Cuba si mai ales Havana, minunata sa capitala, a fost o destinatie pe care imi doream sa o vad dupa ce auzisem si citisem destul de multe lucruri woau dar si pentru ca cochetam cu ideea unei vacante oarecum sinonima cu o intoarcere in timp.
Primul impact cu “spiritul” cubanez nu a fost prea fericit. Am ajuns pe aeroportul din Havana, un aeroport mic si destul de infect, unde am asteptat mai bine de o ora bagajele.
Cubanezii erau relaxati, nu aveau nicio grija si nicio dorinta de munca. Dar, asteptarea a avut si un avantaj deoarece am citit pe toti peretii si asa am aflat ca un taxi pana in centru costa 24 Pesos cubanezi (CUC) (1 CUC = 1dolar american sau 0.90 euro) si se poate plati atat cash cat si prin intermediul cardului.
In aeroport sunt 2 bancomate la parter si 2 la etaj, amplasate langa casele de schimb, dar erau in „revizie”… ca atare te obligau sa faci tranzactia la casa de schimb. In concluzie, eu am apelat la cuban taxi si a fost perfect deoarece am platit cu cardul si ulterior am scos bani de la bancomat (cand am gasit unul).
Referitor la cazare: initial am vrut sa experimentez Cuba reala si sa ma cazez la o „casa particulara” dar mi-a trecut, am zis ca totusi sunt in concediu si nu are sens sa experimentez. Stiu ca poate fi ok, curat si de ce nu o experienta dar nu… si nu regret. Hotelurile in Havana nu sunt chiar wow si numarul de stele nu reflecta realitatea sau asteptarile europenilor. Daca am face o comparatie cu Europa ar trebui sa mai dam minim o stea jos.
Din punctul meu de vedere, atunci cand mergi in Cuba, trebuie sa mergi fara asteptari sau cel putin fara asteptari prea mari, trebuie doar sa fii deschis pentru o altfel de lume. Cu toate ca, pasii m-au dus si prin alte tari comuniste, inclusiv in anul curent, (Vietnam sau Philipine), Cuba este altfel, nu are legatura cu niciun “comunism” intalnit pana acum.
Ca idee, cam asa arata unele magazine in Havana (mie imi place foarte tare sa experimentez, iar iesitul din zona turistica este sport national pentru mine).
Fara a deranja, este strict opinia mea, Cuba este o tara destul de mizera si cu oameni indoctrinati. Eu imi aduc aminte de casele noastre, care erau curate si cu toate lipsurile din acele vremuri, lumea incerca sa le decoreze cu mult bun gust (mileuri, goblenurile facute hand made in zilele lungi de iarna, vitrinele pline cu bibelouri – pestisorul de pe televizor in anumite cazuri – perdelutele de la geam, curatenia impecabila a gospodinelor noastre etc), in timp ce casele cubaneze sunt intunecate, imbacsite, mult prea austere… Practic cum sunt la exterior sunt si la interior, iar aici sincer… e vina lor si nu a sistemului. Cubanezii, totusi, nu sunt oameni murdari, mirositori etc, contrar asteptarilor, avand in vedere mizeria in care multi stau.
Cubanezii, de asemenea, au o cultura unica, cu radacini in traditiile spaniole si africane. Extrem de traditionalisti, los cubanos imbina dragostea pentru traditie cu o atitudine progresista fiind mandri de identitatea lor, cubania, mare parte din ea fiind modelata in perioada experimentului socialist Castro.
Oriunde te afli in Cuba, daca se aude muzica, cubanezii lasa jos sacosele sau ce au in mana si se pun pe dans… O placere efectiv sa iei un loc pe bordura si sa admiri spectacolul, pentru ca este un spectacol.
Cuba de astazi, este practica opera tatucului, Fidel Castro. Revolutia cubaneaza din 1959 si-a pus amprenta pe tara si pe viata cubanezilor. Daca la inceput, Fidel a dat impresia ca a renuntat la ideile comuniste, in anul 1957 elaborand Sierra Maestra Manifesto, care presupunea alegeri libere si democrate, odata cu inlaturarea lui Batista, lucrurile s-au schimbat. Influenta ajutorului de nadejde, Ernesto „CheGuevara”, precum si riposta violenta a oamenilor lui Batista, au fost hotaratoare pentru a-l reintoarce la convingerile lui initiale, respectiv la comunism.
Dupa caderea lui Batista guvernul cubanez a fost condus de Manuel Urrutia Lleo (desemnat de catre americani) dar in paralel cu acest guvern era si un guvern secret condus de Fidel Casto, un guvern cu bataie lunga. In 1959 cand Fidel conducea armata, a fost proclamata legea reformei agrare, reforma prin care s-au confiscat terenurile fara vreo compesatie iar Che a hotarat judecarea oamenilor pe baza unor procese sumare, care au trimis mii de adepti ai lui Batista dar si contrarevolutionari in fata plutoanelor de executie.
