test

Jurnal de calatorie din Vietnam: Ninh Binh

Bine v-am găsit, iubitori de călătorii! Sunt Andrada și am început să călătoresc, la modul serios în luna Martie, anul 2016, când am început să fac autostopul de la est spre vest, ca mai apoi să merg din sud în nord prin Europa. În luna August a aceluiași an trecuse suficient timp în care să mă decid că vreau să-mi las gândurile, trăirile și experiențele așternute pe “hârtie“ astfel luând naștere blogul I Believe in Traveling. Exact cum îi spune și numele, eu cred cu tărie că trebuie să credem în ceva, în orice, care să ne facă să fim mai umani, mai buni, dornici de progres, să ne educe și care să ne motiveze atunci când ne simțim cu moralul la pământ. De peste un an locuiesc în Vietnam, într-un orășel la 70 de kilometri de capitala țării, Hanoi.

Ninh Binh, deși aflat la o aruncătură de băț de Hanoi, capitala Vietnamului, este acel gen de destinație despre care ghidurile de călătorie amintesc foarte vag, dând prea puține informații.

Situat în nordul țării, la doar 100km de Hanoi, provincia Ninh Binh este bine cunoscută (în special de către locanici) datorită complexului peisagistic Trang An, care a fost inclus în patrimoniul UNESCO pentru combinația sa unică de valoare culturală și naturală.

Trang An
Trang An

Este un loc nu doar fascinant din punct de vedere peisagistic, încă este un loc unde autenticitatea e la ea acasă făcând accesul turiștilor la viața rurală a vietnamezilor foarte accesibilă.

Majoritatea localnicilor nu au renunțat încă la tabieturile lor de zi cu zi în schimbul activităților turistice.  Așa că nu ar trebui să te mire faptul că ultimul film din seria King Kong a fost filmat chiar aici.

Localnici pescuind

Localnici pescuind


Iată câteva informații pe care e bine să le știi dacă plănuiești o escapadă aici:

Când să mergi?

Ninh Binh nu doar că este un loc frumos, însă orice perioadă din an este potrivită pentru câteva zile de explorare pe aici. Din Mai până în Octombrie căldura vine însoțită de ploi însă este perioadă în care lanurile de orez sunt de un verde crud. Dacă ești și tu ca mine și preferi aerul uscat, atunci cel mai bine ar fi să îți plănuiești călătoria între lunile Noiembrie până în Aprilie când aerul deși este puțin mai rece, este uscat.

Cum să ajungi aici?

Din Hanoi ai mai multe variante pentru a ajunge în Ninh Binh, de la cele mai confortabile precum autobuz, tren sau o agenție de turism care să îți asigure transportul și până la cele mai aventuriere precum motocicletă sau bicicletă pe cont propriu. Dacă traficul din Asia îți este familiar și ești iubitor de aventură și adrenalină, atunci recomandarea mea este să faci traseul Hanoi-Ninh Binh cu motocicleta pentru a te bucura de frumusețea peisajelor.

Cu ce să explorezi pe aici?

Pentru a putea explora adevărata valoare a locului, ideal este să ai un mijloc de transport individual care să îți permită să te deplasezi oriunde vrei tu. Poți să închiriezi o motocicletă (care costă aproximativ 5$/zi), sau să împrumuți o bicicletă pe care cele mai multe unități de cazare le pun la dispoziția oaspeților. Pentru cei care merg însoțiti de copii sau vor să exploreze locul însă fără prea mult efort fizic, există și agenții de turism care fac excursii cu mașina.

Motocicleta in Ninh Binh
Cu motocicleta in Ninh Binh

Ce să vezi aici?

Trang An  Începe-ți călătoria printr-un tur cu barca prin Trang An, locul despre care îți spuneam mai sus că a fost folosit pentru a filma ultimul film Kong Kong. Peisajele carstice par picturi îmbucurătoare ochiului iar liniștea apei e relaxare pentru minte și suflet.

Călătoria costă doar 9$/persoană și ai de ales între două tipuri de tururi: unul de două ore care include 4 peșteri sau cel de trei ore care include 8 peșteri. Ca să ne bucurăm cât mai mult de loc noi am ales a doua variantă, cea cu 8 peșteri. Deși la început mi-a plăcut foarte mult în peșteri și chiar am rugat barcagiul să facă câteva popasuri în ele, să ne auzim ecoul, spre sfârșit am simțit că mi-a cam ajuns cu atâtea peșteri și întuneric, în special când picăturile de apă de pe stânci îmi veneau direct în ochi. Recomandarea mea ar fi să vii aici dimineața devreme, în jurul orei 7-8, pentru a evita puhoiul de turișit dacă vrei să faci și fotogafii în care să nu ai și alte zeci de persoane.

