INDIA și 10 motive ca să mergi pe “altă planetă”

Este pentru prima data cand, cu sfiiala, incerc sa scriu ceva despre India. Mi se pare ca sunt prea mici si prea neincapatoare cuvintele, oricat de mult as vrea sa le aleg pe cele potrivite sau mestesugite. Un loc, o lume,o natiune care nu se dau dezvaluite cu una, cu doua, calatorului si cu atat mai putin condeiului. O experienta care m-a marcat pe viata.

O tara controversata, cum nu e alta in lume. O religie care a influentat istoria omenirii, o cultura care probabil nu va disparea niciodata , un popor atat de sarac incat lupta pentru supravietuire  e  chiar viata insasi, un loc atat de vast incat te pierzi numai gandindu-te ca vei pleca intr-acolo. Si totusi, va voi infatisa ochilor si spiritului, mai ales, 10 dintre nenumaratele motive pentru care  eu consider ca ar trebui sa faceti macar o calatorie in India.

Motivul  1 – “Planeta India”

„India este leaganul omenirii, locul de nastere al vorbirii, mama istoriei, bunica legendei, strabunica traditiei”, spunea Mark Twain.

Odata ajunsi in India, te vei trezi ca tot ce stii tu despre viata este sters cu buretele. Toate sistemele tale de referinta vor trebui resetate. Toate lucrurile banale care fac parte din viata cotidiana vor fi disparut.

Aici, in India, totul este altfel. La alta scara. O planeta in sine, cu legile si ritmul ei, pentru care sigur nu ai fost destul de pregatit, oricat de temeinic ti-ai fi facut temele! O lume a unor alte culori, o lume a altor sunete, a altor obiceiuri, a altei filozofii, a altor mirosuri. O planeta pe care ai aterizat cu vrerea ta dar in care fie ai sanse sa te pierzi definitiv si sa o urasti iremediabil, fie sa te intorci la nesfarsit, daca esti printre cei alesi sa o inteleaga.

Poate ca vei fi intransigent si aspru atunci cand vei vedea saracia sau mizeria. Poate ca vei fi intelept si nu vei judeca lucrurile cu masura cunoasterii tale. Poate nu vei suporta mirosul de curry si vei rabda de foame. Dar poate ca, privind imprejur la cei ce se multumesc cu un bol de orez, vei realiza ca mancarea este facuta intai pentru a te hrani si abia apoi pentru a te bucura de ea.Si poate ca, odata reintors acasa, in civilizatia ta comoda, care iti monitorizeaza orice miscare,te vei gandi de doua ori inainte de a arunca mancarea la gunoi.

Pe Planeta India vei vedea pauni multicolori plimbandu-se tantosi la marginea lanurilor de orez, uitandu-se condescenti la tine.Vei calatori cu masini decorate cu mii de flori si cu aerul conditionat dat la maximum prin locuri ce ti se infatiseaza sub forma de vise, vei vedea  10 copii intr-o curte de templu, asezati pe o patura in jurul unui invatator cu hainele uzate si cu picioarele goale, caruia ii sorb cuvintele cand acesta le povesteste despre lumea mare. Iar cand e sarbatoare, vei vedea cum gospodina casei pregateste amestecul zilnic de garam masala si il pune in oala cu mancare, din care scoate prima portie pe care o pastreaza pana la sfarsitul zilei pentru un musafir care s-ar putea sa-i treaca pragul.

Si te intreb atunci, cu un zambet in coltul gurii, te pornesti la drum ?

Motivul 2 – Taj Mahal

O lacrima pe obrazul timpului, asa a spus Tagore, poetul si filozoful Indiei, despre Taj Mahal.

Simbol al Indiei spirituale, tribut al povestilor ei neverosimile, punct de echilibru ale hoardelor de turisti din toata lumea dar si a indienilor romantici, Taj Mahalul este locul unde o poveste de iubire a fost scrisa in piatra, cu arabescuri delicat cioplite si milioane de  pietre semipretioase.Este locul in care te opresti o clipa sa te gandesti careia dintre iubirile din viata ta i-ai ridicat Taj Mahalul  din sufletul tau, locul in care daca inca nu ai iubit cu adevarat, vei afla ca  te asteapta o iubire speciala, pitita pe undeva, in lumea mare!

Taj Mahal  este  o mica minune din marmura alba dedicata iubirii prin legenda.Unii zic ca e doar un mormant opulent, altii zic ca e doar o gaselnita de marketing. Indiferent insa de modul in care este catalogata, va spun cu mana pe inima ca este unul dintre acele locuri de pe fata pamantului in care trebuie sa mergi, pentru o clipa de bucurie simpla si pentru o intalnire cu tine insuti!

