M-am trezit in Madeira aproape fara sa-mi dau seama, furata de valul biletelor de avion ieftine. Pe principiul ca daca tot suntem ajunsi intr-un loc, ia sa vedem unde am putea merge mai departe, odata luate niste bilete de avion spre capitala lusitana, m-am gandit sa mai intind putin traseeul, ca de obicei. Cum sunt destul de prietena cu cei de la Easyjet, tot scormonind pe la ei, am dat de niste promotii care m-au adus direct in mijlocul Atlanticului. Va spun cu mana pe inima ca a fost una dintre cele mai inspirate decizii pe care le-am luat in viata mea de calator!!
Ce sa zic, 40 de euro roundtrip pana la Lisabona, doua zile umblate pe acolo, apoi inca 58 de euro de la Lisabona pana la Funchal, intr-un inceput de octombrie ploios la noi si nerusinat de cald la ei, au facut ca aceasta escapada sa se transforme in ceva foarte gustos pentru sufletul meu!!!
Asa ca, in urma acestei minunate experiente, m-am gandit sa va aduc cateva argumente ca sa porniti la drum si voi!
Motivul nr 1- Aeroportul
Am aterizat pe micutul aeroport din Funchal tarziu in noapte. Aeroportul, care acum poarta numele celebrului fotbalist Cristiano Ronaldo, este el insusi una din atractiile insulei. Cu o singura pista de aterizare, scurta si ingusta, inconjurat de dealuri stancoase si o prapastie spre ocean, aeroportul este considerat unul dintre cele mai periculoase din lume.
Pilotii spun ca aterizarea pe Funchal reprezinta o adevarata provocare si, pe langa relieful nefavorabil, dificultatea este sporita si de vanturile puternice care creeaza turbulente.
La inceputul anilor ’70, pista de aterizare din Madeira era si mai periculoasa, masurand doar 1.6 kilometri. Ea a fost prelungita in 1977, dupa ce un avion al companiei TAP Portugal a alunecat pe pista si s-a lovit de un pod, iar 131 de persoane au murit.
Dupa ce ne-am foit putin pe scaune datorita turbulentelor si facandu-ne cruce cu limba in cerul gurii, am avut parte de o aterizare spectaculoasa pe o parte, dar cu o redresare imediata, cam brusca totusi pentru gustul meu! Ma rog, poate ca am mai imbatranit si sunt mai prapastioasa sau poate ca m-am gandit prea mult daca pilotul are licenta aceea speciala pentru aterizarea pe aeroportul asta.
Motivul nr 2 – Orasul Funchal
Fiica cea mare si bogata a Lisabonei, pe numele ei Funchal, este capitala insulei si arhipelagului Madeira, asa cum fiica cea mai mica, Ponta Delgada, este capitala arhipelagului Azore. Diferenta este ca Funchal a fost fata desteapta si s-a inconjurat de multi domni, care au modernizat-o si i-au daruit nestemate stralucitoare iar cealalta a ramas fata batrana si s-a apucat de agricultura.
Orasul in sine este spectaculos. Cu o promenada eleganta si larga de-a lungul a catorva kilometri pe malul nazbatiosului Atlantic, intampina zilnic nenumarate vase de croasiera si ambarcatiuni particulare. Partea de jos a orasului este mereu aglomerata , ceea ce insa nu ii stirbeste cu nimic farmecul. Partea de sus, unde ajungi cu telefericul, te plimba prin gradini minunate si te ascunde prin paduri seculare.
Vei gasi cu usurinta ceva de facut in acest oras: fie o plimbare, fie shoping, fie plaja, fie drumetii, fie vreun spectacol. Daca esti mai mofturos, ai muzee si plimbari pe mare, sau pur si simplu, poti pierde vremea pe ici, pe colo. Peste tot vei putea admira hortensii uriase sau jardiniere cu flori minunate, stradute mici, pavate cu piatra cubica frumos aranjata sau bulevarde largi, cu branduri europene.
