Poftiți la glamping în Maramureș!

Dacă prinși în tăvălugul vieții de zi cu zi ați uitat cum arată liniștea de pe chip și-n inimă, vă invităm în Maramureș, într-un loc de poveste, la Maramures Glamping Resort. Să privești răsăritul, să te încălzești la un foc de tabără, să te întinzi în iarbă și să dai forme norilor… ,,N-ai nevoie de foarte multe ca să fii fericit, / E de-ajuns o mână de prieteni în asfințit”, vorba cântecului.

Suntem în vacanța de vară, e timpul taberelor. Părinții sunt bombardați cu fel de fel de oferte, unele mai atractive decât altele. Am văzut unele bine structurate, competitive cu ce e pe piață. Însă, am impresia că unii părinți s-au gândit că oricum trebuie să stea cu odraslele lor, așa că ce-ar fi să mai stângă vreo 10 și gata, avem ,,ofertă de tabără”.

Parcă prea ușor, oricine, se poate face furnizor de astfel de servicii. Nu e ușor deloc de organizat și de implementat un program de tabără. Și e o responsabilitate uriașă.

Iar copiii din ziua de azi sunt foarte diferiți de copiii care eram noi cândva. Îți spun pe șleau ,,M-am plictisit”, ,,Nu doresc să încerc, mă uit la ceilalți.”, ,,Am obosit. Vă aștept aici.”, ,,Ooo, dar m-am mai jucat deja…” Nu e rău că își exprimă frustrările fără menajamente.

Mie îmi place atitudinea asta. Ne salvează mult timp. O aplic și eu în viața mea de zi cu zi. Nu sunt întotdeauna ,,comodă”, iar diplomația mea  similară cu a unui bolovan. Sunt într-o etapă în viață în care ,,nu mai fac frumos” pentru nimeni și-mi aleg doar activitățile care-mi plac.

Înainte de a vă zbura banii din buzunar pentru o tabără, cântăriți bine în ce investiți. Informați-vă dacă organizatorii au experiență,  dacă participanții sunt în siguranță, dacă e acoperită componenta educațională, dacă sunt supravegheați, dacă au destui voluntari, dacă activitățile propuse rezonează cu interesele copilului, dacă li se oferă masă, dacă implică deplasări, costuri suplimentare și câte și mai câte.

Din multiplele posibilități pe care le-ați putea alege pentru copiii voștri, aș vrea azi să vă vorbesc despre o variantă pe care o consider viabilă.

 

La sfârșit de iunie am primit invitația unei prietene de a participa la deschiderea oficială a ,,Maramureș Glamping Resort”, în satul Berchez, comuna Remetea Chioarului, Maramureș.

Pe mine doar mă întrebi dacă vreau să merg undeva și în timp ce-mi fac bagajul întreb ,,unde”. Plus că evenimentul promovat în mediul online promitea o după-amiază de duminică relaxantă. Plus că la deschidere cânta trupa ,,Figure of Funk” în care cântă și fratele meu, iar eu sunt  mare fan, declarat de la primul lor concert.

Plus că văzusem corturile astea fițoase de le zice glamping doar în imagini. Nu se făcea să ratez ocazia să le văd de-adevăratelea.

Știam din start că o să-mi placă, însă ceea ce am găsit la fața locului, mi-a întrecut așteptările. Locul e situat la doar 20 de km de Baia Mare, distanță parcursă de o grămadă de cunoscuți și prieteni dornici de a se tolăni în iarbă cu un cocktail în mână și a se lăsa legănați de ritmuri funk.

Cei de la ,,Cocktails & Dreams” au avut grijă ca paharele să nu fie goale niciodată. Mi-am dat seama că nu mai e cool deloc să bei bere, chiar și pe o zi dogoritoare. Cu cât paharul e mai colorat și mai plin de umbreluțe, cu atât pari mai sofisticat. Din nou mi-am ratat șansa de a părea interesantă. Banala mea sticlă de apă minerală n-a stârnit interesul nimănui.

Chef Cătălin Cioltea s-a ocupat ca invitații să nu marcheze o zi de deficit caloric. Și nici nu aveai cum, cu bucatele pregătite. Ingredientele și materia primă proveneau din gospodăriile localnicilor, așa că sigur erau proaspete. Viteza în care se goleau platourile, e o garanție că au fost și foarte gustoase.

,,Maramureș Glamping Resort” este o întreprindere socială de inserție și face parte din proiectul Social Entrepreneurs Nation. Într-o curte imensă, au răsărit 5 glampinguri.

Amplasate pe platforme din lemn, corturile au forma unor iurte, iar în interior au paturi duble și simple, putând găzdui 4-5 persoane. Spațiul e aerisit, glampingurile au înălțime, mobilierul e minimalist, dar suficient, curent, confort asigurat…

Eu rezist la cort o noapte, la a doua deja strâmb din nas, însă la glamping cred că mi-ar prii. Un ciubăr, saună, duș exterior, foișor, vatră de foc de tabără, modul pentru toalete și dușuri, grătar, decor rustic, hamacuri întinse sub pomii din livadă… Cam așa sună oferta organizatorilor.

