Frumusetea Corsicii nu poate fi descrisa prin cuvinte. Si nu poate fi redata prin fotografii, la oricat de multe ne-am uita prin inepuizabilul internet. Corsica, aceasta bijuterie a naturii, cu peisajul ei divers, cu varfuri montane inalte numai bune pentru amatorii de drumetii, cu linii de coasta splendide, cu o multime de golfuri si plaje, cu orase frumoase si sate autentice, ne provoaca sa o descoperim. Pentru ca nu-i usor accesibila din Romania – nefiind curse aeriene directe – nu-i o destinatie familiara turistilor romani. Voi incerca sa adun, in acest articol care va incheia Seria Corsica, informatii ce cred eu ca va pot fi utile in cazul in care decideti sa petreceti o vacanta in insula.
Cand sa mergem in Corsica
Pai, eu zic: din primavara pana toamna tarziu. Cu o clima tipic mediteraneeana, lunile de vara sunt fierbinti si uscate, iar iernile relativ usoare. Deci, daca doriti relaxare, plaja si baie in mare iunie-iulie-august sunt perfecte ca si temperaturi, dar foarte aglomerate. Primavara infloreste maquisul iar parfumul lui invaluie toata insula. In septembrie-octombrie este o vreme minunata – dupa parerea mea – pentru toate activitatile: cald si insorit pentru plaja, apa marii numai buna si temperaturi perfecte pentru plimbari si drumetii, poti colinda insula fara a-ti da duhul sub soarele arzator al verii. In plus, fiind extrasezon, preturile sunt mai cuminti. Din noiembrie temperaturile incep sa scada, vin ploile – anul acesta, de exemplu, au fost furtuni, vanturi si inundatii puternice – si pana prin martie este mai putin potrivit pentru turisti.
Cum ajungem pe insula
– Cu avionul
Pe unul din cele patru aeroporturi din Ajaccio, Bastia, Calvi sau Figari. Plecarile pot fi din Franta (Paris, Marsilia, Nisa, Lyon, Toulouse) sau alte orase europene: Londra, Koln, Berlin, Bruxelles. Companiile care ajung pe tot parcursul anului in insula sunt Air France si Air Corsica.
– Cu vaporul
Cu plecare din Franta (Marsilia, Toulon, Nisa) sau Italia (Savona, Genova, Livorno, Piombino) catre unul din cele sase porturi comerciale ale Corsicii: Ajaccio, Calvi, Bastia, Porto Vecchio, Porticcio, Ile-Rousse, iar din Bonifacio se poate ajunge in Sardinia in mai putin de o ora. Aici gasiti toate rutele de ferryboat dintre continent si insula si va puteti cumpara bilete.
Traseul nostru a fost: Bucuresti – Bruxelles Charleroi (Wizz Air, 40 euro/pers.) – Bastia Poretta (Air Corsica, 45 euro/pers.) iar intoarcerea Ajaccio – Toulouse (Air Corsica, 45 euro/pers.), pentru ca am avut un traseu mai complex la intoarcerea acasa. Dar despre asta va voi povesti in alte articole!
Transport in insula
Transportul public nu este grozav in Corsica, dupa cum v-am povestit intr-unul din articole, nu exista autobuz de la Aeroportul Bastia-Poretta catre satele din jur, ci doar un shuttle care duce in oras. Exista transport local in orasele principale iar aceste autobuze merg si in zonele limitrofe, dar programul poate fi modificat din diverse motive. Si te poti trezi asa ca noi in Ajaccio la ora 21, coborati din trenul de Corti, si privind consternati orarul afisat in statie si care ne zicea ca ultimul autobuz cu care trebuia sa ajungem la hotel tocmai plecase. Iar pe internet citisem ca era pana la 24.00! Cu greu am gasit un taxi la ora aceea – 8 km ne-au costat 25 euro!
Caile ferate ofera privelisti uimitoare ascunse calatorile rutieri, dar trenurile sunt lente, mai au si intarzieri – va spuneam ca se circula pe un singur fir – si sunt limitate la liniile care leaga Ajaccio de Corti, Bastia si Calvi. Chiar si asa, va recomand un drum cu Trinighellu – este o plimbare de neuitat. Ca exemplu de preturi: Casamozza-Corti 7,10 euro/pers, Corti-Ajaccio 5,80 euro/pers.
