Bucovina este o destinatie turistica apreciata de romani si nu numai. Sunt insa convinsa ca nu ii este cunoscut la maxim potentialul. As fi bucuroasa daca povestile mele va vor face sa doriti sa ii acordati mai multa atentie.
Bucovina are identitate, istorie proprie inca din 1774, odata cu anexarea sa la Imperiul Habsburgic. Denumeste zona geografica adiacenta oraselor Campulung Moldovenesc, Gura Humorului, Frasin, Radauti, Suceava, Vatra Dornei, precum si unele regiuni aflate pe teritoriul Ucrainei. Denumirea germana ,,Buchenland” sau termenul slav ,,buk”, se traduce cu ,,Tara fagilor”.
Gazda mea pentru un weekend la inceput de vara a fost orasul Gura Humorului. Urbea cu aproape 16000 de locuitori e situata în depresiunea intramontana cu acelasi nume, aflata la gura de varsare a raului Humor in apele Moldovei, intre culmile impadurite ale Obcinei Mari, ale Voronetului si ale Humorului.
Atestat documentar ca oras din 1904, Gura Humorului a dobandit in 2005 statutul de statiune turistica de interes national. Un orasel cochet, aerisit, autentic, curat, gospodarit cum trebuie- habar nu am avut ca primarul de aici e la al cincilea mandat- si accesibil pe soseaua europeană E576 Suceava – Gura Humorului – Vatra Dornei – Bistrita Năsăud, la 37 km de Suceava – centrul administrativ al judeţului si la 33 km de Câmpulung Moldovenesc.
M-a impresionat ca are o imagine de ansamblu omogena. Liniile directoare ale planului urbanistic recomanda ca resedintele localnicilor si pensiunile sa adopte un stil unitar: fatade albe, acoperisuri negre, curti ingrijite si multe flori.
Am avut ocazia sa particip la un info trip. Evenimentul s-a desfasurat sub sloganul ,,Explore the Smiling City” si a fost rodul colaborarii a trei antreprenori locali cu Primaria Municipiului Gura Homorului. Astfel, proprietarii a patru structuri de cazare: Best Western Bucovina, La conac in Bucovina, Casa Humor si Voronet Blue, prieteni in viata de zi cu zi, au facut front comun si si-au pus la dispozitie resursele in scopul promovarii turismului local.
Sustinerea Primariei si firmei de transport Tarsin au fost binevenite. Nu se afla la prima actiune de acest gen si isi propun sa-i dea un caracter peren.
A fost reconfortant sa vad ca nu se aplica mentalitatea romaneasca referitoare la capra vecinului. Aici s-a inteles ca unde-s multi, puterea creste si ca binele personal se transforma in bine comunitar. Asociatia de promovare a turismului isi doreste sa fie factorul catalizator pentru atragerea unui numar mai mare de turisti de pe piata interna, dar si cea externa.
Frumoasa Bucovina are obiective care acopera o plaja larga de gusturi si activitati. De la bun inceput am fost avertizati ca cei care beau apa dintr-o fantana din Bucovina, sunt vrajiti sa se indragosteasca pentru totdeauna de acele locuri, sa-si doreasca sa ramana. Asta s-a si intamplat. Si pe buna dreptate: Bucovina e minunata!
In prima seara am fost oaspetii Getei Ungureanu de la Casa Humor. Am gasit acolo mana de gospodar, bucate cu gust autentic bucovinean, inima calda, multa voie buna si cadrul perfect pentru a se sparge gheata si a se lega prietenii.
Tarziu in noapte am fost dusi la unitatile de cazare cu un autobuz electric pus la dispozitie de autoritatile locale. Trei astfel de mijloace de transport prietenoase cu mediul inconjurator deservesc locuitorii orasului, iar planul e ca din toamna sa li se mai alature doua.
Manastirea Voronet
Dis de dimineata am pornit spre Voronet. Odinioara sat, acum tine din punct de vedere administrativ de Gura Humorului.
O vizita la Manastirea Voronet impresioneaza si smereste de fiecare data. Ctitorita de Stefan cel Mare, constructia inregistreza de pe atunci recorduri. Inaltarea bisericii ce poarta hramul ,,Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta”, a durat doar 3 luni si 3 saptamani, in anul 1488.
