Wadi Rum este, desigur, un “must see” al Iordaniei, cum zic englezii si noi, mai nou, dupa ei!
Ar fi un sacrilegiu, pur si simplu, sa ajungi in Regatul Hasemit si sa nu tragi o fuga in Desertul Rosu sau Valea Lunii, cum frumos il alinta beduinii!
Din punctul meu de vedere, Wadi Rum inseamna senzatia de libertate simpla. De fapt, asa se si spune: Wadi Rum este tinutul oamenilor liberi, oricare ar fi ei. Nimic nu se poate compara cu un apus in rosiaticul desert, un cer instelat alaturi de cantarile domoale ale beduinilor sau un rasarit feciorelnic atingand usor crestele muntilor parca inghetati de istorie.
Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa stii lucruri care sa merite banii pe care ii dai si sa iti faca sederea mai faina! Deci, calatorule, urechea la mine pentru cateva sfaturi!
Cum ajungi la Wadi Rum?
Calculeaza-ti cu atentie timpii de drum si de organizare. Distanta pana la Aqaba este de 60 km, cam o ora; pana la Amman de 320km, cam 4 ore si mai bine; pana la Petra cam 120 km, aprox 2 ore. Daca te intorci spre Amman, poti vedea ce ai de facut prin oras aici:
Nu uita insa ca trebuie sa te opresti la Visitors Center sa te inregistrezi si sa lasi masina. Masina o poti lasa si in Wadi Rum Village, depinde de cum iti va spune reprezentantul taberei care te va intampina. Nu te costa nimic lasarea masinii in oricare parcare atat timp cat stai in Wadi Rum.
Exista 3 modalitati de a ajunge la Wadi Rum:
- Cu transportul in comun, dar care este rar ca frecventa, de oriunde. Eu am vazut la 9 dimineata un mic bus de la Petra ajuns in Wadi Rum Village, locul unde se fac cartile pt afacerile in desert. Exista si un bus turistic, apartinand companiei Jett Bus, care are traseu Aqaba- Wadi Rum, costa 15 JOD, pleaca la 8 din Aqaba si ajunge la 11 in Wadi Rum.
- Cu taxiul, dar nu e chiar ieftin
- Cu masina inchiriata, ceea ce recomand, mai ales ca nu te duci in Iordania doar pentru Wadi Rum!
Unde te cazezi in Wadi Rum?
Te sfatuiesc sa te cazezi cat mai departe de sat, pentru ca tabara sa nu fie in drumurile masinilor dar ai dezavantajul ca e putin probabil sa ai si internet la locatie.
Cazari sunt dupa buget. Eu nu recomand de aceasta data cazarea mea, Desert Shine Camp. Nu mi-a placut graba cu care ne-au luat de dimineata din paturi, nu mi-a placut mancarea, nu a fost internet dar zic drept ca is cam mofturoasa, asa ca nu va luati neaparat dupa mine!
Sunt cazari mai ieftine sau mai scumpe. Sunt cazari basic, cu bai comune si cazari luxury, cu corturi cu pereti sau tavane transparente prin care poti vedea cerul instelat al desertului.
Sunt cazari minimale, in care stai toata noaptea langa un foc de tabara si sunt cazari unde poti lua cina ca la restaurant de staif. Depinde doar de tine ce vrei.
Am rezervat pe Booking.com, cu beneficiile de nivel 3 si a fost vreo 25 euro/cort. Dupa rezervare insa, te suna cel care se ocupa de tabara si cu el te targuiesti apoi daca vrei, desigur, si pentru turul din desert. Eu am platit 50 euro/pachetul cazare, masa, plimbare in desert/persoana. Nu am fost prea desteapta, atat va zic!
Cum te organizezi?
Daca vrei sa minimizezi izul de “teapa”, organizeaza-ti cu strasnicie timpul si cere celor care te vor calauzi prin desert punctual ce vrei sa vezi, pt ca altfel vei fi incolonat in marea masa a turistilor. De asemenea, te sfatuiesc sa ai grija cum rezervi si sa nu platesti inainte daca iei prin Booking.com, pt ca vei negocia apoi cu cel de la cazare pachetul si vei plati cazarea, practic, de 2 ori.
Cand sa vizitezi Wadi Rum?
Poti merge in Desertul Rosu cam oricand dar cel mai indicat este in lunile martie-mai si septembrie-noiembrie, cand temperaturile sunt perfecte iar precipitatiile lipsesc. Eu am fost in noiembrie, pe la jumatate, si deja seara temperaturile erau cam mici iar corturile nu au sisteme de incalzire, desigur!
