Scandinavia a fost mereu o destinatie care mi-a facut cu ochiul dar nu ajunsesem inca decat in Danemarca, pentru o vizita scurta. Suficient insa cat sa imi deschida pofta de a explora mai mult zona… Asa ca la pas prin Scandinavia mi s-a parut o idee foarte buna pentru un sfarsit de vara.
Pe la inceputul lunii august, impreuna cu Bogdan, un bun prieten, fost coleg de liceu stabilit in Copenhaga, am hotarat sa aruncam un ochi peste eventualele oferte si sa planificam un tur scandinav. Zis si facut: am gasit zborurile: 12 septembrie Cluj – Malmo, cu retur Malmo – Cluj 19 septembrie cu Wizzair, pentru care am platit 230 lei incluzand imbarcarea prioritara… Puteti arunca o privire pentru zboruri AICI
Initial planul era sa stau la el in Copenhaga cateva nopti si zilele ramase sa le petrecem in Stockholm, Oslo sau in nordul Norvegiei – Geiranger, loc in care imi doresc sa ajung de ani buni. Bineinteles ca dorinta mea de a vedea cat mai multe intr-un interval relativ scurt a schimbat planurile.
Asadar, in 12 septembrie ne intalneam la Malmo, entuziasti de revedere si de ceea ce va urma.
Malmo
Prima zi, am luat Malmo la pas: un oras cu o atmosfera placuta, linistita, un oras verde plin de tineri care m-a surprins in mod placut. Recomand o plimbare pana la Slottstradgarden – o gradina publica infiintata si ingrijita de catre un grup de ecologisti si iubitori ai gradinaritului, situata in parcul Kungsparken.
Tot aici exista si o superba moara de vant care dateaza din 1851 si care merita o oprire macar pentru cateva poze!
De asemenea, merita sa ajungeti si la Malmohus Castle – probabil cel mai important punct turistic din Malmo, acesta fiind cel mai vechi castel renascentist din Suedia. In plus, recomand sa serviti o cafea sau sa luati pranzul in Lilla Torg, o piata inconjurata de cladiri istorice, aici existand mai multe pub-uri, cafenele, restaurente dar si magazine.
Dupa aproximativ 3 ore de plimbare ne-am oprit sa luam cina la Trevanner, un restaurant gata sa puna placuta cu “inchis” dar care ne-a servit totusi pe fuga cu o pizza si o bere… Pizza a fost foarte buna iar pretul acceptabil (10 euro) avand in vedere ca eram in centrul unui oras din Suedia.
Dupa cina, am ales sa interactionam cu tinerii locului si… unde se putea face mai bine asta daca nu intr-un pub? Din pacate, fiind mijlocul saptamanii, pub-ul ales era aproape gol asa ca nu ne-a ramas decat sa jucam un biliard pana la plecarea noastra din Malmo.
Plecarea din Malmo… Incotro ?
Am ales sa plecam pentru moment din Suedia dar nu in Danemarca cum era planul initial ci tocmai in capitala Norvegiei, Oslo. Cum? Cu un Flixbus direct din Malmo. Un drum de noapte, programat sa porneasca la 01:20 dar intarziat aproximativ o ora din motive tehnice. Probabil ca intarzierea venea in compensatie cu pretul mic platit pentru bilet – 115 lei de persoana pentru un drum de aproape 600 km.
Oslo
Pe la 2:30 am pornit iar dimineata la 9:30 eram ajunsi in Oslo, destul de odihniti – noroc cu pernuta de calatorie pe care urma sa o pierd, stati ca ajungem si acolo…
Eram in Oslo, dar gandul meu zbura la fiordul Geiranger si fabulosul drum Trollstigen din Nordul Norvegiei. Pana acolo era insa cale lunga. Si scumpa… Din aceasta cauza nu rezervasem nici o cazare in Norvegia. Eu inca ma uitam dupa variante de zboruri, preturi la inchirierea unei masini, croaziere sau orice alte variante pentru a ajunge si a admira unele din cele mai frumoase locuri din Europa si nu numai (spun unii, eu imi doream neaparat sa ajung acolo, pentru a ii contrazice, sau nu 🙂 ).
