test

Inspector SaCalatorim.ro in Egipt: Aswan, tinutul de aur

A doua etapa a calatoriei in Egipt a Inspectorului SaCalatorim.ro a fost Aswan, the Golden Land. De ce Tinutul de Aur? Pentru ca aici se impletesc in mod fericit aurul, soarele si nisipul galben al desertului.

Marturisesc ca habar nu aveam despre Aswan, cu exceptia faptului ca e punctul de plecare spre templul Abu Simbel, un must see al oricarei calatorii serioase in Egipt si cate ceva despre “The Big” asa cum alinta locuitorii marele baraj care a schimbat viata unui popor.

Dupa ce am descoperit putin aerul de capitala in Cairo, despre care ti-am povestit deja AICI,  Inspectorul nostru a pornit pe Nil in jos, nerabdator sa descopere lucruri noi.

Am avut surpriza sa gasesc un oras minunat, unul dintre cele mai fierbinti, uscate si insorite locuri din lume, considerat de vechii egipteni ca “locul de unde incepe Egiptul”, datorita pozitiei sale  langa prima cataracta a Nilului, dupa care drumul raului pana la mare, pret de 1200 km, este liber si nestingherit!

Orasul de sub Tropicul  Racului, unde la solstitiul de vara nu se vede umbra unui bat in pozitie verticala, alintat de vechii nubieni Dib sau Fortareata, numit demult dupa principla lui activitate Sovan, adica comert, Aswan este locul unde vei descoperi o alta fata a Egiptului.

Strasnic a fost incantat Inspectorul de ce a gasit acolo iar nota pe care o va da acestui tinut va fi una pe masura!

Cum ajungi in Aswan?

Din Cairo

  • cu avionul, cea mai simpla metoda si destul de ieftin, sunt cateva curse pe zi de obicei, doar ca in zilele cand trebuia sa fiu in Aswan, toate zborurile erau anulate.
  • cu masina, pe una dintre autostrazile care merg de-a lungul Nilului
  • cu autobuzul, sunt cateva companii care fac acest traseu si cred ca nu este prea scump
  • cu trenul cu vagon de dormit (sau nu), care circula noaptea si care este cel mai folosit de catre turisti.

Am ales sa merg cu trenul, nu ca m-ar fi dat afara din casa cei 80 USD pe care i-am platit pe bilet, ceea ce este destul de mult, ca asa platesc turistii, dublu! ci pentru ca trenul face parte din farmecul unei trip in Egipt. Calatoria de-a lungul Nilului si rasaritul pe care il vei avea partener dis de dimineata fac insa toti banii!

Trenul pleaca din Gara  Ramses, cea mai mare gara a capitalei egiptene, in care ajungi cu usurinta fie cu metroul, fie cu autobuzul sau cu taxiul (recomandat Uber) din orice punct al orasului sau de la Piramidele de la Giza.

Este un tren care apartine unei companii private, Watania, si pleaca de  obicei de la peronul 6. Conditiile sunt bunicele, fata de alte trenuri cu care am mai circulat. Biletele le poti lua in avans, pentru a fi sigur ca prinzi loc, pe site-ul companiei Watania sau direct de la ghiseul din afara garii, ultimul din dreapta.

Poti merge si cu alte trenuri, dar nu vei putea lua decat bilete pe internet, pentru ca in mod normal nu iti vor fi vandute decat bilete scumpe. Arunca un ochi aici, ca sa te lamuresti ce si cum este cu trenurile prin lume 

Avantajul acestu tren este ca pleaca la ora 7,30 pm si ajunge dimineata la ora 9 in Aswan, ceea ce iti da posibilitatea de a avea ziua intreaga la dispozitie pentru explorare.

