Inspector SaCalatorim.ro in Egipt: Luxor, Orasul Divin

Zic drept de la inceput:  Luxor nu era pentru mine decat decat o fosta capitala a Egiptului si legatura cu mormintele faraonice! Nici gand sa cred ca voi sta 4 zile pe acolo, in prima mea incursiune in Egipt si ca nu imi vor fi de ajuns!

Ce a gasit Inspectorul SaCalatorim.ro prin Luxor si ce nota i-a acordat vechii Tebe, aflati in cele ce urmeaza! Si nu uitati ca deja era ametit de frumusetea Aswanului si magia nebunului oras Cairo!

Inspector SaCalatorim.ro in Egipt: Cairo, orașul orașelor

Cum ajungi in Luxor

Din Cairo

cu avionul, curse destul de multe pe zi, care nu te vor saraci, ci dimpotriva, iti vor face viata mai fericita!  Doar verificati cu atentie pentru ca acum, in aceasta perioada atipica, nu sunt decat cateva zboruri.

– cu trenul, cu vagon de dormit de obicei, pentru ca este cel mai comod, dar nu si cel mai ieftin. 80 USD vei plati pentru trenul particular de la Watania, pleci la 19.30 si ajungi dimineata la 6 in Luxor.

Ai avantajul ca poti folosi intreaga zi pentru vizitarea obiectivelor turistice. Detalii gasesti AICI

Sau dai doar 30 USD, daca vrei  trenul Express care pleaca dimineata la 8 si ajunge seara la 19, dar ai pierdut o zi. In schimb, vei putea vedea peisaje destul de interesante de-a lungul Nilului.

– cu busul, sunt cateva companii de autobuze care fac legatura intre Cairo si Luxor, nu prea scumpe, dar destul de lente. Inspectorul nostru a respins aceasta idee din start

– cu masina inchiriata sau cu sofer, daca face parte a vreunei intelegeri. Cea mai buna solutie.


Din Hurghada

– cu taxi – cam 100 USD

– cu transferuri, microbuze, multe companii o fac, cam 20 USD

– cu bus – de exemplu, Go Bus, dar mai sunt si altele cu siguranta, costa aprox 10 USD

– cu masina cu sofer, parte a unei intelegeri


Din Aswan

– cu trenul, poti lua bilete din statie la orice fel de tren, face cam 3,5 ore si ai avantajul ca poti cobora sa vizitezi templele Kom Ombo si Edfu pe traseu. Este cel mai ieftin, gasesti bilete incepand de la 4 USD.

– cu masina inchiriata sau cu sofer. Eu am folosit serviciile agentiei Egypt Sansimon Travel and Tour si am fost deosebit de multumita. Masini impecabil de curate, soferi atenti si doi ghizi exceptionali: Sameh, un egipteam ca argintul viu, care ne-a cocolosit ca pe niste copii mici si Bahgat, un ghid erudit care m-a facut sa ma reindragostesc de istoria Egiptului.

– cu un vas de croaziera, mai mic sau mai mare, cu o durata de navigare pe Nil mai mica sau mai mare, dupa cum iti pofteste inima si te lasa timpul! O solutie de luat in calcul, categoric. In acest moment circula doar cateva vase de lux, dar probabil ca se vor mai rezolva treburile pe parcurs.

Unde te cazezi in Luxor

Sunt multe posibilitati de cazare in Luxor, de la hoteluri luxoase pana la hosteluri cu bai comune si mese intinse la comun in curte!

Pe malul estic al Nilului vei gasi majoritatea brandurilor luxoase cunoscute, care in aceasta perioada au preturi incepand de la 30 EUR camera, cu sau fara mic dejun.

Inspectorul a stat la Hotelul Winter Palace, un hotel de 5 stele situat chiar in centru, la debarcaderul principal. Recomandat fara tagada! Micul dejun absolut fabulos, gradinile si piscina remarcabile, serviciile impecabile. Pretul a fost in momentul respectiv 41 EURO/camera. 

Video de la fata locului aici.

Pe malul vestic, vei gasi mai multe hoteluri locale, cu mai putine stele precum si multe guesthouse-uri si cladiri cu apartamente. Preturi incepand de la 10 USD/ camera.

