test

Porto pas cu pas | Ghidul complet al orasului


Cum ajungi     Puțină istorie     Ce vizitezi   Transport local   Ce mănânci    Cazare


20160603_134442In ultimii ani, Portugalia este o destinație turistică tot mai solicitată de către europeni și nu numai: peisaje spectaculoase, oameni calzi și primitori, mâncare senzațională și… nu în ultimul rând, prețuri accesibile.

Și turiștii români ajung tot mai des aici, cu toate că zborurile directe spre capitala Lisabona nu sunt dintre cele mai ieftine și nici foarte multe. Din Lisabona până la Porto nu sunt decât trei ore și jumătate cu trenul sau cu busul iar prețurile pentru un bilet pleacă de la 17 euro / sens.

Merită însă efortul? Eu aș zice că merită 120%!  Porto este unul dintre orașele fantastice ale Portugaliei, al doilea cel mai important după capitala, Lisabona. Centrul istoric al orașului Porto a fost ales patrimoniul mondial UNESCO, astfel încât toți vizitatorii vor găsi o sumedenie de atracții pentru a se bucura în fiecare clipă de oraș.

Putină istorie

În jurul anului 200 î. Hr., la gura de vărsare a râului Douro în Oceanul Atlantic, romanii au pus bazele unei colonii comerciale pe care au numit-o Portus Cale. Se pare ca numele Cale a fost dat în antichitate de către fenicieni (cale înseamnă frumos), iar “Portul frumos” s-a dezvoltat an de an in primul rand datorită “ajutorului” primit din partea acestui port natural.

Adevarata afirmare a orașului a venit însă abia in epoca marilor descoperiri geografice din secolele XV-XVII. Este bine de știut că dezvoltarea orașului se datorează si comerțului cu vinuri care s-au produs în Porto încă de pe vremea romanilor.

Curios este că vinurile produse aici erau vinuri absolut normale până prin 1860 când un comerciant britanic, căutând o metodă de a-i îmbunătății capacitatea de conservare a amestecat vinul cu o băutură spirtoasă.

Rezultatul a fost pe placul cumpărătorilor astfel că vânzările, respectiv producția au crescut foarte mult, ducând la apariția a uriașe spații de depozitare în partea de sud a orașului, numită Vila Nova Gaia.

20160603_135550

Ce poti vizita in Porto

Râul Douro străbate orașul și delimitează Porto de Vila Nova de Gaia, orașul de pe malul stâng, unde găsiți și reprezentanțele marilor case de vin de Porto. Pe mine asta cu vinul nu m-a dat pe spate și mărturisesc că nici nu am vizitat vreuna. Nu înseamnă că vă sugerez să faceți la fel… Recomandarile specialistilor spun că toți turiștii ar trebuii sa facă măcar un tur al unei crame! Știu… rușine să îmi fie!


Ceea ce mi s-a părut interesant, ca să nu zic curios, este că aproape toate cramele au nume englezesti. Probabil vă întrebați de ce…

Ei bine, in secolul XVII, din cauza razboiului cu francezii, englezii au rămas fără vinurile de import frantuzești, ceea ce i-a forțat să descopere noi locuri, iar zona Douro a fost una dintre ele.

După mai multe incercări și combinații de diferite tipuri – au incercat chiar un amestec de vin cu brandy, dorind să găseasca o rețetă care să îl păstreze într-o stare foarte buna până ajungea înapoi în Anglia – au ajuns să “inventeze” faimosul ”Vin de Porto”. Asta a durat până în 1781 cand faimoasa crama portugheză ”Real Campanhia Velha” a început să intre cu adevărat în afacerea vinului de Porto.

palaciodecristalÎn prezent sunt organizate diferite tururi la crame, în care vi se explică întregul traseu – pornind de la strugure până la produsul final -, tururi care se încheie obligatoriu cu o degustare. În funcție de crama pe care o veți alege tarifele diferă – daca aveți card-ul turistic Porto Card veți avea intrarea gratis la una dintre cele mai renumite crame: Real Campanhia Velha – dar per general o vizită la o cramă vă poate costa intre 3 – 15 euro, tururile fiind oferite în diferite limbi.

