Pe vremuri, oamenii isi faceau case sub pamant dar aveau inimile aproape de cer. Cu trecerea timpului au inceput sa isi faca casele la suprafata, tot mai mari, mai inalte si mai complicate, dar si-au ingropat inimile… Asa mi-am imaginat povestea locului cand am ajuns in Guadix, provincia Granada in Spania, locul in care peste 10.000 de oameni locuiesc in “case pestera”, adoima celor din Cappadocia sau din Matmata, Tunisia.
Peste 2.000 de astfel de case, despre care se spune ca au fost construite in secolul XVI reprezinta principala minune a acestui oras si il pozitioneaza pe primul loc ca numar de locuinte “underground” din Europa. Intr-o prima faza, am gasit doua explicatii pentru aparitia acestor case:
- temperatura extrema la care se ajunge la poalele Muntilor Sierra Nevada: vara 40 de grade iar in lunile de iarna o maxima de 5 grade;
- a doua spune ca ele ar fi fost construite în jurul secolului al XVI-lea, atunci cand maurii, de teama persecutiei invadatorilor crestini, au fugit pe dealuri si si-au sapat casele in gresia moale de pe versanti.
Dupa ce am aprofundat subiectul am ajuns la concluzia ca adevarata explicatie este de fapt o combinatie intre cele doua. Mai precis, in timpul perioadei maure, Guadix era un important oras comercial, la jumătatea distantei dintre orasul Granada, cetatea Palatului Alhambra si Marea Mediterana.
Când regii catolici si-au redobandit controlul asupra Andalucíei si au cucerit Granada în 1492, multi dintre maurii au fost mutati, altii au fugit în munții din jur si in Guadix. Mai multi oameni au ajuns aici intre 1568 si 1571 in timpul Rebeliunii (sau războiului Alpujarras). Cand au sosit si n-aveau de unde să traiasca, multi dintre ei (in special maurii care fuseseră fortati sa devina crestini) au decis sa-si construiască casele in subteran, in primul rand pentru a scapa de caldura dar si pentru ca in acest fel nu aveau nevoie de prea multe materiale de constructie. Departe de a fi caverne naturale in stanca (pesteri in adevaratul sens al cuvantului) casele din Guadix au fost de fapt sapate in roca sau coline de pamant.
Orasul este impartit in doua zone: cea cu locuinte moderne si cartierul troglodit, unde gasim casele despre care vorbeam. Unele sunt sapate cu adevarat in munte, altele au folosit muntele sau colinele de pamant ca acoperis si pereti. Privelistea e oarecum ciudata, dat fiind faptul ca inainte de toate iti sar in ochi cosurile de fum rasarite din pamant. In interior arata ca si orice alta casa, tavanul fiind insa sub forma de bolta, peretii usor asimetrici si ferestrele mici si inguste. In ultimul timp, datorita turismului crescand, multe dintre aceste locuinte s-au transformat in case de vacanta, disponibile pentru inchiriere.
Noi am locuit 3 nopti intr-un din ele si marturisesc ca am folosit la greu soba din dotare. Poate ca pentru noi 19-20 de grade nu sunt suficiente sau poate ca era cu adevarat frig 😉 Cert este ca afara erau 7 grade si vant (luna martie).
Unele locuinte au acum dotari de lux, altele de baza. Pretul pentru o noapte variaza intre 30 si 100 de euro, in functie de numarul de patrui disponibile si desigur de dotarile oferite. Casa noastra, foarte curata, doua dormitoare, living, baie si bucatarie, loc de parcare, amplasare centrala, echipata complet – a costat 45 euro / noapte / casa.
Chiar vis a vis se gaseste un loc de vizionare panoramica a cartierului, biserica “pestera” si cateva case muzeu, toate acestea avand accesul gratuit.
Orasul se viziteaza pe jos, nu ai nevoie de masina decat daca esti din cale afara de comod. Noi am reusit sa ne plimbam peste tot pe jos, unde mai pui ca eram si cu caruciorul. Aerul tare de munte i-a facut insa juniorului pofta de … somn.
Guadix este o destinatie turistica si datorită monumentelor sale, proximitatii sale cu capitala provinciei Granada, precum si zonei istorice cunoscute sub numele de La Alpujarra. Printre cladirile sale istorice, Catedrala Întrupării (Catedral de la Encarnación) – una dintre cele mai importante din tara, declarată un sit de interes cultural în 1931, alaturi de Alcazaba de Guadix, care a fost declarat monument artistic național în același an. La randul sau, catedrala are trei stiluri arhitecturale si are anumite asemănări cu cele din Granada și Malaga.