Ce vizitezi in Luxor

Valea Regilor, pe malul vestic, uriasa necropola unde vreme de 500 de ani au fost ingropati regii Egiptului, unii impreuna cu sotiile lor si o parte dintre fii faraonilor.

Sunt in jur de 70 morminte descoperite pana acum in Valea regilor, dar in circuitul standard de vizitare sunt doar 3, deschise si acelea prin rotatie, pentru protejare.  Pretul biletului de intrare este de 240 EGP, adica 14 EUR, cel mai scump bilet de la un obiectiv turistic egiptean vazut de mine.

Mai sunt deschise inca alte cateva morminte, pentru care trebuie sa platesti insa bilete de intrare separate. Noi am intrat la mormantul lui Ramses VI, minunat pictat si colorat, unul dintre cele mai frumoase si mai mari morminte regale, pentru care am mai platit 100 EGP, adica 5,5 EUR.

Nu am intrat la cripta lui Tutankhamon pentru ca nici nu eram in bani dar nici ghidul nostru nu ne-a indemnat sa o facem neaparat. Si oricum, mormantul este gol-golut si vazusem o parte din comori la muzeul  din Cairo.


Templul mortuar Hatshepsut, prima femeie faraon a Egiptului, care a condus tara din postura de regenta iar s-a incoronat singura fata prea multe discutii.

Templul face parte din ansamblul arhitectonic  Deir la Bahari, adica “manastirea nordica” in care muntii au fost inglobati in arthitectura templului, formand un fel de piramida.

Strasnica regina, de altfel un bun conducator al Egiptului, a fost pana la urma ingropata in Valea Regilor, alaturi de ceilalti faraoni iar dupa moartea sa, chipul si numele ei au fost sterse din toate templele si din istorie timp de 3000 de ani. Noroc cu egiptologii cei deschisi la minte care au readus-o “la viata” dupa atata amar de vreme!

Intrarea costa 140EGP, iar timpul de vizitare este de 2 ore


Complexul Dendera, un fel de centru cultural si sanitar al regiunii in vechiul Egipt, care nu cuprinde doar templul in sine, dedicat zeitei Hathor, zeita frumusetii, a iubirii, a feminitatii, reprezentata ca o silfida cu coarne de vaca pe cap, incadrand discul solar.

Complexul mai cuprinde si doua mamissi – un fel de locuri de nastere, o bazilica, un arc roman, un sanatorium, templul nasterii lui Isis, niste porti romane si un Lac sacru.

Nu voi face aici apologia zeitei Hathor, spun doar ca templul este unul superb,  pastrat foarte frumos. Holul coloanelor este impresionant, picturile infatisand-o pe zeita cerului Mut si cele 12 zodii sunt exceptionale iar culorile folosite sunt aproape intacte.

Video disponibil aici

Intrarea costa 120EGP, iar noi am avut fericirea de a fi aproape singuri in tot complexul, ceea ce a fost extraordinar! Timpul de vizitare este  de 3 ore.


Templul Abydos, aflat la 160 km departare de Luxor, este un templu spectaculos si special, mai putin insa batut de turisti.

Eu l-am facut in aceeasi zi cu complexul Dendera, intr-o zi lunga cat o zi de post! Dar a meritat fiecare clipa, intrucat Abydos are 2 holuri hipostile, cu un total de 60 coloane impresionante, decorate, ca si peretii, cu desene nu sapate ci in relief.

Se pare ca in desene apar obiecte asemanatoare unui avion, unui tanc si al unui elicopter, dar imaginatia nu are limite, nu-i asa?

De asemenea, templul este remarcabil prin cele 7 altare ale sale si prin povestile despre victoriile regelui Ramses al II lea, desenate cu culori stralucitoare foarte bine pastrate.

Intrarea costa 100 EGP, iar timpul de vizitare este cam 2 ore cu un ghid serios,


Templul Karnak, cel mai mare complex- templu din Egipt, denumit de egipteni “cel mai ales dintre locuri”, dedicat lui Amun Ra, cel mai important zeu al Egiptului, dar si lui Horus, Seth si Thoth.