20160601_125742Revenind la oraș, trebuie să vă spun un lucru foarte important: pregătiți-vă picioarele și puneți în bagaj niște Diclofenac gel. Fiind situat pe coline, centrul vechi ne întâmpină cu străzi abrupte, pline de istorie, monumente și de clădiri impresionante, care vă pot epuiza, DAR credeți-mă: Porto merită luat la picior!

Ce nu trebuie ratat în Porto:

  • Piața Libertății (Praça da Liberdade) care conectează centrul vechi al orașului de zona modernă. Pornind de aici începe bulevardul ”Avenida de los Aliados”, unde pe lângă clădiri moderne din secolul XX, primăria orașului sau diferite sedii de bănci, găsim cel mai frumos McDonald’s din lume.
  • zona Ribeira (cartierul Ribeira este unul dintre cele mai importante locuri pentru a cunoaste zona de centru a orașului, cât și pentru a lua cina sau doar pentru o plimbare pe malul râului)
  • zona ”Foz do Douro” – situată în zona occidentală a orașului, cunoscută ca și una dintre zonele cele mai scumpe, este zona privilegiată unde râul Douro se întâlnește cu oceanul Atlantic. Aici veți găsi ”Castelul de Branză”  (Castelo do Queijo) și Fortăreața Sao Joao Batista
  • zona de lângă strada ”Santa Catarina” (pe care nu știu de ce o aseman cu strada Lipscani din centrul Bucureștiului) unde găsim cea mai veche cafenea din oraș (Cafe Majestic), o biserică mică și cocheta (Capilla de las Almas) și faimoasa piață ”Mercado do Bolhao”.

SantaCatarina&CafeMajesticiglesias

Dintre locurile care trebuie musai vizitate în Porto vă recomand:

  • Catedrala Se și o vedere superbă asupra zonei Ribeira și Gaia
  • Biserica și Turnul Clerigos (Torre dos Clerigos) de unde se poate vedea orice colț al orașului (după o urcare de doar 200 de trepte, aveți parte de o recompensă pe măsură)
  • Palatul Bursei (Palacio da Bolsa)
  • Muzeul Vinului de Porto (Museo do Vinho do Porto)
  • Biserica Carmo (Igreja do Carmo) și sora ei de lângă, Biserica Carmelitas (Igreja dos Carmelitas) care este una dintre cele mai interesante din Porto
  • Grădinile Palatului de Cristal (Jardins do Palacio de Cristal) unde vă puteți relaxa ochii cu o priveliște spectaculoasă asupra râului Douro
  • Stația de tren San Bento (Estacao de Sao Bento) care a fost construită pe ruinele unei mânăstiri
  • Pentru pasionații de fotografie și nu numai, recomand Muzeul de Fotografie (interesant este că locul unde se află în prezent muzeul a fost folosit ca și închisoare de la construcția sa, în celulele sale găsim în prezent Centrul Portughez de fotografie)
  • Podurile orașului Porto, dintre care cel mai important fiind ”Podul Don Luis I” care unește orașul Gaia cu Porto, acest pod de fier fiind una dintre imaginile cele mai emblematice ale orașului.

20160601_124854_pe (Large)

Transportul local

Dacă te țin picioarele, vei vizita orașul la pas însă daca nu ai pregatire militară cel puțin, nu ai cum să îi faci față. Poți achiziționa bilete de metrou, bus sau tramvai de la automatele din stații sau de la șofer dar nu e prea rentabil deoarece cea mai ieftină călătorie este 1,5 euro.

Cel mai bine e să achiziționezi un Porto Card cu transport inclus și gata, ți-ai luat o mare grijă de pe cap! Pe scurt – există două tipuri de carduri Porto Card: cu sau fără transport și pot fi achiziționate pentru una, două, trei sau patru zile. Porto Card fără transport – un card care este folosit pentru a cunoaște zona istorică. Aceasta include și reduceri, dar după cum îi spune și numele, nu poți beneficia de transport în comun. Mai multe informații despre avantajele oferite de acest card, la finalul acestui articol.

