Calatoria mea intamplatoare in Filipine a fost atat de funny si de atipica, incat m-am gandit sa va impartasesc si voua cateva chestii care poate va vor ajuta sa aveti o experienta minunata in aceste locuri de poveste.
DESPRE VIZE
Cetăţenii români care deţin paşapoarte simple nu au nevoie de viză de intrare pe teritoriul Republicii Filipine pentru o perioadă de şedere de maxim 30 de zile. Pentru prelungirea perioadei de şedere, cetăţenii români trebuie să se prezinte la Biroul de Imigrări cu minimum 5 zile înainte de expirarea perioadei legale de şedere (30 zile). Cu alte cuvinte, te urci frumusel in avion si pleci.
PERIOADA OPTIMA
Perioada optima de calatorie in aceasta tara, din punct de vedere climatic, este din decembrie pana la inceputul lui mai, cand temperaturile incep sa o ia razna. Perioada ploioasa este din iunie pana in septembrie, dar sunt regiuni unde nu ploua nici in aceasta perioada. Optimizati-va traseul in functie de vreme, desi putina ploaie nu cred ca omoara pe nimeni. Cu taifunul insa, este altceva.
Stabiliti ca baza de plecare spre oricare dintre cele peste 7000 de insule, capitala Manila. Desi nu se numara printre orasele mele preferate, acest oras merita sa ii acordati o zi, mai ales ca iti ofera posibilitati de a pleca in multe directii.
AEROPORTUL MANILA
Manila Airport este ceva atipic. Aglomerat, intr-un fel de haos din punct de vedere al unui european dar foarte normal din punctul de vedere al unui asiatic, aici se pot intampla tot felul de lucruri. Timpul si distantele se dilata pur si simplu, nimic nu e privit ca o chestiune de viata si de moarte, iar terminalele sunt care incotro. Asta nu inseamna ca nu exista o solutie la orice problema, mai ales ca majoritatea angajatilor vorbesc engleza destul de bine.
Daca ai conexiune intre zboruri, asigura-te ca ai destul timp pentru a prinde avionul. Eu zic minim 3 ore, daca ai zbor intern si minim 5 ore daca ai zbor international.
Daca vii din Europa sau din zona Arabiei si ai conexiune interna, inainte de a lua stampila de sosire, mergi la biroul de tranzit sa iei relatii despre terminale si situatia zborurilor. Orice problema pe care o ai la sosire, acolo este locul de a o rezolva cel mai simplu.
Acolo ti se va spune si despre shuttle-ul intern spre T3, de unde pleci in insulele principale, si care te duce printre avioane, rapid si fara batai de cap. E dosit undeva, la un colt de aeroport, dar organizat ca la carte.
Nu te mira daca vei fi invitat sa pleci cu o cursa mai devreme sau vei fi stationat in aeroport pe motiv ca avionul nu are pasageri si pleaca mai tarziu, cumuland doua curse. Pai de ce sa se consume combustibilul aiurea??
BORACAY
Daca mergi in insula Boracay – si chiar te implor sa o faci! – nu uita ca aceasta insula nu are aeroportul ei propriu. Ea este deservita de doua aeroporturi, de pe insule invecinate, Caticlan si Kalibo.
Caticlan este aeroportul cel mai apropiat, la doi pasi de ferry, dar el nu este iluminat noaptea asa ca ultima cursa permisa pe acest aeroport este la ora 19, iar prima cursa de dimineata in jur de ora 7. De multe ori, cursele care pleaca din Manila spre Caticlan cu intarziere sunt redirectionate spre Kalibo.
Kalibo este si el un aeroport comic. Ti se vor mai cere niste taxe, iar sacalii cu transferuri pana in Caticlan te vor pandi la iesire. Nu le da importanta si mergi spre autocare. Calatoria spre ferry dureaza cam 1 ora si 30 minute, si daca nu esti rupt de oboseala e chiar placuta.
La ferry, vei mai plati 3 taxe, care nu te vor omora dar te vor enerva, vei mai astepta un timp intr-o zona anume indicata, ii vei privi iarasi pe cei multi implicati in diferite chestii fara relevanta, si daca nu adormi pe vreun scaun, chiar te vei amuza.
PALAWAN
Insula Palawan este un must see, dupa parerea mea. Capitala Puerto Princessa are cateva chestii tari, Underground River si piata regionala, cu un aeroport la fel de comic ca si celelalte. Iar El Nido este absolut fabulos, desi drumul pana acolo dureaza vreo 4 ore. Dar cine te grabeste, doar esti in vacanta, nu?
Apusurile si peisajele desprinse de pe wallpapers merita cu prisosinta.Cazeaza-te pe plaja Corong-Corong si nu in oras, ca sa eviti zgomotul si sa dormi noaptea. Ca sa nu mai pun la socoteala apusurile pe care le vei vedea chiar din balcon!
Compania Cebu Pacific iti ofera cateva conexiuni interesante pe zona Asiei, pe care merita sa le iei in consideratie.
Insula Davao iti aduce Raul Fermecat, iarasi un must al acestor locuri
Nu va omorati cu bagajele. pe langa faptul ca vei pierde o groaza de timp, vei constata, ca de obicei, ca ai luat o multime de lucruri inutile sau pe care le poti gasi aici cu doi banuti.
Cateva tricouri, costumul de baie, pantaloni comozi si incaltaminte usoara este tot ce iti trebuie si iti incape intr-un rucsac. In alt rucsac, inghesuie cat mai multe device-uri pentru poze si stocarea informatiilor, la care adauga un telefon destept. Nu ca internetul ar fi cine stie ce in Philipine!!
BUCATARIA
Mancarea traditionala este absolut dementiala. Nu va sfiiti sa mancati pe strada sau in pietele unde cumperi pestele proaspat de pe taraba si restaurantul de vis a vis ti-l gateste. Mancati pe plaja, mancati la locantele unde gatesc localnicii, nu ocoliti cazanele sfarainde care coc banane sau alte chestii absolut delicioase.
Despre sucurile de fructe si alte nebunii nici nu mai vorbesc! Indrazniti sa incercati orice, chiar si balutul traditional!!
TRANSPORTUL LOCAL
Inchiriati scutere sau biciclete si deplasati-va unde vedeti cu ochii. Nu strica sa aveti si un plan, dar merge si la botul calului!
Noi nu am facut nici un vaccin, nu am luat nici o pastila, in 3 saptamani nu ne-a piscat nici un tantar, nu ne-a muscat nici un animal, ne-am luptat doar cu jelly fish!
Nu ratati nici o excursie sau tur pe mare… sunt absolut fabuloase!
Inchei prin a va spune ca nici o tara din cele 30 pe care le-am vizitat pana acum nu mi-a ramas in suflet asa cum mi-a ramas tarisoara asta!!!
Si nu uitati! Calatoriile sunt hrana pentru minte, inima si suflet!
Daaaa…. mergem?Superb ai descris totul