Istoria Catedralei Guadix incepe cu secolul I d.Hr. Pe locul actualei catedrale, în secolul al X-lea exista o biserică hispano-vizigota, scaunul diecezan fiind creat de Sfantul Torcuato în primul secol, astfel ca, foarte probabil, Guadix a fost unul dintre primele centre episcopale din Spania.
Oferta culturală include alte cateva biserici ale orasului (inclusiv o manastire fondata in anul 1500 de catre Regii Catolici), teatrul roman descoperit accidental in 2007 cand au inceput sapaturile pentru a construii o parcare (locuitorii spun ca a fost construit in secolul I d.H), trei muzee, printre care Muzeul catedralei, dedicat artei sacre. Aici, intre noi fie vorba, mai ca am regretat ca am platit 5 euro / bilet deoarece in afara unor picturi anonime si a unor vesminte bisericesti, nu ai prea multe de vazut.
Orasul găzduiește Fundatia Painter Julio Visconti, Sala Alarconiana din Palatul de Peñaflor dedicata figurii lui Pedro Antonio de Alarcón, pestera San Pedro Poveda si pestera Santa Virgen de Gracia.
Aceasta din urma este de fapt o pestera biserica. Unii afirma ca a fost prima constructie din cartierul de case pestera, servind ca model celorlate constructii. Nu as fi convins ca explicatia este una valida, dar conteaza mai putin.
Daca pana acum nu v-am convins ca merita sa ii faceti o vizita orasului daca ajungeti in zona, va mai spun ca Guadix este “Rusia in timpul revolutiei din octombrie”, “Turcia anilor 40”, un “sat pierdut din mijlocul desertului din Texas”, “Mexic primind vizita Papei”, “un peisaj din Siberia sau Arizona”, sau, chiar locul de intalnire cu Indiana Jones. Guadix a fost toate acestea si nu numai, in cele peste 70 de lung metraje care au fost filmate acolo de a lungul anilor.
Pentru promovarea istoriei cinefile a orasului, Primaria a organizat in noiembrie 2017, un circuit cunoscut sub numele de “Guadix de film” – un tur pe care il puteti face gratuit. Acesta cuprinde 6 locatii cheie, in care au fost amplasate sase scaune de regizor (sculpturi forjate).
In acele locuri s-au asezat regizori celebrii precum Steven Spielberg, Sergio Leone sau Orson Welles, pentru pelicule precum “Indiana Jones si ultima cruciada”, filme care au adus pe strazile orasului actori precum Harrison Forn, John Wayne, sau Gary Cooper.
Sa ne intelegem, orasul nu colcaie de turisti desi e la mica distanta de Granada si e un loc ideal pentru o vizta de o zi. Am vazut destul de multe case pestera cu anunturi de vanzare “in geam” si nu ne-am putut abtine sa nu sunam.
Pentru o casa amenajata, de aproximativ 100 m2, agentia cera aproximativ 120.000 euro. Mai apoi am aflat de la proprietarul casei in care am locuit ca preturile sunt mai mici, el insusi dorind sa isi vanda casa de 70m2 (ati vazut in videoul de mai sus cum arata) cu vreo 80.000, dar fara prea mult succes.
Exista desigur si case in paragina pentru care se cer sume mici (15-20.000 euro) dar care solicita o investitie majora.
Si daca nu va impacati prea bine cu plimbarile lungi, primaria pune la dispozitia turistilor un trenulet, care face turul obiectivelor turistice. Un fel de hop on hop off, care circula din 30 in 30 de minute si pentru care se plateste 6 euro.
Concluzii? Una peste alta, ne-a placut. Probabil ne-ar fi placut si mai mult daca era vremea mai buna si soarele ne mangaia mai prietenos. In rest, totul perfect pentru o destinatie atipica as spune, in care poti sa petreci – fara sa te plictisesti, un sfarsit de saptamana. Pentru cei care sunt pe Costa del Sol sau in zona Granada, dupa sau inainte de Alhambra, merita sa dati o fuga pana in Guadix, chiar si pentru o jumatate de zi. Cu siguranta aceast mix de civilizatie si medieval, de simplitate si uneori de exagerare, de ieftin si scump va va face placere. Promit!
Ce spuneti, v-am convins sa adaugati Guadix pe lista locurilor “de vazut”?