Motivul 3 – Varanasi

Sa mergi in India si sa nu ajungi la Varanasi este pacatul cel mai mare pe care il poti comite fata de aceasta destinatie.. Cel mai sacru oras al Indiei te va coplesi prin misticismul si haotismul lui. O lume absolut ireala, in care nu iti dai seama cum ai intrat si din care nu vei mai iesi, in sinea ta niciodata.

Simbolul acestui oras este  raul sfant Gange,mandru coborator din muntii Himalayei, in jurul caruia se invart viata si moartea, intr-un joc mai batran decat viata si mult mai tanar decat  moartea. Hindusii cred ca a te inbaia in apele Gangelui te curata de pacate iar a muri in Templul de Aur inseamna a termina ciclul de rencarnari si a te odihni vesnic.

De vei avea putin sange in tine, te vei strecura pe furis la poarta Manikarnika, si vei privi vinovat rugurile pe care sunt arse corpurile unse cu uleiuri inmiresmate si infasurate in panze fine de matase. Cei mai bogati , sunt arsi pe ruguri asezate in pozitii mai bune si beneficiaza de mai multe lemne. Cei saraci, nu mai conteaza, ca si in viata, de altfel.Lopetile  cu care cenusa este aruncata in Gange, sunt aceeasi, semn ca, la un moment dat, banii nu mai pot cumpara nimc. Mirosul de carne arsa si fumul care iti va stoarce lacrimi fara sa vrei, te va face sa nu uiti acest loc in viata ta.

Motivul 4 – Mumbai

Daca ai norocul sa iti incepi calatoria prin India din Mumbai, cea mai mare metropola a tarii, cu cei 17 milioane de locuitori ai sai, esti expus din start unui KO.Este suficient sa iti arunci privirea prin hubloul avionului cu un sfert de ora inainte de aterizare si sa te trezesti holbandu-te -la propriu zau si fara sa iti dai seama- la miile de colibe din mahalaua Dharavi, unde pe 2,5 km patrati traiesc un milion de oameni. Te vei apropia cu teama intai, apoi chiar cu panica, de acoperisurile inghesuite  si iti vei zice ca daca te-au mancat talpile si nu ai stat acasa, acum or sa iti ramana oasele pe aici.

Aeroportul din Mumbai, unul dintre cele mai mari din lume, nu iti va drege prima impresie. Aglomerat si mizer, expresie si el a unei alte lumi, te va expedia scurt si fara menajamente intr-o increngatura de sosele in care pare ca toata lumea nu are decat un singur lucru de facut-sa claxonexe, sa claxonea si sa claxoneze.

Abia dupa ce vei fi ajuns in siguranta la hotel, vei rasufla usurat si vei decide daca pleci la lupta cu supercampioana Mumbai  sau dai bir cu fugitii, refugiindu-te in racoarea camerei cu aer conditionat si privind pe fereastra doar. Eu nu am stat nici o clipa pe ganduri si am avut astfel pilejul sa cunosc putin din teribilul oras.  Cea mai scumpa cladire din lume, de un miliard de dolari, cea mai simpla religie a tuturor timpurilor, denumita Parsee, unde cadavrele nu sunt arse sau ingropate, ci lasate in niste turnuri ale tacerii, pentru a fi ciugulite de pasari, astfel incat materia organica sa nu se risipesca si sa hraneasca alte vietati, cea mai mare spalatorie in aer liber, cea mai eleganta cafenea din India, cel mai frumos apus de la malul Marii Arabiei, cea mai frumoasa piata de condimente din India, toate le-am aflat in Mumbai.

Cea mai scumpa casa din lume…

Trecerea mea pe aici a fost doar de doua zile, dar sunt nenumarate alte motive pentru care poti sa zabovesti, calatorule, aici.

Motivul 5 – Goa

Am sa iti ofer acum un moment de respiro, dupa toate ce ti le-am povestit pana acum, fluturandu-ti pe sub nas plajele din Goa. Plaje nesfarsite cu nisip alb si fin, palmieri cu plete in vant, decoruri cu flori si palate transformate in hoteluri de lux. asezonate cu catedrale de sorginte portugheza, cu cladiri majestuoase sau ruine valoroase, Goa hraneste teribilul copil numit turist cu iluzii desarte si il rasfata mai ceva decat la el acasa. Daca asta iti doresti pentru calatoria ta in India, atunci du-te negresit!

Motivul 6 – Oamenii si filozofia de viata

Niciunde nu am vazut oameni mai simpli si mai comunicativi decat in India.Pe langa faptul ca destul de multi se descurca si in limba engleza , mai au si sistemul de comunicare tacit, exprimat prin miscarile capului, wobble.Desi usor diferit de la nord la sud,acest mod de comunicare te va scoate din rabdari, daca nu privesti mai atent. Odata trecut insa de zambetul agatat pe fata indienilor, vei deslusi ca isi misca intr-un fel capul pentru  a iti spune da, usor altfel pentru nu si din alt unghi pentru a socializa cu tine intr-un mod doar de voi stiut.