Complexul monahal medieval e de o importanta covarsitoare pentru cultura si pentru filonul traditional moldovenesc. Supranumita ,,Capela Sixtina a Orientului” datorita frescei ,,Judecatii de Apoi”, biserica e imbracata in picturi exterioare care au rezistat intemperiilor a peste 500 de ani.
In anul 1918 a fost declarata monument istoric, iar din 1993 face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.
Pictura interioara dateaza din timpul domniei lui Stefan cel Mare, iar cea exterioara din cea a lui Petru Rares. Pigmentii naturali si tehnica de lucru aplicata de mesteri i-au garantat unicitatea si trainicia.
Asocierea scenelor biblice cu portretele unor filozofi ai antichitatii, cu imagini reprezentand instrumente muzicale traditionale, peisaje locale, ba chiar si semne zodiacale, e inedita si inovatoare. Se poate spune ca pictura bisericii e ofertanta si pentru studiile folclorice, nu doar pentru cele religioase, artistice, istorice sau antropologice.
Stareta care ne-a facut prezentarea este Gabriela Platon, doctor in teologie. A fost pentru prima data cand descrierea unei manastiri mi-a fost facuta din perspectiva religioasa incluziva. Simteam ca locul imbratiseaza si impaciuieste: suflete, minti, ganduri, religii, opinii divergente, conflicte… Eu cred ca acesta e marele rol al credintei, de a pune pace pe chip si-n inima si ca singura ,,religie” a lumii ar trebui sa fie bunatatea.
De altfel, domnia sa ne-a facut o analogie interesanta. Dumnezeu e pe varful unui munte, iar oamenii pe poteci diferite, cu trasee distincte, fiecare cu religia sa. Insa toate potecile converg in varf si tine de invrednicirea fiecarui credincios sa ajunga la destinatie sau sa se rataceasca pe parcurs.
In interiorul bisericii isi duc somul de veci mai multe personalitati, printre care mitropolitul Grigore Rosca si Daniil Sihastrul, duhovnic al domnitorului Stefan cel Mare. Ultimii 26 de ani din viata si-i petrecuse la aceasta manastire. In 1992 a fost canonizat de Biserica Ortodoxa cu numele ,,Sfantul Cuvios Daniil Sihastrul”.
Voronetul si albastrul sau inconfundabil apar ca imagine emblematica pe cartile de vizita ale Romaniei.
Parcul de agrement Arinis
Complexul de agrement Arinis din Gura Humorului se intinde pe 32 de hectare. Este o investitie public-privata care sporeste atractiile turistice ale zonei. Proiectul a demarat in 2010 intr-un imens parc dendrologic, insa de-a lungul timpului a beneficiat extinderi si imbunatatiri.
Astfel, daca credeati ca Bucovina va ofera vizite la manastiri, trasee turistice, bucate alese vinuri bune si ospitalitatea moldoveneasca, va rog sa va completati lista cu atractii pentru turismul activ si pentru amatorii de senzatii tari.
Am petrecut o dupa amiaza incercand cat mai multe dintre facilitatile oferite de acest urias parc de distractii. Intins pe malul raului Moldovita, adaposteste terenuri de sport, piscina olimpica acoperita, doua bazine exterioare de inot, poligon de tir si de tras cu arcul, sala de sport, patinoar, trasee pentru ciclism, motocros, paintball, popicarie, escalada, traseu de aventura, caiac, tiroliana, trasee de off road, casute pentru hobbits, water bubbles, fantana arteziana, partie de schi, hamacuri, club…
Mi-am depasit temeri si m-am aruncat in gol, incercand sa tin pasul cu Daria si Tudor, copiii mei de 16 si 12 ani. N-as fi crezut ca pot sfida gravitatia si ca m-as putea catara, in conditiile in care forma mea fizica e mai mult de compatimit, decat de invidiat. Dar am facut-o. Si-am mai vrut. M-am luat la intrecere cu fiul meu la o cursa de carting la care am pierdut cinstit si cu bucurie.
Cu tiroliana m-am mai dat, am stiut ca o sa-mi placa. Insa, cand aceasta traverseaza albia raului Moldovita, adaugi experientei si peisaje atractive, care te duc cu gandul la scalda din copilarie. Plus prieteni noi.