Motivul nr 3 – Cabo Girao
Daca vrei sa te ia cu ameteala, la propriu, atunci cel mai potrivit loc este Cabo Girao, a doua stanca din Europa ca inaltime, de vreo 580 de metri deasupra nivelului apei. Incadrata intre doua vai, sau mai bine zis hauri, stanca sta de veacuri privind in zare, spre locul unde nu se mai stie unde se termina oceanul si unde incepe cerul!
Dar asta nu e tot! Cei care vor senzatii tari, pot pasi pe o punte de sticla, un fel de skywalk instalata in 2012, construita chiar deasupra prapastiilor si se pot da in spectacol pe acolo, dar cu multa bagare de seama, ca nu se stie niciodata de unde vine ameteala!
Cabo Girao se afla cam la 25 de km de capitala, se poate ajunge aici fie cu transportul in comun, fie cu masina inchiriata, fie cu tripuri de o zi pe insula, care au in traseu si acest minunat punct de belvedere, de care se bucura zilnic circa 1800 de vizitatori dornici de adrenalina.
Motivul nr 4 – Mercado dos Lavradores
Locul acesta este emblematic pentru Funchal si pentru intreaga insula, de fapt. Inaugurata in 1940, Piata fermierilor sau mai degraba Piata taranilor -la noi i-ar zice asa, mai fancy “Piata micilor producatori” – a fost initial un fel de bursa a marfurilor agricole insulare. De-a lungul timpului, minunatul edificiu care adaposteste piata nu a fost niciodata inchis sau schimbat cu vreun alt loc din oras.
Acum, Mercado dos Lavradores este de fapt un loc de jupuit turistii, artistic invelit in costume populare si standuri cu fructe si legume mestesugit expuse. Cu putina istetime, nearuncandu-te ca un berbec sa arati ce bine vorbesti tu engleza si fiind atent la ce fac, ce vorbesc, ce si de unde cumpara localnicii, vei pleca acasa cu un cosulet de fructe de 5 ori mai ieftin decat daca te ia gura pe dinainte.
Daca vrei insa numai sa privesti si sa afli lucruri interesante, te lipesti la un grup cu ghid, ghid pe care deja il ghidila buzunarul presimtind comisioanele pe care le va primi de la comerciantii ce ii vor jupui de vii pe turistii cu gurile cascate.
Vei afla ca pe teritoriul arhipelagului Madeira exista 16 feluri de maracuja: maracuja-banana, maracuja-ananas, maracuja-lemon si tot asa….Eu am dat tarcoale pe acolo cam in fiecare zi, si le-am gustat pe toate, iar preferatele mele au fost maracuja-peach, alaturi de fructul care se numeste ananas-banana, ce se gaseste doar acolo si care chiar era in sezon. Am mai mancat niste papaya foarte gustoase, din alea taranesti,invelite in hartie de ziar, care mi-au amintit de gustul papayelor din Asia.
In rest, flori nenumarate si peste. Un ton absolut delicios, pe care l-am preparat sofisticat in vila in care am inchiriat-o pentru sederea noastra acolo Mai pe scurt, l-am facut la gratar!!!!! Cu salata din niste legume si ierburi de pe acolo, absolut delicioase. Mai pe scurt, facuta de proprietar la milogelile noastre!!!
Motivul nr 5 – Porto Moniz
Micutul oras din nordul insulei este renumit nu doar pentru frumusetea sa, ci si pentru piscinile naturale Porto Moniz, nascute din vintrele vulcanilor milenari de pe meleagurile alea. Lava fierbinte, odata ajunsa in ocean a format mari cavitati , care s-au umplut de-a lungul vremii , in mod natural, cu apa sarata. Se spune ca apa este atat de sarata, incat acolo nu te poti inneca. Gresit, spun eu, ca una in stare sa se innece si intr-o apa de 30 de centimetri , darminte in una care poate atinge si adancimea de 2.5 metri. Ca sa nu mai zic ca te ia cu ameteala doar privind zbuciumul nebunului de Atlantic, chiar si de pe prosopel.
