Emanuela iubește călătoriile, experiențele inedite și provocările imposibile. Este studentă a Universității Româno-Americane, lucrează de câțiva ani în domeniul turismului și a obținut de curând o bursă de studii în Lisabona, Portugalia.
Pe parcursul a câtorva episoade ne va povesti despre stilul de viață al portughezilor, despre ce simți trăind patru luni printre ei și despre lucrurile esențiale pe care le poți învăța de la acest popor latin.
Fatima, un lăcaș religios foarte cunoscut de către pelerinii din întreaga lume, este situat la 127 de km distanță față de capitala Portugaliei, Lisabona. Drumul dus-întors până la Fatima durează o oră și 30 de minute și se pleacă cu autobuzul din autogara Sete Rios (stația de metrou Jardim Zoologico). Costul unui bilet este de 12 euro/sens, iar dacă se achiziționează un singur bilet pentru ambele sensuri, cu o oră de întoarcere prestabilită, prețul acestuia va fi de 20 euro dus-întors. Transportul public în Portugalia este foarte bine pus la punct, fiind aproape imposibil să te rătăcești, iar infrastructura este de necrezut: aproximativ 2340 km de autostrada într-o țară cu o suprafață totală de 92.072 km².
Povestea acestui loc este asemănătoare cu cea de la Medjugore (Bosnia Herțegovina) și Lourdes (Franța). Sfânta Fecioară Maria se arată unor copii, ca o lumină strălucitoare, transmițăndu-le că trebuie să se roage mult și îndemnându-i să revină în fiecare zi de 13 a lunii să O întălnească.
Bineînțeles că nimeni nu a crezut în aparițiile pe care acești mici păstori le-au dezvăluit, până când, la data de 13 octombrie 1917, Sfânta Fecioară Maria a apărut în fața celor 70.000 de persoane care au venit să vadă minunea și să se convingă că acei copii au spus întotdeauna adevărul.
Nossa Senhora – așa cum o numesc portughezii – a spus mulțimii că este Senhora do Rosario și i-a rugat să construiască în acel loc o capelă, în cinstea ei. Capela Aparițiilor este adevărata inimă a Sancturariului. Locul exact este semnalat printr-o coloană de marmură deasupra căreia se află așezată statuia Maicii Domnului.
Începând din anul 1917, ajung în lăcașul liniștei mii și mii de pelerini din lumea întreagă, atât în zilele de 13 ale lunii, cât și de sărbători sau în oricare din zilele săptămânii, numărul acestor ajungând la patru milioane de vizitatori anuali.
Zilnic, în jurul orei 11, au loc slujbe internaționale, la care participă pelerini din întreaga lume, în Centrul Pastoral Paul al VI- lea, un centru imens, cu o acustică deosebită, care poate găzdui câteva mii de pelerini. După amiaza, începe slujba în Bazilica Maicii Domnului, slujbă ținută în limba portugheză, unde se rostește Sfântul Rozariu. Aceast locaș are o arhitectură minunată, care te cucerește în momentul intrării prin frumusețea Sfântului Altar și prin tablourile aurite aflate pe stănga și pe dreapta care înfățișează drumul Mântuitorului de la Răstignire până la Înălțare. Seara, cei veniți să o binecuvinteze pe Fecioara Maria, se adună în Capela Aparițiilor, primul edificiu construit în acest loc sfânt.
Centrul de informații aflat în apropierea Capelei oferă pliante cu harta întregului oraș, cu numele și descrierea fiecărei clădiri și programul slujbelor care au loc de-a lungul anului, atât în limbile de circulație internațională, cât și în limba română. Pe spatele micilor icoane primite de la biroul de informații, se regăsesc rugăciuni închinate Maicii Domnului și binecuvântări pentru Domnul nostru Iisus Cristos.
Expoziția din cadrul Sanctuariului poate fi vizitată zilnic între orele 09-18 și costă 1 euro/persoană. Turul este ghidat de către o călugăriță care explică cu dăruire cum acei copii au fost martorii aparițiilor și cum s-a format întregul fenomen printr-un filmuleț impresionant de 10 minute, care ajută la înțelegerea misterului. Tot aici, se află expuse diferite obiecte de artă din aur oferite de cele mai mari personalități ale lumii catolice, cadouri primite de la conducătorii țărilor de pe întreg mapamondul și diverse suveniruri tradiționale făcute special pentru acest lăcaș, dăruite de către poporul portughez. Muzeul figurinelor din ceară aflat în centrul orașului, descrie întreaga istorie a orașului prin cele 31 de scene cu figurine de ceară, decorate în mod corespunzător,reproducând de asemenea momentele apariţiilor şi vizita Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea.
Dincolo de această poveste frumoasă, importante sunt sentimentele avute în momentul intrării în Sanctuar. Deși numărul pelerinilor este de ordinul sutelor, este o liniște deplină care poate fi simțită în sufletul pelerinului și a celor din jurul său. Timpul se oprește în loc, la fel ca și durerea celor care merg în genunchi sute de metri până la statuia Maicii Domnului, din Capela Aparițiilor. Pelerinii își poartă copiii bolnavi în brațe sau merg în același ritm cu cei dragi care se roagă alături de ei și îi acompaniază, iar în momentul în care ajung în fața Sfintei Fecioare Maria, O binecuvintează cu o mai mare dorință, urmând ca apoi să înconjoare, tot în genunchi, locul unde este așezată statuia.
Aceste jertfe demonstrează încă o dată că nu există durere fizică mai mare decât durerea sufletească care atarnă atât de greu in inimile oamenilor. Pur și simplu, credința în Sfânta Treime și venerarea acesteia înseamnă găsirea liniștii interioare, a iubirii față de aproape și motivația de a încerca mereu să-L găsim pe Dumnezeu în fiecare zi a vieții noastre.
Este imposbil să nu rămână în sufletul celui care a vizitat acest Sanctuar de liniște și pace, un gând curat, un moment marcant pe care să îl aibă in memorie toată viața sau o dovadă că există cineva, in Ceruri, care ne privește pe toți și ne așteaptă să ne mântuim.
IMI PLACE SI AS VREA SA AJUNG LA FATIMA, VA MULTUMESC, TOATE CELW BUNE, PACE SI BINE!