E un business de familie, caruia li se dedica de cativa ani. A fost o incantare sa vad parintii si copiii lucrand cot la cot. Cu profesionalism si implicare, ni s-a facut instructajul, ne-a fost explicat traseul, iar cei mai tematori au fost incurajati. Apoi ne-am luat zborul, pe un traseu de 300 de metri.
E ciudat sa te incerce o senzatie de totala libertate, in conditiile in care tu esti incorsetat de chingi, prizonierul unui cablu, suspendat intre cer si pamant. Si totusi, in alunecare, simti ca toata lumea-i a ta.
Apoi, pe platformele din jurul copacilor, am incercat sa-mi stapanesc ropotul inimii in cele cateva fractiuni de secunda in care Tudor si Daria isi desprindeau carabina de pe o priza, pana sa se ancoreze de urmatoarea. Imi mascam tremuratul propriilor genunchi si am incercat sa par o mama cool pentru copiii mei. Toate acestea in conditiile in care eu am rau de inaltime, sunt o bubulina nesportiva si ma banuiesc si de nitica isterie. Experienta cu tiroliana este fantastica, o recomand tuturor celor ce vor sa-si invinga temeri sau iubitorilor de adrenalina.
Festivalul Medieval
In acest complex destinat relaxarii exista ”Parcul Piticilor”. Acesta a fost spatiul in care a avut loc festivalul medieval. Exista un castel, Sala Tronurilor precum și cinci căsuțe construite sub pământ, in care se recreeaza lumea fantastică imaginata de J.R.R. Tolkien, creatorul povestilor cu ,,Hobbits” si a ,,Stapanului inelelor”.
Pe strazile din Gura Humorului a avut loc parada a costumelor medievale, iar in parc s-au desfasurat atelierele interactive. Seara, artistii din trupele ,,Ordinul Solomonarilor” si ,,Strajerii Neamtului” au pus in scena ,,Balada Zmeului” si ,,Coloana cerului”.
Nu au fost niste simple piese de teatru, ci adevarate spectacole pirotehnice. Domnite, zmei, razesi si luptatori s-au intrecut intr-un spectacol cu foc absolut uimitor.
Am incins un meci de popice intre echipa din Maramures formata din familia mea si una din Bucuresti, a Monicai, colega mea. La puncte a castigat capitala, la distractie si prietenie, as spune ca a fost ,,win-win situation”.
Am observat ca pentru fiecare activitate din parc exista preturi afisate si cate un operator. Sugestia mea ar fi sa se creeze un fel de ,,bilet” de o zi care sa acorde posesorului dreptul sa incerce orice isi doreste. O bratara magica care sa faciliteze accesul la orice distractie oferita de parc. Efortul bugetar ar fi probabil mai mare, dar s-ar sari peste stat la rand, calculat, platit…
Hanul Arinis
In parc se afla ,,Hanul Arinis”, un imens foisor, ideal pentru evenimente private sau publice. Organizatorii au invitat mesteri populari locali, care ne-au prezentat ateliere.
Astfel, puteai opta pentru cel de creatie masti populare, pentru incondeiat oua, pentru sculpuri in lemn sau modelaj lut.
Ceaunul imens aburind cu ciorba de hribi, feluritele fripturi, placinte „poale-n brâu”, bulz si cate si mai cate… Daca esti iubitor de gastronomie traditionala, iti garantez ca in Bucovina esti in paradis: sarmalute, pastrav in cetina de brad, tochitura, mamaliguta cu ciuperci, zacusca, cozonac, afumaturi, salata de vinete, alivanca, papanasi, muraturi… La capitolul băuturi, nu rata: visinata, ciresata, afinata, cornata, zmeurata, vinul, tuica…
Bucovina e teatru de desfasurare pentru veleitatile gospodinelor. Aici e imposibil de tinut vreo dieta. Te imbie arome, culori, gusturi la care nimeni nu poate rezista, precum si asocieri inedite.
V-ati putea imagina alaturarea de mamaliga, capsuni si smantana? Si totusi, toate se imprietenesc intr-un desert pe care eu l-am incercat la petrecerea campeneasca de la Pensiunea Voronet Blue pentru prima data. Sper ca nu si ultima!