Motivul nr 6 – Gradina Tropicala Monte Palace
Cu o suprafata de peste 7 hectare, aflata la o altitudine de 600m deasupra nivelului marii, acest minunat parc tropical te poate face sa uiti de tine si de lume o zi intreaga!
Frumos structurata pe nivele, cu flori exotice aduse din toate colturile lumii, cu superbe panouri din dale care spun povesti despre istoria Portugaliei, minunatul asezamant te scutura binisor de 12, 5 euro numai intrarea singulara sau de 31 de euro daca preferi sa vii cu telefericul din orasul de jos pana in Monte, cartierul de sus, cum il numesc localnicii.
Ne-am plimbat prin superba gradina fara a ne da seama cum trece timpul. Fie ca am zabovit prin gradina japoneza, admirand curgerea discreta a apei printre pietre si flori exotice, fie zabovind in preajama micutului lac , dand binete la lebedelor negre sau intreband paunii ce mai fac, fie atingand sferele rotative ale uriasilor caini Fo de la intrare, fie doar admirand plante si flori aduse de peste tot. Nu am uitat nici de cel mai mare vas ceramic din lume consemnat de Cartea Recordurilor, trantit lejer pe o pajiste si nici de cele 4 panouri uriase simbolizand cele 4 elemente primordiale ale lumii:apa, aerul, focul si pamantul.
Motivul nr 7- Levadas
Levadas sunt mici santuri ce acopera aproape toata suprafata muntoasa si impadurita a insulei, construite de-a lungul timpului si care au ca scop principal colectarea apei de ploaie din zona montana in lacuri de acumulare, apa folosita in principal in agricultura. Numai ca, inventivi si destepti, madeirenii au facut de-a lungul acestor levadas niste carari pietruite care iti poarta pasii prin padurile unde temperatura nu scade sub 21 de grade iar vegetatia este fabuloasa. O drumetie de-a lungul levadelor, levada walk, care poate fi intre 3 si 11km one way, te va face sa privesti viata cu alti ochi si sa iti mai reconsideri din aere. Nu pentru ca aerul de acolo, ozonat si minunat ar putea inlocui aerele fiecaruia dintre noi, dar vei fi prea ocupat sa scoti limba de vreo doi coti ca sa te mai gandesti si la altceva! Eu am facut Levada da Paul si cu siguranta daca nu m-a omorat, m-a facut mai puternica!
Motivul nr 8 – Florile
Oriunde ai privi, uitatura iti va fi mangaiata de culori pastelate si forme delicate. Siruri de hortensii uriase, de un azuriu nemaivazut, bordurate ici colo cu rozuri pale si alb laptos, frumos aliniate de-a lungul soselelor impecabile, iti vor veghea pasii.
Nemaivazute flori de camp sau o multitudine de feluri de crini, crescuti in gradini magnifice sau aiurea prin paduri, uneori ca unice forme de vegetatie dupa incendii devastatoare, iti vor ramane in amintire multa vreme. Copaci si arbusti cu felurite flori si floricele, care mai de care mai desavarsite. Muscate arborigene si flori exotice care te pot ruina prin florariile noastre daca jinduiesti la ele, iti vor insenina fiecare zi.
Motivul nr 9 – Carreiros
Cartierul de sus al orasului Funchal, Monte, este una dintre cele mai vechi si mai populate zone ale locului. Acum mai bine de 100 de ani, locuitorii de sus au avut ideea de a construi niste cosuri imense din nuiele, cu talpi de lemn lustruite strasnic, cu care sa coboare la malul oceanului si sa isi duca produsele la Mercado de los Lavradores. Coborarea, de aproape 2 km, se facea in cateva zeci de secunde, langa piata existand initial un loc special de parcat saniile de lemn , carreiros pe numele lor adevarat.
