Probabil ca majoritatea ati auzit termenul “SPA”. Probabil ca majoritatea ati vazut oferte la diverse hoteluri care poarta in titulatura numele de “spa”. Multa lume probabil ca stie deja la ce se refara acest termen dar informatiile suplimentare nu strica niciodata.
Asadar, termenul SPA provine din latina “Sanitas per Aquam” si se traduce: “Sanatate prin apa”. In zilele noastre, centrele SPA sunt locatii in care se desfasoare diferite activitati de relaxare a trupului si a mintii. Dintre aceste activitati voi aminti doar cateva, cele mai frecvent intalnite
Sauna umeda sau baia cu aburi, un excelent remediu pentru detoxifierea pielii. Baia de aburi avea un rol foarte important atat in Imperiul Roman cat si in cultura orientala. Varianta oarecum actuala a saunei umede provine din Imperiul otoman unde se numea hammam. Umiditatea in interior este de 100% iar temperatura este intre 40 si 50 grade celsius. Acest tip de sauna nu va fi niciodata in incaperi din lemn ci din ceramica, plastic sau sticla.
In varianta hammam-ului clasic se afla recipiente cu apa rece si calda. Terapia de masaj in hammam consta intr-o sedinta de 10 – 15 minute de baie cu aburi, pentru pregatirea corpului, urmata de 10 – 20 minute de masaj pe zona neteda de mozaic incalzit, masaj intrerupt de bai cu apa rece cu gheata. Suna periculos dar credeti-ma ca este foarte reconfortant.
Sauna uscata este considerata “mai noua” provenind dupa cat se pare de pe meleagurile finlandeze si consta intr-o incapere de dimeniuni mici, construita din lemn sau cel putin tapetata cu lem in care caldura se obtine din foc de lemne. Peste sau in sobita care produce acest foc sunt asezate pietre peste care se pune apa (simpla sau cu diferite arome). Temperatura este intre 45 si 65 de grade celsius iar umiditatea este scazuta: 35-40%. Ca sa fiu si mai exact, acest timp de sauna poarta numele de sauna cu aburi. Sauna clasica uscata are umiditate mai mica: 20-30% si o temperatura de maxim 90 de grade (minim 70).
In interior este recomandat ca pe bancute sa se aseze prosopul pentru ca apa eliberata de organism sa nu intre in lemn. (Cel putin aceasta este explicatia pe care am primit-o eu de la finlandezi). Cultura saunei este diferita de la popor la popor si pot spune ca are reguli stricte. De exemplu in Franta, Anglia, sauna este unisex in timp ce in tari precum Finlanda sau Suedia este mixta. Mai mult, in Austria sau Germania, in majoritatea locurilor nuditatea in interiorul saunei este obligatorie indiferent de varsta. Am patit-o pe pielea mea intr-un mare centru spa din Kaprun, Austria unde nu mi-a fost permis accesul la partea de sauna decat dupa ce am scapat de toate articolele de imbracaminte. Sincer sa fiu nu m-am simtit bine de loc. La fel de sincer sunt si cand spun ca am vazut muuullltttiiii oameni care se simteau extrem de bine.
Jacuzzi este o piscina in miniatura sau chiar o cada cu hidromasaj. Aceasta este prevazuta cu orificii prin care sunt impinse in piscina valuri de aer cald sau apa fierbinte sub presiune. Apa este filtrata in permanenta, existand un circuit neintrerupt, la o temperatura situata intre 34 si 38 de grade celsius. O sedinta de jacuzzi ar trebui sa fie conform specialistilor de 15-20 de minute.
Eu aveam impresia ca numele jacuzzi are provenienta asiatica, imi suna a cuvant japonez. La o scurta documentare am descoperit ca numele vine de la inventatorii Roy si Candido Jacuzzi care, lesne de inteles, au inventat “piscina cu bule”.
In majoritatea centrelor SPA gasiti si servicii de masaj de relaxare, anticelulitic, presopunctura, etc. De asemenea diverse tratamente cosmetice, pachete pentru fata sau pentru corp. Este insa bine de stiut ca in majoritatea hotelurilor care ofera servicii SPA, acestea sunt extra cost (mai putin piscina, jacuzzi-ul si in majoritatea locurilor sauna). Pentru a atrage si mai mult clientela, unele centre aduc activitati unicate: de la bazine cu pestisori care trateaza diverse afectiuni ale pielii la bai cu ape termale, minerale, creme si alifii din cele mai ciudate plante. Pana la urma, dupa parerea mea, o sedinta la un centru spa nu iti prelungeste viata, nu te intinereste si nici nu iti taie din varsta cativa ani dar, cu siguranta iti ofera cateva clipe de relaxare si odihna.
De multe ori, asociat cu termenul “spa” este si cel de wellness. O definitie cat mai complexa ar putea fi urmatoarea: “o stare de sanatate mentala si psihica, in special atunci candeste sustinuta de o dieta corespunzatoare, program de exercitii fizice si deprinderisanatoase.Wellness inseamna mai mult decat lipsa bolilor sau a defectelor fizice – inseamna vitalitate, sanatate pe termen lung, functionarea perfecta a organismului, o stare buna psihica si sociala, un aspect exterior ingrijit, un corp frumos. Starea Wellness nu se vinde in farmacii, ci se asigura prin deprinderi legate de stilul de viata, cum ar fi: prepararea corecta a hranei, alimentatie echilibrata, consumul regulat al suplimentilor de nutritie, miscare, odihna, relaxare, ingrijirea zilnica a corpului si a tenului etc.”
Un material foarte bun despre wellness si spa gasiti accesand acest link:
http://www.desprespa.ro/files/eBook_Ce_inseamna_SPA.pdf