test

Mauritius: lux sau low cost?

Când auzi pe cineva că pleacă în Mauritius, te gândeşti imediat că are o grămadă de bani şi nu ştie ce să facă cu ei. Ei bine, eu am fost în Mauritius şi nu mă pot lăuda că sunt milionar sau că nu ştiu ce să mai fac cu banii.

20140103_114307Mai mult decăt atât, am fost plecat pentru 10 zile în perioada de vârf, mai precis de revelion, la un preţ de bun simţ. În cele ce urmează, am să mă străduiesc să vă explic cum este posibil să petreci un sejur de vis, într-o locaţie fabuloasă, la un buget omenesc. Bine, acum să nu îşi imagineze cineva ca este posibil să ajungi acolo cu un cost similar unei excursii cu autocarul la Paralia Katerini sau la pretul unui city break la Praga.

Despre zbor

Zborul reprezintă cea mai mare cheltuială. În primul rând pentru că este departe şi apoi pentru că nu sunt foarte multe companii care zboară până acolo. Cele mai bune legături din Romania sunt prin Paris sau Dubai. Prin Paris există însă mai multe şanse de a găsi un preţ bun deoarece Air France are legături atât cu Tarom cât şi cu Air Mauritius. Luat din timp – asta înseamnă câteva luni bune înainte – poate fi achiziţionat la 920-930 de euro cu toate taxele incluse. Mai ieftin de atât, în mod normal nu există decât dacă vreo companie se decide să facă vreo super ofertă. Din nefericire, în cazul acestei destinaţii nu se inghesuie nimeni să facă oferte tocmai pentru că sunt puţine companii care zboară aici. Şi…dacă este cerere de ce să vândă mai ieftin?

În cazul Air France via Paris, zborul are o durată de 2 ore 45 de minute iar din Paris până în Mauritius 12 ore. În majoritatea cazurilor este zbor de noapte, ceea ce face ca timpul să treacă mai uşor: o cină caldă, un pahar de vin, un film urmărit pe monitorul din faţa ta…

20131229_093453

Despre cazare

Din punct de vedere al cazării lucrurile sunt mai simple sau cel puţin par mai simple. În primul rând trebuie să te decizi în ce parte a insulei doreşti sa stai. Localnicii spun ca estul și coasta de vest sunt cele mai bune locaţii datorită climei, apei şi nu în cele din urmă a plajei. Ce este bine să stiţi este faptul că pe coasta de est localitaţile sunt mai rare iar hotelurile sunt sub formă de club / resort. În vest în schimb se găsesc mai multe oraşe (sunt numite oficial oraşe însă majoritatea au câteva sute de locuitori) si posibilităţi de cazare. Eu am ales vestul, aşa zisa staţiune Flic en Flac, situată la aproximativ 60 de km de aeroport si 35 de Port Louis, capitala ţării.

După ce am bătut în cuie datele de călătorie şi am prins în şuruburi locaţia, am început să caut variante de cazare. Eram conştient de faptul ca nu am să ajung la vreun hotel datorită preţurilor mari date de seyonul de vârf (revelion). Astfel. m-am axat pe apartamente sau “pensiuni”. Este bine de ştiut că localnicii le numesc “rezidente”. În primul rând m-am ajutat de booking.com şi mai apoi de google maps. Nu după mult timp am descoperit apartamentele Chez Pepe cu review-uri foarte bune.

20131230_080811

Preţ decent, locaţie foarte bună, construcţie nouă, restaurant la parter. Nu mai aveam nevoie decât de o confirmare ca există un apartament disponibil. Am trimis un email la adresa de contact şi în scurt timp am primit răspunsul pe care îl aşteptam: “avem un apartament disponibil la 55 euro pe noapte”. Poate părea mult pentru un apartament daaarrrrr, nu era orice apartament. Era cel mai mare, format din 3 camere, bucătărie, terasă, baie, internet, TV, aer condiţionat în toate camerele, cu o suprafaţă totală de 80 m2. Sincer să fiu, putea să găzduiască 6 persoane. Ei, nu-i aşa că în cazul acesta 55 de euro pentru o noapte nu mai pare mult?

