test

Georgia si litoralul Marii Negre: Batumi, Sarpi, Kobhuleti, Ureki

Poate unii dintre noi nu ne-am gândit niciodată atunci când ne bucuram de nisipul fin al litoralului românesc că peste întinderea Mării Negre valurile formează un litoral superb în partea de vest a Georgiei. Personal am vizitat orașul Batumi, care este și cel mai mare port al Georgiei, și stațiunile Sarpi, Kobhuleti și Urekhi.

Distanța dintre portul Constanța și Batumi este de 625 mile nautice, ceea ce înseamnă aproximativ 1.160 de km și o durată pe mare de 2,6 zile.

Batumi

Prima parte a excursiei mele a avut ca destinație chiar Batumi, care este orașul natal al bunului meu prieten Tamaz (Tazo). Orașul nu este unul foarte mare și arhitectura acestuia îmbină blocuri tip sovietice cu impresionante clădiri futuristice, hoteluri celebre și cazinouri. Personal nu am vizitat alte zone de litoral ale Mării Negre decât pe cel românesc, așa că nu știam la ce să mă aștept.

Având în vedere clima din Georgia, trebuie să știți că litoralul lor se învecinează în unele locuri cu munți și păduri de tip tropical, ceea ce pentru mine a fost o privește greu de uitat – un verde puternic și de nepătruns alăturat unui albastru cristalin al mării, în razele puternice ale soarelui de iulie.

20150726_135156

Litoralul Georgiei este îndrăgit în toate fostele țări sovietice și alte state din zonă. În plus era perioada concediilor deci am avut parte de puțină aglomerație. Plajele nu sunt foarte late și cu excepția plajei de Urekhi nu am văzut fir de nisip. Plaja menționată este acoperită de un nisip negru ca tăciunele și aici este locul unde am atins prima oară apa de peste mare.

GE3-Sand

Doar pietre veți găsi în Georgia la malul mării, îndelung șlefuite de ape și extrem de fierbinți sub soarele dogorâtor. Acest aspect face puțin incomod atât șezutul întins pe plaja la bronzat cât și accesul în apă – pietrele nu constituie un suport foarte stabil.

O altă caracteristică a litoralului este adâncimea bruscă – la doar un metru jumate de mal te poți găsi în ape de peste 2 metri adâncime.

GE2Batumi3

Plajele pe care le-am vizitat sunt relativ curate, nu am văzut gunoaie pe jos (dar nici coșuri de gunoi nu prea erau în zona plajei), iar apa este curată (poate mai puțin în zona orașului Batumi). Nu am văzut plaje private, in sensul pe care il stim noi.

Există serviciu de salvamar și bărci patrulează zona de țărm în mod constant. Plajele din zona turistică sunt patrulate și de micii comercianți care îți vând mici gustări de la porumb fiert, la popcorn, pufuleți și diverse dulciuri ambalate dar fara sa te agaseze.

Spre deosebire de litoralul românesc unde ne trezim cu noaptea în cap pentru a vedea răsăritul și a saluta o nouă zi, în Georgia soarele răsare undeva după munți și pe litoral ai parte doar de apusuri la orizont, ceva inedit pentru mine.

Este bine de știut că pe întreg litoralul georgian umiditatea este mult mai mare decât pe țărmul românesc al Mării Negre. Deși temperatura nu este mai mare de 30 de grade, dacă ajungeți aici veți fi nevoiți să schimbați mai multe tricouri pe zi…

GE3BatRocks

Orașul Batumi este un mix de arhitectură mai veche îmbinată cu tendințe foarte moderne, care predomină și fac orașul celebru printre turiști. O serie de hoteluri și construcții de agrement creează senzația unui centru de zgârie nori chiar în imediată vecinătate a malului mării.

Există și o zonă de apartamente de lux, aproape de apă, blocuri cu multe etaje, dintre care am înțeles că multe sunt folosite doar în sezonul estival, fiind un fel de proprietăți de vara pentru georgieni sau persoane străine avute. Încă se construiește în oraș, chiar dacă probabil boom-ul economic inițial și-a pierdut din elan.

Din alt punct de vedere orașul este faimos în întreaga zona caucaziană pentru cazinourile sale și, de multe ori când treci prin fața lor vezi întreaga imagine a opulenței sau… de ce nu… speranței.

Clădirile mai vechi sunt decorate cu serii de desene graffitti intens colorate care ar putea constitui chiar un tur tematic pentru iubitorii de artă stradală.

Din punct de vedere al plajei, Batumi are parte – din nefericire – de una destul de proasta din punctul meu de vedere: cea mai mare parte a ei nu are nisip (doar pietriș) iar aglomerația și „epatarea” unora o face de nesuportat. Aglomerație de nedescris în sezon, muzica tare, șezlonguri cu „cocosanel” și bijuterii…

Din alt punct de vedere, prețurile aici sunt de câteva ori mai mari decât în restul litoralului georgian.

Batumi este celebru și pentru grădina botanica care este la câțiva kilometrii din oraș (sunt indicatoare), care conține specii de plante din zona Caucazului, Asia de Est, Noua Zeelandă, America de Sud, Mexic, Australia, zona mediteraneană.

GE3Bat13

Grădina botanică este chiar pe malul mării și preț de câteva ore bune te poți relaxa și delecta cu peisaje natural/artificiale dintre cele mai variate. Fondatorul grădinii, Andrey Nikolayevich Krasnov (1862-1914), este îngropat în incintă, aproape de colțul mexican.