Aveti aici toate informatiile despre orice tip de transport public in Corsica.
Cel mai potrivit mod de a va deplasa in insula – in cazul in care nu veniti cu masina/motocicleta personala pe ferryboat – este sa inchiriati o masina. Gasiti in aeroporturi multe firme de inchirieri. Dar trebuie sa stiti de la bun inceput ca in Corsica, cu exceptia catorva rute principale, drumurile sunt inguste si virajate. Si uitati de autostrazi, ca nu exista! In zonele montane soselele se infasoara, efectiv, in jurul muntelui, deci nu va asteptati la cine stie ce viteze. De asemenea, trebuie sa fiti pregatiti pentru probleme de parcare sau blocaje in trafic in orase, in special in sezonul de varf. Am fost la sfarsit de septembrie si am gasit un Ajaccio foarte aglomerat, am folosit parcare subterana – deasupra nu a fost chip sa gasim un loc. Sunt semnalizate prin indicatoare electronice care afiseaza numarul locurilor disponibile. Tarifarea este ciudatica: 45′ – 1,40 euro; 1h30′ – 2,80 euro; 2h15′ – 4 euro; 3 h – 5,20 euro; 24 h – 20 euro. Noi am inchiriat masina in Ajaccio – este o singura firma de rent-a-car in oras, indiferent ce altceva va spune Google Maps sa nu credeti: Europcar inchis, la adresa unde ar fi trebuit sa fie Hertz nici macar firma nu mai era! Poate in plin sezon turistic or fi, eu spun doar ceea ce am intalnit la fata locului. Am avut un Fiat Panda cu doar 30.000 km la bord, am platit 30 euro/zi, deposit 900 euro si o taxa de 12 euro pentru ca am lasat masina in alta locatie decat cea de pick-up (la aeroport). La ce drumuri inguste sunt nici nu are sens sa va ganditi la o masina de mai mari dimensiuni. Acesta este site-ul lor, gasiti conditii de inchiriere si preturi.
Unde ne cazam in Corsica
Corsica nu este o destinatie ieftina si, ca pe orice insula, preturile sunt mai mari decat pe continent. Din punct de vedere al ofertei de cazare, gasiti de toate: hoteluri – mai ales in orasele mari si in statiunile de vacanta, pensiuni B&B cam peste tot, studiouri sau apartamente prin Airbnb, vile sau case rustice – se numesc “gites” – le-am vazut si sunt superbe, hosteluri sau campinguri pentru corturi si rulote. Depinde de fiecare ce fel de turist este: unii prefera confortul, pentru altii nu conteaza decat un loc bun de pus capul jos. Evident, preturile depind de tipul de cazare si de sezon. Sunt mai scazute intre noiembrie si aprilie, incep sa creasca din mai, cele mai ridicate fiind in iulie-august. De exemplu, in Lucciana, acel satuc ce nu are nici o relevanata turistica am dormit o noapte la Motel Le Colibri si am platit 45 euro/dubla. La Ajaccio ne-am cazat la 8 km de oras, pe malul marii, la Ressidence les Calanques – am avut studio, 78 euro/noapte cu mic dejun. Si ne-am bucurat ca am gasit la acest pret! Evident, am folosit Booking.com.
Despre mancare
Nu este chiar subiectul meu preferat, consider ca fiecare alege ce/unde mananca dupa stil, gusturi, buget. In linii generale ar fi cam asa: sandwich sau o felie de pizza pe strada, din mers, ar fi cam 4-5 euro, pizza la terasa porneste de la 10 euro, un fel principal de mancare – gen friptura cu ceva garnituri in jur de 15 euro, o masa completa pentru doua persoane undeva pe la 50 euro. Sau un platou cu fructe de mare – 2 persoane, in Bonifacio, 80 euro. Sunt supermaketuri de unde se poate cumpara mancare semipreparata (5-10 euro/caserola), iar seara pentru ca de obicei ne intorceam tarziu, cumparam ceva si incalzeam la microunde. Ne-a avantajat, ce-i drept, faptul ca studioul nostru a avut chicineta.
