Catedrala Las Lajas, cunoscută și sub denumirea de “Sanctuarul Las Lajas” este o basilică romano-catolică situată în departamentul columbian Narino, la 7 km de municipiul Ipiales, sud-vestul Columbiei, la 10 km de granița cu Ecuadorul.
Construită în interiorul canionului format de râul Guaitara, este după părerea mea cea mai frumoasă biserică din Columbia și printre cele mai deosebite monumente arhitecturale din lume.
Numele catedralei – “las laja” – vine de la numele unei roci sedimentare cu care este pavată întreaga construcție, roca scoasă din Muntii Anzi.
Printre localnici exista legenda cum că pe o astfel de piatră sedimentară a apărut imprimat chipul Maicii Domnului. Legenda spune asa: în anul 1754, americanca Juana Mueces și fiica ei Rosa, surdo-muta, au fost prinse de o puternica furtună chiar în momentul în care treceau prin acest canion (potrivit altor mărturii, femeia era o indiancă). Cele două femei au găsit scăpare între giganticile stânci ale defileului, în locul în care astăzi se afla catedrala. Spre surprinderea mamei sale, fiica ei, Rosa, a vorbit, zicând: “Mama, Mestiza ma cheamă” (“Mamita, la mestiza me llama…”), arătând cu degetul spre reprezentarea apărută pe o piatră sedimentară de deasupra. Și într-adevar, pe una din rocile peșterii era impregnat chipul Fecioarei cu un fel de vopsea specială, necunoscută. Chiar dacă ulterior s-au făcut numeroase cercetări, nu au fost găsite dovezi de vopsea sau de pigmenți pe peretele stâncii unde a apărut chipul Maicii Domnului. Întâmplarea i-a impresionat atât de mult pe localnici, încât au hotărât să ridice o biserică în cinstea acestei minuni, amplasând altarul chiar în jurul acelei aparente picturi. În data de 15 septembrie 1754 autoritățile au numit aceasta întâmplare „minune” și locul a fost transformat într-un sanctuar, a cărui etapă are 5 epoci bine definite.
Această consemnare ciudată o găsim și în jurnalul de călătorie al Fratelui Juan de Santa Gertrudis, când a vizitat toate locurile deosebite din Noul Regat de Granada, între anii 1756 și 1762. Ultima etapă ne duce la construcția catedralei, așa cum o știm astăzi, fiind un rezultat al renașterii arhitecturii gotice, construită între 1 ianuarie 1916 și 20 august 1949, cu ajutorul donațiilor făcute de credincioșii zonei, costurile ei ridicându-se la aproximativ 1 milion de dolari. Impunătoarea catedrală înlocuiește vechea capelă. Catedrala Las Lajas este astăzi unul dintre cele mai vizitate și îndrăgite locuri din circuitul turistic al creștinilor romano-catolici.
În anul 1951, Biserica Romano-Catolică a autorizat funcționarea acestei mărețe catedrale, numită “Maica noastra din Las Lajas” („Nuestra Señora de las Lajas”), iar în anul 1954 ea a fost ridicată la rangul de mica basilica.
Daca va propuneti in mod special sa faceti un pelerinaj la aceasta bazilica, trebuie sa stiti ca, in fiecare an, data de 16 septembrie este zi de mare sarbatoare.
Pentru iubitorii de munte, ecoturism sau turism de aventură, avem la aproximativ 80 de km de Las Lajas, câteva obiective turistice interesante și anume:
– Rezervațiile naturale Orito Ingi Ande (aprox. 10 mii de hectare de paduri tropicale)
– parcul național Serrania de los Churumbelos (cuprinde 4 ecoregiuni, dintre care se remarcă Valea Amazonului și Anzii Cordilieri)
– rezervația ecologică Cayambe Coca (zona vulcanică alpină cu creste înzăpezite tot timpul anului și cu o faună bogată și foarte interesantă).
Nimeni nu știe cât de adevarată este această legenda, dar un lucru este sigur: Catedrala Las Lajas este o catedrală ruptă din basme.