Un loc invaluit in liniste si mister. Flori uriase peste tot, catarate pe palate vechi de secole ori tolanite in straturi, pe sosele sau aiurea, Biserici majestuoase si asezari uitate de Dumnezeu, peste care timpul parca nu a trecut.
Insule cu plaje portocalii, orase in care tacerea este litera de lege. Usi personalizate, ale caror blazoane incastrate in manerele lor, spun povesti de pe vremea cavalerilor Sfantului Ioan. O Mediterana a carei apa are o culoare de cerneala si o adancime ametitoare.
Temple aparent ascunse ochiului dar mereu deschise mintii si inimii, care te uimesc la tot pasul. Si oameni atat de seriosi, vorbind o limba atat de aspra, incat la prima vedere iti vine sa te incrunti. Asta pana cand oamenii se imbraca in zambet si te privesc in ochi cu caldura.
Iata calatorule, cat de greu imi este sa aleg doar 10 motive care sa te indemne sa pleci catre Malta!
Motivul 1 – Hypogeumul Hal Safliemi
Se spune ca este cea mai veche structura megalitica din lume, avand cel putin 5000 de ani. Descoperit intamplator in 1902, in timpul lucrarilor de escavatie la fundatia unei case, hypogeumul Hal Safliemi a uimit lumea, neputand fi incadrat nici pana acum in vreo categorie de monumente cunoscuta deja:templu, cimitir, oracol sau adapost subteran.
Sapat in piatra la adancimea de 12 metri, impresionanul asezamant este structurat pe 3 nivele. O gaura uriasa, aflata central, la nivelul cel mai de jos, indica faptul ca acolo aveau loc ritualuri religioase si jertfe animale sau poate chiar si omenesti,pentru zei necunoscuti.
La urmatorul nivel se afla, dispuse concentric, un numar de camere sapate in stanca, sigilate initial cu lespezi de piatra, in care s-au gasit peste 7000 de schelete de oameni si animale.
Se presupune ca acest nivel a fost un cimitir colectiv, in care se puneau toate fiintele care isi dadeau obstescul sfarsit pe insula, acum mii de ani. Cum se umplea o groapa, o camera, cum era sigilata si se trecea la saparea alteia, in stanca.
Nivelul superior al hypogeumului este constituit dintr-o complicata retea de captare a apei de ploaie, care nu se stie inca la ce era folosita si o camera a Oracolului, oricare ar fi fost el, unde exista un ecou absolut neobisnuit.
Cercetatorii au gasit aici, pe langa alte obiecte de cult si o statuie micuta, denumita Sleeping Lady, care se presupune a fi o reprezentare a mortii, ca divinitate a acelor timpuri.
De asemenea, antropologii au incercat reconstituirea unor schelete cu fragmentele osoase gasite in camerele mortuare si au obtinut rezultate care seamana cu celebrul E.T., extraterestul nostru cel de toate zilele!
Ca sa ajungi la Hypogeum, trebuie sa iei un autobuz din Valetta -83, 84 sau 91- pana in Paola. Accesul se face numai cu tururi ghidate, cu bilete rezervate pe internet cu cel putin 2 luni inainte.
Exista 8 tururi pe zi, a cate 10 persoane, iar sansele ca una dintre aceste persoane sa nu se prezinte si sa poti merge in locul sau sunt minime. Biletul de intrare costa 35 de euro, la care mai adaugi inca 5 euro pt audio ghid, dar te asigur, draga calatorule, ca merita fiecare banut.
Din punctul meu de vedere, este locul cel mai uluitor pe care l-am vazut vreodata!
Motivul 2 – Capitala La Valleta
Prima data cand m-am intalnit cu Orasul cavalerilor ioaniti, am ramas cu gura cascata. Dezvoltat dintr-o si in jurul unei umile biserici, The Most Humble City of Valletta sau Superbissima, asa cum l-a denumit Marele Maestru Jean de la Valletta, a cunoscut o dezvoltare uluitoare, nealterandu-si insa niciodata caracterul de fortareata invincibila si oras al culturii.
