poroasa, ceea ce permite ca aceasta parte a ei sa absoarba sosurile tocanelor traditionale etiopiene denumite wat. Wat sunt facute pe baza de ceapa rosie si legume diferite, fierte bine si aromarizate cu diferite condimente locale, transformate in sosuri groase si gustoase. Mancarea se mananca cu mana, rupandu-se bucati din minunata injera, cu gust usor acru si ruland-o cu sosurile groase si colorate frumos. 

Motivul 9 – Cafeaua

Etiopia revendica locul de sorginte a cafelei. Ca or fi mancat caprele alea boabele de cafea si vor fi devenit mai agitate nu avem cum sti cu exactitate, desigur. Clar este insa ca Etiopia a devenit unul dintre cei mai mari producatori de cafea din lume.

Etiopia are mediul optim de creștere pentru a produce cafea remarcabilă, ceea ce nu este o surpriză. Înălțimile mari și terenul accidentat oferă condiții ideale de creștere. Boabele de cafea etiopiene sunt disponibile în peste o mie de soiuri diferite. Deoarece arborii de cafea cresc în Etiopia ca arbori autohtoni, sălbatici, majoritatea cafelelor sunt cultivate la umbră, printre alte plante, și fără utilizarea de substanțe chimice agricole. Acest lucru contribuie la formarea unor arome naturale, autentice și cu adevărat unice.

Atât de importantă este cafeaua în cultura etiopiană, încât ceremonia cafelei din Etiopia a devenit  un ritual zilnic.  Boabele de cafea cultivate la nivel local sunt prăjite pe o tigaie plată de fier, la flacăra unei mici sobe de cărbune care arde în timpul acestui ritual. Boabele se așează pe un vas de lut sau covoraș de paie după ce au fost prăjite, iar aburii aromați sunt savurați de oaspeți.  Boabele de cafea sunt apoi zdrobite în bucăți fine folosind un bloc de piatră și preparate cu apă clocotită și condimente (scorțișoară, cuișoare și cardamom). Pentru a îndepărta spiritele rele, cafeaua este turnată în căni mici în care se adaugă zahăr și apoi în aer este dispersată tămâie, tocmai în scopul îndepărtării spiritelor rele.

Asa ca aveti grija ce bagaje aveti la intoarcere si lasati negresit loc pentru boabele minunate!

Motivul 10- Lucy

Imi place sa vad cu ochii mei lucruri importante din  istoria omenirii. Iar Lucy, cel mai batran stramos al lui Homo Sapiens, cu o venerabila varsta de 3,2 milioane de ani, se afla chiar la Muzeul National din Addis Abeba. Care muzeu chiar m-a si impresionat alaturi de inca unul, Muzeul Etnologic.

Cine este Lucy? Lucy este exemplar din specia Australopithecus afarensis, descoperit în 1974, pe teritoriul Etiopiei. Specialiştii au stabilit că este vorba despre o femelă adultă, de aproximativ 25 de ani, pe care au botezat-o “Lucy”. Circa 40% din schelet a fost găsit intact, cercetările ulterioare evidenţiind că austraopitecul este unul dintre cei mai vechi strămoşi bipezi cunoscuţi ai lui Homo sapiens.

De ce Lucy?  Cand paleoantropologul Donald Johanson a găsit-o pe Lucy, pe 24 noiembrie 1974, i-a spus “AL 288-1”. Doar ca in timp ce lucra la recuperarea scheletului omul de ştiinţă  asculta la radio piesa “Lucy in the Sky with Diamonds”, a trupei Beatles, şi a decis ca scheletul descoperit să fie botezat “Lucy”. Intalnirea cu Lucy a fost oarecum emotionanta, gandindu-ma ca poate suntem cumva chiar rude, nu-i asa?

Sper ca aceste 10 motive sunt deja suficiente pentru ate face sa porneste catre Etiopia. Dar sunt la fel de sigura ca daca te vei porni, vei mai adauga inca atatea motive. Experienta unei calatorii in Tara Fetelor Arse de Soare, cum o denumeau vechii greci te va face sa vezi viata altfel si sa iti resetezi putin sistemele de referinta ! Asa ca du-te negresit!

Aceasta calatorie a fost facuta alaturi de Alin Anghelovici cu care am fost Hai Hui Prin Lume de multe ori. Experientele traite alaturi de el au fost de fiecare data absolut memorabile.

De asemenea, o parte din fotografiile din acest articol apartin lui Alin si grupului pe care am avut onoarea de a il insoti. Etiopia este fabuloasa: indrazniti!

Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!

 

Despre autor

Carmen Dimahttps://sacalatorim.ro/author/carmen/
Carmen mestereste planuri de calatorie dimineata pentru Europa, la pranz pentru India iar in restul timpului pentru Asia, unde ar vrea sa se si mute de fapt. Intre un drum la banca si o decizie pentru afacerea ei, da sfaturi de calatorie prietenilor si mai scrie cate un articol. Daca o intrebi ce face iti va raspunde invariabil ca este la vanatoare de bilete de avion. Articolele ei sunt povesti in toata regula, scrise de o Sheherezada moderna, funny si rebela. Dar cine e perfect in ziua de astazi?

Descoperă și alte destinații

85,800FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

  1. Cand te afli in fata acestor minuni de arta si arhitectura, te simti atat de mici in fata maretiei creatiilor omului, dar si in fata divinitatii care a inspirat aceste constructii.
    Asadar, te invit sa ajungi in Etiopia si sa te lasi purtat in timp, intr-o calatorie fascinanta prin peisaje uluitoare si prin istoria unei tari pline de mistere si traditii de secole. Vei descoperi o lume complet diferita de ceea ce stiai si vei fi cu siguranta uimit si captivat de ceea ce vei descoperi aici.

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*