test

Bali, ghid practic de orientare în insula zeilor

Minunata insula a zeilor din Indonezia, Bali, este un loc controversat. Unii spun ca e o fitza altii ca e un taram de vis. Cert este ca anual 3 milioane de turisti cotropesc locurile in cautarea adevarului. Pierduti fie pe plajele cu valuri inspumate, fie printre templele unice in lume, fie printre terasele de orez, turistii sunt pana la urma fermecati de frumusetea insulei.

Ca una care nu fac mofturi si ma bucur de orice loc in care merg in lumea asta, am avut fericirea   de a ajunge in Bali de curand. Am savurat fiecare clipa pe care am petrecut-o in tinutul acela atat de verde si de minunat incat m-am gandit sa usurez viata celor ce isi planifica o vacanta acolo, impartasindu-le informatiile mele, verificate chiar la sursa!

Viza pentru  Indonezia – Bali

Cetatenii romani care merg in Indonezia in scop turistic, pentru o perioada de 30 de zile, nu au nevoie de viza de intrare  pe teritoriul indonezian. Nu exista posibilitatea de prelungire a  perioadei, daca vrei sa stai mai mult trebuie sa iti iei viza de la ambasada Indoneziei din Romania sau de pe unde te afli. Turiştii pot intra doar prin anumite puncte de frontieră indoneziene pentru a beneficia de exceptarea de la viza de intrare (ex. aeroporturile internaţionale Soekarno-Hatta Jakarta, Juanda Surabaya, Ngurah Rai Bali, Kualanamu Medan şi Hang Nadim Batam, porturile Sri Bintan Pura Tanjung Pinang, Batam Center Batam, Sekupang Batam şi Tanjung Uban etc.).Deci daca ajungi in Bali  pe calea aerului, nu e nici o problema.

Deţinătorii de paşapoarte temporare au obligaţia să obţină, anterior deplasării în Republica Indonezia,  viză de intrare de la reprezentanţele diplomatice ale acestei ţări în străinătate.

Cetăţenii români care pierd sau cărora li se fură paşaportul pot solicita Ambasadei României în Republica Indonezia eliberarea unui titlu de călătorie. La eliberarea titlului de călătorie vor primi o scrisoare de la ambasadă, adresată Departamentului General pentru Imigrări, Ministerul Justiţiei şi Drepturilor Omului din Indonezia.

Depăşirea termenului de şedere permis de viză sau schimbarea scopului declarat al călătoriei sunt considerate încălcări ale legislaţiei şi se pedepsesc cu amenda de  300.000 IDR / zi (aproximativ 20 euro). Daca depasirea este mai mare de 60 de zile, e posibil sa profiti si  de ospitalitatea autoritatilor, intre patru pereti, daca ma intelegi ce zic! Tichetul de sosire în Indonezia (arrival card) este necesar la ieşirea din ţara.

Cand sa calatoresti in Bali

In Bali se evidentiaza doua anotimpuri: cel uscat, din mai pana in septembrie si cel umed, cu ploi si inundatii in timpul musonului, din octombrie pana la sfarsitul lui martie.

Perioada cea mai buna de calatorit in Bali, tinand cont insa si de temperaturi suportabile,  este de la sfarsitul lui aprilie pana la inceputul lui august. Chiar daca  temperaturile sunt mai mari, asta nu inseamna ca daca aveti concediu in august nu va veti putea tolani pe plajele minunate din Bali! Iar daca incepe sezonul ploios, vor exista destule zile senine si frumoase cand va puteti plimba prin insula plina de flori si temple!

Cum ajungi in Bali

Din Europa, evident cel mai simplu e cu avionul. Sunt multe companii aeriene care ajung in Jakarta sau chiar in dragutul aeroport din Denpasar, capitala insulei. O alta posibilitate este sa mergi in Singapore, in Bangkok, in Kuala Lumpur si nu numai, iar de acolo ai o multime de companii low cost care te duc in Indonezia si in Bali, pe cativa banuti.

Daca sunteti deja in insula Java, ati vazut templele de la Borobudur, cele de la Prambanan sau v-ati catarat pe vulcanul Bromo si ati facut o gaura serioasa in buget, puteti trece cu ferryboatul stramtoarea Bali. Portul de imbarcare din Java se numeste Ketapang, si este deservit de gara si de statie de autobuz care te poate aduce aici din oricare colt al insulei.