Intr-o casa de 120 de ani reconditionata, s-au intalnit la o petrecere oameni faini, muzica live, alivanca, sarmalute, afumaturi, zmeurata, zacusti, ardei umpluti, afinata, vin din belsug si multa voie buna. E reteta perfecta sa te indragostesti iremediabil de Bucovina.
La mine in Maramures, se spune: ,,Decat bucate pradate, mai bine mate crapate.” Am aplicat din plin conceptul, cu riscul de a pleca acasa cu blugii descheiati. Oricum, n-ar fi pentru prima data!
Parcul Fantanii
Cum caloriile se cereau arse, am dat o tura in ,,Parcul Fantanii”, intins pe 30.000 de metri patrati. Daca adancimea apei permite, plimbarea in caiac se face pe cursul albiei Moldovitei. Daca apa nu e suficient de adanca, fantanile arteziene devin culoar pentru amatorii de caiac.
A fost distractiv sa raspund provocarii de a tine cursul drept, de a-mi coordona bratele cu vaslele, de a trece pe sub podetele decorative, fara s-o fac pe fiica-mea sa se prapadeasca de ras si fara sa ma fac ciuciulete. Insa atunci cand afara sunt 30 de grade, stropii vin ca o binecuvantare.
Noaptea fantanile prind a dansa. In seara urmatoare a avut loc inaugurarea unui proiect european. O finantare de 10 milioane de euro a ajutat la transformarea a 8 hectare dezafectate in 8 hectare de locuri de joaca si de agrement.
Fantanile arteziene au acompaniat ritmurile ,,Simfoniei apei” a lui Händel, adusa in fata publicului de catre Orchestra simfonica a Filarmonicii ,,George Enescu” din Botosani, sub bagheta dirijorului maestrului Iulian Rusu. La reusita spectacolului au mai contribuit grupul vocal DIMMA’S si soprana Nicoleta Maier.
Muzica de calitate a fost complimentata de artificiile muzicale si de jeturile fantanii dansatoare. Seara s-a incheiat cu un spectacol de artificii clasic, dar la fel de frumos! Strasnica treaba au facut bucovinenii astia!
Clubul Vente
Apoi, adultii au petrecut pana tarziu in noapte in Clubul Vente. E un loc versatil, care contribuie la animarea vietii de noapte a localnicilor si a turistilor care ajung in Bucovina. Pe preteaza pentru evenimente de clubbing, concerte, show-uri de stand up comedy, petreceri tematice, evenimente private sau corporatiste.
Dupa ani in care cluburile frecventate de mine erau destinate distractiei copiilor mei, m-am simtit adult intr-un loc plin de energie si de vibe modern. Intre pahare de sampanie ciocnite si dans, nici n-am simtit cand noaptea tarziu s-a facut dimineata devreme.
Plimbarea cu telescaunul
O alta atractie de neratat daca veniti in Gura Humorului, e plimbarea cu telescaunul pe deasupra partiei, pana la Turnul Soimul din varf, la 808 m altitudine. Traseul se intinde pe o distanta de 1332 m si ofera o imagine de ansamblu asupra intregii zone.
Punctul de belvedere e dotat cu telescoape turistice. In cele patru zari se vad: Rezervatia naturala Piatra Pinului, Varful Toaca, Valea Humorului, orasul Frasin, Obcina Mare, Muntii Stanisoarei, Valea Moldovei. Brunchul care ne astepta la turn a fost, ca toate mesele de altfel, o insulta pentru orice dieta echilibrata. Cum sa rezisti la platouri traditionale, zacusti, dulceata de cirese amare, caise, afine sau cozonac?
De pe platou am luat-o la pas pe traseul marcat si amenajat prin padure. As spune ca e de dificultate medie, dureaza o ora. Ar fi bine sa fiti echipati cu incaltari adecvate, exclus tocuri.
Plimbarea cu ATV urile
Apoi a urmat activitatea mea preferata din tot rasfatul meu bucovinean: aventura cu ATV urile si buggy-urile. Cei de la ATV Bucovina si Maverick Adventure ne-au pus la dispozitie masinile pentru plimbare si ne-au facut instructajul.
A fost pentru prima data cand am incercat un astfel de mijloc de transport si mi-a placut la nebunie. Cei care ma cunosc se indoiesc de abilitatile mele de sofer. Si pe buna dreptate, n-am ce zice!
