Se spune ca unele locuri te impresioneaza si iti raman mereu in suflet iar altele desi ai auzit numai de bine si ai vazut imagini spectaculoase, te cam lasa rece. Eu cred ca depinde foarte de experientele tale in acel loc si de perceptia ta asupra lumii. Pentru mine Israelul a fost un fel de ’’hrana pentru suflet’’ inca si acum, cand imi amintesc de zilele petrecute acolo am senzatia aceea de caldura pe piele…
E deja traditie pentru mine ca ziua mea sa nu ma prinda acasa, iar anul acesta norocul a facut sa gasesc o promotie a companiei Tarom, asa ca nu am stat prea mult pe ganduri.
Primul lucru ce l-am facut dupa aterizare, a fost sa schimb cativa dolari in shekel (NIS) pentru a plati transferul pana la hotel, dar nu a fost o afacere inspirata: au o rata foarte proasta de schimb si percep comision mare, mai degraba platiti cu cardul, 1 shekel este echivalent 1 leu. De asemenea va sfatuiesc sa aveti portofelul pregatit, Tel Aviv este unul dintre cele mai scumpe orase ale lumii. Dupa cateva peripetii pe drum (am gresit statia de coborire) am ajuns intr-un final la hotel cu o priveliste mirifica la Marea Mediterena.
Orasul este impresionant de curat si frumos, iar zgarie norii iti da impresia de Miami… In acest oras minuntat mi-am petrecut primele 3 zile, nu am simtit absolut deloc conflictul din Orientul Mijlociu, asa cum nu l-am simtit nici in Ierusalim dar revin la acest subiect mai tarziu. Primul lucru pe care l-am facut a fost sa ma bucur de o baie de soare chiar pe plaja din fata hotelului cu un cocktail in mana, admirand zecile de oameni care faceau jogging atat pe plaja cat si pe promenada.
A doua zi am dedicat-o vizitarii Tel Avivului si a orasului vechi Jaffa, am profitat de tuturile gratuite pe care le fac cei de la Sandemans, pe care vi le recomand si voua. Aceste tururi se bazeaza pe tipsurile pe care ghizii le primesc de la turisti.
In momentul in care am ajuns in Jaffa, orasul vechi, imaginea acelor zgarie nori dispare si ai impresia ca esti intr-un oras arab cu constructii specific arabesti si pamant rosu sau terra rosa. Zona aceasta a orasului este putin mai friendly cu portofelul, atat in ceea ce priveste cursul de schimb cat si preturile din magazine. De la acest tur pot spune ca mi-am facut noi prieteni cu care am explorat a doua zi Haifa, Nazareth, Cana Galileea, Capernaum etc.
Haifa este un oras superb cu o vegetatie luxurianta, este un must see daca ajungeti aici sau macar sa va opriti sa admirati gradinile Bahai’i. Apoi am luat-o usor usor inspre Nazareth si spun asa pentru ca desi infrastructura Israelului este foarte laudata, nu inseamna ca nu veti avea parte de traffic jam.
Nazareth pentru mine a fost foarte special si recunosc, a fost pentru prima data cand am auzit de conceptul de arabi crestini, care traiesc in pace si armonie cu celelalte religii in orasul in care a copilarit Iisus. Aici am vizitat cele doua biserici: cea catolica si ortodoxa a Buneivestiri, cea din urma fiind bombardata de evrei deseori in ultimii ani. Intamplarea a facut ca valul ce il tineam pe cap si pe umeri sa imi cada si sa fiu atentionata de un calugar ca trebuie sa am grija la tinuta.
Desi am apucat sa vad cam tot ce am vrut, la Capernaum nu ni s-a permis sa mai intram pentru ca la ora 17:00 este programul de inchidere. In acest sat pescaresc se spune ca Iisus cu apostolii sai Petru si Andrei au stat o vreme si au savarsit foarte multe minuni. Capernaum, sau “Satul lui Naum”, se afla pe malul nordic al Marii Galileei.
A treia zi mi-am mutat resedinta in Ierusalim impreuna cu prietenii mei veniti din tara, care de abia aterizasera si erau inca bulversati dupa zbor. Au inchiriat o masina si intr-o ora am si ajuns in Ierusalim cu mici peripetii… Probabil din cauza oboselii uitaseara sa ceara si gps, asa ca a trebuit sa fim cu mare bagare de seama la indicatoare.
Diferenta intre Tel Aviv si Ierusalim e enorma, e ca si cum ai fi ajuns in alta tara, total diferita, cu foarte multi tineri, rabini cu carlionti si insistenta privirilor atintite asupra noastra de pretutindeni. A trebuit sa ne schimbam vestimentatia mai ales noi fetele si peste tot purtam un val ce il tineam pe cap dar chiar si asa oamenii se uitau lung dupa noi si te faceau sa te simti ca si cum ai fi umblat dezbracat. Trecand peste toate astea Ierusalimul este absolut magnific are un aer mistic. Iudei, arabi, crestini si multi alti oameni de pe tot globul stateau la coada la Mormantul sfant pentru a-l atinge.
