Pentru ca Insula de smarald este una dintre cele mai iubite destinatii ale romanilor din toate timpurile si pentru ca Grecia este destul de generoasa cu conditiile de intrare in tara, am hotarat ca e vremea sa cercetez insula Thassos dupa pandemie.
Asa ca am aruncat cateva tricouri in rucsac, am resurscitat usor un card si am intrat pe site-ul meu favorit cu ajutorul caruia imi planific imediat vacantele in Thassos: Go-Thassos.gr
Ceea ce imi place la baietii astia este ca gasesti intr-un loc toate informatiile despre insula, mai ales ca Thassos dupa pandemie este un teren usor necunoscut, ca de altfel lumea intreaga, dupa atata inchidere si restrictii date si ridicate cat iti este lumea mai draga.
Pe langa conditiile de calatorie in vremuri de Covid, gasesti pe acest site si recomandari pentru locuri de vizitat, cazari pentru toate buzunarele, informatii despre vreme, starea drumurilor, evenimente si chiar si orarul pentru ferryboat, lucruri care sunt absolut folositoare si te scapa de multe batai de cap si timp pierdut.
Cum intri in Grecia?
- prezinti la intrare in tara, indiferent de intri pe cale terestra, aeriana sau maritima, certificatul de vaccinare sau cel care atesta ca ai trecut prin boala ori un test Covid, care poate fi si unul antigen, nu neaparat PCR. Copii sub 12 ani nu trebuie sa prezinte nici un fel de certificat sau test.
- completezi online un formular PLC, cu minim 24 de ore inainte de calatorie, care iti va genera un cod QR la ora 0 a zilei in care ai declarat ca intri in Grecia. Acesta va fi scanat la trecerea frontierei grecesti si va hotara daca vei mai fi testat aleatoriu sau ba in momentul in care ai pasit pe taram elen.
Cum sa completezi formularul PLC si sa obtii codul QR poti vedea pas cu pas AICI
In ultimele zile s-a vehiculat o stire prin care se spunea ca la urcarea pe ferryboat este necesara o noua testare si completarea unui formular. Conform Go-Thassos.gr, pentru trecerea cu ferryboatul pentru insula Thassos nu s-a schimbat nimic, deci poti merge linistit, fara alte complicatii.
Cum am ajuns in Thassos?
Traseul pe care am ajuns in Thassos a fost Giurgiu-Ruse-Veliko Tarnovo- Gurkovo-Nikolaevo- Stara Zagora-Dimitrovgrad- Kardzhali-Makaza-Komotini- Keramoti- Limenas.
La punctul de trecerea a frontierei Makaza-Nymphaea coada era cam de 400m, pe doua randuri. Am stat 1h45min, am prezentat actele de identitate, codul QR si certificatul de vaccinare.
Dupa vreo 400m, am fost opriti alaturi de alte masini, probabil ca in functie de codul QR si o persoana din masina, la alegerea noastra, a fost testata rapid, fara a cobori macar din masina. In 5 minute am primit rezultatul si eram in drum spre ferryboat.
Orarul ferryboat-ului il gasesti AICI
Mi-am facut calcule pentru combustibil cu ajutorul celor de la CARGOPEDIA iar starea drumurilor am cercetat-o AICI. Dupa culoare iti dai seama ce fel este drumul: verde-drumuri bune: portocaliu- drumuri partial bune iar rosu- drumuri rele sau in constructie.
Rovigneta am platit-o online pe site-ul oficial BgToll.bg . Poti sa o iei pe o saptamana, pe o luna, pe un an sau doar pt un weekend.
Am luat intai pe o saptamana, ca asa era planul initial, a costat 15 LV iar apoi am mai prelungit pentru un weekend cu inca 10 LV. Nu a fost o afacere prea profitabila, dar ce sa facem? Ne-am amintit ca am iesit din valabilitatea rovignetei initiale cu cateva zeci de km inainte de a intra in Bulgaria, iar site-ul merge greu, foarte greu, asa ca am avut oarece emotii!
Am facut in total 2200 km, cu tot ce am mers prin insula si cu tot ce ne-am certat cu Google Map, ceea ce este o traditie la orice drum pe care il facem cu masina! Ca doar nu trebuie sa ramana vreun drumusor nebatut sau vreun satuc necercetat, nu-i asa?
Ce am gasit in Thassos?
O insula superba, curata, odihnita si pregatita sa inceapa sezonul turistic. 65% din populatie este vaccinata, toate casele, casutele, pensiunile, hotelurile, tavernele si magazinele sunt lustruite, vopsite, impodobite si gata de treaba. Din pacate, am vazut si destule locuri care par ca nu vor mai putea fi resurscitate prea curant, adanc lovite de lipsa activitatii turistice in pandemie!
Localnici cu bun simt, gata sa te ajute si sau macar sa iti zambeasca, servicii dupa dorinta si buzunarul fiecaruia, posibilitati de petrecere a timpului nenumarate, incepand de la croaziere scurte pana la cele de o zi, plimbari cu barca pentru rasarit sau pentru apus, pentru vizitarea Meteorei sau a oricarui alt loc doresti.
Mancare buna sau mai putin buna, depinde de ce iti doresti sau de cat de pretentios esti.
In fiecare zi am mancat in cel putin doua locuri dar am ramas cu inima tot la restaurantul Sea Breeze de pe plaja San Antonio. Mancarea exceptionala si atmosfera atat de primitoare si de eleganta fac ca acest loc sa ramana restaurantul de referenta al Inspectorului SaCalatorim.ro pentru Thassos dupa pandemie.