20131229_203624 20131229_203714

Clădirea avea 7 apartamente, de la studiouri de 30 m2, până la cel descris mai sus. Dacă aş fi găsit disponibil unul dintre studiourile cu o cameră, aş fi plătit doar 30 de euro pe noapte. Detalii aici.

20140101_002216

A fost pentru prima dată când descrierea şi pozele prezentate pe site erau mai proaste decât realitatea. La plecare, deşi m-am străduit, nu am reuşit să găsesc vreo hibă. Evident, păstrând proporţiile şi raportul calitate – preţ. Încă o dată spun că nu poţi emite pretenţii decât atunci când plătesti pentru asta.

Despre transfer

Pentru transfer de la aeroport poţi lua un taxi (costă aproximativ 50 de euro / sens) sau o maşina trimisă de la cazare. Chiar dacă alegi să stai într-un apartament, proprietarii vor face tot ce pot ca să te ajute cu transportul. În acest caz vei plăti mai puţin, în jur de 30 de euro / sens. Transferul durează aproximativ 45 de minute, timp în care te bucuri de peisaj şi de primele impresii pe care şoferul se va bucura să ţi le dea.

20140106_160815

Despre transportul public

Trasportul public este o modalitate ieftină şi relativ rapidă de a ajunge dintr-o parte în alta a insulei. Există autobuse care fac legătura cu cele mai importante localităţi pe toată costa de vest a insulei. Legăturile cu celelate localităţi se fac prin Port Louis. Biletele se cumpără în autobus şi, aşa cum am mai spus sunt foarte ieftine. Pentru o călătorie Flic en Flac – Port Louis plăteşti aproximativ 1 euro.20140104_141806

De ţinut minte că tranportul este public, deci, nu vă imaginaţi lux sau aer condiţionat. Distanţele însă sunt scurte iar geamurile autobusului sunt mereu deschise 🙂 Este bine de ştiut că în autobuse doar banchetele din stânga sunt pentru două persoane, cele din dreapta fiind pentru trei. Aşa că să nu vă miraţi daca cineva vine şi vă face semn să îi faceţi loc. Este chiar simpatic cum localnicii au decis să își decoreze autobusele, pictându-le in culori vii și botezându-le cu cele mai „inspirate„ nume: ”soarele clororat”, ”minunea oceanului” sau ”AC Milan”…

Despre mâncare

În preţul cazării “era inclus” un discount de 20% la nota de plată din restaurantul situat la parterul clădirii care aparţinea aceluiaşi proprietar.

20131231_204859

De-a lungul şi de-a latul aşa zisei staţiuni se găseau diverse restaurante şi localuri, de toate categoriile, cu bucătării diverse, cea indiană fiind cea mai frecvent întălnită. Peste tot găseşti rulote cu mâncare mai mult sau mai puţin tradiţională. Un “kebab” local costă echivalentul a 4 euro şi este suficient de săţios. Pentru o cină într-un restaurant plăteşti între 6 şi 20 de euro, în funcţie de meniul ales şi de cat vrei să bagi la ghiozdan.

 20140103_132057

Se găsesc şi tarabe cu preparate locale pentru care plăteşti foarte puţin. Mai exact, pentru o farfurie de specialităţi indiene am plătit puţin peste 1 euro.

20140106_150223

Dacă alegi un apartament dotat cu bucătărie şi nu te deranjează să găteşti o scoţi la capăt mult mai bine. În Flic en Flac (la 5 minute de mers pe jos de Chez Pepe) găseşti un supermarket Spar cu preţuri similare cu cele din Romania. Şi pentru că pe mine nu m-a deranjat să gătesc, vă spun că pentru un sejur de 10 zile am ajuns să cheltui pe mâncare 150 de euro.

20131230_101419 20131230_104615 20140106_151509 20140106_151515

Dacă cu mâncarea ai şanse să te descurci la preţuri foarte rezonabile, cu băutura e mai grav. Guvernul a impus taxe foarte mari pentru alcool astfel că o bere, cea mai ieftină băutură de altfel costă în supermarchet minim 1 euro. Înainte să ajung acolo îmi imaginam că fiind în ţara trestiei de zahăr voi găsi rom pe toate gardurile la preţ de nimic. De găsit l-am găsit dar ţinând cont de faptul că preţul pentru cea mai ieftină sticlă începea de la 10 euro, l-am lăsat pe garduri… 🙂

Despre excursii

Atât în aeroport cât şi în staţiune, găsesti pliante cu oferte de excursii. Mai mult, primeşti oferte şi pe plajă. Oferta este variată şi ai de unde să alegi. Excursiile pe apă pleacă de la 30-35 de euro pentru o persoană şi durează minim 6 ore, cele mai multe oferind şi masa de prânz.

