test

Riyadh: ce sa faci in capitala Arabiei Saudite?

Un weekend la Riyadh este perfect pentru vizitarea acestui oras superb. Sau poate fi inceputul unei incursiuni de vreo saptamana si mai bine in Arabia Saudita, in care poti vedea cateva lucruri chiar remarcabile.

Sa ne oprim insa, pentru prima data, doar in capitala saudita, Riyadh, despre care pot sa va spun ca m-a last usor cu gura cascata.

Riyadhul este acum o metropola infloritoare, care a depasit deja 8 milioane de locuitori si o intindere de aproape 2000 kmp. Numele sau deriva de la arabescul “rawḍah” care inseamna pajiste sau gradina iar dezvoltatrea sa, dintr-un satuc fortificat in sec XVII intr-o capitala moderna de unde se da ora exacta a Arabiei Saudite, a fost una fulminanta.

Viata in Riyadh este concentrata in jurul celor peste 2500 de moschei si a numeroaselor sale centre comerciale: comertul traditional din centrul vechi al orasului traieste in deplina armonie cu brandurile de lux internationale din stralucitoarele malluri fitoase. Nu vei intalni insa  medina, inima orasului, vechiul souk unde se faceau negoturile in timpurile vechi, ceea ce diferentiaza Riyadul, oras dezvoltat in jurul unui fort de orasele traditionale din partile musulmane ale  Arabiei si Africii.

Capitala Arabiei Saudite este un oras care m-a uimit prin intinderea lui, prin arhitectura lui, prin amabilitatea unui popor despre care, recunosc, am avut ceva idei preconcepute. Exista desigur, segregatie severa intre sexe, femeile isi au locul lor, pot face anumite lucruri si merge aproape peste tot insotite sau nu. Dar este absolut evident ca barbatii detin hegemonia sociala si diriguiesc lucrurile. Dar cine suntem noi sa judecam cu masura noastra de europeni, pana la urma?

Mi-a placut foarte mult vibe-ul orașului, ritmul lui de pole, pole de peste zi accelerat nebuneste in prag de seara, mall-urile orasului, fiecare dintre acestea altfel fiind conceput si construit, mancarea traditionala, ordinea si disciplina din oras.

Mi-au placut cladirile moderne, cu fatade stralucitaore care insa au elemente traditionale stilizate si faptul ca toate constructiile sunt bine ingrijite. Nu vei vedea darapanaturi ori cladiri in paragina ori murdare in Riyadh! Nu vei vedea nici macar terenuri urate, neingrijite sau in constructie: toate sunt ingradite  sau inconjurate cu panouri publicitare sau pur si simplu decorative.

Trebuie insa sa spun ca la capitolul “obiective de vizitat” poti numara pe degete care sunt acestea  si le poti parcurge  chiar si in 2 zile, daca te organizezi si nu lenevesti, ca noi!

 Ce poti sa vizitezi in Riyadh?

Palatul Murabba, construit de regele Abdulaziz la mijlocul secolului trecut, o cladire superba unde vei gasi un muzeu ce spune despre regele in cauza si ispravile lui. O arhitectura traditionala simpla,fina si eleganta.

Deschis pana la ora 19.30, intrarea libera

Muzeul National al Arabiei Saudite, chiar langa palat, despartit de un parc unde vinerea seara ies familiile saudite la picnic, cu paturici, scaunele, cosulete, prajituri, ceaiuri si ce or mai pune ei acolo la pachet. Am remarcat bunul simt si curatenia care domnea pe toate spatiile destinate picnicului si faptul ca tancusorii nu erau prea galagiosi!

Muzeul este foarte interesant, bine structurat si o multime de custozi sunt dornici sa iti explice lucrurile pe acolo.

Programul pana la ora 22.00, intrarea libera

Fortul si palatul Masmak este impresionant si el, refacut si foarte frumos. O lectie despre istoria Riyadului pe care o afli usor si placut.

Deschis pana la ora 21.00, intrarea libera

Turnul Al Faisaliyah, inalt de 267m, cu sfera sa construita din 655 de panouri de sticla, cu diamentru de 65 m si platforma deschisa de sub el. Globe Experience este un must do pentru Riyadh iar daca te tin buzunarele poti lua ceaiul sau cina la restaurantul din glob. Intrarea se face prin mall, desigur iar turnul este ocupat in majoritate de birouri si locuinte.

Deschis de la ora 15, intrarea costa 25 SAR, poti admira privelistea cat timp doresti

Kingdom Tower, minunatul turn de 302 m, mandria sauditilor iti va oferi la randul lui o priveliste superba asupra capitalei.