Toate aceste fapte, au creeat panica printre intelectuali si proprietari, inclusiv arhitecti, doctori, ingineri, ceea ce a determinat un exod masiv al acestora, peste 2 milioane de intelectuali au parasit Cuba in aceasta perioada. La acest moment inca sunt zeci de familii care au membrii in SUA si pe care nu ii pot vedea (ambasada SUA din Cuba a fost inchisa, cubanezii neavand nicio posibilitate de a-si lua viza, iar reintoarcelor celor din SUA in Cuba echivaleaza cu pierderea vizei).
In 1960, Fidel Castro a reusit inlaturarea lui Urrutia, a suspendat constitutia creata de americani, constitutie ce ii obliga sa nu i-a nicio decizie majora fara acordul SUA, si a anuntat ca poporul considera ca alegerile nu sunt necesare.
In paralel, Fidel Castro a lucrat cu URSS, exportand peste un milion de tone de zahar catre rusi si primind la schimb petrol, petrol care initial nu a fost prelucrat de rafinariile americane (Cuba are zacaminte de petrol dar din pacate petrolul lor contine sulf), ca atare Fidel a nationalizat rafinariile americane dar si toate proprietatile americane.
O alta masura luata de Fidel, de data asta buna, a fost scolarizarea sau mai bine zis educarea cubanezilor. In anul 1959 aproximativ 60% dintre cubanezi erau analfabeti iar cu ajutorul lui Jose Marti (un mare scriitor local), scoala a ajuns la sate.
Primele masuri ale noului regim au fost indreptate catre oamenii de la sate, catre cei mai saraci dar si cel mai multi, regimul fidelian distrugand practic clasa de mijloc cubaneza. Astazi scoala cubaneaza a evoluat foarte mult, iar univestitatile lor sunt deschise tuturor celor care vor sa studieze ieftin, si mai ales pentru tarile din America de Sud si Africa.
Toate aceste lucruri au contat enorm pentru cubanezi, ele fiind apreciate inclusiv in zilele astea. In Havana am avut parte de 2 ghizi, primul a fost pe durata transferului dintre Varadero si Havana iar cel de-al doilea la Hotel National de Cuba.
Ambii au fost special alesi, cel putin primul am avut impresia ca vrea sa ne transforme in niste cubanezi veritabili. A vorbit cu atata inversunare despre toate lucrurile bune si foarte bune facute de catre Fidel Castro incat credeai ca iti vorbeste despre un erou mondial.
In schimb Estrella, ghida de limba engleza de la Hotel National, era mai conservatoare dar o doamna foarte abila. Dna Estrela este o femeie de aproximativ 78 ani, o fosta revolutionara, scolita la Miami dar a carei viata s-a desfasurat in Cuba, unde este doctorant in istoria cubaneza.
Astazi este voluntar la hotel, o femeie care vorbeste cu mult calm despre istoria lor, o femeie care si-a petrecut timp suficient cu Ernest Hemingway dar care a fost si profesoara pentru sotia lui Che Guevara.
Pe scurt, a fost o apropiata a regimului iar povestile ei sunt spuse din punctul de vedere al regimului. Aceste informatii le stiu de la Estrella, noi am intrebat daca i-a cunoscut si ea ne-a spus ca da, daca ea ne-a mintit, atunci mint si eu.
Ce am vizitat in Havana
Malecon
Apus pe Malecon, este un must-see, toate cuplurile si nu numai, ies seara la apus pe cel mai mare bulevard din Havana, Malecon, lung de 7 km si locul unde s-a filmat una dintre seriile filmului „The Fast and the Furrios”. Apusul este spectaculos dar cerul rosu si minunat in poze se datoreaza poluarii, dupa mine… Havana este cel mai poluat oras vizitat.
Hotel National de Cuba
Hotel National de Cuba construit in 1930 de catre americani si nationalizat de catre cubanezi dupa venirea lui Fidel Castro. Astazi este hotel, unde se poate caza oricine doreste (cu putin noroc si multa perspicacitate poti gasi cazare si la 100 eur/noapte cu mic dejun) si care de-a lungul timpului a gazduit multe personalitati printre si Regele Carol I al Romaniei.
Pentru oaspeti, hotelul organizeaza de luni pana sambata, un tur gratuit al hotelului de aproximativ 2 ore (turu incepe la ora 10 in lobby si nu iti cere nimeni dovada ca esti cazat in hotel ca atare te poti alatura grupului in cazul in care nu stai in hotel). In timpul turului Estrela ofera o sumedenie de informatii interesante despre hotel si Cuba, despre Fidel si Che si se viziteaza:
- hotelul in sine;
- o camera istorica, unde au stat diverse personalitati dar si mafioti italieni;
- terasa, pentru o vedere panoramica asupra Havanei si al ei Malecon;
- gradina hotelului;
- buncarul si fostul depozit de munitie (da, hotelul este construit pe un deal iar in interiorul dealului este un buncar, un loc din care initial americanii si ulterior cubanezii ajutati de sovietici si au aparat tara de invazia maritima).