În cazul excursiilor pe uscat, recomand să negociaţi cu un sofer de taxi. Pentru 8 ore de plimbare eu am plătit 50 de euro şi credeţi-mă că nu exită ghid mai bun decât taximetristul. Totul este sigur, se circulă în siguranţă, drumurile sunt bune şi peisajele îţi taie respiraţia. Dacă credeţi că Mauritius este doar plajă şi ocean, vă înşelaţi. Nu are sens să insist cu detalii, imaginile vorbesc de la sine. În general eşti întrebat ce vrei să vezi dar eu vă recomand să vă lăsaţi pe mâna şoferului.

Despre plajă

În Mauritius plaja este publică. Inclusiv plaja din faţa hotelurilor. Aşa ca, dacă aveţi puţin tupeu, puteţi să mergeţi în fiecare zi pe plaja altui hotel. Vis a vis de cazarea mea era plaja publică: nisip fin, apa extraordinară. La plaja publică nu există şezlonguri. Scoţi rogojina şi ai rezolvat problema. Nu există nici vânzători ambulanţi care să te scoată din sărite și nici ”spărgători de semințe”.

Fiind vorba despre o insulă, este evident că găsiţi plajă peste tot: cu nisip, cu piatră, lină, abruptă, cu sau fără valuri, aglomerate sau pustii. Pe coasta de vest valurile sunt mici datorită unei bariere de corali situată la cateva sute de metri de plajă. Mulți turiști (în special cei britanici) închiriază mașină pe toată durata șederii, tocmai pentru a se putea deplasa de la o plajă la alta.

20131231_190928_Richtone(HDR)

Concluzii

Avion 920 euro / persoană, cazare 9 nopti studio 270 euro / studio, transfer dus întors 60 euro / maşină, mâncare 150 euro / 2 persoane. În cazul unui cuplu ajungeţi la un total de  2320 euro sau 1160 euro / persoană.

Este clar că nu veţi avea vilă de lux pe apă sau limuzină cu şofer la scară dar veţi avea parte de condiţii super decente într-una dintre cele mai exclusiviste locaţii de pe pământ. Garantat!

Mauritius – Visul unei nopți de vară…

Mauritius – Paradisul din afara hotelului

Despre autor

Mariushttp://www.sacalatorim.ro/despre-mine/
Cred cu tărie că turismul nu se rezumă la o destinatie, un hotel, un zbor sau un preţ bun. Nici la o stare de spirit. Un “călător” e mereu gata de drum şi va găsi în fiecare “aventură” ceva unic, fermecator şi fascinant care îl va face să îşi dorească mereu să meargă mai departe.

Descoperă și alte destinații

85,800FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

  1. As prefera sa vad Africa pin intermediul unei vacante low cost. De ce? Pentru ca asa am ocazia sa interactionez mai mult cu cultura si oamenii din zona in care as merge. Atunci cand totul este aranjat si beneficiezi doar de lux atunci ai totul gata pregatit si nu mai poti gusta din aventurile locale la adevarata lor valoare.

  2. Poti sa vezi diverse colturi ale lumii si daca nu esti milionar. Traim in niste vremuri in care exista solutii pentru toti si daca vrei neaparat sa ajungi undeva poti sa o faci si cu bani putini. Daca vrei sa stai in hoteluri de 5 stele si sa mananci ca un rege in concediu atunci normal, va costa enorm. Dar daca procedezi asa cum ai facut si tu atunci clar, vacanta va costa mai ieftin. Eu personal inca nu am ajuns pe batranul continent african dar poate intr-un viitor apropiat voi ajunge. Mi-au placut mult pozele iar informatiile tale sunt foarte bune pentru ca o sa imi planific si eu calatoria asa cum ai facut si tu.

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*