Ce sa vezi in Wadi Rum?
- Rum Village- arunca o privire prin sat inainte de a ajunge in desert.
- Canionul Khazali cu inscriptiile sale
- Um Fruth Rock Bridge sau Micul Pod, un loc foarte instagramabil si usor de ajuns la el
- Seven Pilars- cei 7 piloni ai intelepciunii, unul dintre cei mai mari munti ai desertului
- Mushroom Rock sau ciuperca este una dintre nenumaratele stanci cu forme ciudate din desert
- Burdah Rock Bridge unde vei face cele mai tari poze daca poti urca. Daca nu, tot poze faine vei face, te asigur!
- Lawrence Spring- Ain Abu Aineh pe numele lui adevarat,un izvor destul de dragut care asigura necesarul de apa proaspata al beduinilor
- Lawrence House, un adapost roman in care se pare ca a stat si celebrul Lawrence inainte de a pleca catre Aqaba
- Jabal Al-Qatar, o formatiune muntoasa cu forme speciale
- Rakhabat canyon daca vrei sa faci un trecking
- Dunele de nisip rosu sau galben sau amestecate, unde poti face si o coborare cu placa.
- Un apus demential
- Un cer instelat fabulos
- Bea un whisky beduin. Ai grija ca e dulce, dulce! Ca doar este un biet ceai!
? Sfaturile mele?
- Ori ajungi la ora 11 la Visitors center si poti lua turul de 4 ore complet, ori mai tarziu si stai 2 nopti si iti faci program extins: cu 2 tururi, cu apus, cu rasarit, cu mofturi, ca ai vreme!
- Daca stai numai o noapte si ajungi pe la 2pm la Visitors Center, fii destept si ia turul de 2 ore, care oricum te va duce cam peste tot unde te-ar duce ala de 4 inceput la aceeasi ora, pt ca soarele apune cand stie el, nu cand trece turul pe acolo! Si oricare tur ajunge la aceeasi ora intr-o pozitie aproape de tabara de cazare din care se poate admira apusul cel strasnic! Ma refer aici la o vizita in anotimpul de iarna, cand ziua este scurta, sa nu uitam!
- Citeste mult inainte de a merge la Wadi Rum: afla ce poti vedea si cere punctual orice loc din itinerariul tau. Este drept ca masinile nu umbla aiurea prin desert, dar sunt o multime de lucruri pe care le poti vedea, doar daca ai timp si daca stii despre ele. Altfel vei fi dus la cateva locuri aglomerate si cam atat.
- Ia o cazare cu recenzii multe si bune si nu te scumpi la tarate, mai ales daca faci tripul in sezon mai rece, ca in cort nu e chiar ca in camera. Iar de ai o problema cu baile comune, iarasi gandeste-te de 2 ori ce alegi. Eu nu am aceasta problema si din cate am citit, in general sunt destul de curate. Nu am suferit nici de frig, nici de alte chestii legate de folosirea in comun a bailor, dar prietenii mei da, asa ca fiecare trebuie sa aleaga cu atentie.
- Ia cu tine bani cash, ca nu ai cum folosi cardul acolo. Exista si cateva tabere de lux, cu corturi din acelea selenare, cu vizibilitate nestingherita asupra cerului instelat, posibil acolo sa se poata utiliza cardul, nu stiu.
- Ia cu tine haine mai groase si ceva de pus pe cap in timpul mersului cu jeepul:o esarfa, un batic, un fes, ceva acolo…Si nu uita de ochelarii de soare!
- Si te mai sfatuiesc, de esti amator de un dulce, sa il ai in bagaj, ca si orice altceva de rontait sau fructe. Si de asemenea, nu uita ca in Iordania nu vei gasi alcool prea lesne, cel putin eu nu am vazut pe nicaieri, asa ca de te lungesti in noapte cu admiratul stelelor si poftesti vreun pahar de vin sau altceva, ia-ti din aeroport sau de unde mai stii. Noi am avut doar cateva doze de Cola dar nu prea ne-au ajutat sa oprim clantanitul dintilor venit la pachet cu stelele stralucitoare!
- ⚠️ Si nu uita sa te targuiesti la sange! Pentru ca asa stau lucrurile acolo si nimeni nu iti va cere un pret corect de la inceput.
Orice vei alege, Wadi Rum este o experienta ce nu trebuie ratata!
Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!