Si daca tot suntem pentru prima oara intr-un loc, trebuie sa incercam produsele traditionale. La loc de onoare in bucataria corsicana sunt branzeturile de oaie si capra, carnea de porc crescut in libertate, mistret sau vitel. Trebuie sa incercati brocciu – un tip de branza preparata din zer, gen ricotta sau urda – care se foloseste in toate modurile posibile, de la aperitiv, omlete, paste, sau coapta cu legume pana la deserturi si gogosi; tommette de chevre – o branza de capra cu aroma intensa; niulincu – branza moale, cremoasa, specifica centrului insulei; corsu vecchiu – o branza nepasteurizata imbracata intr-o crusta gri, dura, cu usor gust de nuci si aroma de ierburi.
Carnea de porc din Corsica are o aroma speciala pentru ca animalele sunt crescute in libertate si se hranesc cu castane, ghinde si tot felul de plante aromate. Trebuie sa incercati specialitatile corsicane preparate din carne de porc sau mistret – carnati, sunca: coppa, figatelli, prizuttu, panzetta pregatite dupa retetele vechi, traditionale. Am gasit in Piata Centrala din Ajaccio si la restaurant, un platou starter cu branzeturi si charcuterie corse era intre 8,50 – 12 euro.
Iar aceste bunatati pot fi insotite de un vin alb, rose, rosu din cele noua regiuni viticole ale insulei.
Castanele sunt folosite intens in bucataria corsicana, pentru ca au o traditie veche in insula. In timpul dominatiei genoveze padurile de castane au fost plantate in interiorul Corsicii ca o alternativa la cereale, care erau greu de cultivat. Castanele sunt bogate in calorii, pot fi uscate si macinate, iar din faina obtinuta se prepara o gama larga de prajituri. Exista si pasta tartinabila de castane – am mancat la micul dejun, este usoara, fina, cu un gust delicat – si, de asemenea, lichior de castane, inghetata de castane. De neratat sunt lichiorul de mirt si, the best of the best – inghetata de mirt: 2 euro/cupa in Corti.
Plaje
Buun! V-am plimbat, ati mancat, este cazul sa va mai si relaxati. Unde? La naiba, Corsica este o insula in Mediterana si noi nu am discutat inca despre plaje?! Si avem de unde alege, pentru ca din cei aproximativ 1000 km de coasta o treime sunt plaje.
Sa spun acum, aici, care este cea mai frumoasa plaja sau ca una este mai frumoasa ca alta? Nu am cum, pentru ca insula are o asa mare varietate de plaje, de la golfuri linistite cu apa azurie si nisip alb, la altele cu nisip negru sau pietre sau mici stanci, unele cu intrare lina in mare sau altele unde ai nevoie de incaltari speciale, practic exista ceva pentru fiecare.
Noua ne plac cele mici, salbatice, intime, fara sezlonguri si umbrele, fara baruri si muzica. Acestea sunt cele mai multe in Corsica. Ce poate fi mai placut decat sa te urci in masina si sa gasesti golful si plaja ta pe care sa lenevesti la soare!
“Intr-o zi, aceasta mica insula va uimi Europa” a spus filozoful francez Jean-Jacques Rousseau. Pe noi ne-a uimit si ne-a fermecat deopotriva. Las aici, pentru dumneavoastra, povestea Corsicii, asa cum am cunoscut-o noi – frumoasa, calda, primitoare, autentica, plina de istorie si traditii.
Corsica – bijuteria ascunsă a Franței | De la Corti la Ajaccio cu Trinighellu
Corsica – bijuteria ascunsă a Franței | Bonifacio – cel mai vechi oraș corsican
Corsica – bijuteria ascunsă a Franței | Calanches de Piana, cea mai spectaculoasa zona a Corsicii
Corsica – bijuteria ascunsă a Franței | Sartene – cel mai corsican dintre satele corsicane
frumos prezentat, informatii utile! Mi-ati trezit curiozitatea si dorinta de a vizita Corsica.
Un buget estimativ pentru un sejur de 7 zile, 2 persoane ( pensionari normali !) m-ar putea ajuta!
Buna ziua. Ne bucuram si multumim pentru ca ne cititi. In acest articol aveti exemple de preturi, e greu sa estimam un buget pentru ca …. fiecare calator e diferit