Glampingurile pot fi închiriate cu 250 lei/noapte pentru minim 2 nopți sau pot fi concepute oferte personalizate pentru evenimente private.

Mi-a incitat curiozitatea atât de tare vizita, încât mi-am băgat nasul să aflu mai multe:

SaCalatorim.ro: Ce este Maramures Glamping Resort și ce își propune ?  Ce este Social Entrepreneurs Nation? Cui i se adresează? Cum ați obținut finanțare?

Maramureș Glamping Resort: este o întreprindere socială de inserție și ne propunem să oferim un serviciu de turism rural cu pachete complementare care să includă și activități de petrecere a timpului. În plus, ne dorim să implementăm o serie de activități sociale (avem angați vulnerabili, colaboram cu alte întreprinderi sociale locale, oferim locuri gratuite în tabere unor copii fără posibilități materiale).

Social Entrepreneurs Nation este un proiect al economiei sociale finanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman și implementat de către Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din Romania.

Pentru a obține finanțare am participat la cursuri, am elaborat un plan de afacere pe care l-am susținut în cadrul concursului, iar apoi a urmat implementarea.

SaCalatorim.ro: În momentul în care am auzit conceptul de ,,întreprindere socială”, m-am dus să-mi fac temele. Eu sunt om de litere și tot ce e legat de cifre îmi e în ceață și-mi dă cu virgulă. Cartea spune că e vorba de o afacere cu caracter uman, că servește interesului comunității, că nu urmărește maximizarea profitului, că are un caracter inovator, că angajează membrii dezavantajați ai societății… Sună foarte ambițios și idealist. Concret, însă, cum se traduc aceste obiective generale în obiective specifice în acest proiect? 

Maramureș Glamping Resort: Întreprinderea socială de inserție urmărește să promoveze incluziunea socială atât prin măsuri directe (angajare persoane vulnerabile sau diverse acțiuni sociale constante), cât și prin măsuri indirecte (un turism dedicat persoanelor cu dizabilități locomotorii, colaborare cu firme sociale, suport pentru diverse ONG-uri).

În primul rând ne dorim să valorificăm potențialul uman provenit din grupuri vulnerabile prin angajarea, pentru început, a cel puțin 2 persoane cu acest statut.

Ne propunem să dezvoltăm parteneriate de prestări servicii cu o serie de întreprinderi locale (firma de catering, broderie, curățenie, producător de mobilă, servicii de petrecere a timpului liber: organizări de evenimente, trupe muzicale sau plimbări cu ATV-urile etc), și să asigurăm o continuitate și pentru aceste afaceri (au angajați și din medii defavorizate din Remetea Chioarului).

Având în vedere că în comuna Remetea Chioarului sunt multe familii cu venituri reduse, sau chiar și fără venituri, dorim să oferim un sprijin permanent prin oferirea unor pachete săptămânale cu hrană pentru 3 familii din comunitatea marginalizată a comunei Remetea Chioarului și oferirea lunară de materiale didactice pentru copiii din aceste familii. Nu în ultimul rând, ne adresăm cu o ofertă dedicată și personalizată (cost redus, accesibilitate și condiții specifice) persoanelor cu dizabilități locomotorii.

Vom veni în sprijinul unor ONG-uri prin distribuirea unei părți din profit, prin diverse sponsorizări, materiale sau suport – exemplu Colaborarea cu ,,Asociația Educație prin Aventură” Remetea Chioarului pentru implementare și suport a unor tabere gratuite pentru copiii fără posibilități materiale.

SaCalatorim.ro: Am aruncat o privire pe pagina de fb și am aflat că aveți o ofertă variată de tabere. În acest moment aveți deja experiența derulării câtorva serii. Ce feedback ne puteți da? Este așa cum v-ați propus? Sau planurile de pe hârtie diferă oarecum de munca din teren? Cum e sa lucrezi cu adolescenții și copiii de azi?

  • Tabara de aventura ADVENTURE (13.06-17.06) -1300 lei cu cazare, 800 fără cazare
  • Tabara pe doua roti BIKE&FUN (20.06-24.06) -1300 lei cu cazare, 800 fără cazare
  • Tabara preșcolari PRIMA MEA TABARA (27.06-01.07) – 1000 lei
  • Tabara arte plastice&design ARTA IN NATURA (04.07-08.07) -1300 lei cu cazare, 800 fără cazare
  • Tabara pe doua roti (avansat) BMX&MTB (11.07-15.07) -1300 lei cu cazare, 800 fără cazare
  • Tabara de slăbit MENS SANA IN CORPORE SANO (18.07-29.07) -2300 lei cu cazare, 1500 fara cazare
  • Tabara de supraviețuire SURVIVAL&ADVENTURE (01.08-05.08) -1300 lei cu cazare, 800 fără cazare
  • Tabara de astronomie EXPLORE THE SKY (08.08-14.08) -1600 lei cu cazare, 1200 fără cazare
  • Tabara ECO-camping MONTAIN RANGER (15.08-20.08) -1300 lei cu cazare, 800 fără cazare
  • Tabara de dezvoltare personală CREDE ȘI VEI REUȘI (22.08-02.09) -1300 lei cu cazare, 800 fără cazare
  • Tabara finante&antreprenoriat TÂNĂRUL ANTREPRENOR (29.08-02.09) -1300 lei cu cazare, 800 fără cazare.