Un loc unde expansiunea este limitata dar transformarea este continua. Daca te vei plimba prin Palatul Marilor Maestri, vei putea sa iti imaginezi ca armurile incremenite de sute de ani iti zambesc sau iti fac cu ochiul, ca poti intinde mana si lua o sabie sau o platosa din armurerie, ca poti dansa prin salile frumos pavate cu mozaicuri din marmura stralucitoare, desi mai curand poti face cu mana presedintelui sau oficialilor care trec prin alte culoare ale palatului, fara nici o teama, aparati doar de niste cordoane de catifea si cateva garzi frumos imbracate.
Nu pleca de acolo, calatorule, fara a iesi in incantatoarea curte a Printului Albert, unde vei putea admira, pe langa arbori exotici si turnul cu ceas Pinto, care are un ceas cu patru cadrane. Pe ecranul principal este indicata ora, iar pe celelate , fazele lunii, ziua si luna.
Al doilea turn cu ceas, care insa arata o ora diferita, ca sa incurce planurile Diavolului, asa cum zice superstitia, este cel al co catedralei Sf John, una dintre cele mai impozante biserici din oras si de pe insula.
Clopotele normale au fost inlocuite cu unele semisferice, mai silentioase iar alaturi de ele s-au amplasat patru figurine maure, care la momentul respectiv, au simbolizat suprematia islamului asupra crestinismului.
Zbuciumata istorie a Maltei, de peste 8 milenii, se regaseste peste tot, in mici amanunte, pe care la o prima vedere nici macar nu le bagi in seama , dar care apoi te fac sa te simti fericit pentru ca le-ai observat!
Te poti plimba ore in sir fie prin centrul orasului, in totalitate pietonal, fie pe stradutele inguste care iti vor dezvalui la tot pasul mici bijuterii arhitectonice, pe care nu te vei satura sa le privesti.
De vei dori un respiro, retrage-te o clipa in Gradinile Barakka de sus, de unde vei putea admira fortificatiile Valettei, frumos refacute, impunatoare si probabil nemuritoare.
Fii pregatit! La miezul zilei, dupa ce clopotele vor inceta sa bata, tunul amplasat pe espanada va incepe sa traga cateva salve. Scuipa-ti in san sau astupa-ti urechile si mergi mai departe cu descoperirile, cat te vor tine picioarele!
Motivul 3 – Gozo
Trei dintre cele sase insule ale arhipelagului maltez sunt nelocuite. Una, si cea mai mica, Comino, este in grija unei singure familii de generatii intregi. Insa Gozo, a doua ca marime, are alura de insula serioasa. Ca sa ajungi in Gozo, trebuie sa treci cu ferry din insula principala, pana in portul Mgaar, de unde vei avea la dispozitie toate facilitatile.
Atentie insa, biletul dus intors nu il vei cumpara din portul de plecare initial Cirkewwa, ci la intoarcersi costa 4,5 roundtrip. Cel mai simplu mod de a vizita insula este bussul turistic, dar daca esti fan condus pe stanga, nu te opreste nimeni sa vii cu masina pe ferryboat!
Bus-ul turistic are doua rute pe care le poti schimba oricand si 15 opriri in total, costa 18 euro pentru o zi, dar trebuie sa stii ca prima plecare este la 9.45 iar ultima la 15.45. Un tur complet pe o ruta, fara a cobora din autocar, dureaza cam 2 ore si ceva, dar nu are nici un haz. Sfatul meu este sa fii in primul tur de dimineata.
Primul stop fa-l la minunata plaja cu nisip rosu in Ramla Bay. O stralucire aparte a nisipului si a minunatei Mediterane, o liniste binecuvantata si un soare lenevos te vor face sa crezi ca timpul a stat in loc si ca existi doar atarnat intre cer si pamant,inmuiat din cand in cand in spuma marii.
Nu vei putea zabovi prea mult insa, pentru ca vei dori sa vizitezi superba biserica Ta`Pinu, cel mai important lacas de cult al maltezilor sau misteriosul templu megalitic de la Xaghra. Neaparat sa mergi si in golful Dwejra, desi minunata sa fereastra albastra s-a prabusit.