Vasele pleaca  din jumatate in jumatate de ora, traversarea dureaza 25 de minute si costa cam un dolar. Nu sunt nici cele mai luxoase, nici cele mai sigure si nici cele mai rapide ferry din cate exista, dar sunt ok. Portul din insula Bali se numeste Gilimanuk, un satuc unde nu ai nimic de vazut. Cel mai apropiat orasel este Lovina, unde poti face o croaziera cu delfinii ori poti lua taxiul spre restul insulei.

Cazarea in Bali

Inainte de a face calatoria , gandeste-te bine ce vrei si cum stai cu bugetul. Vei gasi aici cazari pentru toate portofelele si pentru toate gusturile, numai ca trebuie sa fii putin atent, ca sa nu te plimbi aiurea de colo colo.

Esti tanar si vanezi valuri pentru surfing si kiteing? Atunci du-te la Uluwatu. Acolo te vei intalni cu nebuni ca tine, carora le pasa prea putin de locul unde dorm. Vei pune capul intr-un pat simplu, fara pretentii, dar curat si pe plaja si vei plati 8 euro pe noapte. Sau poti sta si in vile de lux unde vei da 1000 de euro pe noapte. Cazarile normale, nu cele de lux, in peninsula Bukit sunt numeroase si nu te vor saraci. Banii economisiti ii poti cheltui pe cine cu fructe de mare, aproape, in Jimbaran! Vei gasi si aici hoteluri, numai ca nu sunt chiar din cele mai ieftine.

Vrei sporturi nautice, mofturi, malluri sau alte nebunii si fite? Atunci locul tau este in Kuta. Nu e cea mai curata plaja din lume in unele momente, dar acolo vei gasi tot ce banul poate cumpara. Cazarile incep de la 25 euro si se duc fara limita.

Daca esti under budget, dar totusi vrei si niste fite, atunci cazeaza-te in Legian, un fel de extensie mai saraca a Kutei, dar la fel, cu toate facilitatile.

De asemenea, Seminyak, este o zona scumpa a insulei, insa acolo veti gasi majoritatea hotelurilor de top, dispuse sa va indeplineasca cele mai fanteziste dorinte! Vei plati intre 30 si 150 de euro pe noapte.

In zona sudica a insulei veti gasi statiunea Nusa Dua, o statiune populara, un fel de Eforie Nord in varianta asiatica. Hoteluri pentru omul de rand, distractie la fel.

Tot cam pe acolo se situeaza si Sanur, ceva mai inviorat insa de proximitatea de Padang bay, unde hoardele de turisti se imprastie spre insulele din imprejurimi. Cazarile se invart intre 15 si 100 de euro pe noapte, in functie de pretentii.

Daca insa doresti sa stai ceva mai linistit si sa faci tururile insulei in lung si in lat, fara a da din coate prea tare, atunci locul tau este la Ubud, care este de fapt si inima culturala a  insulei. Vei gasi in Ubud hosteluri, guesthouseuri,hoteluri sau vile imprastiate pe toate stradutele sau ascunse printre plantatii de orez, cu piscinele alea unde ai senzatia ca vei zbura peste jungla indata, cu spa-uri si alte nebunii. Vei plati intre 8 si 200 de euro pe noapte, depinde cat de mult vrei sa te apropii de Nirvana.

Banii in Bali 

Moneda nationala este rupia indoneziana. Cursul in acest moment este de apox 16100 rupii la un euro. Cursul mi s-a parut a fi cam acelasi peste tot, cu diferente foarte mici ca sa dai prea mare importanta si sa iti consumi timpul alergand de colo colo dupa un curs mai bun.

Poti scoate bani de la bancomate, dar trebuie sa fii atent la comisioane, bancomatul iti spune ce comision iti va percepe, sau  poti schimba la case de schimb. Bancnotele mai mari au un curs mai bun. Fac mofturi la bancnote sifonate sau mazgalite. Noi am avut si dolari americani si euro , dar cel mai mult am folosit cardurile pentru retragere de numerar. Toate cardurile noastre au fost acceptate, indiferent de banca sau de tipul lor, fara instiintarea prealabila a bancii din Romania. Am folosit carduri de la BCR , de la Reiffeisen Bank si de la BRD. Nu stiu sa spun nimic despre American Express sau despre Revolut, ca nu am folosit.

Transportul in Bali

Desi este o insula vizitata anual de mai bine de trei milioane de turisti, sa nu va inchipuiti o retea de transport public care zburda prin insula dupa un program binestabilit! Dimpotriva! Cele cateva linii de autobuze circula haotic si nici macar nu merita luate in consideratie.