Havana Veche (Habana Vieja) declarata monument UNESCO inca din 1977, ceea ce a facut ca cele peste 3 mii de cladiri aflate in aceasta zona si care adapostesc peste 74 mii de locuitori, sa intre intr-un amplu proces de restaurare.
Plaza de Armas
Plaza de Armas, proiectata initial ca teren de parada astazi este cea mai mare piata din Havana si este totodata inima vietii citadine dar si sediul guvernulu
Plaza de San Fransisco
Plaza de la Catedral
Plaza de la Catedral, este cea mai noua piata din Havana si cea mai intima in centrul ei aflandu-se catedrala. Constructia catedralei a fost inceputa de Ordinul Iezuitilor in 1748 dar a fost finalizata abea in 1777, dupa plecarea Iezuitilor din Cuba. In perioada 1796-1898 in interiorul catedralei s-a aflat ramasitele lui Cristofor Columb.
Daca ai curaj si vrei sa iti afli viitorul aici poti… Doamnele de mai jos ghicesc pe banda rulanta.
Capitoliul
Capitoliul – construit in 1929 dupa modelul Capitoliului din SUA a reprezentat cea mai inalta cladire din Havana, inainte de epoca Fidel Castro. Astazi Capitoliul este poate vizita contra sumei de 10 cuc si este sediul Academiei Cubaneze de Stiinte.
Muzeul Revolutiei
Muzeul Revolutiei – initial acest loc a fost Palat Prezindential, ulterior el devenind muzeu (dupa revolutia lui Fidel Castro). Astazi muzeul prezinta in imaginisi obiecte atat razboiul de independenta impotriva Spaniei cat si revolutia lui Fidel. Aceste muzeu adaposteste si barca cu care Fidel Castro si rebelii sai au navigat din Mexic in Cuba.
Old Havana
Havana reala
Partagas Cigar
Fabrica de trabucuri – Partagas Cigar aflata chiar in spatele Capitoliului. Cuba este celebra pentru romul sau dar si pentru trabucurile sale, aici producandu-se cele mai calitative trabucuri. Fabrica Partagas produce trabucuri inca din 1845 iar activitatea din cadrul fabricii se desfasoara atipic, respectiv, in timp ce muncitorii ruleaza trabucurile, un intelectual le citeste carti/ziare etc. In timpul unui tur poti testa trabucurile.
Nu puteam sa nu trec pe lista obiectivelor de vizitat si birturile locale mai ales cele frecventate de Hemingway.
La Bodeguita del Medio
Nu stiu daca Hemingway a facut barul celebru sau cubanezii sau folosit de imaginea lui, dar prinde al naiba de bine la turisti. Incaperea este minuscula dar super aglomerata. Ziua te poti racori cu un mojito (locatia este renumita tocmai pentru cocktailurile sale mojito) dar spre seara sau noaptea trebuie sa ai mult curaj pentru a reusi sa ajungi la bar in vederea comandarii bauturii miraculoase. Indiferent de moment locatia este in intodeauna sub asaltul bliturilor camerelor foto.
Floridita
Restaurantul favorit al lui Hemingway – Floridita – un loc comercial si foarte aglomerat
Si nu puteam sa inchei povestea despre Cuba fara a prezenta in imagini celebrele lor masini viu colorate. Este un adevarat spectacol vizual, atat in parcarile marilor hoteluri si mai ales seara pe Malecon, sa admiri masinile anilor ’50. Este adevarat ca la exterior sunt viu colorate si frumoase in poze, dar cand trec pe langa tine nu e prea frumos deoarece degaja mult fum urat mirositor.
Bine… ca pasager trebuie sa induri mirosul. Din masinile anilor ’50 s-a pastrat doar caroseria, partea de la interior nu a putut fi pastrata si nici macar reparata datorita embargoului impus de americani. Dar cum saracia te invata, iar cubanezii sunt oameni inventivi, au pastrat exteriorul iar la interior au folosit motoare japoneze, chinezesti etc, dupa caz, si asa au reusit sa mentina in functiune aceste bijuterii auto.
O plimbare cu o astfel de masina nu este ieftina, daca bugetul este generos te poti plimba la apus sau seara, atunci preturile sunt cele mai ridicate, ajungand si la 200 pesos /ora. In rest cu o negociere buna, te poti plimba ziua si cu 70-80 pesos /ora.
Ca mi-a placut sau ba, este o discutie tendentioasa. Dar cert este ca Havana merita cu siguranta macar o vizita in viata si o explorare amanuntita. Si asta cat de curand, pana nu se vor pierde urmele autentice ale traiului cubanez adevarat.
Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!