Legenda spune ca zeul Visnu, incarnat in Lord Parasurama in acel moment, a dorit un loc doar pentru el insusi. Asa ca a luat frumusel sabia si a aruncat-o in ape, smulgandu-le acestora o buna bucata pe care a transformat-o intr-un uscat, un loc de o frumusete covarsitoare.
Asa s-a nascut Kerala, God’s Own Country, unul dintre cele mai frumoase si mai vizitate locuri din India si nu numai. De fapt, revista National Geographic Traveler clasa regiunea Kerala printre cele 50 de destinatii pe care un turist trebuie neaparat sa le viziteze o data in viata.
Ce face ca aceasta bucata de pamant din sud-estul Indiei sa fie atat de cautata si de apreciata? Ei bine, am sa va raspund simplu si clar: oamenii si natura! Si nu numai atat, ci conexiunea speciala care s-a creat de-a lungul vremii intre localnici si natura si armonia in care traiesc oamenii cu mediul inconjurator.
Desi unul dintre cele mai dezvoltate state indiene, Kerala pastreaza acea simplitate a traditiilor si acea virginitate a locurilor care ii confera un statut special de tinut verde, populat neagresiv. Nu stii unde se termina omul si unde incepe natura sau invers.
Te indemn acum sa pornesti la drum alaturi de mine. Goleste-ti mintea de toate prejudecatile pe care le ai fata de planeta India, deschideti inima pentru senzatii si trairi noi si urmeaza-ma! Te voi duce in locuri care se vor transforma in tot atatea motive pentru care vei dori sa pleci apoi singur la drum, fara teama!
Munnar, tinutul ceaiului
Situat pe malurile a 3 rauri, denumit si Kashmirul Indiei de Sud, de la inaltimea celor 1600m unde este cocotat fara teama, tinutul Munnar ingaduie muritorului de rand privelisti magnifice asupra catorva varfuri obraznice si asupra nesfarsitelor plantatii de ceai, unde afli nenumarate nuante de verde si unde poti sa te pierzi fara grija printre sirurile de arbusti de ceai, unii vechi si de sute de ani!
In vizita mea pe minunatele plantatii, m-am amestecat printre oamenii locului. Privirile calde, purtarea fireasca, zambetul larg al femeilor ce culegeau micutele frunze, m-au facut sa uit de trecerea timpului.
Le-am intrebat cum e sa culegi frunzulitele stralucitoare si mi-au raspuns razand si privind afectuos spre ele: Dar nu le culegem… doar le mangaiem si le trimitem sa duca fericire! Viata este ca o ceasca de ceai: umple-o si savureaz-o cu cine iti este drag!
Drept sa zic, chiar nu ma asteptam la asa filozofie in mijlocul plantatiei de ceai dar atunci am inteles prima data sensul expresiei Human By Nature! E asa usor sa rezonezi cu locul tau si e de ajuns si o ceasca de ceai ca sa fii fericit!
Kerala Backwaters
Daca ma vei intreaba care este locul care mi-a placut cel mai mult in Kerala iti voi raspunde fara ezitare: tinutul apelor din Alappuzha. Un sistem complex de canale, mici lacuri si lagune, unde oamenii traiesc linistiti, mergand cu barcile care odata transportau bogatiile Indiei spre locul de imbarcare catre lumea mare sau care duceau orezul ce hranea o buna parte a tarii.
Acum barcile sunt folosite doar pentru agrement, ca urmare a unei idei geniale ce a salvat aceste barci de la un faliment iminent, transformandu-le in houseboat-uri fancy, unde te poti relaxa in conditii aproape luxoase, plimbandu-te cate zile doresti pe apele linistite.
Localnicii isi duc viata nestingheriti pe malurile canalelor, fara a baga prea mult de seama forfota vaselor turistice.
Cand ii zaresti, ti se pare ca timpul a stat in loc. Lucreaza in orezarii, in livezile de cocotieri, merg la pescuit, tes covoare din sfoara din coaja de nuca de cocos.
Daca esti norocos, poti asista la o partida de pescuit bibani frumos colorati, denumiti karimeen, pe care ii vei gasi doar in apele canalelor din Kerala si care sunt o adevarata delicatesa.
Femeile satului intra in apa in cautarea pestilor iar in urma lor plutesc niste bidoane. Simtindu-le prezenta, pestii se ascund cu capul in mal. Doar ca istetele pescarite ii cauta cu piciorul si apoi se scufunda rapid si ii inhata, aruncanu-i fara prea multe mofturi in bidoanele plutitoare.
