test

10 lucruri mai puțin știute despre Fontana di Trevi

Nici o excursie la Roma nu este completă fără o vizită și cel puțin o poză la Fontana di Trevi… Situată în cartierul Quirinale din Roma, Fântâna Trevi este cunoscută drept una dintre cele mai spectaculoase fântâni din lume și drept urmare, atrage anual câteva zeci de milioane de turiști din toate colțurile lumii.

Fontana di Trevi se afla la capătul unui apeduct construit în anul 19 î.Hr. ce se numește Aqua Virgo care aduce apa de la izvoarele Salone (aproximativ 20 km depărtare de Roma) și aprovizionează mai toate fântânile din centrul istoric al Romei.

Scenele reprezentate pe “Fontana di Trevi” spun povestea denumirii fantanii: ‘Era o fecioara păstoriță care le-a aratat izvorul soldatilor care căutau apa’, conform unui autor din secolul XVI.

Apa curge din gura unei figuri dominante – Neptun, zeul mării, care se află într-un car de luptă ce are forma unei scoici, tras de doi căluți de mare. Unul dintre cai este nărăvaș iar celălalt este calm și supus, simbolizeazțnd dispoziția fluctuantă a mării.

La stânga lui Neptun se găsește statuia zeiței Abundentei, deasupra careia se afla un basorelief înfațișându-l pe Agrippa, ginerele împaratului din anul 19 i. Hr., aproband planurile de constructie pentru apeduct. In dreapta se afla zeul Sănătații, deasupra căruia se află reprezentarea fecioarei ce îndreapta soldații către apă.

Sursa foto: http://www.jmhdezhdez.com/2015/01/fontana-de-trevi-roma-bernini-italia-di.html

1. Fântâna Trevi este una dintre cele mai vechi surse de apă din Roma

Așa cum supuneam, fântâna datează din vremurile romane antice, deoarece construcția Aqueductului Aqua Virgo care a furnizat apă băilor romane și fântânilor Romei centrale. Fântâna a fost construită la punctul final al apeductului, la intersecția a trei drumuri. Aceste trei drumuri (străzi) “tre vie” dau numele Trevi… Cu alte cuvinte, numele s-ar traduce “Fântâna trei străzi”….

2. Arhitectul nu era de fapt arhitectul…

În 1730, Papa Clement al XII-lea a organizat un concurs pentru a proiecta o nouă fântână. Au participat mulți arhitecți importanți, dar în cele din urmă Nicola Salvi a câștigat drepturile de a proiecta fântâna, deși unele teorii spun că poate nu a fost prima sau cea mai bună alegere.

Știti și voi cum e cu licitațiile… Alessandro Galilei, arhitect din aceeași familie ca și celebrul astronom Galileo, a câștigat inițial comisia pentru proiect, dar comisia a fost în cele din urmă acordată lui Salvi după o plângere publică. Motivul obiecțiilor publice? Galilei era florentin, în timp ce Salvi era roman.

Cu toate acestea, Salvi nu și-a văzut fântâna finalizată. Prima apă a ieșit din fântână în 1743, dar până în 1762 un alt Papă, Clemens al XIII-lea, a finalizat și a inaugurat oficial noua fântână din Trevi, la 11 ani după moartea lui Salvi. Inainte de moartea sa din 1751, Salvi l-a ales pe tânărul artist Giuseppe Pannini ca succesor al sau.

Așadar, putem spune că fântâna de astazi conține elemente din schițele lui Bernini, Salvi și Pannini. Totuși, produsul final este în mare parte datorat lui Salvi.

3. Jocul la loto sau cum să finanțezi construcția unei fântâni…

Proiectul lui Salvi a fost și cel mai puțin costisitor, un posibil factor decisiv pentru Papa Clement. În orice caz, papa a aprobat finanțarea lucrărilor și a folosit cea de-a treia extracție a jocului public de loto pentru a-l plăti. Pentru cei curioși, numerele extrase au fost 56, 11, 54, 18 și 6.

4. Este făcută din același material ca Colosseumul

Fântâna este construită în cea mai mare parte din piatră de travertin, un nume care înseamnă “din Tiber” în latină – un mineral format din carbonat de calciu rezultat din apele de izvor, în special cele termale. În timpul construcției mulți bărbați au fost răniți și câțiva au murit atunci când lucrau cu piatră enormă, inclusiv un pietrar care a fost zdrobit de un bloc mare de travertin în 1734.