Din Hurghada

  • cu avionul, via Cairo, pierzi o groaza de timp, cam 5 ore plus timpul de aeroport si transferul; nu recomand
  • cu bus pana in Hurghada si apoi tren, dureaza cam 9 ore dar este ieftin, pana in 10 EUR; iarasi nu recomand daca nu ai mult timp la dispozitie
  • cu masina  inchiriata, sunt cam 510 km, pe care ii vei face cam in 6-7 ore, nu neaparat ca e mult de mers dar sunt multe posturi de control, multe “speed bombs” adica ridicaturi pentru limitarea vitezei care apar fara sa le vezi aproape si pentru ca este permisa circulatia turistilor doar pe anumite drumuri. Drumul te va costa max 15 EUR, fata de taxi care ar fi cam 100 EUR
  • cu o excursie organizata, dar care iti va lua destul de mult timp de asemenea
  • cu bus pana la Luxor si de acolo croaziera de cate zile poftesti, ceea ce nu e o idee tocmai rea, desi costisitoare, doar ca acum , in pandemie nu prea sunt croaziere.
  • cu masina cu sofer, care te va duce nu numai din A in B ci te va opri si la minunatele temple de pe drum.

Ca sa stii exact cum sa iti organizezi singur o excursie in Egipt, arunca o privire AICI

Ce vizitezi in Aswan?

Templu de la Abu Simbel, aflat la 230 km distanta de Aswan, traseul in sine prin Desertul Nubian fiind de o frumusete aparte. Templul, construit de Ramses al II lea, care a diriguit treburile regatului nu mai putin de 67 de ani, este absolut impresionant si unul dintre cele mai frumoase din Egipt.

Marele Faraon, in nemasurata sa marinimie si in nemarginita-i  dragoste pentru sotia lui, preafrumoasa Nefertari, a facut nu unul, ci doua temple alaturate, unul pentru el insusi si unul pentru ea si zeita Hathor.

Impresionanta constructie, a carei fatada are o inaltime de 33m si o latime de 38m, nu este coplesitoare doar prin marimea ei ci si prin uluitoarele statui ale lui Ramses aflate in afara si inauntrul templelor.

Povestea luminii si umbrelor din cele doua date speciale cand are loc Festivalul Luminii – 22 februarie si 22 octombrie, istoria mutarii si reconstituirii templului pe o platforma inaltata cu 67m, pentru a fi salvat de ape, superba vedere asupra lacului Nasser, minunatele desene si culori pe care le vei afla acolo, fac din templul Abu Simbel un must see al oricarei calatorii in Egipt .

Cum ajungi la Abu Simbel?

  • cu masina cu sofer si ghid- cel mai indicat. Noi am folosit, la recomnadarea unui prieten, serviciile celor de la Egypt Sansimon Travel and Tourism, care s-au ridicat la inaltimea asteptarilor Inspectorului SaCalatorim.ro si pe care ii recomandam daca aveti vreiodata nevoie. Nu uitati sa va targuiti la sange, da?
  • cu masina inchiriata
  • cu taxiul de la aeroportul Abu Simbel, unde ai zboruri din Cairo. Opreste-te pe drum sa saluti niste personaje ca cel din poza, da?

  • cu autobuzul, dar nu recomand, este o calatorie lunga si obositoare, chiar daca este foarte ieftina!

Biletul de intrare costa 255 EGP/ pers , aprox. 14 EUR. Daca vrei sa faci poze cu camera, platesti 50 EGP in plus. Poti face insa pozele gratis cu telefonul mobil.

Fata Morgana- ei bine, cu fatuca asta mincinoasa, fiica a desertului,te vei intalni pe drumul de intoarcere de la Abu Simbel, intr-o zi calduroasa, pe la ora amiezii.

Te va imbia spre ape racoritoare si azurii, mergand desculta pe nisipurile fierbinti, cu balanele-i plete in vant. Iti va zambi mieroasa si te va ademeni nerusinata in locuri unde de fapt nu este nimic in afara de o iluzie optica. Ca te duci ori ba dupa ea, e doar alegerea ta! Doar ai grija, ca e hoata tare!

