test

INDIA MEA. Episodul III – Caleidoscop de Mumbai

Am inceput turul Mumbaiului prin cartierul art deco care duce catre Colaba si Gateway of India, si am trecut de impunatoarea Curte de Jutitie (este una din cele mai vechi Curti de Justitie din India. A fost inceputa in 1871 si terminata 7ani mai tarziu) si de Universitate.

Art deco. Foto: Laura Postelnicu
Art deco. Foto: Laura Postelnicu

Stiam ca sunt pasionati de cricket, joaca cu mic cu mare Maidan Oval la orice ora din zi. Am realizat si ce confort iti ofera vremea aici: sa fi in pantaloni scurti in decembrie este absolut senzational, cel putin pentru mintea mea inghetata in decembrie romanesc…

Maidan Oval. Foto: Laura Postelnicu
Maidan Oval. Foto: Laura Postelnicu

Ne-am pierdut in farmecul orasului definiv. Uitasem aglomeratia si nebunia caracteristica unui oras cu o populatie aproape cat a Romaniei…Mumbai este fix cum ma asteptam…haotic, impunator, colonial, imens…sentimentul meu de deja vu nu m-a inselat! Este atat de ciudat cand vrei sa cuprinzi odata tot: imagini, oameni, mirosuri, culori, nebunie… Ce mi-a placut cel mai mult? Nu stiu…nu pot sa aleg…ma transform si eu in haosul care domeste in jur si cred ca iar vine momentul aceala de care am mai vorbit – in care nici macar nu vrei sa clipesti ca sa nu pierzi ceva.

Foto: Laura Postelnicu
Foto: Laura Postelnicu

Pana sa ajungem la Gateway of India, ne-am plimbat prin zona Fortului, care fort de fapt nu mai exista, in momentul de fata nu a mai ramas decat un zid din el, zidul estic al Spitalului St. George, nu este ca in Delhi, dar e o zona frumoasa oricum.

Zona Fortului. Foto: Laura Postelnicu
Zona Fortului. Foto: Laura Postelnicu

Cred ca daca intrebi ceva despre Mumbai, lumea se gandeste automat la The Gateway of India (Poarta Indiei), aflata pe promenada Marii Arabiei, ca un arc de triumf pentru a comemora vizita regelui George al V-lea al Marii Britanii in 1911. Prin acest arc – paradoxal – au parasit India ultimii soldati britanici dupa declararea independentei. Nu pot sa zic ca locul este spectaculos, sau cel putin mie nu mi s-a parut dar, mi-a placut la nebunie sa stau acolo pur si simplu si sa ma uit la oameni pentru ca ei sunt de fapt adevaratul spectacol.

Gateway of India. Foto: Laura Postelnicu
Gateway of India. Foto: Laura Postelnicu

Un alt landmark al orasului este Hotelul Taj, primul hotel de 5* al Indiei, construit in 1903. Am tot zis ca mergem macar la cafea acolo, dar din pacate ne-am pirdut pe drum… Ne-am consolat cu idea ca vom savura cafeaua data viitoare…

Hotelul Taj. Foto: Laura Postelnicu
Hotelul Taj. Foto: Laura Postelnicu

Am luat barca de la Gateway of India catre Elephanta Caves, o mica insula de langa Mumbai la o ora distanata. Listata ca momument UNESCO, Elephanta este locul antic al orasului. Pe acesta insula este unul din cele mai importante temple hinduse sapate in pesteri. Ce au unic grotele de aici este o reprezentare a zeului Shiva avind 3 capete, pentru cele 3 laturi ale sale: protectoare, distructiva si creatoare. Pentru o dupa amiaza departe de agitatia orasului este o excursie pe care o recomand! Biletul pentru barca este undeva la 16o inr = 2,27 euro, trenuletul care de duce din portul de pe insula catre temple + biletul de intrare veti plati 3o de rupii = 0,42 euro. Dupa excursia cu trenuletul care dureaza aproximativ 5 minute, va urez success, va asteapta circa 150 de trepte pana la temple. Spor la urcat !