Am prostul obicei sa ma ,,agat” de cate un vecin, usa de garaj, stalpi, garduri, pomi, borduri… Ei bine, orice-mi iese-n cale, mai putin fiinte. Am reusit sa nu accidentez pe nimeni. Nu reusesc sa parchez decat in spatii generoase, parcarea cu spatele mi se pare SF, iar din punct de vedere tehnic stiu ca trebuie sa am la mine suficienti bani cat sa chem un taxi, in caz ca se defecteaza ceva. Nu, nu sunt incepatoare. Conduc de 16 ani.
Colega mea de aventura, Cristina, e din Slatina, nu auzise de antitalentul meu de soferita, a avut incredere sa se aseze in dreapta mea. Habar n-avea ca pentru ea doza de aventura era dubla. Am reusit sa conduc un buggy pana pe Varful Toaca din Masivul Humor.
Mi-am mentinut locul in coloana, m-am tinut de ritmul impus de colegi si m-am inapoiat fara incidente. Cine stie, poate-mi priesc doar terenurile accidentate, traseele off road, asfaltul poate ma incurca…
Ruta aleasa de ghizi ne-a purtat pe zone de padure, drum forestier, fanete si culme montana. De pe platoul din varful Toaca, Humor, se deschid privelisti spectaculoase. E montata o cruce de 14 metri. Noaptea e luminata, iar pe parcursul zilei straluceste datorita unor oglinzi montate pe structura metalica. Pe acest masiv e scris ,,Gura Homorului” din puieti de brad.
Petreceri si voie buna
Cum s-ar fi putut incheia ultima seara in Bucovina, altfel decat cu joc si distractie? Asa arata o seara la restaurantul ,,Casa cu pridvor” de la hotelul Best Western Bucovina din Gura Humorului. Ansamblul ,,Dor de Bucovina” ne-a facut picioarele sa se miste in ritmurile moldovenesti.
,,Naturalis” este conceptul propriu al restaurantului si consta in imbinarea principiilor de fine dining cu retetele traditionale. Astfel, intr-o farfurie sofisticata se intalnesc montate ingenios delicatese bazate pe produse din lantul scurt de producatori. Rezultatul e uimitor: look nou, gust ce aminteste de bucatele bunicii, clienti fidelizati.
V-as vorbi meniul care continea minitarta cu pudra de sfecla servita cu mousse de pastrav afumat in cetina, despre bulzul bucovinean cu mamaliguta de cartofi si iaurt cu leustean, despre ciulamaua de curcan cu hribi, coltunasii cu urda… dar mi-e ca veti zice ca doar la bucate mi-a stat capul.
De va faceti drum prin Bucovina, nu ocoliti Best Western Bucovina, La Conac in Bucovina, Hanul Ariniş, Pensiunea Voronet Blue Resort & Spa si Pensiunea Casa Humor. Va veti simti turisti respectati si rasfatati de gazde primitoare.
Bucovina e mai mult decat cliseul arhicunoascut, ,,tinutul manastirilor”. Bucovina face parte din ruta cultural turistica „Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt”, care cuprinde obiective turistice de pe teritoriul Republicii Moldova și a României.
Prin parcurgerea integrala sau partiala a acestui traseu, turistilor li se propune vizitarea a 29 de obiective culturale de pe ambele maluri ale Prutului. Bucovina are un loc de cinste pe aceasta lista cu cetati si manastiri ctitorite de Stefan Cel Mare.
E un taram iubit de Dumnezeu, in care se pare ca timpul curge mai molcom. Parca inca are rabdare cu oamenii si le da prilejul sa le tihneasca si de natura, de aventura, de bucate gustoase cu aroma de copilarie, de timp petrecut cu cei dragi.
Weekendul din Bucovina m-a purtat prin diferite stari emotionale: introspectie, fericire sa-mi vad copiii razand, adrenalina, teama, bucuria intalnirii cu oameni, de care am fost vaduviti vreo doi ani, admiratie in fata maretiei naturii… Insa, dincolo de toate ofertele pentru turisti, stiti ce e cel mai fain in Bucovina? OAMENII! Sunt calzi, hatri, veseli si buni. Si iti intra direct la inima, ca Bucovina toata.
Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!