Expresia “I am happy if you are happy too” capata un inteles foarte simplu si iti comnunica de fapt ca el, indianul, si-a facut datoria de a te face fericit si de a fi pe placul zeilor prin asta.Iar fericirea are un alt inteles pentru indieni.Fericirea este un echilibrul al vietii cu tine insuti care iti face viata suportabila pana la trecerea in urmatorul ciclu… o alta viata, o alta lupta cu starea de fericire. Si tot asa, pana in Nirvana!

Motivul 7 – Kerala, tinutul zeilor

Kerala este una dintre cele 10 paradisuri verzi ale planetei. O mixtura de istorie bogata nascuta din trecerile englezilor, portughezilor, evreilor si chinezilor si o natura mai mult decat generoasa.

Asezonata cu o cultura si o religie fabuloase, vei gasi in Kerala, draga calatorule, tot ce ti-ai putea dori vreodata! Iar cand vei ajunge in Tamil Nadu, ma tem ca iti vei pune intrebari daca sa te mai intorci in civilizatia Europei sau sa te pierzi acolo, prin nesfarsitele frumuseti ale Indiei.

Motivul 8 – Cultura si religia

Nu ar avea sens sa enumar aici bogatia culturii indiene si felul in care aceasta a influentat istoria lumii. Nici sa fac apologia religiei hinduse care este majoritara in India. Va rog doar sa inchideti o secunda ochii si sa incercati sa vizualizati minunatele dansuri indiene traditionale, cladirile raspandite pe tot teritoriul tarii cu o arhitectura nemaivazuta, miile de temple pe care le-ati tot intalnit pe internet sau in carti. La care am sa adaug cateva fotografii, pentru o mai buna convingere!

Motivul 9 – Condimentele

Turmenic, curry. tamarind, scortisoara, ghimbir, cardamon, chilli,nucsoara, chimion si cate si mai cate. La inceput mai scumpe decat aurul, ca de aceea s-au si batut atatia cuceritori pe India.Arome fine, gusturi minunate, desi profanii  de noi stramba din nas uneori la mirosuri si mancaruri. Piete colorate, elegante si turistice sau tarabe sub poduri si pe strazi mizere, aratand lumii unele dintre bogatiile acestui loc…

Iar mancarea… Doamne, mancarea!!! Spicy, double spicy, cu miros de curry vesnic… Cu sosuri nestiute si orez gatit in zeci de feluri. Doar trebuie sa aveti curaj si stomac rezistent si indragostirea-i gata!

Motivul 10 – Diversitatea

Nu as putea sa spun ce si unde mi-a placut mai mult in India. Oriunde am fost , am vazut lucruri noi si interesante si diferite de cele pe care le-am vazut in ziua anterioara. Nici un oras nu seamana cu altul, nici un fort nu e la fel cu cel anterior, nici un templu nu are aceeasi forma sau decoratiune cu unul  din alta zona.De la nord la sud si de la est la vest, India iti dezvaluie atata diversitate, cat poate oferi o lume intreaga. In fiecare zi, vei spune ca ai vazut cel mai frumos loc de pe Pamant, dar fiecare zi te va contrazice pana la apus. De aceea , daca vei vedea locurile cu inima , vei dori sa revii la nesfarsit.

Poate ca de acesta data, v-am infricosat putin. Dar poate ca v-am facut curiosi, calatorilor, sa porniti catre un loc cum nu este altul in lume… Planeta India.

 

Despre autor

Carmen Dimahttps://sacalatorim.ro/author/carmen/
Carmen mestereste planuri de calatorie dimineata pentru Europa, la pranz pentru India iar in restul timpului pentru Asia, unde ar vrea sa se si mute de fapt. Intre un drum la banca si o decizie pentru afacerea ei, da sfaturi de calatorie prietenilor si mai scrie cate un articol. Daca o intrebi ce face iti va raspunde invariabil ca este la vanatoare de bilete de avion. Articolele ei sunt povesti in toata regula, scrise de o Sheherezada moderna, funny si rebela. Dar cine e perfect in ziua de astazi?

Descoperă și alte destinații

84,000FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

  1. Mi-a plăcut la nebunie articolul! Felicitări Carmen! Îți urmăresc activitatea peste tot pe unde pot, faci o treabă tare bună!??
    India este destinația mea de suflet, la care încă mai visez! Intr-o bună zi o să-ți povestesc și eu ție despre cum am văzut-o. Mai am ceva de așteptat, se pare!

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*