Cel mai popular mijloc de transport este taxiul. Rapid, curat si relativ ieftin, daca te uiti cu atentie in ce masina te urci. Compania Blue Bird , cu masinile ei bleu, este jupanita aici, are aparatele de taxat mereu pornite, vine la comanda in cateva minute si are o aplicatie de mobil foarte buna. Trebuie insa sa fii cu bagare de seama, pentru ca mai sunt si alte masini albastre, care incearca sa imite originalul: Blue Sky, Blue Nustiuce, etc, care iti vor lasa o gaura draguta in buzunar. Casca ochii si vei fi happy si mai bogat! Ai si varianta Uber, indonezienii nu au nimic impotriva ei.

Ca sa aveti o idee despre costurile taxiurilor, o cursa din aeroportul Denpasar pana in oras este cam 5 dolari, pana in Kuta cam 10, iar pana in Ubud cam 40.

Mijlocul de transport popular este bemo, niste van-uri micute si neingrijite, in general, care circula fara usi. Fluieri sau ii faci cu mana in trafic. Il inchiriezi daca vrei pentru toata ziua, ca niciunul nu zice nu. E ieftin si practic si te duce unde vrei, pe stradute laturalnice, evitand aglomeratia.

Daca esti mai curajos si ai ceva experienta, cea mai simpla varianta este motobike. Adica inchiriezi frumusel un scuter sau o motoreta sau chiar o motocicleta. Nu e cazul sa faci experimente prin Bali, daca nu ai mai mers cu chestii cu doua roti pana acum. Iar casca este esentiala, daca totusi indraznesti. Costul unui scuter este cam 5 dolari pe zi. Exista si varianta Uber pentru moto, se numeste Go-Jek, si ii vei recunoaste pe cei dornici sa imparta saua cu tine dupa jachetele de un  verde stralucitor. Au si ei aplicatie pentru mobil, care se pare ca merge chiar mai repede decat respectivele mijloace de transport!

In sfarsit, dar nu cea din urma optiune, este inchirierea unei masini cu sofer. Sau cu sofer si ghid, dar asta e o cheltuiala inutila, dupa parerea  mea. Poti inchiria aceste masini fie de la agentiile de pe strada, fie de la soferii dornici sa te agate  si te poti targui la sange, fie ,cel mai simplu, prin intermediul celor de la locatia de cazare. In cele mai multe cazuri, acestia au masinile lor, iar preturile sunt mai soft si serviciile impecabile. Pretul normal al unui automobil de lux, cum considera ei Toyotele care impanzesc insula, este de 35-40 de dolari pe zi, cost in care intra masina, soferul, parcarile si combustibilul.

Noi ne-am facut singuri traseele in fiecare zi, apoi ne-am consultat cu soferul, le-am optimizat si chiar le-am completat la sugestia acestuia. Am fost foarte multumiti.

Ce sa faci in Bali

Bali e ca un magnet: atrage turisti din toata lumea si de toate felurile. Majoritatea vor plaja si leneveala. Locul este perfect pentru asta. Daca insa nu ai stare, cu siguranta 2 saptamani nu iti vor fi de ajuns sa vezi ce e de cazut pe acolo. Iti voi enumera doar cateva dintre repere: Kenkana Wishnu Park si apusul la templul Uluwatu, care este cel mai frumos apus pe care l-am vazut vreodata.

Iti recomand, calatorule, sa lasi acest trip pentru sfarsitul sederii tale, din doua motive: in primul rand ca vei pleca cu cea mai tare amintire din Bali, adica sus mentionatul apus si apoi pentru  ca vei putea ramane peste noapte cat mai aproape de aeroport, indiferent de ora la care ai zborul de intoarcere.

Adaugam pe lista un numar impresionant de temple, unele vechi de sute de ani, de o frumusete uluitoare. Apoi plantatiile de orez de la  Tegallalang si nu numai de acolo, ferma de cafea Kopi Luwac, padurea de bambus, cascade si inot cu delfini si balene,   treking pe vulcani si pe malul lacurilor si bineinteles, minunatul oras Ubud.

Si nu pot incheia fara a aminti inca un apus de wall paper, cel de la Tanah Lot, un templu micut, de o delicatete desavarsita, asezat in varful unei stanci.

E drept ca pentru fiecare picatura de frumusete va trebui sa te lupti cu hoardele de turisti, dar depinde de tine cum iti aranjezi programul. Si asculta sfatul ce ti-l dau: un sofer care este si un ghid bun te va scapa de multa bataie de cap!