A fost prima fereastra azurie pe care am vazut-o in viata mea si care mi-a ramas in suflet pentru totdeauna. Un loc de o simplitate absoluta dar supus unor presiuni nemaivazute de catre marea furibunda.
Desi magnifica deschidere nu mai exista, poti admira acolo Stanca Generalului,-The Fungus Rock- o stanca masiva cu o inaltime de 60 de metri, care rasare direct din mare, in spatele careia se ascunde cu spectaculozitate soarele, generand apusuri magnifice si unde iarna se sparg valuri uriase, care depasesc chiar inaltimea masivului.
Pe timpul cavalerilor, se spune ca stanca era pazita, deoarece in varful ei cresteau niste plante cu puteri miraculose.
Tot in acest golf, vara puteti patrude in Inland Sea, o minunata laguna din care se intra intr-o pestera, doar cu barcile pescaresti, printru-un culoar subteran de 100 de metri.
Un sat de mesteri olari , o oprire in oraselul Marsalforn, despre care gurile rele zic ca ar fi fost vizitat de chiar Apostolul Pavel si caruia bineinteles ca i-au facut si o ditamai biserica, intrucat asa sade bine unor credinciosi seriosi!
La intoarcere, daca timpul e fain si esti in graficul orar, mai poti poposi si in pestera Calypso, unde legenda spune ca este locul in care strasnicul Ulisse ar fi fost tinut prizonier de catre vicleana nimfa Calypso, timp de 7 ani.
Oricare ar fi adevarul, o zi in Gozo este o incantare si un “must see”, credeti-ma pe cuvant!
Motivul 4 – Bisericile
Nu ca as fi vreo bisericoasa inraita, dar este impresionant cand auzi ca Malta este insula celor 365 de biserici. Cate o biserica pentru fiecare zi a anului. Cu o populatie in proportie de 95 la suta catolica, Insula de miere, Mielieha, cum o alinta localnicii, are unele dintre cele mai frumoase si mai autentice locase de cult pe care le-am vazut vreodata.
Incepand cu minunata caterdrala Sf John unde, recunosc ca am pasit cam in varful picioarelor, cu multa bagare de seama, tinand cont ca pardoseala este alcatuita din lespezile sub care zac cavalerii ioaniti al carui blestem este “De ma vei calca in picioare, blestemat vei fi sa ai aceeasi soarta!’, ceea ce nu e chiar pe gustul meu, zau asa!, continuind cu zecile de biserici din La Valletta, remarcabila fiind Biserica Fecioarei sau Biserica Sfantului Paul Naufragiatul, patronul spiritual al Maltei, oriunde vei intoarce capul, vei vedea crucea crestina tronand biruitoare si falnica.
Iar daca adaugi si faptul ca in oraselul Mosta se afla cel de-al treilea Dom nesprijinit ca marime din lume, denumit Rotonda , vei avea o privire de ansamblu asupra indarjirii dar si mandriei cu care maltezii si-au construit locasurile de cult si vei fi poate cuprins de vreo frenezie religioasa cate te va indemna sa zabovesti mai mult prin aceste biserici.
Cu siguranta, timpul pe care il vei petrece prin aceste locuri, admirand coloanele, picturile sau vitraliile frumos mesterite, nu va fi unul pierdut in zadar. iar de ai vreo doleanta mai speciala, nu te sfii sa te rogi pentru ea, ca doar Dumnezeu intelege orice limba, fie ca semnul crucii e de la dreapta la stanga sau invers!
Motivul 5 – Balcoanele
Iubesc cladirile, in orice parte a lumii m-as afla. Constructiile noi imi par a fi prelungiri ale spiritului uman, in cautarea nemaintalnitului, iar cele vechi, nostalgice aduceri aminte ale locurilor.
Orice particularitate pe care o remarc la cladirile dintr-o anumita zona, e ca un trifoi norocos pe care il pun tainic la pastrare in inima mea. Din Malta am pus la colectie imaginea balcoanelor din lemn, care impodobesc aproape oricare fatada, noua sau veche.