Skybridge-ul de la etajul 99 te va incanta, nu inainte insa de a te scutura de 69 SAR. Dar merita cu prisosinta. Vei calatori cu 2 lifturi, unul pana la etajul 77 iar altul pana la etajul 99, in doar 40 de secunde. Am optat pt privelistea de noapte asupra orasului si a fost o experienta minunata!

Depinde de tine cand alegi sa te duci dupa ora 12 pm pana la ora 22.30.

Moschei nenumarate, dintre care sunt 7 mai speciale si care merita sa le arunci o privire: moscheea Al Rajhi, King Fadh Grand Mosque, Imam Turki Bin Abdullah Grand Mosque sunt insa cela mai mari si mai frumoase. Moscheele sunt deschise non stop.

Clădiri moderne cu arhitectura superba alaturi de cladiri traditionale bine conservate. Fatadele turnurilor te vor uimi si te vor incanta prin modernismul si finetea lor iar cand, cu uimire, vei descoperi ascunsa intre ele cate o cladire veche frumos conservata, ochiul se va hrani cu frumusetea arhitecturii arabesti din timpuri mai indepartate.

Riyadh Season, un proiect de anvergura al autoritatilor saudite, construit in 2019 si care deja a depasit 10 milioane de vizitatori. Riyadh Season este un eveniment anual care are loc perioada mai rece a anului, oct- martie si care cuprinde mai multe atractii cum ar fi Winter Wonderland, care ii va ferici pe cei mici si nu numai, Riyadh Boulevard, un parc tematic care te va purta intr-o calatorie prin arhitectura  mai multor tari si nu in ultimul rand, prin bucatariile acestora! prin tot orasul au loc activitati si evenimente culturale, concerte, expozitii, atractii. Fiecare are o taxa separata.

Restaurante traditionale de toate felurile si marimile cu mancare foarte buna, cel putin asa au perceput-o papilele mele gustative. Felul traditional de mancare in Arabia Saudita este Kabsa, un amestec de pui cu sos condimentat, orez si salata, totul pus in starturi si gatit pe plita. Nu se deosebeste prea mult de chicken Biryani, preferatul meu in India sau de chicken Mandi din alte tari arabe decat doar prin condimente si modul de fierbere a orezului.

Retine un lucru foarte important: in Riyadh nu prea poti merge pe jos: distantele sunt mari iar in multe locuri nu sunt trotuare! Asa ca ori iti inchiriezi o mașină,  lucru despre care ti-am spus in amanunt AICI ori circuli cu Uber, Bolt sau Careem. Poti merge si cu taxiurile normale, albe sau verzi, dar te va ustura putin la buzunar!

Este in constructie metroul, care va avea 7 linii, una de legatura cu aeroportul si atunci deplasarea ptin oras va fi mai usoara si mai ieftina!

Sa mai amintesc ca poti face din Riyadh si cateva tripuri de o zi in orase sau regiuni invecinate. Iti recomand fara ezitare sa te duci la Edge of the World. Este fabulos!

Sau poate vrei o incursiune in fostul oras de resedinta a familiei regale si fosta capitala a regatului, Diriyah, oras aflat acum in patrimoniul UNESCO dar care este acum deschis pentru turism.

Ai putea sa mergi si la Graffiti Rock, cam la o ora de mers de Riyadh, unde vei putea admira petroglife antice incluse in patrimoniul UNESCO din 2015 si care reprezinta piese majore de arta rupestra foarte bine conservate care inca nu au fost descifrate in totalitate, datate din anul 3000 BCE. Nu uita insa ca nu sunt permise mai mult de 50 de persoane odata in site.

Te mai poti duce, ca nebunul, si intr-un safari prin desert daca vrei sau cel mai bine este sa iti continui traseul prin Arabia Saudita: Jeddah, Medina, Al Ula sunt locuri care abia asteapta a fi cercetate! Zic drept, ca daca tot am dat 122 euro pe viza de intrare care este valabila 1 an cu intrari multiple, abia astept sa vad tot ce se poate prin tara asta!

Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!

 

Despre autor

Carmen Dimahttps://sacalatorim.ro/author/carmen/
Carmen mestereste planuri de calatorie dimineata pentru Europa, la pranz pentru India iar in restul timpului pentru Asia, unde ar vrea sa se si mute de fapt. Intre un drum la banca si o decizie pentru afacerea ei, da sfaturi de calatorie prietenilor si mai scrie cate un articol. Daca o intrebi ce face iti va raspunde invariabil ca este la vanatoare de bilete de avion. Articolele ei sunt povesti in toata regula, scrise de o Sheherezada moderna, funny si rebela. Dar cine e perfect in ziua de astazi?

Descoperă și alte destinații

85,800FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*