Am citit pe ici colo ca Novi Sad seamana ba cu Sibiu, ba cu Brasov. Dupa parerea mea seamana sub un singur aspect: toate sunt orase populate. In rest, la nimic. Cu siguranta ca fiecare opinie trebuie respectata iar in acest articol am de gand sa prezint doar imaginea pe care acest minunat oras a produs-o in mintea mea.
Al doilea oras al Serbiei ca suprafata si numar de locuitori, Novi Sad se afla in Voivodina, la rascrucea Croatiei cu Ungaria si Romania. Nici Bosnia nu este departe. Oficial sunt in jur de 350.000 de locuitori dar fiind un puternic centru universitar, in timpul anului scolar, numarul locuitorilor ajunge la aproape jumatate de milion.
“Sa trecem la treaba” cu informatii relevante… Novi Sad arata diferit fata de toate celelalte orase ale Serbiei si la o mica documentare iti dai seama de ce. In primul rand pestru ca este unul infiintat pe la 1670, pentru ca a fost de la bun inceput un centru comercial, pentru ca a fost un punct strategic al Imperiului Habsburgic, pentru ca Dunarea il traverseaza, pentru ca este apropae de Ungaria, Croatia, Romania, Bosnia, pentru ca a fost secole de-a randul capitala culturii sarbe, pentru ca este situat in cea mai fertila zona a tarii si pentru ca as putea continua asa mult si bine.
Punctul de referinta al orasului este Fortareata Petrovaradin. Pe aici au trecut nenumarate popoare, incepand cu celtii in secolele III si IV apoi bizantinii, turcii, ungurii, austriecii. In forma actuala constructia fortaretei a durat 88 de ani pana in 1780. Referitor la nume (Petrovaradin) legenda spune ca este format din trei cuvinte: “petra” – piatra in latina, “var” -oras in maghiara si “din” – credinta in turca. Astfel, numele complet ar insemna: “orasul de pe stanca tare precum credinta”. Daca vreti parerea mea, cred ca e doar o legenda. Altfel, cine naiba avea atata “inspiratie” sa creeze un nume folosind trei cuvinte din trei limbi care nu au nicio legatura intre ele.
Fortareata este in zilele noastre un complex turistic extrem de bine conservat si, as spune eu si exploatat. Zilnic sute de turisti urca treptele si viziteaza zona. Pe de alta parte as spune ca in afara de panorama superba pe care o ofera, nu ai altceva de vazut. Cu siguranta insa vor fi voci care vor contesta asta. Sa fie sanatosi! Gusturile nu se discuta. Asadar, panorama asupra orasului este senzationala.
La picioare se asterne Dunarea cu toate podurile ei bombardate sau nu de americani in timpul razboiului. Prietenii mei imi spuneau ca americanii nu au bombardat orasul ci doar podurile pentru a rupe orice conexiune intre cele doua parti ale sale. Ce mi-a parut insa ca releva spiritul sarbesc este faptul ca in timp ce bombele cadeau deasupra orasului, artistii erau adunati pe cel mai mare pod intr-unul dintre cele mai mari concerte pe care le-a vazut Novi Sad-ul vreodata.
OK. Fortareata protejata, patrimoniu si tot bla bla ul necesar insa in perimetrul cetatii se organizeaza vara unul dintre cele mai mari festivaluri muzicale din Europa: EXIT FEST. Pentru detalii, accesati acest link: http://www.exitfest.org/sr.
Turnul cu ceas mi-a parut foarte interesant pentru ca este singurul pe care l-am vazut sa aiba limba mica indicand minutele si limba mare indicand orele. Explicatia este simpla: turnul, respectiv ceasul au fost construite pentru barcagii de pe Dunare. Limba mare indica ora ca sa fie vazuta de catre acestia. Tot aici se gaseste un hotel de lux calificat la 5 stele – Hotel Leopold si doua restaurante cu terasa care ofera o super priveliste. Si mai ofera ceva: “super” preturi. Insa cum, obrazul subtire cu cheltuiala se tine, face toti banii. O alta legenda spune zona este “Gibraltarul Dunarii”. Nu sunt eu Gica Contra dar…nu are nici cea mai mica legatura …
In oras nu e nimic spectaculos decat o zona pietonala, intesata cu terase vara, un fel de promenada unde iese toata lumea la plimbare. Iesitul acesta la “promenada” face parte din viata cotidiana a noastra, a balcanicilor. Imi aduc aminte ca ani buni in Bitola, Macedonia, cea mai iubita televiziune locala transmitea un singur program: camere live de pe zona pietonala a orasului. Daca doreai sa vezi de prieteni tai sunt in oras, deschideai TV ul si asteptai sa ii zaresti. Asa ca nu am sa mai spun referindu-ma la oras ca acolo e piata X, statuia lui Y pentru ca le vede oricine. Am sa spun doar ca e un loc sigur, ca atmosfera e frumoasa si ca oamenii sunt extrem de prietenosi. Cazarile sunt ok atat ca si pret cat si conditii. Cele mai bune oferte se gasesc pe boking.com. Din punct de vedere shoping, Serbia nu este un loc in care sa merite sa faci asta. Un singur motiv ar trebui sa fie suficient ca sa intelegeti ce spun: Serbia nu e in UE deci toate produsele importate au taxe…
Referitor la mancare recomand Carda Aqua Doria de pe malul Dunarii. Nu va povestesc nimic in plus decat ca e o experienta memorabila iar mai multe detalii gasiti aici: http://www.carda.rs/. Atentie, daca va ganditi ca mergeti fara rezervare…nu va ganditi bine. Daca va ganditi ca poate aveti noroc…as spune ca sansele sunt echivalente cu acelea de a castiga la Loto 6 din 49.
Concluzie: Novi Sad este din punctul meu de vedere cel mai frumos oras din Balkani (Istanbul nu se pune pentru ca cea mai mare parte a orasului e in Asia) si unul dintre cele mai frumoase si calde din sud estul Europei, unde indiferent de anotimp te simti minunat. Pe cuvantul meu de pionier 🙂
Recomand Novi Sad. Orasul e superb si oamnenii foarte prietenosi.
100% adevarat! Multumim pentru comentariu!
te rog da mi si mie adresa big center shopping si adresa fortaretei si restaurantului pt ca mergem intre 10 si 12 dec la novi sad la mondialele de handbal.multumesc
Adresa restaurantului si rezervari se gasesc pe pagina lor de web: http://www.carda.rs/. Fortareata nu stiu daca are adresa, e pe cel mai inalt punct din Novi Sad. Cu alte cuvinte, oriunde esti in oras o vezi.
Sunt de acord cu tine 🙂 Nu seamana deloc cu Sibiu sau Brasov, mai ales ca aproape tot „centrul vechi” este ridicat după 1900. Și cu toate acestea este un oraș pe care l-am văzut de mai multe ori și în care aș reveni cu plăcere oricând 🙂
Foarte faina prezentarea :). L-am pus pe lista, cine stie, poate o sa ajung prin zona si eu :).
Nu e foarte dificil de ajuns. Pe de alta parte bugetul, oricat ar fi de limitat e destul 🙂