Distanțele de parcurs pe jos sunt relativ mari, dar există și posibilitatea unor tururi ghidate pe mici mașinuțe (12 persoane). Prețul normal de acces nu este ridicat, dar în mod surprinzător se percepe un tarif mai mare pentru toți non-gruzinii (o diferență de preț aproape dublă, ceea ce în alte locuri din Georgia nu mi-a fost dat să întâlnesc).

GE3Bat11

Bineînțeles că fiind înconjurat de 3 vorbitori de georgiană am devenit și eu pentru câteva momente un gruzin nu foarte comunicativ, student la universitatea din Tbilisi, cel puțin până am trecut de poarta de la intrare. La ieșirea din grădina botanică ne-am abătut pe la plaja din imediată vecinătate pentru a ne răcori.

GE3Bat12

Sarpi

În prima zi dedicată apei și soarelui, din Batumi am parcurs o distanță de aproximativ 20 de km pentru a ajunge în localitatea Sarpi, care este în fapt un punct de trecere a frontierei cu Turcia. Apa de aici, după spusele ghizilor mei, este cea mai frumoasă din Georgia pentru că este extrem de limpede. Ne-am făcut de cap o zi întreagă sărind de pe stânci (sau privind pe alți cum o fac), o activitate extrem de îndrăgită de tinerii din zonă.

GE3Sarpi

Trebuie să menționez importanța protejării împotriva acțiunilor mai puțin plăcute ale razelor solare asupra corpului uman – folosiți cremă de protecție în mod constant și intensiv! Eu nu am fost foarte atent cu acest aspect și pentru că am stat în apă toată ziua m-am ales cu ușoare arsuri solare.

Dacă aveți posibilitatea sugestia mea pentru atunci când vă faceți concediul pe litoralul georgian este să veniți de acasă cu loțiunile de protecție și/sau uleiuri după bronzat/calmare arsuri solare, deoarece, spre surprinderea mea mărcile atât de familiare mie din România/UE nu le-am regăsit în farmaciile din Batumi.

Urekhi

Zona Urekhi are un farmec aparte și georgienii o laudă nespus afirmând că este singura plajă din lume cu nisip…magnetic. Nu prea am înțeles ce înseamnă asta decât după primii pași prin nisipul negru. Plaja este acoperită de un nisip mai special, vulcanic, ceea ce îl face mai lipicios decât nisipul normal. Vara, apa este extraordinară, chiar mai caldă decât pe litoralul românesc.

20150725_100343

Aici plaja este aproape virgină: nu există secțiuni cu șezlonguri și nici lux. Oamenii își întind liniștiți rogojinile sau prosoapele bucurându-se de soare și apa mării. Exista plaje private, ele numindu-se așa doar pentru că sunt în dreptul unui hotel sau pensiuni.

20150725_081947

Stațiunea Urekhi, ceva de genul fotografiilor pe care le-am vazut cu Năvodariul anilor 1970, este plină ochi pe întreaga durată a verii, cu turiști veniți din întreaga zonă: armeni, iranieni, ucrainieni, azeri și desigur georgieni.

Mașinile se conduc fără a respecta multe reguli de circulație, magazinele încep pe așa zisul trotuar și se termină în stradă, daaarr nimeni nu e stresat sau agitat. Sincer să fiu, nu prea am înțeles cum reușesc ba chiar i-am invidiat pentru asta.

20150725_082547 (Medium)

Prețurile la cazare sunt surprinzător de mari (în sezon, o cameră pentru două persoane într-o pensiune să zicem de …2 margarete) costă în jur de 100 de dolari fără mic dejun. Și, cu toate acestea e greu să găsești locuri disponibile „din scurt”.

Există câteva terase mai civilizate, dar greul este dus de chioșcurile metalice care vând tot ce iți trece prin cap. Nu am înțeles de ce zona nu se dezvolta, de ce nu apar construcții noi, de ce nu se fac investiții. Mai ciudat decât aceasta mi s-a părut faptul că prietenii georgieni zâmbeau și ridicau din umeri când le puneam aceasta întrebare…

FB_IMG_1438380335313

Khobuleti

Având în vedere că zborul meu înapoi spre casă era din localitatea Kutaisi am decis ca ultimele zile în Georgia să le petrec tot la mare, de data această în localitatea Khobuleti, unde celălalt amic al meu Misho are un apartament.

Sursa foto: institutoeuroafricano.wordpress.com
Sursa foto: institutoeuroafricano.wordpress.com

Această localitate se întinde pe mulți kilometri de litoral și este plină ochi în perioada iulie-august. Seara a fost destul de greu să găsim o masă la un restaurant pe malul mării.

Foarte mulți turiști sunt ruși sau ucraineni, asta fiind valabil probabil în general pentru Georgia, dar am văzut și mulți turiști din Azerbaidjan (autoturisme pe gaz lichefiat de obicei, cozi substanțiale la stațiile de alimentare cu gaz) și Armenia.

În această localitate nu există hoteluri celebre, multă lume cazându-se la localnici, prin închirierea unor case de pe litoral sau apartamente în cele câteva blocuri din localitate.

Sursa foto: www.expedia.com
Sursa foto: www.expedia.com

După atât de multă căldură, soare și ape calde ale Mării Negre, în următorul episod vom urmări cărările munților celebri din Georgia și vom păși în răcoarea înălțimilor, dar și a peșterilor întunecate.

Un articol de Razvan Manta


Citeste si articolele anterioare


O lună în Georgia. Partea I
O lună în Georgia. Partea a II-a: biserici și mănăstiri


Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!

 

Despre autor

Guest Post
Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume! Apasa butonul "contact" din meniu si scrie-ne!

Descoperă și alte destinații

85,800FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*