Din pacate, bugetul nostru era mult depasit indiferent de care varianta am fi ales-o. Singura varianta ramasa era inchirierea de la un domn foarte bine intentionat, gasit din intamplare pe retelele de socializare a unui Volkswagen Polo trecut insa de varsta majoratului.
Am stat si ne-am gandit, dar frica ca “tanarul” bolid ne poate lasa balta in unul din cele mai scumpe orase din Europa, ne-a facut sa renuntam la idee. Ne-au consolat putin soarele si temperaturile de +17 grade din Oslo fata de cele scazute (in jur de 0 grade) din nordul Norvegiei.
In timp ce admiram schimbarea de garda la Palatul Regal din Oslo, ne-am decis sa rezervam cele 3 nopti de cazare in Oslo. Asa ca ne-am intors in statia in care lasasem bagajele pentru 30 lei / zi si ne-am indreptat spre cazare.
Am ales Overnatting Oslo, un apartament curat, dotat cu o baie minuscula si o chicineta, aceasta din urma fiind extrem de utila pentru noi deoarece am preferat sa luam micul dejun si cina la cazare. Cu riscul de a ma repeta, voi spune din nou ca preturile in restaurante erau cam obraznice pentru buzunarele noastre. In paragrafele urmatoare am sa va dau si cateva detalii.
Situat fiind la doar 20 de minute de centru, apartamentul s-a dovedit a avea un raport pret – calitate – locatie excelent. Am platit aproximativ 400 lei / persoana / 3 nopti, un pret mai mult decat decent daca ne raportam la nivelul de trai al norvegienilor, salariul mediu lunar in capitala Norvegiei fiind undeva la aproximativ 2800-3000 euro.
Asa cum spuneam, primul soc a fost cel al preturilor: supermarketuri, transport in comun, cazare, restaurante, nu are importanta, absolut tot. Consider ca nici nu are rost sa le comparam cu cele din Romania, preturile fiind mult mai ridicate si decat la vecinii lor suedezi.
De exemplu pentru 6 beri Tuborg am platit echivalentul a 95 lei, 12 oua costa aproximativ 25 lei, o paine 15 lei, un kg de rosii 20 lei, 2 litri de cola 25-30 lei. Un meniu la McDonalds sau alt fast food incepea de la 70-80 lei, in timp ce o cina la un pub sau restaurant era aproximativ 130-140 lei de persoana, asta daca nu bei si o bere, care adauga la nota de plata vreo 60 de lei.
De asemenea, un litru de motorina era aproximativ 8-9 lei (bine ca nu am mai inchiriat masina,nu?), transport in comun pentru o zi aproximativ 50-55 lei, iar un bilet la opera porneste de la 400 lei.
Aa, sa nu uit, am eu o obsesie pentru magneti, deci nu puteam pleca fara din Oslo. Asa ca am platit aproximativ 80 lei pentru 3 magneti, din oras, nu din aeroport, sa ne intelegem. Voi, cititorilor unde ati lasat cei mai multi bani pe un magnet, suvenir ?
Usor flamanzi si mai ales insetati… cu picioarele antrenate bine de tot, am colindat tot perimetrul accesibilal orasului, am ajuns la Palatul Regal, pe acoperisul Operei deoarece ofera o priveliste superba, The Vigeland Park – un parc cu peste 200 sculpturi, Catedrala din Oslo, Akershus Fortress – o fortareata care dateaza din anul 1300, cat si primaria capitalei Norvegiei.
De asemenea, ne-am plimbat mult de-a lungul raului Akerselva, regasind atat peisaje de poveste cat si o atmosfera extrem de linistita si placuta.
Dupa atata plimbare, am zis sa inchiriem doua trotinete electrice, acestea fiind foarte populare si folosite in Scandinavia, pretul de pornire fiind de aproximativ 5 lei iar fiecare minut adaungand la tarif un leu. Sunt usor de inchiriat, cu ajutorul unei aplicatii mobile, o pornesti iar cand ai ajuns la destinatie o opresti, trotinetele gasindu-se absolut oriunde iar banii fiind luati direct de pe cardul introdus in aplicatia mobila.