O alta variantă sunt busurile hop on hop off, adică cele cu două etaje care opresc în punctele principale ale orașului și îți ofera posibilitatea de a coborî, vizita și apoi relua călătoria. In Porto exita două importante:

  • Yellow Bus – după cum îi spune numele sunt galbene, și există 2 variante de bilet: 24h (costa 13 euro) sau 48h (15 euro) , putând să urcați și să coborâți de câte ori doriți, biletul fiind valabil atât în autobuzul turistic ”Yellow Bus” cât și pe liniile de autobuze STCP. Aceste autobuze au 3 itinerarii: zona istorică (durează o oră și 40 de minute și are 34 opriri), podurile orașului (durează 50 de minute realizând 12 opriri) și castelele orașului Porto (durează o oră și 30 de minute realizând 53 de opriri). (Informatii complete aici)
  • CitySightseeing Portugal – autobuzele roșii realizează două circuite: cel roșu durează 1 oră și 40 minute și are 33 de opriri, iar cel albastru durează 1 oră și 15 minute având 20 de opriri. Biletul costa 13 euro de persoană și este valid timp de 2 zile consecutive. (Pentru mai multe informatii click aici)

Ce mănânci în Porto

Cu siguranță, ai de unde alege: resturante pentru toate gusturile si buzunarele. Aproape peste tot găsești pește proaspat, în special tradiționalul Bacalhau (cod) și fructe de mare.

Mâncarea tradițională este Tripas, facută din burtă și maruntaie și Francesinha, un fel de sandwich enorm, format din câteva felii de pâine, umplut cu diverse cărnuri (șunca, cârnati și fritpura de vită) tapată cu o felie pe cascaval. Deasupra se toarnă un sos brun facut din suc de roșii si bere, iar lângă, trebuie să fie o porție zdravănă de cartofi prăjiți.

Nu am cum să omit Pastel de Nata, un desert pe bază de ou, mai mult decât delicios.

20160603_153446 (Large)Prețurile diferă destul de mult în funcție de locație și de… nivelul restaurantului. In foarte multe locuri găsești meniuri de prânz, cu prețuri pornind de la 12 euro.

Pentru noi, cea mai interesată locație a fost o cârciumă incropită din câteva mese pe malul râului Douro, cu un grătar care prăjea la foc automat pește si carne de vită. O supă de pește, o porție de cod cu salată si o cafea: 13 euro. Atmosfera: unică pentru că am simțit spiritul turistului boem. Așa cum spuneam, depinde foarte mult de voi, de bugetul pe care îl aveți la dispoziție și cât de simandicoși sunteți. Un meniu similar la un restaurant cu terasă și…. fețe de masă costă minum 25 de euro.

20160604_155553În rest, ai la dispoziție zeci dacă nu sute de patiserii care te atrag cu preparate care mai de care, cu prețuri pornind de la 50 de cenți până la… cât te țin buzunarele. Berea portugheză care o găsești peste tot este Sagres sau Super Bock. Pentru o sticlă de 250 ml sau un pahar de aceeasi cantitate plătești cam 1,5 euro. Vinul se servește cam peste tot și la pahar cu prețuri pornind de la 2 euro. Sucul la doză sau sticlă de 250 de ml are cam acelasi preț ca și berea iar cafeaua pleacă de la 0,50 euro.

Nota bene: portughezii iau cina destul de devreme așa că să nu fiți surprinși dacă după orele 21 nu veți mai găsii bucătariile restaurantelor deschise. Nici cu prânzul ar fi bine să nu lăsați pe ultima sută de metri deoarece dupa orele 15 veți găsi destul de greu meniuri la prețuri civilizate. Știu, știu… sună ciudat dar este valabil atât pentru zona de Porto cât și pentru cea de Lisabona.

Despre cazare

Despre subiectul acesta aș putea să vă vorbesc mult și bine dar aș face-o de pomană. Aș putea să vă spun de hotelul X sau Y, despre palate și conace, hoteluri de 5 stele sau de ponturile care sunt ponturi doar pe internet.

Ideea este simplă: datorită fluxului foarte mare de turiști, majoritatea hotelurilor sunt pline. Există cazuri in care sunt lansate oferte speciale sau last minute dar după umila-mi părere asta ține doar de norocul tău de turist. Așa că singurele recomandări care le voi da sunt: caută (dacă se poate din timp) pe booking sau orice alt site cu care ai avut experiențe plăcute un hotel care să se incadreze în bugetul tău dar să fie pe lângă un mijloc de transport în comun (ideal metrou).

Mie unul îmi place să stau cât mai aproape de centru chiar dacă hotelul nu e de țânșpe stele iar recepția e la etaj… Atâta timp cât e central, are un preț bun și baie proprie, pentru mine este suficient.