Insula Elefantina– este un petic de pamant inainte de prima cascada a Nilului, situata exact sub tropic si sub care se zice ca ar salaslui zeul Khnum, zeul apelor si al creatiei, cu cap de berbec si maini pricepute in a fauri oameni si zei.

Dar nu pentru povesti e frumoasa mica insula, ci pentru coloratele-i casute nubiene, ramase marturie a unei istorii triste: odata cu construirea marelui baraj, satele nubiene in care traia o comunitate de peste 90000 de suflete au fost acoperite de ape iar populatia stramutata in alte locuri. Un pret mare pentru progres care insa a trebuit a fi platit.

In aceasta insula, ca si in alte cateva alte locuri din zona, se incearca conservarea traditiilor si aducerea la viata a mostenirii lasate de catre nubieni: casute colorate, obiecte de cult si de menaj, mancaruri traditionale, un stil de viata simplu si plin de semnificatii si povesti.

Marele Baraj este cea mai impresionanta constructie de acest fel de pe Nil si al doilea mare baraj din lume. A schimbat pur si simplu fata si istoria Egiptului , prin regularizarea Nilului. Are o lungime de 3600m,cu o deschidere variind spectaculos intre 40, si 980m si un debit maxim de 11000 mc ai 12 generatoare gigantice.

Este un loc oarecum prozaic, as spune, dar impresionat prin dimensiunile si semnificatiile sale. Acolo am avut senzatia ca parca si apa si pamantul si aerul vibreaza in acelasi ritm, controlat de puterea apei care se strecoara prin turbine!

Obeliscul neterminat – aflat intr-una dintre marile cariere de granit ale Aswanului, ar fi trebuit ca la vremea lui, acum 3500 de ani, comandat de regina Hatshetsup, sa fie cel mai mare obelisc construit vreodata. Doar ca se pare ca la un moment dat al lucrarii, s-a constat ca a aparut o fisura si lucrarea a fost abandonata.

Obeliscul neterminat este absolut imprsionant nu doar prin marimea lui si prin faptul ca inca nu este desprins de pe roca mama, ci si pentru ca este lucrat dintr-un bloc compact de granit, a carei greutate se estimeaza a fi de 1200 tone, absolut remarcabila pentru acele timpuri.

Acum obeliscul, ca si cariera in sine, sunt transformate intr-un muzeu in aer liber. Pretul biletului de intrare este de 60 EGP si include si vizionarea unui film despre istoria obeliscului, foarte interesant de altfel.

Templul Philae este un templu minunat, mai ales daca il prinzi la apus. Se zice ca este casa pamanteana a zeitei Isis, mama tututuror zeilor, stapana universului, cea mai strasnica zeita a Egiptului, dupa parerea mea.

In timpul contruirii marelui baraj, templul a fost mutat de pe insula initiala si refacut identic cateva sute de metri mai incolo, pe o alta insula, unde se poate ajunge doar cu barca.

Totul este frumos si delicat aici iar locul pare invaluit de mister si energie maxima. De neratat intr-o vizita in Aswan.

Intrarea costa 180 EGP, ca, 10 EUR si  se poate ajunge doar dinspre apa, asa ca va trebui sa va targuiti putin si cu barcagiul si este singurul loc turistic de agest fel unde am vazut un ATM, deci poti rezolva si problema cash-ului de ai nevoie.

De asemenea, pe insula este si un restaurant cu o deschidere superba catre rau si templu, dar care are niste preturi cam in copac! Daca pentru o amarata de apa de 0,5 l am dat 40 EGP imi imaginez cat costa o masa acolo!! Nu recomand, mai ales ca e pur si simplu doar o terasa nepretentioasa cu vedere si atat.

Gradina Botanica din insula Kitchener, o micuta insula oferita in dar lordului Kitchener, fost consul general al Egiptului in vremuri de razboi, care a transformat pietrosul petec de pamant intr-o delicata gradina, ce merita un ceas de zabava!