Acum, ele sunt folosite doar in scop turistic. O coborare, nu prea romantica,dupa parerea mea, te costa 30 de euro de pereche si te lasa undeva la jumatate distantei dintre varful dealului si orasul de jos, avand apoi doua alternative: ori iei un taxi si mai te scuturi de 10 euro, ori o iei la picior vreo ora si mai casti gura la minunatele casute inghesuite pe strazi ,care cu siguranta te vor devia spre cu totul alt punct de sosire decat cel pe care ti l-ai propus initial. Dar nu-i bai, ca doar esti in vacanta, nu?
Motivul nr 10 – Casutele traditionale de la Santana
Undeva , la capatul de nord al insulei, vei gasi o asezare cu nume de Casa Sfintilor, Santana. Nu vei gasi insa nimic religios acolo, in afara unei bisericute in mijlocul satului cu 7000 de suflete. Vei da insa peste un dragut parc tematic despre istoria si cultura Madeirei, frumos construit, unde poti petrece o dupa amiaza absolut relaxanta, afland totodata lucruri interesante despre aceste meleaguri. Vei vedea simboluri ale Madeirei frumos aranjate intre flori, filme despre istoria insulei dar si un film despre geneza vulcanica a acesteia, cu o simulare a unei eruptii pe niste fotolii speciale. Merita cu prisosinta o vizita!
Am batut in lung si in lat fandosita insula. Cu masina, cu piciorul, cu telefericul, cu carreiros. Va spun cu mana pe inima, ca aceasta fiica a Lisabonei m-a fascinat si m-a vrajit. Nu va ramane decat sa ma credeti pe cavant sau sa porniti cat mai curand inspre acolo, ca sa va convingeti singuri!
Buna seara!
Este ok pentru o vacanta de 6-7 zile in ianuarie-februarie? Recomandare pentru cazare și ce ar fi de vizitat, va rog! În condițiile actuale de pandemie care sunt condițiile pe insula?
Madeira este ok in orice anotimp. Pentru cazare recomand Funchal, la o locatie umplasata undeva mai sus pt un view fantastic de seara si nu numai si inchirierea obligatorie a unei masini cu care sa faci turul insulei. Nu te vei plictisi cu siguranta. Conditiile de intrare din acest moment le gasesti pe Mae.ro si pe VisitMadeia.com
Buna ziua !
Pt plaje recomandati Madeira ?
Daca da, unde ar fi de mers/cazat ? Vremea la mijlocul lui iunie ar fi ok…? :))
Multumesc !
Madeira nu este o destinatie de plaja, desi sunt vreo doua plaje unde te-ai putea intinde la soare. Dar Madeira este atat de ofertanta incat nici nu iti vei dori sa stai la plaja! Iulie este perfect pt o vacanta in Madeira! Cazare in Funchal, cel mai indicat. Doar inchiriaza o masina si strabate insula in lung si in lat si vei fi multumit!
Saalutare!
Sunt in situatia in care trebuie sa laeg o “evadare din Lisabona, acolo unde voi ajunge cu familia (4 persoane) in perioada 31august-12 septembrie
Deci:
Madeira sai Azore?
_5, 6, sau7 nopti?
Trebuie masina inchiriata sau merge cu transportul in comun?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
gabiliviubalica@gmail.com
Buna ziua! Cred ca 5 nopti e ok in Madeira, pe care o recomand daca sunteti cu copii, au mai multe de vazut acolo decat in Azore. masina inchiriata neaparat. Recomand sa ii duce la Cabo Girao, la Centrul de vulcanism Sao Vincente, la casutele de la parcul tematic Santana, la Porto Moniz, la Pico de Ariero, pe levade, nu mai stiu daca e sezon de delfini si balene.. Calatorie frumoasa!
Salutare! Pe Marian si Flori Patrascu(Travelistii), i-ai impresionat. Bravo.
O insula idilica ce trebuie explorata!
Multumim ca ai impartasit cu noi aceasta experienta!
Ma bucur ca v-a placut, asa cum si mie imi plac experientele voastre minunate! Zic sa tinem aproape si sa ne bucuram de lumea mare, nu?