Pofticiosii cumparatori asteapta pe maluri: pestii dolofani vor merge spre mesele fitoase iar cei mai mititei vor face deliciul localnicilor, marinati in mirodenii naucitoare si copti apoi in frunze de bananier.
Ca una ratacita pe acolo din intamplare, nu m-am sfiit sa ma asez alaturi de localnici si sa inting orezul in sosul picant si gustos, alaturi de bucatile de peste ce se topeau in gura! Va zic cu mana pe inima ca a fost una dintre cele mai delicioase mese pe care le-am avut in experientele mele indiene!
Incorsetata in mentalitatea mea europeana, am intrebat pe una din femei daca nu ii este mila sa insface pestii asa. S-a uitat surprinsa la mine si mi-a raspuns: dar pestii astia sunt prietenii mei! Ei imi fac viata mai buna!
Si iarasi am ramas uimita de cat de firesc este sa fii Human by Nature in Kerala!
Dansurile Keralei
Este imposibil sa nu te intalnesti cu celebrele personaje Kathakali. Cei care performeaza acest teatru-dans parca arunca asupra privitorului o vraja. O poveste eterna in care mereu binele va invinge raul, in care caracterele personajelor se cunosc dupa culorile in care le sunt vopsite fetele: verdele pentru personajul pozitiv, rosu pentru cel negativ si galben pentru femei si calugari sau preoti.
O poveste spusa prin miscari elaborate, prin intermediul intregului corp. Chiar si varfurile degetelor sau ridicarea sprancenelor intr-un anume mod poate transmite un cuvant sau un sentiment. Totul acompaniat de un ritm care isi schimba registrul in orice secunda si care umple spatiul acolo unde dansatorii cei colorati nu ajung.
Am ramas efectiv cu gura cascata in timpul spectacolului si consider ca artistii ce au performat in mica si modesta sala dintr-un sat prapadit din indepartata Indie pot sta cu cinste alaturi de marii artisti de pe scenele importante ale lumii!
Si atunci am inteles ca Human by Nature a imprumutat chipul dansatorilor Kathakali pentru a duce povestile din Ramayana si Mahabharata mai departe!
Parcul National Peryar
Kerala are o multime de parcuri nationale, dar cel mai frumos mi s-a parut a fi cel de la Peryar.
Poate pentru ca acolo am gasit si cel mai frumos lac pe care l-am vazut vreodata, poate ca am fost emotionata si de primul safari din viata mea, desi nu am vazut nici o coada de tigru si nici macar o trompa de elefant.
Sau poate ca m-a impresionat persoana care conducea ferm acest loc: o mana de femeie, invesmantata intr-un sari simplu, toata numai zambet si inima.
I-am facut un mic dar si am intrebat-o cum razbate in asa o lume. A zambit ca o scolarita si mi-a zis ca acolo e locul si lumea ei si totul este foarte simplu.
Si Human by Nature a capat din nou sens in mintea mea.
As putea sa va mai plimb inca in multe locuri: prin Fort Kochi sa vedeti plasele chinezesti ale pescarilor, ridicate de sute de ani pe lifturi de lemn si apusuri uluitoare.
Pe stradutele cartierului evreiesc sau prin galeriile lui de arta.
Prin templele, bisericile si moscheile Keralei, unde credinciosii convietuiesc pasnic, traind in armonie cu natura.
Pe plajele minunate ale Keralei, unde te vei putea tolani fara grija sau vei putea sopti cuvinte de dragoste.
Printre plantatiile si gradinile de condimente, unde fiecare frunza, fiecare floare, fiecare rizom, fiecare fruct iti va incanta simturile si iti vor deschide imaginatia iar oamenii vor fi langa tine, cu modestia si simplitatea lor!
Una peste alta, Kerala nu este doar o destinatie de vizitat! Este un loc unde vei fi vrajit de modul in care oamenii rezoneaza cu natura, traind dupa reguli nescrise, vechi de secole si de povestile pe care le vei afla acolo. Un loc unde Human By Nature nu e un concept ci un mod de viata!
Acest articol a fost scris pentru campania Human by Nature, sustinuta de Oficiul de turism al Keralei.
Afisele campaniei si mesajele transmise sunt de asemenea sugestive si va invit sa le vizionati.
Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!