Experiența mea Coreeană I: Gangnam style

6 a.m. Hamburg Hauptbanhof…. ICE bahn to Budapest… total trip hours 12… oh happy day!!!

In sfarsit singura. Cu mine insami. Dupa o luna plina, plina cu evenimente sociale mai ales, abia asteptam aceste 12 ore de singuratate, de uitat pe fereastra in ritmul melancolic, dar romantic al trenurilor internationale. Un cuvant ce ma incanta: international. Ma simt internationala, desi nu mi-am uitat si nu imi voi uita nici o data radacinile. Dar ideea de a suprima diviziunea dintre popoare, de a merge inapoi pe turnul din Babel si de a opri actiunea, inaintea pornirii acestui blestem, m-ar bucura enorm.

Sursa foto: www.oneworld365.org
Sursa foto: www.oneworld365.org

Un entuziasm ma cuprinde: libertate cat cuprinde! O lume intreaga de vazut si de cercetat! Frumuseti si uratenii deopotriva. Oameni buni si oameni rai. Acum sunt fara casa, iar lumea e casa mea. Geamantanul ala de 45 de kile, care ocupa un loc intreg in compartimentul nostru, cuprinde toata viata mea de 6 luni in Hamburg. O noua etapa incepe prin aceasta libertate nebuna! 🙂 Inceputul unei luni (=4 saptamani!) de calatorii.

Bine-n-eteles ca nu am fost singura… Nu am putut scapa de oamenii aceia draguti si binevoitori care sar sa te ajute (mai ales cu ghiozdanoiul). Traversand hotare, am dat peste alti internationali ca si mine, iar in final m-am ales cu vreo 3 contacte noi in agenda: un rus (rezident in Hamburg), un indian (rezident in Budapesta) si un englez (cineast, strabatand Europa pe drumul Orientului Express).

Sursa foto: www.joyleisures.com
Sursa foto: www.joyleisures.com

20h30, sau mai tarziu? La Budapesta. Mai sunt exact 3 zile pana ce periplul meu in Asia de est incepe! Trei zile de reuniune cu familia, cu loverul, cu o parte din ce numesc eu „radacinile mele”. Szia Magyarorszag!

Si daca pana acuma nu am putut fugi de lume, acuma pot! Da, voi avea timp doar pentru mine, exact 20 de ore cat dureaza zborul international… Budapesta – Doha – Seoul. Un mic (mare) pont: nu alegeti neaparat zborurile prin agentii! Platesti uneori mult mai mult si s-ar putea sa nu beneficiezi de cele mai bune companii si servicii. Daca stii cum sa cauti pe net, si unde, gasesti mai ieftin sau mai bun uneori! Eu am ales Qatar Airways, una dintre cele mai bune companii aeriene. Desi nu apar pe reactoarele de cautare ca si skyblabla, opodblabla si alti blabla, (pe care ii urasc) poti da de ei cautand direct pe google. Pot sa spun ca ei au cele mai bune preturi. Iti poti alege meniul pentru fiecare zbor, (inclus, bagaj evident inclus), apa, ceai, cafea, alcool (daaaa, vin, bere, sampanie la discretie!, trusa sanitara (periuta de dinti, pasta, spray dezinfectant, sapun si servetel umed), patura, ciorapi (daaa, unii prefera sa se descalte, asa ca aceasta companie s-a gandit sa te crute de experienta mirosurilor de picioare si ciorapi a 1000 de persoane), si sa nu uitam de filmeeee la fiecare scaun!!!

Interiorul unei aeronave Qatar Airways. Sursa foto: www.en.wikipedia.org
Interiorul unei aeronave Qatar Airways. Sursa foto: www.en.wikipedia.org

Ajunsa in Seoul, prietena mea de suflet, Gayun Kim (localnica, coreeanca get beget) impreuna cu nevasta fratelui meu, Corina (ajunsa cu cateva zile mai devreme) ma asteptau voiase in aeroport. Draga de Gayun, ne-a primit la ea in apartament, in cartierul renumitei universitati EWHA, si s-a ocupat de vizita noastra pana in cele mai mici detalii. Ne intalnisem in Franta, pe cand eram amandoua studente (ea in schimb de experienta, eu permanent). Eram vecine de camera in camin. Ne petreceam serile uitandu-ne la filme sau distrandu-ne prin oras. Vizitase in acel an casa mea, Romania. Acum era randul ei sa ne arate minunatiile asiatice…incepand cu mancarea…

Corina, Gayun, Edina la palat

EWHA Univeristy

EWHA (numele s-ar traduce “Păr înmugurit”) este prima universitate pentru femei din Coreea ca si data – 1866 si calitate. Faptul ca studiezi sau ai studiat aici iti confera un statut mai deosebit in societatea coreeana. Poate merita spus ca majoritatea sotiilor de oficialitati au absolvit cursurile acestei universitati.

ewha5 11m_ewh2

Seoul… un oras nesafrsit, imens, unde trecutul se imbina perfect cu viitorul…

Seoul skyline @ Naksan Fortress
Seoul skyline @ Naksan Fortress

City Hall – Deoksu Palace

A palace… nu e o cladire din piatra, labirint imens de camere aurite, in stilul european. Conceptul de camera e diferit. Are mai multe zone, dedicate fiecare unei parti a personalului. Astfel, camera regelui e defapt o cladire aparte, cu pereti subtiri din lemn, decorata frumos cu emblemele spirituale ale monarhiei.