20160601_132327

Cum ajungi în Porto

Menționam anterior că zborurile directe din România sunt pe Lisabona. Așa ca poate nu e o idee rea să combinați zona Lisabona și apoi să vă deplasați spre nord, în zona Porto. (Ce puteti vedea in zona Lisabonei găsiți în articolele noastre precedente. Click aici.) In Portugalia, transportul cu trenul sau autobuzul este extrem de civilizat si foarte convenabil atât ca și condiții cât și ca preț. Pentru orare și prețuri, click aici.

Dacă prindeți o ofertă cu zbor la Porto, aeroportul “Francisco Sa Carneiro” (OPO) este situat foarte aproape, la 13 kilometri nord de oraș, un aeroport în arhitectură contemporană, cu o capacitate de până la 16 milioane de pasageri pe an. Printre companiile care operează aici sunt Iberia, Lufhtansa sau TAP, și, de asemenea, unele companii aeriene low cost cum ar fi Ryanair și EasyJet.

taxis-salida-aeropuerto-oportoCum se ajunge la Porto de la aeroport? În opinia mea cel mai simplu și mai ieftin mod de a călători de la aeroport este METROUL. Linia mov E (Dragao Stadium – Airport) deservește aeroportul cu trenuri moderne, la fiecare 10-15 minute. În 20 sau 30 de minute veti ajunge la centrul orașului (stațiile Bolhão sau Casa da Muscia). Pentru a achiziționa biletul aveți două posibilități:

  • Cardul Andante – este un card portofel care se poate utiliza pentru toate mijloacele de transport din Porto și poate fi reîncărcat cu biletele unice, 10 bilete sau abonamente zilnice. Biletele unice pleacă de la 1,2 euro / călătorie iar în cazul abonamentului 7 euro / zi (24 de ore de la data validării) sau 15 euro pentru 3 zile (72 de ore de la data validării).
  • PortoCard – este cardul turistic al orasului Porto, folosit pentru a obtine discount-uri si intrari gratuite in muzeele  si monumentele principale. Există și modalitatea de a achiziționa PortoCard cu transport inclus (astfel puteti beneficia de transport gratuit cu metroul, autobuzul și anumite linii de tren). Aici pliantul cu descrierea completă iar aici toate locatiile din care poate fi achizitionat. Prețurile sunt după cum urmează: 1 zi: 6 € /  2 zile: 10 € / 3 zile: 13 € / 4 zile: 15 € la varianta fără transport. Porto Card cu transport: Include bilete gratuite, reducere și acces nelimitat la transport la următoarele prețuri: 1 zi: 13 € / 2 zile: 20 € / 3 zile: 25 € / 4 zile: 33 €. 

Orarul de funcționare al metroului este 6:00 – 12:00, cu o frecvență de 5 – 15 minute, în funcție de ora și ziua în care călătoriți.

Metro-do-PortoBUS PUBLIC, liniile STCP de 601, 602, 604 și autobuzele 3M fac legătura între aeroport și diferite părți ale centrului orașului. În opinia mea, autobuzul este un pic mai lent și la fel de scump precum metroul. Dacă ajungeți la aeroport pe timp de noapte, puteți utiliza autobuzul 3M, care  funcționează zilnic 00:00 – 05:00. 

AUTOBUS EXPRESS. Există două companii care oferă un serviciu de transfer direct între aeroport și Porto: Transdev – oferă un serviciu de transfer de la aeroport spre centrul orașului (la stația de autobuz Gare Rodoviaria), călătoria durează aproximativ 30 de minute și costă € 2,50.

Stația de autobuz este chiar în fața terminalului de sosiri. GOINPORTO – face călătoria între aeroport și centru cu o oprire in Boavista (de aici puteți lua autobuze oriunde în oraș). Biletul poate fi achiziționat on-line, si are un pret de 5 € / sens (9 € dacă ați cumpărat dus-intors). În teorie, puteți cumpăra direct atunci când vă urca în autobuz, dar este recomandat să achiziționați în avans. 

TAXIUL este întotdeauna opțiunea cea mai confortabilă dar cea mai scumpă. Un taxi de la aeroport spre centrul orașului poate costa între 20 și 25 €.

Eu vă recomand să achiziționați cardul Porto cu transport, de la aeroport, astfel încât să economisiți bani.  Aceste carduri sunt ideale pentru turiștii care vor să viziteze și să se folosească de transportul public de câte ori au nevoie.