Manacarea in Bali

Mancarea este delicioasa, variata si ieftina. Fie ca vei prefera sa mananci fructe de mare la Jimbaran, privind un apus de neuitat dar bagand mana mai adanc in buzunar , fie ca vei dori sa manaci la warung, un fel de locanta populara care iti gateste mancarea pe loc si care te va ademeni prin mirosurile si culorile lui, cu certitudine nu te vei ridica nesatisfacut de la masa. Eu am preferat warungurile, ieftine si la indemana, unde am mancat minunatul nasi goreng, mancarea de baza in Indonezia, care este de fapt un orez prajit cu ceapa verde, usturoi si sos dulce, la care se adauga bucati de pui-mici, mici, mult prea mici, pe bune! iar deasupra ou si putin turmenic si nucsoara. Eu un frate al indianului chicken tikka masala, care m-a scos din incurcatura mereu.

Dimineata am luat micul dejun la hotel, aceasta fiind o regula a mea in Asia: intotdeauna iau cazare cu mic dejun. Va marturisesc ca de multe ori regula asta m-a scos din incurcatura la pranz!

Am mancat o multime de satay ayan, frigarui de pui, dar tare micute si alea, zau, cu sos de alune si multe supe, dintre care preferata mea este supa Bakso, un fel de supa  de legume  in care se arunca in momentul servirii cateva perisoare din carnita de cine stie ce si taitei din belsug. De asemenea soto, supa de pui cu usturoi prajit si putin lapte de cocos mi s-a parut interesanta si bineinteles gado-gado, adica un fel de salata cu de toate si cu  sos de alune. Pe fiecare masa veti gasi un bol cu sambal, un sos din chili super picant si pachetele de orez. O specialitate interesanta  este martabak, un fel de clatita vascoasa, groasa cam de 10 cm, care se poate face fie in versiune de gustarica, cu branza, ou sau carnita, fie cu ciocolata.

Si peste tot veti gasi ayam goreng, adica pui prajit. Dar prajit, prajit, adica crocant si cam uscat. Nu m-am prea dat in vant dupa el. O masa pentru doua persoane costa cam 4 euro. Daca doresti si bere si warungul nu este al unui proprietar muslim, trebuia sa scoti din buzunar  3 euro pentru o sticla de 700ml. In toate orasele mai mari sunt supermarketuri, dar nu va asteptati la ceva grandios. In Ubud supermarketurile sunt din reteaua Delta.

Va veti delecta in schimb la preturi derizorii cu fructe si shakeuri din fructe minunate: fructul dragonului, papaia, mango, citrice, ananas, guave si cate si mai cate.

Conexiunile cu restul insulelor din Indonezia 

Bali este un fel de dispecerat catre distractie. Nu exista lucru pe care sa il vrei si sa nu se poata face. Iar daca vrei sa mergi prin celelate insule indoneziene, atunci aici este locul de a aranja traseele.

Fie ca vrei legaturi aeriene cu toate marile orase indoneziene, fie ca vrei excursii de o zi sau mai multe in nenumaratele insule din vecinatate, totul iti este accesibil aici. Trebuie doar sa ceri si sa platesti.

Din Padang Bay, principalul port al insulei, sunt nenumarate curse cu barca spre cele trei minunate Gili, spre Lombok, spre Nusa Penida sau Nusa Lembongan, spre Komodo si Flores, sa vezi dragutii de dragoni de Komodo, sau unde te mai duce imaginatia.

De asemenea, din portul Amed, situat in partea estica a insulei, ai barci rapide catre insulele Gili si catre Lombok.

Nu asculta ce spun gurile rele! Arunca-ti in rucsac cateva tricouri, slapii si costumul de baie, verifica-ti pasaportul  si cardul  si porneste la drum. Bali e un taram minunat! Au stiut ei zeii de ce l-au ales! 

Daca insa consideri ca nu esti pe deplin edificat asupra acestei destinatii, pune mana calatorule si citeste aici cele 10 motive pentru care ar trebui sa nu mai stai pe ganduri deloc!

Bali – 10 motive să ajungi pe Insula Zeilor

 

 

 

Despre autor

Carmen Dimahttps://sacalatorim.ro/author/carmen/
Carmen mestereste planuri de calatorie dimineata pentru Europa, la pranz pentru India iar in restul timpului pentru Asia, unde ar vrea sa se si mute de fapt. Intre un drum la banca si o decizie pentru afacerea ei, da sfaturi de calatorie prietenilor si mai scrie cate un articol. Daca o intrebi ce face iti va raspunde invariabil ca este la vanatoare de bilete de avion. Articolele ei sunt povesti in toata regula, scrise de o Sheherezada moderna, funny si rebela. Dar cine e perfect in ziua de astazi?

Descoperă și alte destinații

85,800FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*