Eu una am fost si inca sunt absolut fascinata de tot ce inseamna Israel si cum locul acesta atrage oameni din toate colturile lumii. Am facut un alt tur cu Sandemans pentru a ne intelege putin din istoria locului dar pana la urma ne-am pierdut de grup pe stradute, ceea ce nu a fost asa de rau. Am fost la “zidul plangerii” unde am fost separati: barbatii intr-o parte femeile in partea opusa. Ne-am rugat si apoi am pornit inspre Vvia Dolorosa locul unde Iisus si-a purtat crucea pana la Biserica Mormantului Sfant, locul unde a fost inmormantat si de unde a si Inviat. As putea scrie o intreaga carte despre toate experientele in Israel, dar o sa incerc sa rezum cat mai mult. In Ierusalim, in toate locurile sfinte auzeam romana foarte des, inclusiv la negustori.
Urmatoarea zi ne-am indreptat spre granite Palestinei cu masina pentru a vizita Bethleem, dar dupa ce am auzit tot felul de povesti, am lasat autoturismul la granita. Ni s-a spus ca palestinienii vandalizeaza masina daca vad numere de Israel asa ca nu am riscat, am trecut granita pe jos in ciuda insisitentelor taximetristilor de a ne convinge ca e foarte mult de mers…
Sincer in jumatate de ora am si ajuns la Biserica Nasterii Domnului… Aici alte peripetii, am ramas inchisi in Biserica Grotei unde a fost alaptat Iisus pe cand Maria se ascundea de soldatii lui Irod. Calugarii ne-au inchis aici din greseala si a trebuit sa strigam la trecatorii pentru a ne ajuta sa iesim de acolo. Chiar nu ne-am simtit in pericol in Palestina, desi prietenii mei grabeau pasul la lasarea noptii. Aproape de granite este un zid urias care delimiteaza Palestina de Israel cu fel de fel de mesaje impotriva israelienilor. Am trecut extrem de repede la controlul de securitate fata de cei care mergeau cu masina si care erau nevoiti sa astepte la cozi infernale. Ma incerca totusi un sentiment de frica pentru ca luasem suveniruri specifice palestiene si auzisem israelienilor nu le place, ca iti pun o multime de intrebari, ceea ce s-a si intamplat, dar am scapat cu bine.
In ultima zi ne-am rasfatat, unde altundeva, decat la Marea Moarta la statiunea Ein Gedi, unde platesti o taxa de aproximativ 30 dolari ca sa te poti bucura de minunea plutirii pe apa. Brusc peisajul s-a schimbat, ne inconjura desertul Iudeii, camile peste tot, un peisaj absolut fantastic. Greseala noastra a fost ca uitasem sa ne luam slapi nu poti intra in apa fara ei, in loc de nisip este numai sare care pur si simplu te taie si iti lasa leziuni deschise si extrem de dureroase. Cu toate astea ne-am descurcat si eram uimiti de cum pluteam… Clar trebuie sa incercati, dar aveti grija sa nu va intre apa in ochi pentru ca ustura foarte tare. Ziua noastra de ‘spa’ a fost de-a dreptul sublima si urma sa ne incheiem sejurul de 7 exceptional daca nu am fi luat o amenda de parcare. In israel nu te asteapta nimeni sa iti platesti parcarea. Trebuie sa te duci la un loc special amenajat – altfel te asteapta ticketul pe masina. Pentru a nu ne trezi cu amenda in Romania sau la la firma de inchirieri Europcar, i-am trimis pe prietenii mei la cea mai apropiata statie de politie, dar gps-ul de pe telefon i-a dus rau de tot in eroare. Mi-am dat seama ca e ceva in neregula pentru ca trecusera multe ore si ei nu se intorsesera. In cele din urma au ajuns la hotel destul de speriati, ce credeti ca s-a intamplat? Gps-ul i-a condus intr-un cartier rau famat al Ierusalimului cu arabi ce se indreptau cu batele la ei din fata si spatele masinii, erau sa fie jefuiti A fost probabil cel mai mare soc din viata lor, nu credeam ca asa ceva se poate intampla aici, in Ierusalim. La intoarcere fiti pregatiti pentru interogatoriul de la aeroport, esti un pic suspect daca ai vize din tari musulmane, mai ales cand ai multe in pasaport. Important e sa fii relaxat si sa raspunzi tuturor intrebarilor sincer, fara sa faci glume. Altfel ai mari sanse sa nu primesti viza de iesire.
Israelul este ceva total diferit de tot ce puteti vedea in lumea aceasta, dar merita cu siguranta sa ii acordati incredere si sa il puneti pe lista de viitoare calatorii. Daca mergeti pe cont propriu trebuie sa va documentati bine de tot sau, daca nu, sa apelati la o agentie de turism care ofera pachete turistice complete: transport, cazare, tururi, ghid. Probabil ca varianta din urma este mai scumpa la o prima vedere dar, punand lucrurile cap la cap, veti ajunge la concluzia ca pentru siguranta merita.
Shalom!
Un articol de Crina Maria Mitrenca