5. Mai avem nevoie și de apă

Fântâna din Trevi are o înălțime de 25,9 de metri și lățime de aproximativ 20 de metri. Cu apa adusă din mai multe surse și piscina mare din față, fântâna utilizează circa 2.824.800 de metri cubi de apă în fiecare zi! Nu este nevoie să vă îngrijorați, deocamdată, apa este reciclată!

6. Dați un leu pentru….

Când fântâna este deschisă, aproximativ 3.000 de euro sunt aruncați în ea în fiecare zi, deoarece oamenii urmează tradiția de a arunca monede peste umăr. Legenda spune că o monedă aruncată în fântână va asigura o întoarcere la Roma.

Această tradiție se datorează și vechilor romani care adesea au aruncat monede în apă pentru a face ca zeii apelor să-și favorizeze călătoria sau să-i ajute să se întoarcă acasă în siguranță.

Ceea ce mulți nu știu este că monedele sunt colectate în fiecare noapte și date organizației caritabile Caritas. Caritas, la rândul său, folosește banii în cadrul unui program care oferă carduri reîncărcabile nevoiașilor Romei pentru a-i ajuta să își procure minumul necesar de alimente.

Sursa: tisamsebegid.ru

7. Este interzis să furi monedele de la Trevi

Da, este ilegal să pescuiți monede din fântână. În trecut, era ceva obișnuit ca bandele de hoți să scotă monedele din fântână noaptea. De fapt, trei au fost prinși de un spectacol T.V. folosind o cameră ascunsă în 2011. Cel mai faimos “pescar” Roberto Cercelletta, era cunoscut sub numele de d’Artagnan și a furat monedele din fântână timp de 34 de ani înainte de a fi prins în martie 2010.

D`artagnan… Sursa foto: https://goo.gl/xXDcqe

8. Fântâna de piatră albă a fost neagră … și roșie.

În 1996 fântâna a fost drapată în crep negru în onoarea actorul Marcello Mastroianni. Acesta a jucat în filmul La Dolce Vita, film al cărui scenă faimoasă a fost filmată în Fântâna Trevi, scena care a făcut fântâna mai faimoasă ca niciodată.

Sursa: http://www.euronews.com

În 2007, fântâna a devenit roșie după ce un “vandal” a aruncat o substanță lichidă în fântână colorând toată apa, deoarece utilizează un sistem de circuit închis. Deși se temea că lichidul ar fi deteriorat permanent monumentul, apa a fost drenată suficient de repede încât nu exista nici un prejudiciu, ci doar o mulțime de turiști foarte surprinși!

Sursa: Sursa: http://www.corriere.it
Sursa: http://www.notizie.it

9. Fontana di Fendi – Despre afaceri, imagine și scopuri nobile…

Cele mai recente lucrări de renovare au început pe 30 iunie 2014, monumentului fiindu-i alocate fonduri de peste 2,2 milioane de euro.

Costurile au fost suportate de către casa de modă Fendi cu prilejul aniversării a 90 de ani de existență. Evenimentul de „redeschidere„ (noiembrie 2015) s-a desfăşurat în prezenţa patronului casei de modă Fendi, Pietro Baccari şi a lui Karl Lagerfeld, director artistic al Chanel şi al grupului italian.

Sursa: https://blog.bestvalue.eu/fontana-di-fendi-rome/

10. Dacă-i musai, cu plăcere…

In timpul celui de-al doilea Război Mondial, fântâna a devenit locul perfect în care gospodinele se intâlneau la… spălat rufe.

Sursă foto necunoscută

Și bonus: să nu uităm de La Dolce Vita…

Sursa foto: cinemania.elmundo.es

Urmareste mereu blogul si pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!

 

Despre autor

Mariushttp://www.sacalatorim.ro/despre-mine/
Cred cu tărie că turismul nu se rezumă la o destinatie, un hotel, un zbor sau un preţ bun. Nici la o stare de spirit. Un “călător” e mereu gata de drum şi va găsi în fiecare “aventură” ceva unic, fermecator şi fascinant care îl va face să îşi dorească mereu să meargă mai departe.

Descoperă și alte destinații

85,800FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

  1. Am vizitat, in iunie, Fontana di Trevi și recunosc că mi-ar fi plăcut să descopăr atunci informațiile furnizate de dumneavoastră. Niciodată nu este prea tărziu! Felicitări pentru articol!

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*