Deoksugung Palace
Deoksugung Palace

Aceasta cladire e inconjurata de o curte, si ea la randul ei inconjurata de o logie de camere apartinand servitorilor. Si fiecare zona e astfel alcatuita, rezultand intr-un palat format dintr-o sumedenie de cladiri separate, curti interioare si pereti de lemn. Geamuri din hartie, incalzire in pardoseala… da! O inventie coreeana ce a inspirat inginerii si arhitectii moderni in designul camerelor contemporane.

rooms in the palace (Large)

Fiecare „camera” are fundatie ridicata deasupra unui cuptor ce este intretinut cu lemne de catre servitorii palatului. Putem deduce, o diferenta de perceptie dintre lumea occidentala si cea orientala. Daca la noi in occident dezvoltarea mentalitatii noastre a dus la divizarea „rationalului” de „emotional” si mai tarziu instrainarea omului fata de natura, aici este total diferit. Dupa spiritul Confucian, totul este imbinat in armonie. Rationalul cu emotionalul, omul cu natura.

Curte interioara palat
Curte interioara palat

Daca in vest, cladirile (mai ales palatele) ofera protectie inhabitantilor printr-o separare neta fata de lumea exterioara (adica natura), in est, natura e inbinata in creatia arhitectonica. In sens concret, regele de fiecare data cand iesea din camera tronului si parcurgea drumul spre camera personala, sau spre camerele concubinelor, trebuia sa streaca prin aceste curti interioare.

Sursa foto: www.rjkoehler.tumblr.com
Gangnam. Sursa foto: www.rjkoehler.tumblr.com

Gangnam

Cu totii il stim deja, sau nu? Zgarie-nori, business women & men, high end fashion, dar mai ales best clubs (worldwide)… Stiati ca Gangnam se traduce prin “la sud de raul Hangang”?

Stradă în Gangnam. Sursa foto: www.colourbox.com
Stradă în Gangnam. Sursa foto: www.colourbox.com

Dongdaemun Design Plaza

O cladire vehement criticata de catre localnici, pentru costul prea ridicat al executiei. Insa designul spune totul „A UFO in central Seoul”. In interior, magazine de „aforedable design objects”, de obicei apartinand diversilor artisti tineri coreeni, e o declaratie vadita a implicarii Coreei in valul artistic curent.

Itaewon

Un cartier foarte multicultural (reconstruit de catre arhitectul american Daniel Libeskind), renumit loc al internationalilor in Seoul. Cluburi, baruri si restaurante din toate colturile lumii. Plus, cireasa pe tort, the American soldier’s camp. In total, SUA are 27.558 de militari in Coreea de Sud. O zona inchisa de cateva hectare, e inclus in acest district. Desi in Romania soldatii Americani ar fi primiti cu respect si empatie, in Coreea (si probabil in majoritatea intregii lumi) nu e chiar asa. Soldatii de rand sunt reputati pentru a fi prost crescuti, provenind din familii sarace, si fara studii. (crescand rata prostitutiei) Deci evident, iesind cu prietenele mele prin Itaewon, am dat de o gramada de soldati americani, foarte usor reperabili. Strada cu toate barurile cele mai chic se numeste Gyeongridan gil. (preturi acceptabile)

Itaewon. Sursa foto: www.theseoulguide.com
Itaewon. Sursa foto: www.theseoulguide.com

Daca va intrebati ce cauta soldatii astia aici… ei bine, Corea de Sud e inca in mod teoretic (si cateodata si practic) in razboi cu Corea de Nord (aflata sub dominatia comunismului chinezesc). Doua ideologii opuse: comunism versus democratie; alegerea a doi partizani diferiti: China versus Statele Unite, separa aceste doua tari, avand acelasi trecut istoric, si aceeasi nationalitate, limba… Concret cele doua tari au semnat un tratat de armistitiu, drept pentru care in prezent nu exista nici o conexiune intre ele. O zona, numita DMZ (Demilitarized Zone) de aprox. 4 km latime intre frontiere, numita zona libera, separa cele doua armate vecine. Turistii pot merge intr-o tura speciala, pentru a vizita campamentul sudic dar si a traversa granita pentru a vedea cel nordic.