Fiecare platforma care inchiriaza trotinete are cateva parcari in oras, iar daca lasi trotineta in una din acele parcari, ai un mic discount. Problema e ca, fiind atat de usor de inchiriat, oamenii (in special turistii) nu prea au grija de ele, trantindu-le pe unde apuca.
Zis si facut, haide sa inchiriem si noi, sa mergem spre cazare cu ele. Gasim doua, una langa cealalta, Bogdan reuseste sa porneasca cu a lui, iar eu, din aplicatie aparea ca am pornit-o dar cand sa ii ‘dau gaz’ nu se intampla nimic. No, nu-i bai, am dat stop din aplicatie, ghinion sa dau de una stricata, se mai intampla.
Se opreste si Bogdan, ii dau feedback negativ trotinetei din aplicatie, continuam sa ne uitam dupa alte doua. Erau in directii opuse la vreo 200m. Mergem fiecare spre a lui, de data asta a pornit, eram bucuros ca era incarcata la aproximativ 80%. Dupa aproximativ 3-4 minute, se opreste brusc trotineta mea si nu mai vrea sa porneasca, Bogdan se opreste si el sa ma astepte, incercam amandoi sa o repornim, fara succes, dam din nou stop din aplicatie si decidem sa mergem pe jos, enervati de tehnologia stricata dar facand haz de necaz, cum ne place noua.
A 2-a zi in schimb, nu ne-am dat batuti si am reusit sa ajungem fara nici o problema, amandoi cu trotinetele, din centru pana la restaurantul la care doream sa luam pranzul. Pana la urma, am ajuns la concluzia ca este o chestiune de noroc, ce trotineta sau fosta trotineta prinzi.
Am citit ulterior ca se facusera niste calcule ale acestor platforme de inchiriat si ca ‘viata’ unei trotinete se vehicula ca fiind de macar 6 luni, insa stilul celor care le inchiriaza fac ca durata de viata a unei trotinete in medie sa fie de doar 2 luni. Ce-i drept, ca si noua ne-a venit sa le dam de pamant dupa cele 2 tentative de inchiriere esuate. Se pare ca unii nu se abtin atat de bine ca romanii civilizati 🙂 .
Stockholm
Dupa 3 zile si jumatate de luat la pas capitala Norvegiei, ne-am luat zborul spre Stockholm, cu Norwegian Air, un zbor placut, fiecare dintre noi avand cate 3 locuri la dispozitie, cat si Wi Fi gratuit.
Ajunsi pe inserate, am luat un autobuz pana in oras iar mai apoi un tren spre Handen, un orasel micut la marginea Stockholmului, o localitate cu aproximativ 15000 locuitori care se afla la aproximativ 25 – 30 minute cu trenul de capitala.
In micuta gara din Handen am fost asteptati de catre gazda noastra, Bogdan (nu, nu toti prietenii mei poarta numele Bogdan), care impreuna cu mama lui ne-a facut sederea una extrem de placuta. Niste oameni deosebiti, dornici sa ajute, sa afle povestea noastra, sa faca tot ce le sta in putinta pentru ca noi sa ne simtim ca acasa. Dorim sa le multumim pe aceasta cale acestor oameni minunati si le dorim tot ce este mai bun, speram sa ne revedem cat de curand la fel de veseli, bine dispusi si mereu cu zambetul pe buze.
A 2-a zi, dupa un mic dejun excelent (multumim inca o data) ne-am indreptat cu pasi repezi spre Stockholm, unde ne-am intalnit cu Maria, o prietena proaspat mutata aici pentru studii, in compania careia ne-am petrecut intreaga zi.
Si aici, la fel ca si in Oslo, am ales sa luam la pas centrul, admirand arhitectura cladirilor vechi foarte bine conservate probabil din cauza ca razboiul nu si-a pus amprenta aici, asa cum a facut-o in alte orase europene.
Am admirat: The Royal Palace – acesta fiind resedinta oficiala si principalul palat regal al monarhului suedez, House of Nobility – casa nobilimii din Stockholm, Storkyrkan – Catedrala care dateaza din secolul 13, Muzeul Nobel, Moderna Museet – Muzeul de Arta Moderna din Stockholm unde am regasit creatii ale marilor Pablo Picasso si Salvador Dali.