Dacă nu sunteți sigur unele lucruri, sau doar doriți mai multe informații despre ce puteți vizita atât în oraș cât și în zona de nord a Portugaliei, sfatul meu este să vă adresați biroului de turism din Porto (în centrul orașului Rua Clube dos Fenians, numărul 25,  în zona Aliados) unde veți beneficia de toate informațiile.

Dacă plănuiți să vizitați și locurile din apropierea orașului Porto, vă recomand Turist TravelCard care se găsește de vânzare la gara centrală din Porto (Bento). Cardul oferă călătorii nelimitate pentru 1 sau 3 zile (24 sau 72 de ore), pe liniile Aveiro, Braga, Guimaraes și Marco, toate pentru doar 7,00 € (1 zi) sau 15.00 € (3 zile). Trenurile noi, curate și nu foarte aglomerate, circulă cam din oră în oră iar programul ți traseul poate fi verificat / descărcat online aici.

Despre autor

Mariushttp://www.sacalatorim.ro/despre-mine/
Cred cu tărie că turismul nu se rezumă la o destinatie, un hotel, un zbor sau un preţ bun. Nici la o stare de spirit. Un “călător” e mereu gata de drum şi va găsi în fiecare “aventură” ceva unic, fermecator şi fascinant care îl va face să îşi dorească mereu să meargă mai departe.

Descoperă și alte destinații

85,800FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

  1. Buna ziua.
    La sfarsitul lunii vom fi doua persoane in Porto pentru 3 zile. Desi suntem seniori avem antrenament la mers pe jos . Pentru orice eventualitate va rog sa-mi precizati doua lucruri :
    -pe un singur card Andante se pot inca 10 calatorii care pot fi validate pentru 2 calatori simultan?
    – intre acest card si Turist Travel card pentru o zi care este mai avantajos dpdv financiar ?
    Multumesc anticipat pentru raspuns.
    O zi buna

    • Buna ziua! In primul rand va multumim pentru vizita, pentru ca ne cititi si sunt sigura ca veti gasi Porto incantator!!!

      Cardul Andante este individual, ceea ce inseamna ca daca luati 10 calatorii o singura persoana le poate utiliza. Fiecare calator trebuie sa isi aibe propriul Card Andante. Costa 0.50 sau 0.60 de centi emiterea lui si dupa il incarcati in functie de calatoriile pe care le veti face cu el si in functie de zonele unde veti merge. Pe langa varianta de cardul Andante cu 10 calatorii aveti posibilitatea sa achizitionati Cardul Andante Tour de 24 de ore sau de 72 de ore (din momentul primei validari) si costa 7 respectiv 15 euro. Din punctul meu de vedere aceasta este mai economica decat varianta de 10 calatorii, pentru ca la cea de 10 calatorii sunteti limitat la calatorii in anumite zone (sunt 4 zone in Porto iar preturile difera in functie de zona unde doriti sa mergeti). Asa la varianta de Card Andante Tour, puteti urca si cobori de cate ori doriti din orice mijloc de transport public si nu conteaza in ce zona doriti sa calatoriti, aveti incluse toate cele 4 zone.

      Turist Travel Card este valabil pentru liniile de tren catre Aveiro, Guimaraes, Braga si Marco. Cu acest card puteti ajunge si in diferite zone din Porto dar este mult mai limitat decat cardul Andante. La gara puteti cere din partea Oficiului de Turism o harta pentru a vedea exact ruta care se poate vizita cu Turist Travel Card. Noi l-am ales pentru a vizita Braga, Aveiro si Guimaraes.

      Sfatul meu este cel mai bine sa va duceti la oficiul de turism si sa vedeti acolo cea mai buna varianta pentru dumnevoastra (aveti unul chiar in aeroport). Personal, daca m-as re-intoarce in Porto pentru 3 zile as alege varianta de Andante Tour 72 de ore pentru 15 euro (pe care o puteti achiziona direct de la aeroport si in acest fel economisiti de la inceput) si varianta de tren (daca doriti sa vizitati si imprejurimile). Noi am avut Porto Card cu Andante Tour, iar in Andante Tour am avut incluse si linia de tren regional catre Valongo si Espinho.

      Calatorie placuta va dorim si va asteptam sa ne spuneti cum vi s-a parut Porto!

      O zi frumoasa

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*