Subrezite sau frumos lustruite, vopsite in culori tari, contrastante cu nisipiul colorit al cladirilor, balcoanele malteze te vor uimi mereu. Unele aproape ca nu isi au rostul acolo unde sunt si vei suspecta ca doar intamplarea este cea care a hotarat amplasarea lor aiurea . Dar vei fi bucuros sa le descoperi, grena sau verde sau rosu, cu geamuri inalte si inguste, cu sticle nespalate de luni bune dar niciodata cu sticla termopan, ceea ce iti da speranta ca e posibil ca acolo sa se poata respira normal.
Balcoanele mai moderne sunt din fier forjat, mestesugit rasucite in modele complicate care probabil spun si ele vreo poveste nescrisa altundeva cu cavaleri de Malta si domnite discrete, dar sunt, la randu-le, vopsite la fel de trasnit ca si cele din lemn.
O plimbare pe ingustele stradute din Valletta sau prin oricare alta asezare locala , iti va demostra cu prisosinta ceea ce spun eu aici.
Motivul 6 – Festivalul de artificii
De te vei afla in Malta la inceputul lunii mai, si te sfatuiesc cu staruinta sa o faci, caci vremea e frumoasa, desi vantul iti va da ceva batai de cap, vei putea lua parte la un eveniment anual exceptional:festivalul international de artificii.
In fiecare an, in jurul datei de 1 mai, se aduna la Valletta reprezentantii celor mai de seama case de artificieri traditionali din lume. Ceea ce este cu adevarat remarcabil este faptul ca spectacolul si concursul-pentru ca, da, este chiar o intrecere intre ele!-se tin pe apa, lansarile de artificii facandu-se din barci sau de pe platforme amplasate pe mare, in zona gradinilor Barakka.
Nu numai ca toata explozia de lumini si culori se reflecta in apa Mediteranei, dubland efectul acestora , dar in ultima vreme spectacolul este completat de proiectii laser pe frumoasele ziduri ale fortaretelor malteze. Privitorul este tinut captiv cateva ore intr-o inchisoare colorata si usor mirosind a iad, pedepsit aprig sa stea cu gura cascata si naucit total.
Motivul 7 – Mdina, orasul tacerii
Nici un loc din Malta nu se compara cu Orasul tacerii, Mdina. Construit de fenicieni si capitala a insulei pana in secolul 16 cand cavalerii ioaniti au decis sa mute capitala in noul oras construit de Marele Maestru, the Silent City a fost orasul iubit de nobilime.
Fortificat maxim si inconjurat initial de un sant cu apa, un adevarat oras cetate, Mdina a adapostit casele tuturor familiilor cu sange albastru si cu banet la tescherea, considerandu-se a fi invincibil. Acum orasul pare incremenit in tacere si agatat de poala timpului.
Casele-palate, conservate uluitor de bine, asupra carora timpul nu a avut vreun cuvant de spus, nu au numere ci doar nume.
Unele adapostesc mici magazine sau locante, altele mici galerii de arta. Doar un singur palat poate fi astazi vizitat, Pallatzo Falso, unde intrarea costa 10 euro iar lunea este inchis. Un alt palat a fost transformat intr-un restaurant sic, plin de flori , renumit printre calatorii cu dare de mana: Pallatzo de Piro, de unde poti avea si o perspectiva de neuitat asupra intregii insule.
O plimbare prin tacerea orasului, pe care esti indemnat la randu-ti sa o respecti, dureaza mai bine de doua ceasuri, timp in care vei lua la rand fiecare pietricica, fiecare inscriptie si fiecare floare avid intinsa pe zidurile din piatra galbena.
Vei trece si pe la atelierul de sticlarie, un fel de Murano in miniatura, care iti va lua ochii cu flecustetele lui colorate si costisitoare, apoi pe la biserica Carmelite sau macar pe la Catedrala din oras, pentru ca da, au si aici o catedrala!