Plaje curate si pregatite pentru a intampina valul de turisti atat de mult asteptat. Sezlonguri destul de distantate, geluri dezinfectante si conditii bune cam peste tot.
O multime de turisti romani care deja au luat cu asalt insula. Unii mai galagiosi, unii mai cu bun simt, dar nu e treaba mea sa judec pe nimeni. Si va spun cu mana pe inima ca niciodata in viata mea nu am vazut mai multi copii la un loc decat in Thassos! Asa ca de cautati o destinatie de familie, atunci sigur acesta este locul potrivit!
Unde m-am cazat in Thassos
Pentru ca sunt genul care nu sta locului o clipa, am decis sa ma cazez in 3 locuri diferite, la 3 categorii diferite de pret si destinatie: o cazare luxury, o cazare in inima unui orasel si o cazare intr-un sat traditional.
Villa Martini, Scala Marion
Scala Marion este o zona pe care mi-am pus in cap sa o cercetez de data trecuta cand am fost in Thassos, dar nu am apucat, asa ca acum a fost momentul. Cu o plaja superba amenajata ca la carte si cu una micuta langa cateva taverne absolut incantatoare, o brutarie unde poti lua micul dejun in tihna si flori peste flori.
Am ales Vila Martini pentru ca mi-am zis ca e vremea sa am o piscina doar pentru mine si o plaja la fel. Si pentru ca segmentul luxury este destul de accesibil la pret in Thassos. Mi s-a parut locul absolut ideal de a lucra de la distanta, in conditii exceptionale.
Locatia am gasit-o prin Go-Thassos.gr iar rezervarea am facut-o prin Thassos Holiday Rentals .
Aventura Apartaments, Potos
Un apartament frumos, aflat in inima oraselului Potos, unul dintre cele mai iubite din Thassos, unde poti gasi absolut tot ce iti doresti pentru un sejur minunat. Detalii aici
Calitatea materialelor de constructie, a dotarilor si serviciile impecabile mi-a amintit de sederea de anul trecut la mai tanarul frate al sau, Aventura Village, despre care am povestit AICI.
Vila Nina, Panagia
Nu am stat niciodata intr-un sat traditional in Grecia, asa ca atunci cand am gasit aceasta casuta (Vila Nina) in potofoliul celor de la Thassos Holidays Rentals, m-am indragostit pe loc. Iar satul Panagia a fost revelatia acestui sejur. Am fost atat de incantata de acest loc, incat mi-am prelungit sejurul cu inca o zi, ceea ce nu mi s-a mai intamplat de multa vreme.
Ce am gasit si cum sunt in amanunt aceste locuri de cazare pe care le-am ales si ce nota le da Inspectorul SaCalatorim.ro, iti voi spune intr-un articol separat.
Ce am facut in Thassos?
Inspectorul nostru s-a rasfatat cu o croaziera in jurul insulei luata de la POTOS TOURS care a inceput la ora 9 am si s-a terminat pe la ora 16pm. O relaxare totala, cateva opriri in locuri spectaculoase pentru baie si snorkeling, un gratarel si un pahar de vin numai bun sa iti potoleasca foamea si setea si voie buna cat cuprinde!
Tot cu cei de la POTOS TOURS am facut o plimbare de o zi cu Jimny cel vestit, micutul SUV de la Suzuki,cu tractiune 4×4, pana pe varful Muntelui Ypsarion, trecand prin satul aproape parasit Kastro, pe la cascada Maries si pe la Manastirea unui singur calugar, Panagouda. O zi care a trecut aproape fara sa imi dau seama, atat va zic!
Si pentru ca ce vacanta la mare este aceea fara macar un apus de pe mare, mi-am facut si un moft la care pofteam de mult: o plimbare de vreo doua ore la apus cu yahtul privat. Yahtul l-am inchiriat de la TCHYachting, iar capitanul Vasilis a facut deliciul serii, la concurenta cu fabulosul asfintit pe care l-am admirat, alintandu-ma pe umarul de nadejde al insotitorul meu de o viata!
Si desigur, am inventariat plajele pentru voi! Ei, sa nu credeti acum ca a fost un sacrificiu atat de mare sa alergam de la o plaja la alta dar sa ne si luam ragaz cateva ceasuri la fiecare ca sa cercetam nisipul, apa si sa lenevim pe acolo!
Ce pot spune este ca dupa ce am trecut pe la Pefkari, Scala Marion, Psili Ammos, Marble Beach, Porto Vathi, Paradis, Golden Beach, Alyki, Tripiti, Potos Beach, Kalliarachis, San Antonio, Pachis si Glyfada, plaja mea preferata in Thassos dupa pandemie ramane tot Vathi Beach. Desi acum este o plaja privata, luata de cei de la resortul Vathi Cove, tot am gasit un coltisor sa stau putin si sa ii admir frumusetea si linistea desavarsita!
Desi aceasta vacanta a fost una pe care am incropit-o in termen foarte scurt, asa cum de altfel am facut in ultimul an din diferite motive, experienta din Thassos dupa pandemie a fost una minunata.
Atat de minunata incat un dracusor ii da tarcoale Inspectorului SaCalatorim.ro si ii zice soptit: Oare cum o fi in septembrie, Inspectore? Ce zici, dam o tura si atunci?
Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!