Elephantia caves. Foto: Laura Postelnicu
Elephantia caves. Foto: Laura Postelnicu

Eu sunt dependenta de India, imi e clar, lumea zice ca sunt putin nebuna dar asta e! Si, ca orice dependent care se respecta, am citit Shantaram  si ma plimbam prin Colaba imaginandu-mi ca sunt unul dintre eroii din carte… Bineinteles ca am cautat in disperare restaurantul Leopold, nu se putea altfel …Va recomand sa mergeti, desi e touristic si overpriced, merita !

leopold

Colaba e o zona aglomerata si turistica , cu restaurant, tarabe cu orice de la ceasuri de buzunar, fructe, haine, bijuteri, anticariate, hoteluri si un port plin de pescari ce-si usuca prada direct in soare. Este interesant dar foarte touristic, o nebunie de oras, ca un film de Bollywood in realitate, un caleidoscop de vanzatorii de baloane, Fiat-urile negre si antice convertite in taxiuri, afise gigantice ale idolilor celei mai mari industrii de film din Asia.

Foto: Laura Postelnicu
Foto: Laura Postelnicu

Cred ca ce m-a impresionat pe mine cel mai tare in Mumbai, cel putin acum, la primul stop, a fost gara…Chhatrapati Shivaji Terminus …care pur si simplu iti taie resuflarea, monument UNESCO. Deasemenea este mai mult un castel decat gara si mie personal mi-a dat senzatia ca am aterizat fix intr-un planou unde se filmeaza Harry Potter. Este tare fain ca se oraganizeaza tur “heritage walk” in care te plimba prin locuri unde in mod normal, ca si calator grabit care taraste de bagaje, nu poti ajunge. La final, turul se termina in salonul de ceai, 5 o’clock tea and biscuits. So posh and English…

Salonul de ceai. Foto: Laura Postelnicu
Salonul de ceai. Foto: Laura Postelnicu

Constructia gari Victoria Terminus, actuala Chhatrapati Shivaji Terminus, a inceput in 1878 și a fost finalizată cu un deceniu mai târziu, în 1888. Clădirea a fost construită la un cost de ….. care a fost apoi echivalentă cu 50.000 de lire sterline. Cladirea derivă inspirație de la arhitectura victoriana-gotic si este ideea arhitectului FW Stevens, descris ca “mare preot” al stilului gotic indian de arhitectură.

Gara Victoria Mumbai. Sursa foto: simple.wikipedia.org
Gara Victoria Mumbai. Sursa foto: simple.wikipedia.org

Am mai spus parca: Mumbai, orasul care nu doarme, este considerat New York-ul Indiei. Dar pe langa toate definitile sau denumirile pe care le-am auzit, orasul mi s-a parut intresant si din urmatoarele puncte de vedere:

  1. Mumbai este format din 7 insule
  2. Bombay Electric Supply & Transport (BEST) a fost infintat in 1905 si este primul serviciu de transport urban din India
  3. Primul tren care a functionat in India a plecat din Mumbai in 1863
  4. Recent a fost data in folosinta primul monorail din tara
  5. Mumbai este cel de al 7-lea oras al lumii in ce priveste numarul populatiei
  6. Mumbai detine a 2-a cea mai scumpa locuinta din lume
  7. Mumbai detine cel de al 6-lea station de cricket din lume, Dr. DY Patil Stadium of Navi Mumbai
  8. Central Park – Khargar (Navi Mumbai este cel mai mare parc din Asia si al 3-lea din lume)
  9. Cel mai mare parc thematic al Indiei este in Mumbai – Adlabs Imagica
  10. Mumbai are cele mai multe mall-uri din India: 52
  11. Juhu Aerodrome, fondat in 1928 este primul Aeroport al Indiei
  12. The Taj Mahal Hotel, fondat in 1903 este primul hotel de 5* al Indiei
  13. Chhatrapati Shivaji Terminus (CST) este prima gara a Indiei
Foto: Laura Postelnicu
Foto: Laura Postelnicu

Acum cand imi aduc de prima oprire si primul contact cu Mumbai-ul imi dau seama ca am alergat…metrou, tren, barca, taxi, nici nu mai stiu…am uitat complet sa mananc, dar se pare ca nu a mai contat, …what a day…o zi din aia in care ti se pare ca traiesti 10 vieti si tot nu este de ajuns! Dar revenim la Mumbai la final pentru ca povestea nu s-a terminat! Orasul asta are o aura aparte!!!

Foto: Laura Postelnicu
Foto: Laura Postelnicu
Foto: Laura Postelnicu
Foto: Laura Postelnicu

And lets the Adventure START !!! next stop South of India and its treasures !

800px-Gopuram(Gateway_Tower)_of_Madurai_Meenakshi_Temple


Episodul I – Episodul I – Milionarii din Slumdog

Episodul II – Îngerii din Mumbai


Despre autor

Descoperă și alte destinații

85,800FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*