Tam Coc cu barca. Știi cum stau oamenii la cozi interminabile când se lansează câte un iPhone nou? Exact așa stau și turiștii pentru o plimbare pe lacul Tam Coc. Eu l-am evitat și m-am mulțumit cu o plimbare pe jos, pe pontonul lacului. L-am evitat pentru că barcagii și-au făcut un obicei între a se opri din vârslire în timpul călătoriei pentru a cere bacșiș iar eu nu sunt de acord cu această abordare a turismului. Un aspect interesant însă, diferit față de turul pe Trang An și care a devenit de altfel un obiectiv turistic în sine, este modalitatea de vâsilire, care se face cu picioarele, nu cu mâinile.

Barcagii din Tam Coc
Barcagii din Tam Coc

Vârful Hang Mua – a fost de departe locul meu preferat din călătoria noastră. Pentru a ajunge aici ai de urcat nu mai puțin de 486 de trepte. Sună mult, știu, dar vederea pe care o ai asigurată de sus merită toată oboseala, sudoarea și febra musculară din lume.

Hang Mua
Hang Mua

Impresionantă este nu doar priveliștea de acolo cu râuri care parcă și-au croit loc printre munții glorioși, impresionant este și faptul că cineva s-a gândit și a costruit aceste trepte. Traseul durează între 10 și 20 de minute, depinde doar de condiția ta fizică. Ajuns sus, caută-ți un vârf de stâncă pe care să te așezi și lasa vântul să îți usuce hainele, să-ți fluture părul, trage-ți sufletul și bucură-te de momentul care te va face să te simți în vârful lumii și de vedrea de 360 de grade asupra văii.

Hang Mua

Hang Mua 

Cât timp să stai în Ninh Binh?

Dacă vrei doar să mergi, să vezi, să fotografiezi și să pleci poți vizita Ninh Binh în mai puțin de o zi. Majoritatea turiștilor aleg să facă excursii de o zi din Hanoi în Ninh Binh însă mie mi se pare superficiale. Dacă timpul îți permite și ești iubitor de arii rurale și zone liniștite, atunci îți recomand să stai aici cel puțin 2 nopți pentru a reuși să te deconectezi de gălăgia și poluarea de care ai parte în orașele mari și în celălalte zone ale țării.

Unde te cazezi?

Ninh Binh în sine este un oraș industrial, care nu are prea multe frumuseți de oferit. Așa că nu înțeleg cum cineva ar alege să se cazeze acolo. În schimb, cazează-te în Tam Coc, la țară cum s-ar zice. Este un oraș mic însă plin de natură, curat, plăcut, aproape de principalele atracții turistice. Prețurile cazărilor sunt diferite, depinde cât de adânc vrei să bagi mâna în buzunar. Ele încep de la 5$/noapte și se termină cu 100$/noapte. Noi ne-am cazat la Tam Coc Dream Hotel, un hotel ieftin dar frumos, cu un mic dejun satisfăcător pentru care am plătit 30$/2 nopți. Am avut inclusă și o vedere înspre munți, chiar din patul nostru.

Ce să mănânci aici?

Specialitatea provinciei este carnea de capră pe care o găsești la tot pasul. Dacă nu ești obisnuit cu street food-ul din Asia, atunci felul în care este prezentată și transportată carea poate părea dezgustător. Pe marginile drumului există standuri cu capre jupuite, pregătite de vânzare și care își așteaptă frumos cumpărătorii. Ninh Binh este într-o continuă dezvoltare, zona devenind încet cunoscută turiștilor așa încât găsești și mâncare europeană, mâncare organică, vegetariană sau cafea de specialitate.

Mancare in Ninh Binh
Mancare in Ninh Binh

Ah, să vă spun două vorbe și despre tabieturile vietnamezilor: ceaiul şi telefonul. Ceaiul, verde de preferat, se bea zilnic, de mai multe ori pe zi chiar iar cealaltă mână se foloseşte la butonat telefonul. Telefon cu fir sau fără fir, astea sunt detalii.

Ca și concluzie, Ninh Binh este unul din locurile mele de suflet, un loc în care după mai bine de un an de trăit în Vietnam am reușit să fug și să îmi las masca antipoluare pe care o folosesc zilnic, acasă. Pentru mine a fost ca o gură de aer proaspăt, liniștitor, care mi-a amintit de copilărie, de vremea în care în fiecare seară treceau vaci prin fața casei mele întorcându-se la casele lor. Și era liniște, se auzea doar contactul dintre copitele lor și asfaltul pe care nu circulau atât de multe mașini. Acolo sus, în vârful Hang Mua am deschis bine ochii la ceea ce însemna Ninh Binh:  autenticitate. Acel Ninh Binh, un loc de poveste pierdut printre lanuri de orez, în care timpul stă în loc.

Despre autor

Guest Post
Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume! Apasa butonul "contact" din meniu si scrie-ne!

Descoperă și alte destinații

85,800FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*