Cu totii am vazut cel putin o data in viata poza unei biserici viu colorate, cu turle si cupole in cele mai vesele culori pe care o asociem cu Piata Rosie din Moscova. Este vorba despre Biserica Sf. Vasile in jurul careia s-au nascut numeroase legende si povestiri.
Simbol al ortodoxiei ruse, catedrala poarta oficial numele “Mijlocirea Maicii Domnului” insa sa nu fiti surprinsi daca majoritatea rusilor nu stiu asta. Ea este consacrata sub denumirea “Sfantul Vasile” dupa numele misticului Vasili Blajinoe (cunoscut si sub denimirile de “Vasile Blajinul”, “Vasile cel nebun dupa Hristos” sau “Vasile cel Binecuvantat”) ale carui moaste se afla expuse spre inchinare in interiorul catedralei.
Locasul de cult a fost ridicat intre anii 1555 si 1561 pe locul vechii Caterale Sf. Treime si s-a dorit a fi o multumire adusa divinatatii de catre Ivan cel Groaznic in urma campaniei victorioase impotriva tatarilor Hanatului de Kazan.
O alta explicatie ar fi si aceea ca Ivan a dorit sa construiasca un edificiu de cult superior ca estetica moscheii Qolsharif, simbolul imperiului Khanat proaspat cucerit. In dorinta de a evidentia victoria si mai mult si probabil dorind sa “puna sare pe rana”, a decis sa incorporeze in aceasta constructie si elemente arhitecturale preluate de la moscheea tatarilor.
Una din numeroasele legende spune ca Ivan si-a orbit cei doi arhitecti dupa ce constructia a fost finalizata pentru ca acestia sa nu mai poata construi o cladire atat de frumoasa. Este doar o legenda deoarece arhitectul Postnik Yakovlev a ridicat mai multe edificii dupa ce s-au incheiat lucrarile la aceasta catedrala.
Initial s-a dorit o constructie cu opt paraclise, fiecare reprezentand (conform altei legende) cate o victorie a tarului impotriva tatarilor. Apoi in 1588 cand a fost ridicat turnul inalt de 47 de metri deasupra mormantului Sf. Vasile, aceste spatii s-au unificat. Desi turnurile si domurile par aszate la intamplare, exista o explicatie logica pentru pozitionarea lor.
Catedrala este acoperita de opt domuri, fiecare asezat pe cate unul din cele opt paraclise (capele). Patru dintre acestea sunt dispuse in punctele cardinale, celelalte patru in nord-est, sud-est, nord-vest si sud-vest, formand o stea in opt colturi, numarul opt aducand aminte de ziua invierii Domnului (a opta zi dupa calendarul iudaic). Unii specialistii considera ca idea de la care s-a pornit era aceea a unei flacari care se inalta spre cer.
O alta legenda spune ca Napoleon a fost atat de impresionat de catedrala incat a vrut sa o duca la Paris. Desigur tehnica de la acea vreme nu i-a permis sa faca aceast “transfer” astfel incat a hotarat sa o incendieze asezand cateva butoaie cu praf de pusca in interior.
Dezastrul a fost insa impiedicat de o ploaie torentiala venita din senin. Ma intreb cum a reusit ploaia sa patrunda in interior si sa umezeasca praful de pusca. Dar miracolelele de asta sunt miracole – sa nu fie puse la indoiala, nu-i asa?
Prin 1930 cand se discuta despre remodelarea Pietei Rosii, arhitectul Lazar Kananovici a propus daramarea locasului de inchinare. Ajuns la intalnirea decisiva cu Stalin, arhitectul a adus o plansa a pietei cu machetele cladirilor din zona si a sugerat indepartarea catedralei pentru a lasa loc paradelor militare. In timp ce sugera acest lucru a aruncat macheta bisericii de pe plansa Pietei.
Se pare ca atunci a rostit Stalin faimoasa expresie, ramasa pana azi in mintea moscovitilor: “Lazar, pune-o la loc!”. Asa tiran cum era, tatuca Stalin nu uitase ca in tinerete fusese elev al seminarului teologic 🙂
In opzitie, o alta istorioara spune ca daramarea catedralei a fost posibila datorita unui alt arhitect, Baranovsky, care desi a fost desemnat sa se ocupe de demolare s-a asezat pe treptele acesteia amenintand ca isi taie gatul in cazul in care constructia va fi distrusa. In urma protestului se pare ca Stalin s-a razgandit dar l-a “premiat” pe arhitect cu cinci ani de inchisoare.
Constructia originala a fost in mare parte din caramida zidita peste fundatia unica. Arhitectilor le-a placut atat de mult aspectul caramizii incat au hotarat ca aceasta sa fie lasata la vedere cat de mult posibil atat in exterior cat si in interior. Chiar si in locurile in care era necesara amplasarea pietrei, aceasta a fost vopsita in culoarea caramizii.
Cupolele in mare parte erau culoarea argintie cu elemente de alb, rosu si auriu. Actualele culori vii au aparut mault mai tarziu, prezentarea actuala fiind rodul muncii depuse pe durata a peste 150 de ani (intre 1680 si 1848). Nici azi nu se stie cu certitudine daca forma domurilor este cea originala sau nu. Este insa stiut faptul ca in anii `60 acoperisul de tabla a fost inlocuit cu unul din cupru.
Daca exteriorul este unul spectaculos, interiorul este unul ciudat. Daca va asteptati sa intrati intr-o biserica mare, va inselati. Asa cum spuneam anterior in catedrala sunt de fapt noua paraclise sau capele, fiecare dedicata unui sfant.
Astfel odata intrat, vei avea impresia ca ai pasit intr-un labirint de galerii ce fac legatura intre aceste capele. Moastele Sfantului Vasile troneaza intr-o racla de argint in cea de a noua capela.
Catedrala este in proprietatea Federatiei Ruse si poate fi vizitata ca muzeu. Informatii despre orele de vizita, preturi dar si planuri si decoratii gasiti aici.
Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!
Interesant scurt istoric…