Uneori planurile de pe hârtie diferă de cele din realitate, însă ne adaptam și ajustăm unde e cazul. Cu copiii și adolescenții e ușor de lucrat atâta timp cât suntem implicați și oferim programe educative complete, distracție și voie bună.

Sacalatorim.ro: Am lucrat de-a lungul anilor ca part time în diferite proiecte cu finanțare europeană. Știu cât de complicat e să justifici ,,orice strănut” și cât de stufoase sunt documentațiile și raportările. Am o mare admirație pentru cei care se înhamă în astfel de acțiuni. Câte persoane sunt implicate logistic în acest proiect, pe ce perioadă se desfășoară și ce sumă ați accesat?

Maramureș Glamping Resort: Echipa este formată din 5 persoane, proiectul se deșfasoară pe 24 de luni (18 luni implementare și 6 sustenabilitate), iar suma accesată este 100,000 euro.

Sacalatorim.ro.: Noi suntem pasionați de turism și avem în spate ani în care am fost implicați în acest domeniu. Cred că a trecut vremea în care turiștii să se mulțumească cu un loc de dormit și mâncare. Varianta câștigătoare cred că este multiplicarea unor astfel de proiecte sau micro finanțările pentru comunități. Un sătean să-și înființeze o cultură de lavandă, altul să-și deschidă un atelier de meșteșuguri, altul să înființeze o stupină, altul să închirieze atv-uri, o gospodină să prepare bucate ca pe vremea bunicilor… Astfel, mici business-uri într-un areal restrâns ar putea atrage și oferi servicii diverse turiștilor. Și ar revitaliza comunități în care, din păcate, supraviețuirea financiară se traduce încă printr-un job la oraș sau munca în străinătate. Ce ar putea face în această zonă un turist care se cazează la glamping?

Maramureș Glamping Resort: Avem colaborări cu diverși parteneri locali: centru de călărie, plimbări cu ATV-uri sau biciclete, drumeții cu ghizi specializați, vizite la ferme locale, vizite la ateliere de meșteguguri…

Sacalatorim.ro: Ce sfaturi aveți pentru cineva care vă vizitează și își spune: ,,Ce faină idee, vreau sa-mi fac și eu glamping în curtea bunicilor.”?

Maramureș Glamping Resort: Îi încurajăm să-și urmeze visul.

La Maramureș Glamping Resort există niște uși vechi, scorojite de vreme, amplasate în livadă. Prin geamul uneia se poate surprinde răsăritul. Le-am perceput, însă, ca pe un ,,portal” prin care cei cu inima deschisă se pot întoarce în vremuri nedigitalizate, pe când dacă priveam cerul, deasupra aveam doar stele.

Dincolo de obiectivele educaționale, sociale, turistice, eco, sportive sau gastronomice pe care și le propun organizatorii, cred că cea mai mare realizare e să faci un copil să redescopere bucuria săritului de șotron, să pășească desculț în iarbă, să asculte și să audă greierii, să bea apă din fântână, să se bucure de căldura unui foc de tabără, să muște dintr-un morcov proaspăt smuls din pământ, să facă ,,plăcinte” cu pietre pe luciul unei ape, să se tolănească într-un hamac la umbră, să alerge fără teama că s-ar putea juli…

Pe când vuietul ritmului alert al vieții de azi se va fi domolit, să privească în jur, să se învăluie în pace pe chip și-n inimă și să se bucure. De tot.

 

 

 

Despre autor

Alina Coman
Eu sunt Alina, om cald, optimist și pozitiv. Îmi cultiv în permanență o naivitate prin care văd lumea mai mult bună decât rea, iar viața mai mult veselă decât tristă. Sunt profesor de limba engleză, mamă a doi copii minunați și voluntară ca vocație. Fostul meu soț spunea despre mine că sunt “turistul nebun”, care trebuie păzit și supravegheat. Din cauza simțului meu de anti-orientare, tind să-i dau dreptate. În materie de călătorii, nu am pretenții prea mari. Simplul fapt că pornesc la drum spre oriunde, îmi aduce pe buze un mare zâmbet. Prin intermediul acestui blog mi-am regăsit pasiunea din studenție pentru scris, când, o bună perioadă de timp, mi-am făcut banii de buzunar în calitate de colaborator al unui ziar orădean.

Descoperă și alte destinații

85,800FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*