Constructia sa a trecut din dinastie in dinastie, astfel incat ea s-a intins pe cateva secole. Templul dedicat lui Amun Ra este impresionant prin cele 10 coloane uriase, de 19m inaltime si prin statuia lui Ramses al II lea ce troneaza majestuoasa in curtea interioara.

Intrarea costa 200 EGP, timpul de vizitare pe indelete este de 2-3 ore.


Templu din Luxor este singurul templu aflat chiar in oras, deschis pana mai pe seara, cand este acoperit de lumini colorate. Fata de celelate temple este mai putin impresionant, dar este delicat si foarte bine conservat.

Video disponibil aici.

De retinut ca in antichitate, templul Karnak si templul Luxor erau conectate prin Aleea Sfincsilor, lunga de 2,7 km, ornata cu sfincsi din piatra de ambele parti. In prezent, aleea este restauranta si la sfarsitul anului se pare ca va fi functionala si va lega din nou cele doua temple printr-o promenada superba!

Intrarea costa 160 EGP, iar timpul de vizitare este maxim 1 ora.


Valea Reginelor sau Locul Frumusetii este necropola in care sunt ingropate sotiile faraonilor si fiicele lor, loc in care se afla cam 75-80 de morminte.

Mai putin spectaculoasa decat Valea regilor si mai putin conservata, Valea reginelor are totusi cateva morminte superbe, intre care mormantul lui Nefertari, sotia regelui Ramses II, este remarcabil: si de frumos si de scump!

Video de la fata locului aici

Intrarea  costa 100 EGP, iar pentru mormantul lui Nefertari se plateste separat cam 60 USD. Nu am reusit inca sa aflu pretul exact! Timpul de vizitare 1,5 ore, fara Nefertari tomb.


Deir El Medina, un satuc al mesterilor care trudeau la mormintele din Valea Regilor, denumit si Locul Adevarului. Pe langa casele si obiectele bine conservate, exista un mormant al unui artizan sef absolut impresionant, mai frumos chiar decat al multor faraoni.

Biletul costa 100 EGP, iar timpul de vizitare este maxim 1 ora


Colosii din Memnon, sunt doua statui uriase ale faraonului Amenhotep al III lea, care stau de peste 3400 de ani de paza cu fata spre Nil pe malul de vest al raului. Numeroase legende s-au tesut in preajma lor si sunt chiar simpatici!

Intrarea este libera, timpul de vizitare 15 min.

Multe lucruri a mai facut prin preajma Luxorului Inspectorul nazdravan, desi era rupt de oboseala dupa atata umblatura!  Micul oras de pe malul lenesului Nil era acum atat de pasnic si de linistit fara hoardele de turisti, incat a fost o mare incantare sederea acolo!

Asa incat, voi acorda nota 8,5 orasului Luxor ca loc turistic si asta mai mult din cauza agasantilor comercianti de peste tot si a atitudinii servile a oamenilor de pe acolo, in cautarea unui bacsis cat de mic. Insa templele si siturile merita din plin nota 10!

In incheiere, spun cu mana pe inima ca experienta mea egipteana a fost una neasteptat de interesanta. Cred ca asemenea tururi culturale in Egipt scot la iveala adevarata fata a acestei tari, care a marcat istoria omenirii.

Cum sa iti organizezi singur o excursie in Egipt

Nu zic insa ca statiunile de la Marea Rosie nu sunt de cercetat, desigur! Dar asta, in alta inspectie!


Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!

 

Despre autor

Carmen Dimahttps://sacalatorim.ro/author/carmen/
Carmen mestereste planuri de calatorie dimineata pentru Europa, la pranz pentru India iar in restul timpului pentru Asia, unde ar vrea sa se si mute de fapt. Intre un drum la banca si o decizie pentru afacerea ei, da sfaturi de calatorie prietenilor si mai scrie cate un articol. Daca o intrebi ce face iti va raspunde invariabil ca este la vanatoare de bilete de avion. Articolele ei sunt povesti in toata regula, scrise de o Sheherezada moderna, funny si rebela. Dar cine e perfect in ziua de astazi?

Descoperă și alte destinații

84,000FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*