Plimbarea cu feluca, barca traditionala a Nilului, care navigheaza doar cu ajutorul velelor de panza, asa ca nu va lasati pacaliti de zgomotoasele si inzorzonatele barci care se inghesuie peste tot!

Feluca va aluneca pe ape in ritmul ei stravechi, controlat doar de maiestria si de vointa celui care o manevreaza. O plutire lina, o pierdere de sine si o placere, mai ales la asfintit!O ora de plimbare te duce cam in 5 EUR, adica 100 EGP

Foto: Claudia Tataroiu

Mormintele nobililor Qubbet el Hawa, o necropola situata pe malul vestic, cu peste 100 de morminte ce se pare ca au fost al membrilor unor case nobiliare. Unul dintre morminte se pare ca este chiar spectaculos! 

Catedrala copta St Michael – o frumoasa biserica copta aflata in centrul orasului pe care o poti vizita nestingherit.

Foto: Tripadvisor.com

Manastirea Sf Simeon, amplasata pe malul vestic, pe un deal de unde ai o priveliste minunata asupra raului

Cimitirul Fatimid, aflat chiar in spatele muzeului nubian, interesant pentru cei cu astfel de gusturi.

Old Cataract Hotel – un hotel dichisit, de moda veche, pe unde au trecut o multime de VIP-uri, mai noi sau mai vechi.

Se zice ca scriitoarea Agatha Christie a scris o parte din celebrul sau roman ” Moarte pe Nil” in acest loc. Fatada frumos impodobita a hotelului si gradinile sale luxuriante fac din acest loc un  must  see pentru multa lume. Ei, nu va uitati spre mine, ca nu este cazul!

Muzeul Nubian – o cladire noua si frumoasa, cu exponate ce vorbesc despre populatia nubiana. Interesant si placut privirii.

Bazarul din Aswan, care, ca de obicei, nu trebuie lasat nevizitat, intrucat aici este locul unde vei intalni adevarata fata a oamenilor unui loc. Plus ca te vei alege si cu diferite chestii care nu iti sunt trebuincioase dar iti vor aminti de acest loc sau iti vor incanta papilele gustative.

O plimbare de seara prin oras, pe stradutele inguste si aglomerate, rascolind dupa ceva bun de mancare sau band un suc din fructe necunoscute, o cafea pe o terasuca cu doua masute, un zambet catre copii galagiosi batand mingea pe un loc viran intre case, o leneveala pe terasa locului tau de cazare ascultand sunetele din jurul tau si bucurandu-te simplu de faptul ca esti in aceasta tara fabuloasa, iata cateva chestii simple care vor face ca sederea in Aswan sa devina o placere.

Nu am stat prea mult in fierbinetele oras din sudul Egiptului si nu am putut face toate lucrurile pe care mi le-am propus, Asa ca deja pregatesc o reintoarcere prin aceste locuri, fapt care mi se intampla destul de rar!

Inspectorul SaCalatorim.ro isi va continua drumul sau de-a lungul Nilului, nu inainte de a da o nota generoasa Aswanului: un loc de nota 8,5.


Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!

 

Despre autor

Carmen Dimahttps://sacalatorim.ro/author/carmen/
Carmen mestereste planuri de calatorie dimineata pentru Europa, la pranz pentru India iar in restul timpului pentru Asia, unde ar vrea sa se si mute de fapt. Intre un drum la banca si o decizie pentru afacerea ei, da sfaturi de calatorie prietenilor si mai scrie cate un articol. Daca o intrebi ce face iti va raspunde invariabil ca este la vanatoare de bilete de avion. Articolele ei sunt povesti in toata regula, scrise de o Sheherezada moderna, funny si rebela. Dar cine e perfect in ziua de astazi?

Descoperă și alte destinații

85,800FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*