Sursa foto: www.remotelands.com
Sursa foto: www.remotelands.com

As fi vrut sa fac aceasta vizita, dar deoarece chiar cu o luna inainte a fost un antentat din partea Coreei de Nord ce a ascuns o bomba pe frontiera sudica, ce s-a soldat cu 2 soldati sud coreeni grav raniti, am fost obligata sa renunt la aceasta idee. (din motive pur legate de securitate)

Sinsa District

Cartier adiacent acestei zone, este cartierul operatiilor estetice… da! Dupa cum am remarcat, coreenii sunt foarte stilati, ingrijiti, si coreencele deosebit de frumoase, usor de deosebit de restul asiaticilor, de obicei cu un inalt nivel de studii.

Sursa foto: www.havehalalwilltravel.com
Sursa foto: www.havehalalwilltravel.com

Operatiile estetice sunt la fel de recurente ca si gripa la noi. Iar doctorii din acest cartier sunt renumiti peste tot in lume, dar mai ales in asia, pentru calitatea exceptionala a operatiilor. Dupa o asemnea operatie, nu vei iesi cu buze de rata, ci vei avea un alt chip… natural si nou, nimeni nu isi va putea da seama ca intr-adevar ti-ai facut o operatie. Nu vreau sa fac reclama, deoarece nu sunt deloc adepta lor. Din pacate chiar, in opinia mea, media internationala ucide emblemele de frumusete locale. Daca in trecut, femeia cu fata rotunda, alba, cu bujorii mari, ochii micuti si alungiti, gura mica si rotunda era in mare trend in Asia, in prezent idealul de frumusete converge prea mult spre cel al tipologiei europene, devenit si mondial – nas proeminent, fata alungita si barbie ascutita, bujori inexistenti, ochi mari, buze mari si voluptoase. Numarul operatiilor estetitice imitand acest ultim ideal a crescut vertiginos. Pe strada e de intalnit o gramada de femei cu ochi mari. (obsesia coreeana)

Everland Amusement Park

Un parc de distractii avand cel mai lung si mai rapid rollercoster din Coreea… situat pe un teren delurit, perfect pentru privelistile ingrozitoare din capul trenului…

Sursa foto: www.en.wikipedia.org
Sursa foto: www.en.wikipedia.org

Clubbing

Pentru cei ce iubesc clubbing-ul am cateva adrese de luat in considerare: Octagon (6th best club in the world, situat in noul Hillton Hotel) & Arena (4th best world club). Pentru underground, the hottest club e Cakeshop in Itaewon (Brodinski, Darius, sunt doar cateva dintre numele ce au trecut pe acolo).

Club Octagon
Club Octagon

Octagon si Arena sunt situate in renumitul district Gangnam, deci preturile sunt evident cam piperate…

De incercat neaparat sunt bauturile tipice: makaoli, soju, vinul coreean, liquior de ginseng etc. Desi excelente ca si gust (dulceag, cu fructe, din orez, light ca o bautura racoritoare), nu va asteptati sa se intample ceva… dupa o noapte intreaga de makaoli si soju, nu am putut resimti deloc efectul alcoolului (eu, o fatuca). Si destul de surprinzator a fost faptul ca in aceste cluburi, mondial renumite, nu gasesti deloc bauturi tari (whisky, vodka etc.). Deci proviziile trebuiesc facute inainte…

Club Arena. Sursa foto: www.korea-hotels.net
Club Arena. Sursa foto: www.korea-hotels.net

Hanbok traditional clothes experience

O experienta magica a fost sesiunea de traditional clothes shooting. 😀

IMG_8917

O gramada de localuri ofera posibilitatea de a incerca haine traditionale, tipice femeilor singure, casatorite, vaduve, regine, kiesing (geishele coreene), soldatilor, regilor etc., pentru a-ti face fotografii intr-o scenografie perfect realizata in concordanta cu traditia. Astfel ai la dispozitie camere din lemn tipice invataceilor, camere de regine, curti, gradini, podulete, inchisori etc. De altfel, ti se ofera machiaj si frizura de catre local. Ai posibilitatea de a alege intre un fotograf profesionist, in schimbul unei plati aditionale, dar intr-un cadru prestabilit. Insa poti sa iti faci si tu poze cu prietenele / prietenii pentru un timp indefinit.

IMG_9257


Citeste in continuare

Experiența mea Coreeană II: zig zag prin Seoul

Experiența mea Coreeană III: Busan si Gyeongju

Experiența mea Coreeană IV: …partea culinara a lucrurilor


Despre autor

Guest Post
Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume! Apasa butonul "contact" din meniu si scrie-ne!

Descoperă și alte destinații

85,800FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*