Nu vei intalni prea multi locuitori, pentru ca nici nu sunt mai mult de 300, dar nici nu vei dori sa vezi oameni. In Mdina e vorba despre locuri, despre istorie, despre frumusete si simplitate. Si despre a fi cu tine insuti, in tacere!
Motivul 8 – Ceramica
Exista un loc in interiorul insulei unde vei gasi desavarsirea: satucul Ta’ Qali. Fie ca il vizitezi ca parte a unui tur de insula in acea zona, fie ca mergi special pentru el, vei gasi acolo ceramica malteza autentica, pictata manual. Preturile nu sunt mici, dar multe lucruri sunt unicat si le poti comanda sa iti ajunga direct acasa.
Recunosc ca nu m-am putut abtine si am carat dupa mine o multime de vase pentru flori, pe care le-am pazit in aeroport si in avion ca pe ochii din cap! Poti ajunge acolo usor si cu transportul public ori cu bussul turistic.
Motivul 9 – Satele traditionale
In orice anotimp vei merge in Malta, te sfatuiesc sa te pierzi prin insula si sa descoperi minunatele ei comori: fie plimba-te prin Attard si descopera gradina San Antonio, cu minunatele ei fantani vechi de sute de ani si copacii cu frunze galbene ca lamaia, fie admira blazoanele si manerele usilor din Balzan, fie descopera misterele vechilor temple megalitice. Sau plimba-te prin micutele sate pescaresti si poate ca ai norocul sa se indure vreun localnic si sa te ia la pescuit.
Scormoneste in toate dughenele, mananca in orice locanta din care ies aburi frumos mirositori,bea un lichior delicios de pere, migdale, smochine sau alte fructe necunoscute noua sau un pahar de vin delicios Marsovin ori Delicata, din soiuri de struguri care se gasesc doar in Malta.
De esti mai modern, nu ocoli berea locala Cisk, care merge cu o farfurie de fenkata, delicioasa si traditionala tocana de iepure malteza , incununata de minunatul desert mquaret, umplut cu curmale, absolut demential si care te face sa ignori total bestiile alea mici, care se numesc calorii. Crede-ma, calatorule, ca orice vei alege, vei fi pe deplin satisfacut!
Motivul 10 – Minunata Mediterana
Trebuie sa zic ca daca veti dori sa mergeti in Malta doar pentru plaje intinse si nisipoase, unde sa va tolaniti cu nerusinare la soare, va trebui sa va mai ganditi putin. Plajele insulei sunt majoritatea destul de stancoase.
Doar plajele din vest, din golful St Paul si cele din nord, din zona Melliehei sunt nisipoase si destul de intinse.
Veti gasi acolo o Mediterana docila, cu intrare lina si prietenoasa. In rest, marea e abrupta si albastra ca cerneala, dar te va imbratisa cu drag chiar daca pe langa stanci sunt doar doua cosuri de nisip, despre care gurile rele spun ca sint aduse de la vecinii africani, pe care se inghesuie o multime de lume. Doar Gozo se poate lauda cu minunata ei plaja cu nisip rosu, Ramla, una dintre cele mai frumoase din Europa.
Una peste alta, Malta este uimitoare. Vei gasi aici cate ceva pentru orice gust, oricat de mofturos ai fi! Nu iti ramane, draga doritorule de calatorii, decat sa pornesti la drum si sa verifici cele 10 motive. Promite-mi doar, ca daca vei mai descoperi si altele – si sunt absolut sigura ca o vei face! – imi vei da de stire negresit. Chiar aici, pe SaCalatorim.ro!
Poate te intereseaza si celelalte articole ale autorilor nostri referitoare la aceasta fascinanta destinatie. Daca da, click aici!
Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!
Malta e magnifica, ador insula asta si abia astept sa revin pentru a vizita si alte locuri de pe insula. Spre exemplu Orasul lui Popeye, care vad ca ti-a scapat si tie! 😀
Ma bucur ca ti-a placut! Nu mi-a scapat, l-am vazut dupa ce am scris articolul! E simpatic!