Un muzeu care ne-a placut mult a fost The Hallwyl Collection – o cladire creata pentru a gazdui biroul contelui si colectia de arta a contesei, exteriorul cladirii avand un stil istoric imprumutand elemente arhitecturale din prototipurile medievale. Din pacate, nu am reusit sa ajungem la muzeul ABBA, muzeu destinat faimoasei trupe suedeze.
Si daca in Norvegia nu am reusit sa ne imbarcam pe vreun vapor, am ales sa facem o mini croaziera pe Marea Baltica si Lacul Malaren, cu o durata de aproximativ 2 ore jumatate care ne-a impresionat. Am putut admira cateva din principalele atractii turistice mentionate mai sus cat si arhitectura deosebita a cladirilor din proximitate.
Plecarea a fost exact din fata Hotelului Grand, un renumit hotel de 5* din centrul orasului, hotel care a gazduit de-a lungul timpului personalitati precum: Albert Einstein, Michael Jackson, Elizabeth Taylor, Henry Ford, Madonna, Charlie Chaplin, etc. Pe noi nu, ca nu se ridica la pretentiile noastre de studenti…
Aici a fost parca mai multa voie buna, poate pentru ca am fost placut surprinsi de preturile putin mai omenesti fata de cele din Oslo. Ca sa va faceti o idee, o masa in oras era cam la jumatate de pret iar pretul unei beri in pub era 3.5-4 euro.
Asadar, dupa 2 zile pline in capitala Suediei si 4 in cea a Norvegiei, ne vedeam nevoiti sa ne intoarcem fiecare spre casa. Bogdan a zburat direct din Stockholm in Copenhaga iar eu am zburat Stockholm – Malmo, zbor dupa care, asteptand linistit bagajul la cala, observ cu tristete ca pernuta, atasata candva de bagaj, nu mai vine.
Greseala a fost de partea mea, pentru ca in loc sa o iau in avion sau sa o bag in bagaj, am ales sa o atasez de bagaj. Probabil pe tunelul bagajelor aceasta s-a desfacut de bagaj si astfel, chiar daca am completat eu o foaie la obiecte pierdute, cred ca le-am lasat definitiv un mic suvenir suedezilor. De la Malmo, dupa aproximativ 4 ore de asteptare in aeroport, am avut si ultimul zbor Malmo – Cluj.
Haideti sa facem o recapitulare a costurilor de transport si cazare: zborurile Cluj – Malmo – Cluj, 230 lei cu priority, FlixBus Malmo – Oslo 115 lei, zbor Oslo – Stockholm 235 lei, zbor Stockholm – Malmo 220 lei. Cazarea in Oslo, 3 nopti, 400 lei / persoana. In Stockholm, asa cum v-am spus anterior, am avut noroc cu familia Feru care s-a oferit sa ne ajute si sa ne cazeze. Asadar, ajungem la un total de aproximativ: 1200 lei / persoana, la care as mai adauga aproximativ 1000 lei pentru mancare si alte capricii.
Daca m-ar intreba cineva acum, unde m-as intoarce mai repede, Oslo sau Stockholm, as raspunde fara sa stau pe ganduri: Stockholm. Un oras mai pe gustul meu, mai plin de viata, unde daca m-as reintoarce nu m-as plictisi.
In Oslo e mai rigid totul si cred ca un weekend e suficient pentru a vedea principalele atractii. In plus, Stockholm, poate fi vizitat cu un buget mai redus, un buget asemanator cu cel pe care l-ai aloca unui citybreak intr-o alta capitala din vestul Europei.
In schimb, fara doar si poate, voi reveni in Norvegia. Data viitoare cand voi ajunge in nordul Europei, voi aloca probabil 3-4 zile doar pentru nordul Norvegiei (in cautarea aurorei boreale, de ce nu?) si alte 3-4 zile pentru Finlanda, o tara nordica in care nu am avut ajuns pana acum, dar care urca tot mai sus pe pe lista mea de destinatii.
Una peste alta, Scandinavia este o destinatie fabuloasa. O lume supercivilizata, eleganta, peisaje de poveste. Ce mai conteaza pana la urma ca vii putin zdruncinat la portofel? Amintirile sunt necuantificabile in bani, nu-i asa?
Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!